הפלה באמצעות כדורים מסוג מיפג'ין
הפלה מלאכותית הינה הליך של הפסקת הריון אשר אישה הרה נאלצת לעבור במצבים של הריון לא תקין או בלתי רצוי. הסיבה יכולה להיות מצב בריאותי, פיזי או נפשי של האישה, שאינו מאפשר הריון, לידה או הורות בשלב הנוכחי. ניתן לבצע את ההליך גם במצב של הפלה נדחית (שנקראת גם הפלה בוששת) בו העובר אינו מתפתח, אך גם אינו נפלט מן הרחם בהפלה טבעית.
בעבר ניתן היה לבצע הפלה מלאכותית רק באמצעות פרוצדורה כירורגית חודרנית, עם כל ההשלכות של הליך כזה. כיום ניתן לגרום להפלה באמצעות כדורים מסוג מיפג'ין אשר גורמים לפליטה של תוכן הרחם, בדומה להפלה טבעית.
הפסקת הריון באמצעות טבליות מיפג'ין הינה שיטה תרופתית חלופית לגרידה / הפלה ניתוחית, אשר ניתן לבצע כבר בשלב מוקדם של ההריון.
לחצו כאן למחשבון הריון
למי מתאים ההליך ומתי ניתן לבצע הפלה באמצעות כדורים?
את הליך ההפלה באמצעות כדורים, יכולה לעבור אישה הרה אשר מבקשת להפסיק את ההיריון וקיבלה אישור של וועדה להפסקת הריון באחד מבתי החולים.
במקרה של הפלה נדחית, אין צורך באישור הוועדה וניתן להסתפק באישור של רופא על כך שההיריון אינו מתפתח ואין בשק ההריון עובר עם דופק התואם לגיל ההיריון.
הפלה באמצעות כדורים מתאימה רק להריונות צעירים – עד שבעה שבועות (50 ימים ממועד תחילת הווסת האחרונה) ואינה מתאימה לנשים הסובלות מבעיות קרישת דם, אסטמה, יתר לחץ דם, אי ספיקת כבד, אלרגיות מסוימות וכן לנשים המשתמשות בתרופות סטרואידיות או לנשים מעשנות מעל גיל 35.
הליך ההפלה בכדורים
הליך ההפלה באמצעות כדורים מתבצע חלקו או כולו בבית חולים בהשגחה רפואית, בהתאם לנוהל של כל בית חולים ועל פי התקדמות התהליך אצל כל מטופלת.
ההליך מתבצע בשני שלבים:
בשלב הראשון נוטלת האישה גלולת מיפג'ין המכילה מרכיב הנוגד את הורמון ההיריון פרוגסטרון, ואשר גורמת להתנתקות שק ההיריון מן הרחם ופליטה שלו החוצה. בשלב זה של הפרוצדורה צפויים להופיע דימומים חזקים.
בשלב השני, יומיים לאחר מכן, תצטרך האישה ליטול גלולה נוספת של ציטוטק שתסייע גם היא בהתכווצויות הרחם ובפליטת שאריות השליה.
לעיתים רופא הנשים ימליץ על מנה נוספת של אחד הכדורים. דרך נוספת לתת את התרופות היא באמצעות טבליות וגינאליות. לאחר מתן המנה האחרונה תישאר האישה בבית החולים לצורך השגחה למשך 4-6 שעות נוספות.
כאשר התהליך עובר בהצלחה, הדימום צפוי לפחות בהדרגה. בדרך כלל מלווה התהליך בכאבי בטן חזקים, בהם ניתן לטפל באמצעות משככי כאבים.
שלושה עד ארבעה שבועות לאחר התהליך על האישה להגיע לביקורת אצל רופא הנשים.
כל אישה עוברת את התהליך בקצב שונה, עם עוצמה שונה של דימום וגינאלי וכאבי בטן. לכאורה מדובר בפרוצדורה "טבעית" יותר מאשר גרידה, אך העובדה שהיא מלווה בתקופה של דימום וכאבים צריכה להילקח בחשבון ועל האישה לדעת שצפויים לה לכל הפחות מספר ימים בהם תהיה מוגבלת מבחינה פיזית ומנוטרלת מפעילות בבית ובעבודה. ישנן נשים המעידות גם על מספר שבועות של דימום וכאבי בטן.
התהליך מסתיים ומוכתר בהצלחה רק כאשר בבדיקת אולטראסאונד נמצא כי אין ברחם שאריות של חומר הריוני.
מה הם הסיכונים ותופעות הלוואי בהפלה באמצעות כדורים?
ככלל, תהליך ההפלה באמצעות כדורים נחשב לבטוח ונטול חלק מן הסיכונים המאפיינים הפלה כירורגית, כגון ניקוב דופן הרחם וסיכון מוגבר לחדירת זיהום אשר מסכנים תפקוד רחמי עתידי ועלולים לפגוע בפריון.
לקריאה נוספת: הכל על הקפאת ביציות
יחד עם זאת ישנן תופעות לוואי אחרות המאפיינות את ההפלה התרופתית:
-
כאבי בטן חזקים – התרופות המשמשות להפלה גורמות להתכווצויות עזות של הרחם ולכאבים דמויי מחזור או צירים. ניתן להקל על התופעה באמצעות תרופות משככות כאבים. במידה והכאב העז ממשיך יש לפנות לרופא הנשים על מנת לשלול סיבוכים אחרים.
-
זיהום – תופעת לוואי נדירה אשר עלולה להיגרם עקב שאריות חומר הריוני ברחם. בכל מצב של כאבים עזים שאינם חולפים בשימוש במשככי כאבים או במקרה של הופעת חום, יש להגיע מיידית לרופא נשים. בדרך כלל טיפול אנטיביוטי יפתור את הבעיה וימנע התפשטות הזיהום.
-
אבדן דם – תופעת לוואי שנגרמת עקב דימום ממושך או מאסיבי. כאשר המטופלת חשה חולשה או אם היא מתעלפת, יש להגיע במיידי לבית החולים, שם ייבדק המקור לדימום ויטופל ובמקרה הצורך תינתן לאשה מנת דם.
סיכויי ההצלחה
סיכויי ההצלחה של ההליך עומדים על 80-90% והם גבוהים יותר ככל שגיל ההיריון צעיר. בהפלה בוששת, סיכויי ההצלחה נמוכים יותר. אם לאחר שבועיים נמשכים הדימומים, או כאבי הבטן ונמצאו ברחם שאריות של חומר הריוני, יתכן שהרופא ימליץ על חזרה על התהליך.
אולם במידה והמצב נמשך גם 4 שבועות אחרי התהליך הראשוני, יהיה ככל הנראה צורך לבצע גרידה כירורגית, שסיכויי ההצלחה שלה הם כ-99%.
לקריאה נוספת: תופעות לוואי בתקופת ההריון