לידת עכוז או מצג עכוז Breech birth
במהלך ההריון, כידוע, מתפתח העובר בתוך מי השפיר שברחמה של אמו. במהלך הריון שגרתי ותקין, העובר מתחיל את ההתפתחות כאשר הוא נמצא במנח עכוז, בו ראשו של העובר מופנה לעבר חלקו העליון של הרחם ועכוזו ורגליו מופנים לעבר תעלת הלידה.
עד השבוע ה-34 לערך אמור העובר להתהפך, באופן הדרגתי, ולהגיע לתנוחה בה ראשו מופנה לעבר תעלת הלידה. מעט יותר מ-95 אחוזים מן העוברים מתהפכים עד לשלב זה בהריון.
עוברים שלא התהפכו עד שלב זה, בדרך כלל כבר לא יצליחו לעשות זאת בכוחות עצמם שכן בשלב התפתחותי זה הם יהיו כבר גדולים מדי לסביבת הרחם וחסרים את המרחב הפיזי על מנת לבצע את ההיפוך.
החשיבות שבתנוחת העובר היא אך ורק עבור תהליך הלידה. תנוחת העובר ברחם איננה משפיעה על התפתחותו העוברית, אולם תינוק שלא מבצע היפוך עלול לחוות לידה בעייתית.
זאת משום שהראש הוא האיבר הגדול ביותר בגוף. בתוך חדר לידה ובזמן בלידה רגילה, ראשו של התינוק יוצא ראשון דרך תעלת הלידה ומפלס את הדרך ליתר גופו של התינוק, אולם בלידת עכוז, ישנו חשש כי ראשו של התינוק לא יצליח לצאת.
ישנם שלושה מנחים שונים במסגרת מנח העכוז. הראשון הוא מנח ה-Frank breech בו העובר הוא בתנוחה עוברית קלאסית כאשר עכוזו מופנה לעבר תעלת הלידה.
זהו המנח הנפוץ ביותר של עוברים הנולדים במצג עכוז, ונחשב לפחות מסובך בתהליך הלידה. השני הוא מנח ה–complete breech בו השוקיים כפופות ונמצאות באותו גובה של העכוז.
המנח השלישי הוא מנח ה–incomplete and footling breech בו הרגליים נמצאות מתחת לגובה העכוז. זהו המנח הבעייתי ביותר, אשר במהלך לידה ווגינאלית הוא בעל סיכוי רב לסיבוכים אפשריים לנולד וליולדת.
מה גורם ללידת עכוז
ישנן מגוון של סיבות אפשריות להעדרה של התהפכות ספונטנית של העובר, אשר מובילה ללידת עכוז.
הסיבה הנפוצה ביותר נוגעת לגודלו של העובר. עובר אשר מגיע בשלב מוקדם של ההיריון לגודל פיזי בו ההתהפכות קשה לו, עלול לא להתהפך כלל.
סיבה אפשרית נוספת עלולה להימצא בצורתו של הרחם. רחם בעל עיוותים, כגון כאלה שנגרמו בשל צלקות ניתוחיות מלידות קודמות וניתוחים קיסריים, או בשל עיוותים טבעיים, עלול להקשות על העובר להתהפך. כמו כן, גם ריבוי של מי שפיר עלול להשפיע לרעה.
סיבה אפשרית נוספת יכולה להיות מצבו של העובר עצמו. עוברים מסוימים הסובלים ממצוקה כלשהי או פגם התפתחותי, עלולים להתקשות ולהתהפך.
על כן, כאשר זוהה מצב של מנח עכוז, יש לבחון ביתר דקדוק את מצבו הפיזי של העובר, על מנת לשלול קיומם של מצבי מצוקה לעובר הדורשים התייחסות מיידית.
בנוסף, חשוב לזכור שגם מצבה הפיזי והנפשי של האם הוא בעל השפעה ניכרת על תופעה זו. אם ששרירי הבטן שלה רפויים מספקת לתינוק מרחב רב יותר ברחם - במצב כזה תינוק עלול להגיע שוב למנח עכוז גם לאחר שהתהפך בכוחות עצמו.
עוד השפעה אפשרית ניתן למצוא במצבה הנפשי של האם. לאמהות הסובלות מחרדה ומלחץ נפשי יש סיכוי גדול יותר להגיע למצב של לידת עכוז. זאת משום שכיווץ שרירי הבטן התחתונה, כפי שקורה באופן לא רצוני במצבי מתח, יכול להקשות את ההתהפכות על העובר באופן ניכר.
לעיתים, המבנה הפיזי של אגן האישה עלול לגרום למנח עכוז. במקרה שמבנה האגן לא מאפשר מעבר של התינוק, הוא יתמקם באופן טבעי במנח עכוז. כאשר זה המצב, בדרך כלל כל הלידות של האישה יהיו לידות עכוז.
ליחצו: כל מה שצריך לדעת על אפידורל
סיבוכים אפשריים בגלל מצג עכוז Breech birth
חשוב לזכור כי ישנן לידות עכוז רבות המסתיימות ללא כל סיבוכים, אשר בסופן בא לעולם תינוק בריא לחלוטין. אולם עם זאת, לידת העכוז היא בעלת סיכונים שלא קיימים בלידה רגילה.
הסיכון העיקרי הוא הסיכון הקיים בעת המעבר בתעלת הלידה. בלידה וגינאלית שגרתית, כאשר הראש הוא האיבר הראשון שעובר את התעלה, הוא יוצא תוך זמן קצר.
אולם בילדת עכוז, החשש הוא כי ראשו של התינוק יוותר בתעלה זמן ארוך מדי, באופן בו יסבול התינוק מחוסר חמצן. במקרה שהמעבר בתעלה עולה על שבע דקות, התינוק יהיה בסכנה לסבול מנזק מוחי. הסיכוי לסיבוך אפשרי זה תלוי מאוד בסוג מנח העכוז המדובר.
קיראו בהרחבה על: רשלנות רפואית בלידה
במקרה בו מדובר במנח העכוז הקלאסי, בו העכוז מופנה כלפי תעלת הלידה ושוקיו של העובר מקופלים בתנוחה עוברית, הסיכויים לכך הם קטנים, אולם אם שוקיו של התינוק בגובה העכוז ועוד יותר מכך אם הם נמוכים ממנו, הסיכויים לכך גבוהים יותר.
בנוסף, תחלואת עובר במסגרת לידת עכוז היא נפוצה יותר. ישנם תינוקות אשר סובלים מקשיי נשימה. כמו כן, בשל העובדה שהתינוק יוצא לאוויר העולם בתנוחה לא נוחה, פעמים רבות נאלץ הרופא לבצע פעולות המסייעות לו לצאת.
פעולות אלו עלולות, במקרה שהן מסתבכות, להביא לפגיעות, כגון שבירה או שיתוק של אחת מן הגפיים, או אף פגיעה מוחית. כמו כן, גם לגבי היולדת לידת עכוז היא מסוכנת יותר שכן היא כרוכה באיבוד דם רב יותר.
קיראו בהרחבה על: סיבוכים בלידה
מה עדיף במקרה של מצג עכוז: לידה טבעית או ניתוח קיסרי?
בשל כל האמור לעיל, ישנה מחלוקת לגבי השאלה אם לידת עכוז מצריכה ניתוח קיסרי או שעדיפה לידת עכוז וגינאלית. בשנת 2000 נערך מחקר שקבע כי ישנה עדיפות חד משמעית לביצוע ניתוח קיסרי במצב של לידת עכוז.
בשנים האחרונות אותגרו מסקנותיו של המחקר, והדעה הרווחת בקרב רופאים מיילדים כיום היא כי התאמת אופן הלידה המתאים למנח עכוז משתנה ממקרה למקרה.
אם זאת חשוב לזכור כי עקב העובדה שכמעט במשך עשור נחשב ניתוח קיסרי, באופן אוטומטי, להליך המתאים ללידת עכוז, הפכה המיומנות של לידת עכוז וגינאלית לנדירה יותר בקרב רופאים מיילדים.
על כן, אישה העומדת בפני מצג עכוז צריכה קודם כל לוודא את הימצאותו של מומחה ללידת עכוז וגינאלית בבית החולים בו היא מתעתדת ללדת, לפני שהיא בוחרת את אופן הלידה המתאים לה.
לקריאה נוספת: חיתוך החיץ בלידה