הגיע שלך הזמן לחזור לעבודה?
תינוק חדש הופך את סדרי העולם על פיהם. בהתחלה הקושי בשהייה עם התינוק גדול, אך ככל שהזמן עובר מתרגלים להיות איתו בבית, והחזרה לעבודה נראית כמו זיכרון רחוק ולא קשור לחיים החדשים שהתהוו להם.
פעמים רבות רק המחשבה על הקימה המוקדמת ליום שלם של עבודה לאחר לילה ללא שינה עלולה לעייף. שלא לדבר על הקושי בפרידה מהתינוק לאחר שלושה חודשים (לפחות) של חופשת לידה במהלכה היית צמודה אל תינוקך.
מצד שני, ישנן נשים שכבר ששות לחזור לעבודה. אך גם אלו צריכות להתכונן לאפשרות של רגשות מאוד מעורבים, מרגע שאכן משאירים את התינוק בטיפולו של אדם חדש.
כיצד מתמודדים עם החזרה לעבודה? על מה צריך לחשוב לפני שחוזרים לעבודה? מתי הוא הרגע הנכון לחזור לעבוד? מה צריך להכין לפני ומה אסור לשכוח?
נגמרה חופשת הלידה? רוצה לחזור לעבוד? עכשיו צריך למצוא סידור לתינוק/ת
אחד הדברים המרכזיים עליהם יש לחשוב הוא - מי יטפל בתינוק מרגע שהאם חוזרת לעבודה? פרט טכני זה הוא משמעותי מאוד, אם לא הכי משמעותי. בפני האם ניצבות כמה אפשרויות, שכל אחת מהן שונה במחיר, כמו גם בחסרונות והיתרונות שהיא מציבה.
אפשרות אחת היא אפשרות של שכירת מטפלת. שכר מטפלת במשרה מלאה נע בין 4,000-6,000 ש"ח לחודש. בחירת מטפלת תסייע לתינוק לשמור על דמות קבועה ומרכזית שתטפל בו, תעניק לו את מלוא תשומת הלב ותהיה מיודעת בהעדפות החינוכיות והקולינריות של ההורים.
אך פעמים רבות המטפלת היא אדם זר, וקשה להשאיר את התינוק הרך עם אדם שלא מכירים. לכן חשוב לבקש מהמטפלת המלצות, ואף לשוחח עם המעסיקים הקודמים. רצוי לבלות איתה ועם התינוק זמן יחד כדי לראות כיצד היא נענית לו, ואף לשוחח איתה על נושאים מרכזיים שחשוב להורים להעבירם.
הדרך הכי טובה לראות אם היא מתחברת לתינוק היא לראות את התגובות שלו אליה. אם טוב לו איתה הוא ישמח לראותה, ואם לא טוב לו הוא יראה את זה בבכי ובחוסר שביעות רצון.
אופציה נוספת היא פעוטון. פעוטונים עולים כאלפיים ₪ לחודש (תלוי במספר הימים בהם התינוק נשאר שם).
החיסרון של הפעוטונים הוא בחוסר תשומת הלב היחידי לתינוק, משום שהגננת עסוקה גם בתינוקות אחרים.
חיסרון נוסף הוא החשיפה למחלות, משום שתינוקות רבים מביאים איתם לפעוטון מחלות מסוגים שונים, וכך עלול להיווצר מצב שכל שני וחמישי התינוק חולה, מדביק את כל בני המשפחה, וכולם מפסידים ימי עבודה.
אך לפעוטון יש גם יתרונות רבים כמו השהייה בקרב אשת מקצוע האמונה על טיפול בתינוקות, שהייה בקרב תינוקות אחרים ולמידה כיצד להסתדר בצוותא ועוד.
כמובן שהאופציה הטובה ביותר, אך לא תמיד אפשרית, היא לחזור למשרה חלקית, ולחלוק את הבקרים בין הסבתות והסבים, בן הזוג והאם. אך זה תלוי ביכולת הכלכלית כמו גם בזמינות של כל אחד מבני המשפחה.
את חוזרת לעבודה והתינוק - חשוב לשמור ולהקפיד על שגרת יום קבועה
אמנם כשהתינוק עוד רך קשה ליצור שגרה יומית מספקת. התינוק נשלט על ידי דחפים שקוראים לו לאכול ולישון, ואלה לא תמיד מגיעים בלו"ז קבוע מראש.
אך בחודש שלקראת החזרה לעבודה רצוי להתחיל לחשוב על השגרה שמצפה לכם, ועל הדרכים להכין את התינוק אליה. שגרה זו תאפשר לאם לתמרן בקלות רבה יותר בין התפקידים השונים שלה.
שגרה זו כוללת קימה בשעה מסוימת, טיפול בצרכיו המיידיים של התינוק, הכנות שצריכות להיעשות עבור התינוק, כגון הכנת תיק עגלה, שאיבת חלב או אלמנטים נוספים בהם תצטרך האישה להתעסק בבוקר לפני ההליכה לעבודה ומסירת התינוק לידיו של אדם אחר.
קיראי בהרחבה על: שיטות הנקה
ניתן אפילו לבקש מהמטפלת החדשה או הסבתא להגיע כבר בשבועיים שלפני החזרה לעבודה, על מנת שאפשר יהיה "להתאמן". האימון יהווה אינדיקציה לצרכים של התינוק שזקוקים למענה כשהוא רחוק מאימו, וכך או כך יאפשר לאישה עוד זמן מנוחה לפני שהיא חוזרת לקדחתנות במקום העבודה ולשילוב של העבודה עם התינוק החדש.
חוזרת לעבודה? את חייבת להוריד מעצמך מעט מהנטל!
אכן, צריך להתכונן לכך שאימהות עובדות מוצאות את עצמן מותשות לחלוטין. התשה זו יכולה להשפיע עליהן הן ברמה הפיזית, והן ברמה הרגשית, ועלולה להוביל להתמוטטות. כמו כן, התשה זו משפיעה על האישה ברמה הקוגניטיבית ולכן ביצועיה במקום העבודה עלולים לסבול מכך.
רצוי אם כן להקל איפה שאפשר, ואחד מהמקומות האלה הוא בעבודות הבית. רצוי שהאב יכנס לתפקיד גם בקיפול הכביסה ובשטיפת הכלים, אם הוא לא עשה זאת לפני כן. אם ניתן - זה הזמן לפנות לעוזרת.
לא מדובר בפינוק, אלא בצורך אמיתי. כמו כן, רצוי ללכת לישון מוקדם יותר, אפילו בתשע בערב. זה יאפשר כמה שעות שינה לקראת ההאכלה הבאה, וגם עוד כמה שעות שינה לאחר מכן.
קיראי בהרחבה על: הדרכת הורים טריים בהצבת גבולות לילדים
טיפוח קשרים עם אימהות אחרות במיוחד לפני שאת חוזרת לעבוד...
נשים אחרות שנמצאות בתקופה שלאחר הלידה מבינות לליבה של היולדת ויכולות להוות מקור לתמיכה ולייעוץ.
כמו כן, ישנו פוטנציאל עצום בהקלה ובשיתוף הנטל - ניתן להביא את התינוקות אחד לשני אחר הצהריים, לתת להם לשחק בזמן ששותים קפה ומדברים על הקושי והשמחה.
לעתים פורומים באינטרנט יכולים להיות מקור עצום לתמיכה, בעיקר בשעות בהן ישנה תחושה של קריסה במשרד. תמיד טוב לחלוק את הגעגועים לתינוק עם מישהו אחר.
טיפים אחרונים לפני שתחזרי לעבוד...
רצוי לנסות וליצור הפרדה בין חיי העבודה לחיים בבית. רצוי לא להתלונן לבוס או לעמיתים בעבודה על הקושי והתשישות, אלא לשמור את הדאגות לשיחה עם בן הזוג, או לפורומים של אימהות עובדות.
יש אימהות שדווקא ה"ג'אגלינג" הזה מאפשר להן להיות מעסיקות טובות יותר, ועובדות טובות יותר. כמעסיקות הן מרגישות יכולת מוגברת להאציל סמכויות, לחשוב באופן יצירתי ויעיל ולעסוק במטלות שונות בו-זמנית.
לקריאה נוספת: ניקיון והיגיינה בסביבת תינוקות
בתור עובדת נשים רבות מוצאות כי זמן העבודה שלהן מתקצר והן מספיקות יותר במשרד, משום שיש להן מוטיבציה למהר הביתה אל הקטנטנים. בדיוק מסיבה זו רצוי שהבוס ידע כי ההספק של האישה לא קטן, למרות שהיא הולכת הביתה מיד בסוף יום העבודה ולא רגע אחרי.
קיראי עוד על: התמודדות היולדת ובני המשפחה עם תינוק חדש