הקפדה על ניקיון בחדרי לידה
לידה היא אחד הרגעים המשמעותיים בחייה של האישה, רגע שאחריו החיים שלה, של בן זוגה ושל יתר בני המשפחה, במידה וכבר קיימים כאלו, משתנים מן הקצה אל הקצה. תשעת החודשים שקודמים ללידה מלווים בהתרגשות, חששות ובדיקות רפואיות רבות.
מעבר לבדיקות הרפואיות, ישנן בדיקות נוספות שעל האישה לבצע, כשהחשובה שבהן קשורה בבחירת בית החולים שבו היא תלד. מלבד קריטריונים כמו הרמה המקצועית של הצוות הרפואי, ישנו נושא מהותי לא פחות והוא רמת הניקיון בחדרי הלידה של אותו בית חולים.
בסקירה הבאה נסביר מדוע חשוב לשמור על היגיינה בחדרי לידה, נביא לפנייך את השאלות שכדאי לשאול בהקשר זה בסיור המקדים בבית החולים וניתן טיפים פרקטיים שיעזרו לך לבחור נכון את חדר הלידה. כך שגם את תוכלי ליהנות מלידה בטוחה בסביבה נקייה ולחזור הביתה עם התינוק, כששניכם בריאים ושלמים.
למה חשוב לשמור על היגיינה בחדרי לידה?
הסיבה הראשונה שבגינה חשוב לשמור על ניקיון בחדרי לידה קשורה להרגשה שלך. כשיולדת מגיעה לבית החולים עם צירים, הלחץ שבו היא שרויה רב והיא נאלצת להתמודד עם כאבים פיזיים ופחד (מובן לחלוטין) מפני הלידה הצפויה.
לא משנה אם זו הפעם הראשונה או הרביעית שלך, מד החרדה גבוה וככל שהסביבה שבה את צפויה לבלות באותן שעות תהיה יותר נקייה, מסודרת ונעימה, כך חווית הלידה תהיה טובה יותר.
יתרה מכך, בחודש ינואר 2018 פרסם משרד הבריאות דו"ח מלחיץ, שבו נחשפה רשימת בתי החולים הכי מזוהמים בארץ.
לפני הדו"ח, בכל שנה בישראל נדבקים בזיהומים בבתי חולים מעל 6,000 אנשים ו-10% מהם גם מתים כתוצאה מהזיהום. למרבה התדהמה והבהלה, הנתונים המזעזעים הללו מתייחסים לא רק לחדרי האשפוז, אלא גם לחדרי הלידה בבתי החולים.
מיותר לציין שבזמן הלידה ולאחריה את והתינוק חשופים לזיהומים ומחלות. זאת משום שהמערכת החיסונית של תינוק בן יומו חלשה מאוד וכמו כן, גם המערכת החיסונית של אישה לאחר לידה ובפרט כשמדובר על ניתוח קיסרי, שאז ההחלמה איטית וקשה יותר, בשל הניתוח והתפרים הרבים שנותרים בגינו.
אגב, גם בלידה טבעית לא אחת יש צורך בחתכים ותפרים ובכל אופן מוכרחים להקפיד על היגיינה מקסימלית בסיטואציה שכזו.
במצב הרגיש שבו את והבייבי שלך שרויים, הניקיון בחדרי הלידה עצמם וכמו כן גם בחדרי היולדות ובתינוקייה, מהווה גורם קריטי, שלא ניתן להתפשר לגביו.
חוסר היגיינה בחדרי לידה עלול לגרום לך ולתינוק לנזקים בריאותיים חמורים, לעיתים אפילו נזקים בלתי הפיכים ולכן חשוב לבדוק טוב-טוב מראש, היכן את עתידה ללדת ומה רמת הניקיון באותו בית חולים.
השאלות שחשוב שתשאלי בסיור המקדים
מרבית הנשים בהריון מגיעות לסיור מקדים בבית החולים שבו הן מתכננות ללדת. סיור שמהלכו הן מתרשמות מבית החולים ובפרט ממחלקת היולדות ויכולות לשאול שאלות, שיסייעו להן לקבל החלטה, האם ללדת באותו בית חולים או לפנות לבית חולים אחר.
יש הרבה שאלות שחשוב לשאול, כמו למשל מה הנוהל לגבי חיבור למוניטור, מה אחוז הלידות הטבעיות שמסתיימות בחתכים, כמה מלווים מותר להכניס לחדר הלידה, מה שעות הביקורים וכיוצא בזה.
מעבר לשאלות האמורות לעיל, יש שאלות שחשוב לשאול שקשורות לנושא הניקיון, חלקן שאלות ישירות וחלקן עקיפות. באמצעות שאלות אלו תוכלי להבין טוב יותר מהי רמת ההיגיינה בחדרי הלידה באותו בית חולים:
- האם חדרי הבדיקה לפני הלידה פרטיים?
- האם חדרי הלידה עצמם פרטיים ואם לא, כמה נשים יש בכל חדר?
- כמה אחיות יש בתינוקייה בכל משמרת?
- האם אני מקבלת שירותים ואמבטיה פרטיים או משותפים?
- כמה פעמים ביום מנקים את החדר ובפרט את השירותים והמקלחת?
- כל כמה זמן מחליפים מציעים במיטה שלי אחרי הלידה?
- אחת לכמה זמן מנקים את החלונות בחדר?
השאלות הללו יסייעו לך להבין מה הגישה של בית החולים כלפי הניקיון במחלקת היולדות ומעבר לשאילת שאלות סובייקטיבית, אנחנו ממליצים לך גם לבדוק בעצמך.
תעברי במחלקה, תראי במו עינייך האם נקי ועד כמה, תשאלי נשים שנמצאות במחלקה מה דעתן על הרמה של חדרי הלידה מבחינת ניקיון ובכלל, תבדקי אם יש אבק בפינות, האם בכל אזור מפוזרים בקבוקים עם נוזל חיטויי וכך הלאה.
מנכ"ל חברת הניקיון גד קלין מסביר
מר אביעד יחזקאל, מנכ"ל חברת הניקיון גד קלין המספקת שירותי ניקיון לכמה בתי חולים ציבוריים ופרטיים בכל רחבי הארץ, מסביר:
"בתי החולים בארץ מקבלים הרבה מאוד כסף על כל יולדת שמגיעה ללדת אצלם, בערך 14 אלף ₪ על כל לידה. אין ספק שהמינימום שאפשר לעשות, זה לוודא שהיולדות יגיעו למחלקה נקייה. שזה אומר חדרי בדיקה נקיים, חדרי לידה וחדרי יולדות נקיים וכמובן גם תינוקייה מצוחצחת.
זה נכון שיש עומס רב במחלקות היולדות בכל הארץ ויש יותר נשים יולדות מרופאים ואחיות, זה נכון שיש בעיות תקציב ונכון להיום מדינת ישראל נמצאת בתחתית הרשימה מבין מדינות ה-OECD בכל מה שקשור לכח אדם בחדרי לידה.
אבל ויש פה אבל גדול – להשכיר שירותים של חברת ניקיון מקצועית ברמה יומיומית, זה ממש לא ביג דיל.
חדרי הלידה ויתר האזורים במחלקת היולדות מהווים קרקע פורייה להיווצרות והתרבות של חיידקים, יש עומס של נשים, גברים, מלווים ותינוקות, כל רגע מחט נפתחת ונסגרת, משתמשים בהמון ציוד רפואי שחייב להיות מחוטא ברמה הכי גבוהה שיש ואין מקום לשבריר של חוסר היגיינה.
הסטריליות הזו צריכה לבוא לידי ביטוי גם בחדרים וגם בכלים ובציוד הרפואי. אסור לזלזל בניקיון במקום כזה וההשלכות של חדרי לידה לא נקיים והיעדר חיטוי לכל מה שהזכרתי כאן, יכולות להיות קטסטרופליות.
אני ממליץ בחום לכל אישה בהריון שעתידה ללדת, לבדוק עם זכוכית מגדלת מה מצב הניקיון בבית החולים שבו היא אמורה ללדת, בתקווה שעל כולכן תעבור לידה קלה ובריאה".
קריאה נוספת: ניקיון והיגיינה בסביבת התינוק/ת שלך