משאבות חלב Breast Pump - כל מה שאת רוצה וצריכה לדעת!
כל אישה לאחר לידה יודעת כי חלב אם הוא בחירת המזון הטובה ביותר עבור התינוק ועל כך אין עוררין. יחודו של חלב האם לא טמון רק במרכיבים הבסיסיים שלו, אלא בעיקר ביכולת שלו לשנות את מרכיביו בהתאם לצרכיה של המערכת החיסונית המתפתחת של התינוק, לשעה ביום, למזג האוויר ולתזונתה של האם. מכאן הקושי ליצור תרכובת שתעגן בתוכה את כל התכונות המשתנות האלו, ולכן אין יכולת להשוות בין חלב אם לתמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) מבחינה כימית.
משאבת חלב היא בעצם מכשיר מכני ששואב חלב משדה של אישה מניקה. זהו מכשיר ביתי וקל לשימוש, עם מנוע ידני או חשמלי שיוצר וואקום בחיבור עם השד ומוביל ליציאת החלב.
חושבת על משאבת חלב? יתרונותיה וחסרונותיה של שאיבת החלב
בעבר הרחוק, נשים שלא יכלו להיות צמודות לתינוקותיהן השתמשו בשירותיה של מינקת. כיום ניתן לשאוב את החלב באמצעות משאבות חלב, ולהאכיל את התינוק גם בהיעדרה של האם.
יכולת זו פתחה בפני האימהות אינספור אפשרויות, וכעת ניתן לחזור לעבודה, להיפגש עם חברה, ואפילו לצאת לערב שתייה מבלי חשש, ביודעין שהתינוק "מסודר".
קיראי בהרחבה על: הזכות לחופשת לידה
ואכן, היכולת לשאוב חלב העלימה כמה מהחסרונות המובהקים של ההנקה: תלות מוחלטת באם והימצאות לצד התינוק, ויתור על שתיית אלכוהול או נטילה חד פעמית של תרופות מחשש שיפגעו בתינוק וחוסר יכולת לשלוט על כמויות המזון של התינוק במקרה הצורך.
במקרים של חלב מועט שילוב הנקה עם שאיבה עוזר בהגברת יצור החלב; ואילו במקרים הפוכים - של גודש - המשאבה מקלה עליו. כל אלה הפכו את חוויית ההנקה לקלה יותר עבור אימהות רבות, ואפשרו להן להניק זמן רב יותר מבלי לעבור לתחליפים.
עם זאת בשאיבת חלב קיימים גם חסרונות: במידה ואין אפשרות לשכור משאבת חלב (על כך ידובר בהמשך) היא עלולה להיות השקעה כלכלית לא קטנה. מצד שני, אם לוקחים בחשבון את הכסף שנחסך על תרכובות תמ"ל ייתכן כי זו השקעה משתלמת.
חיסרון נוסף הוא הזמן שהשאיבה דורשת: נשים רבות זקוקות לזמן רב של שאיבה על מנת להפיק מנת מזון. עם זאת ככל ששואבים יותר כך הגוף מייצר יותר ולכן ניתן להתגבר על חוסרים זמניים של חלב לשאיבה.
לקנות או לשכור משאבת חלב?
ניתן לשכור, להשאיל או לקנות משאבות חלב Breast Pump לפי הצורך. סניפי יד שרה מציעים לנשים משאבות חלב להשאלה למקסימום של שנה, אך רצוי לדעת כי לא קיימות משאבות זמינות בכל הסניפים בכל עת.
אם ישנו צורך זמני ומוגדר מראש במשאבת חלב ניתן לשכור משאבה מגופים שונים פרטיים שמשכירים אותה, כגון אתרי אינטרנט ואפילו יועצות הנקה.
חלק מסניפי טיפת חלב מציעים אף הם משאבה להשכרה. המשאבות להשכרה הן פעמים רבות גדולות ומסורבלות יחסית, אך מקצועיות מאוד. עם זאת, גודלן מקשה לשאת אותן מחוץ לבית.
אם האישה יודעת שהיא מתכננת להניק לזמן רב, או שיכולת ההנקה שלה תלויה רבות בסוג המשאבה אותו תבחר, רצוי שתרכוש משאבה.
רכישת משאבה הופכת לזולה יותר מהשכרה, במידה והאישה מתכננת להניק זמן רב ואף להביא עוד ילדים לעולם. רכישת משאבה אף מאפשרת את בחירת הדגם, ואת ההנאה מכך שאף אישה לא השתמשה במשאבה הזו לפניך.
לחצי כאן לרשימה המלאה של כל הציוד שתינוקות צריכים בבית
ישנן כמה חברות פופולאריות שמייצרות משאבות חלב
מדלה Medela - משאבות מדלה ללא ספק חולשות על שוק החלב. מדלה מציעים פתרונות שאיבה רבים, ביניהם בקבוקי אחסון, רפידות הנקה, קונכיות הנקה ועוד.
הבקבוקים מותאמים כולם למשאבות מדלה, מה שמקל מאוד על האם וחוסך זמן במעבר בין בקבוקים, שטיפתם ועיקורם. לאחרונה אף הוציאו מדלה פטמה מיוחדת לתינוקות יונקים, שמזרימה חלב לפי קצב היניקה של התינוק ובכך מחקה את פטמת האם.
מדלה מציעים משאבות מסוגים שונים: ידנית, חשמלית, חשמלית דו-צדדית, עם מנוע קל ונטען לנשיאה מחוץ לבית, ועוד. לא כל המוצרים זמינים בכל בתי ההפצה, ורצוי להתייעץ עם היבואן, חברת בפקס (Bepex), בנוגע לסוג המשאבה ולמיקומה בחנויות.
ספקטרה Spectra - משאבה פופולארית שניתן להשאילה מיד שרה ואף לרוכשה. המשאבה נחשבת לשקטה ונוחה.
אוונט Avant - אוונט מציעה משאבות ידניות וחשמליות, ואף כריות עיסוי לשד ולפטמה. גם במשאבות אוונט, כמו במדלה, קיימת הנוחות של החיבור לבקבוק של אוונט, ובכך חיסכון של בקבוקים לשטיפה ולעיקור. המשאבה הידנית של אוונט נחשבת למשאבה הידנית המוצלחת בשוק.
אמדה Ameda לקטליין - משאבה חשמלית או ידנית, חד צדדית או דו צדדית, שפועלת גם על בטריות.
כיצד לבחור משאבת חלב מתאימה?
ישנם כמה שיקולים לבחירת משאבת חלב: תדירות השאיבה, הצורך לשאוב מחוץ לבית, רעש המנוע וקלות האחסון. וכמובן שישנם גם הבדלים אינדיבידואליים בין אישה לאישה, ולכן אם ניתן לנסות את משאבות החלב לפני שרוכשים אותן זה הטוב ביותר. ניתן להתנסות במשאבות חלב באמצעות יועצות הנקה, שגם יכולות לסייע לאישה להתאים את סוג המשאבה לצרכיה ולסגנון חייה.
קיראי על: תזונת תינוקות בשנה הראשונה
קניתי משאבת חלב חדשה - איך מפעילים אותה?
למרות שבהתחלה שאיבת חלב עשויה להיראות כמו נושא מסובך, למעשה היא פשוטה ואינטואיטיבית. כל מה שיש לעשות הוא לחבר את הגופים השונים יחד.
לכל משאבה יש סידור מעט שונה, אך לרוב מדובר במעין אפרכסות שמתחברות אל הפיטמה, עוטפות אותה ויוצרות סביבה וואקום. המנוע יוצר תנועת שאיבה, והחלב פשוט ניגר החוצה מעצמו.
משאבות חלב מניבות פחות חלב מאשר תינוק יונק. את זה חשוב לזכור כדי לא להיבהל אם לא ניגרות כמויות של חלב- אין זה אומר כי התינוק לא מקבל מספיק.
ישנן השפעות הורמונאליות על רפלקס שחרור החלב שלא תמיד קיימות בשאיבה. דרך אחת לעורר אותן היא להתבונן בתינוק בזמן השאיבה, לחשוב עליו, להסניף חיתול טטרה שנושא את ריחו, או לחילופין להתרווח מול הטלוויזיה כדי "לא לחשוב" קצת. לקראת השאיבה רצוי לשתות שתי כוסות מים.
את החלב שנשאב ניתן לשים במקרר בבקבוק אחסון, או להקפיא. לצורך ההקפאה קיימות שקיות מיוחדות עליהן ניתן לרשום את זמן השאיבה ואת הכמות שנוצרה.
ישנם חוקים נוקשים בנוגע לשמירה על טריות החלב, שרצוי לתלות בפתק מאיר עיניים על המקרר:
-
חלב טרי יכול להישמר בטמפרטורת החדר למשך עשר שעות.
-
חלב שהופשר במקרר יכול להישמר עד 24 שעות.
-
חלב טרי במקרר יכול להישמר עד שמונה ימים.
-
חלב קפוא יכול להישמר במקפיא רגיל עד שלושה חודשים.
- אין לערבב חלב ישן עם חדש (יותר מ-24 שעות הפרש בין השאיבות) ולהקפיאם
רצוי לשמור על החלב בצידנית עם שקיות קפואות כשיוצאים מהבית. כדי לחממו ניתן לבקש קערה עם מים חמים, ופשוט לטבול אותו למספר דקות. הטמפרטורה המתאימה להגשה היא טמפרטורת הגוף.
קראי באתר על: מהי תופעת הריפלוקס בקרב תינוקות?