תסמונת מוות בעריסה – כמה דברים שאת חייבת לדעת!

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

מידע חשוב על תסמונת מוות בעריסה


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

תסמונת מוות בעריסה, או בשמה הלועזי, Sudden Infant Death Syndrome SIDS, הינה תופעה של מקרי מוות לא מוסברים בקרב תינוקות. אמנם התופעה אינה נפוצה, אולם בשל התרחשותה ללא סיבה ברורה לעין וללא התראה מראש, היא מהווה מקור לחרדות וחששות של הורים רבים.

כיום, שכיחות התופעה עומדת על שני מקרים לכל אלף תינוקות והיא הגורם המשמעותי ביותר לתמותה של תינוקות, מתחת לגיל שנה ולמעשה בין 35 ל- 55 אחוזים ממקרי המוות מתחת לגיל שנה, נגרמים עקב תסמונת זו.

הרוב המוחלט של המקרים, כ- 99% ממקרי מוות בעריסה, מתרחשים בחצי השנה הראשונה לחייו של התינוק, בייחוד בין הגילאים חודשיים לארבעה חודשים, אולם ישנם מקרים בהם התסמונת מתרחשת גם מאוחר יותר, במסגרת שנת חייו הראשונה של התינוק.

מהם הגורמים לתופעה?

מאות אלפי מחקרים נערכו לאורך השנים בארץ ובעולם, על מנת לבדוק את הסיבות האפשריות למוות בעריסה וזאת כדי לנסות ולהפחית את מספר מקרי התמותה בקרב תינוקות.

הקושי העיקרי במחקרים אלו, נובע מהעובדה שלאחר המוות, אין כל הבדל מבחינה פיזיולוגית או אימונולוגית ולכן לא ניתן לאתר את הגורם לבעיה.

שלושת הפרמטרים העיקריים המשפיעים ומגדילים את הסיכוי להתרחשות התופעה הם:

  • תופעות גנטיות, כמו בעיות נשימתיות, סטיות בתפקוד כלי הדם וחריגות בגזע המוח.
     
  • תנאי הסביבה.
     
  • רגישות וקשיי התאקלמות, הנובעים מבחינה התפתחותית.

מאחר וטרם התגלה גורם חד משמעי לתופעה, רצוי לספק לתינוק את התנאים המקסימאליים, לצורך הבטחת בריאותו הפיזית והנפשית.

כמו כן ישנם מספר גורמי סיכון מוכרים, מהם רצוי להימנע על מנת להקטין את הסיכון שהתינוק ילקה בתסמונת.

מהם גורמי הסיכון?

גורמי הסיכון אשר נמצאו קשורים לתסמונת מוות בעריסה אצל האם לפני הלידה.

מחקרים הוכיחו, שיש קשר ישיר בין התנהלות האם בזמן ההיריון, לבין תופעת מוות בעריסה ביניהם:

  • עישון בזמן ההיריון: כאשר האם הנמצאת בהיריון, ממשיכה לעשן, התינוק סופח וסופג את הרעלים ולכן עישון הינו הגורם הראשי למקרים של מוות בעריסה. הפסקת עישון, בתקופת ההיריון, אפילו והייתה זמנית, בכוחה להועיל לאין שיעור בהפחתת הסיכון לתסמונת.
     
  • סמים: השימוש בסמים, עם דגש על שימוש בהרואין, על ידי האם בתקופה שלפני הלידה, עלול לייצר התמכרות אצל התינוק עוד בעודו ברחם וכתוצאה מכך הסיכויים שהילוד ייוולד עם תלות לסמים היא גדולה. כמו כן מאותה סיבה שגופו ומוחו של התינוק סופחים וסופגים את הרעלים, עולים סיכוייו ללקות בסינדרום.
     
  • אמא צעירה: הסיכוי לתופעת מוות בעריסה גדול יותר בקרב אמהות צעירות, שגילן הוא פחות מ-20 שנה.
     
  • היעדר מעקב היריון: מעקב היריון הינו כלי רפואי המאפשר לקופת החולים, לרופאים ולאם עצמה, לעקוב אחר התפתחותו של העובר. במעקב ההיריון ניתן לאתר בעיות שונות ומגוונות אשר עלולות להשפיע על חייו של הילוד.

    נשים אשר לא היו תחת מעקב היריון במהלך תקופת ההיריון, חשופות יותר לסכנות בכלל ולסכנת מוות בעריסה בפרט. הסיכון גובר כאשר מדובר בנשים, שסבלו משליית פתח או מהינתקות השליה לקראת הלידה.
     
  • פרקי זמן קצרים בין ההריונות: מרווחי זמן קצרים בין ההריונות, עלולים להגביר את הסיכוי לתופעה.


גורמי סיכון אשר נמצאו קשורים לתסמונת מוות בעריסה אצל התינוק

  • שכיבה על הבטן: יותר ויותר מחקרים, מגלים כי השכבת התינוק על הבטן מהווה את הגורם העיקרי למוות בעריסה וכי 80% מהמקרים של מוות בעריסה, התרחשו בקרב תינוקות אשר שכבו על בטנם.

    קראי על תופעת הריפלוקס בקרב תינוקות


    יחד עם זאת, השכבת התינוק על צדו גם היא מהווה גורם משמעותי והסיכון הינו גדול פי שניים, בהשוואה להשכבת התינוק על גבו. אמנם לא ברור עדיין מה מהות הקשר בין התופעה לתנוחת התינוק, אך ההוראה לשינוי התנוחה הביאה לירידה דרמטית של כ- 70% במקרי התמותה הנגרמים עקב התסמונת.
     
  • הזנה לקויה: תזונת התינוק, בזמנים לא מתאימים, בכמויות לא מספקות או באוכל לא מזין, עלולה להוות זרז לתופעה. כמו כן קיימת הסברה שהזנה מלאכותית, שאינה הנקה, מהווה גם היא זרז לתופעה.
     
  • חימום יתר: מצב של התחממות יתר, בו חום הגוף של התינוק עולה ללא יכולת להתאזן. הסיבות למצב זה נעוצות בחימום החדר, בחום גבוה מן הנדרש או זיהום נגיפי בגופו של התינוק.
     

מהן הדרכים העשויות למנוע את התסמונת?

  • שינה על הגב: משרד הבריאות הוציא הנחיה רשמית, על פיה יש להשכיב את התינוק על גבו, הן במהלך תנומה והן בשנת הלילה.
     
  • מעקב הריון: מעקב הריון מסודר, אשר במהלכו האם והעובר נבדקים ונמצאים תחת ביקורת ובעת הצורך אף תחת השגחה, מסייע לאתר בזמן, בעיות וסיכונים ובכך מהווה כלי יעיל  למנוע את התופעה.
     
  • הימנעות מעישון: עישון הינו בין הגורמים הראשיים לתסמונת מוות בעריסה ולכן ההימנעות מעישון מומלצת לא רק לפני הלידה אלא גם לאחריה ובכלל.
     
  • הזנה נכונה: הנקה הינה הבחירה העדיפה על פני פורמולה ומזון מלאכותי, מאחר והיא מפחיתה מחלות נשימה ומספקת לתינוק בדיוק מרבי, את הצרכים שלו, גם הפיזיים וגם הנפשיים. בין אם בהנקה ובין אם לא, יש להקפיד על מרווחים קצובים בין ארוחה לארוחה ועל מזון הכולל את כל אבות המזון החיוניים.

    חשוב שתדעי יותר על תזונה נכונה בזמן ההנקה

  • חימום מאוזן: שמירה על חום מאוזן בחדר התינוק וכן חום מאוזן של גוף התינוק, באמצעות לבוש קל שאינו מכביד, גם הם מורידים את הסיכון לתופעה. מומלץ לשמור על טמפרטורת חדר שאינה עולה על 22 מעלות ולהלביש את התינוק בשכבה אחת קלה נוספת לעומתכם.
     
  • שימוש במוצץ: הוכח כי תינוקות הישנים עם מוצץ עד גיל שנה, נמצאים בסיכון מופחת למוות פתאומי בעריסה.

    לקריאה נוספת: רשימת ציוד לתינוק

  • מיטה בעלת תו תקן: מיטה בעלת תו תקן, נחשבת לגורם משמעותי המסייע להפחית את הסיכון. יש להשתמש במזרן קשיח המיועד למיטת תינוק וכן להדק את הסדין סביב ומתחת למזרון לאבטחת התינוק.

חשוב להדגיש כי למרות המחקרים הרבים, עדיין לא קיים הסבר מדעי וודאי להתרחשות התסמונת, אשר עלולה לתקוף גם תינוקות בריאים לכאורה בפתאומיות. הגורמים שהוזכרו לעיל כמעלים או כמפחיתים את הסיכויים, אכן נמצאו קשורים אך ההסבר לתופעה עדיין לוקה בחסר.

קראי באתר לידה על: אבחון ומניעת רעלת הריון


תאריך: 22/05/2014 12:05