ניקיון והיגיינה בסביבת תינוקות - טיפים לבריאות ואיכות חיים
מדוע חשוב כל כך לדאוג לניקיון וסביבה נקייה בתינוקות? אחד הנושאים המבלבלים ביותר להורים טריים הוא הצורך לשמור על ניקיון ועל סביבה נקייה מחיידקים כדי להגן על תינוקותיהם הרכים מפניהם. אך למעשה, רמת העיקור משתנה עם גילו של התינוק, ובהתאם להתפתחות המערכת החיסונית שלו.
אין ספק שצריך לשמור על התינוק מחיידקים - לכך גם התכוון הטבע. תינוקות רכים אינם מסוגלים לאחוז שום חפץ ולקרבו לפיהם, אינם מסוגלים להתהפך או לנוע בעצמם. עליהם להינשא במקום גבוה משום שהם חשופים למזיקים, ומכאן גם שיש להגן עליהם יותר מנזקי הסביבה.
אך עם התפתחות התינוק, הוא מתחיל להתוודע לסביבה שלו. המערכת החיסונית שלו מתפתחת, וזקוקה לדברים חדשים "להתאמן" עליהם. לכן לא נדיר לראות תינוק טועם את הרצפה, את סוליות הנעליים ומכניס לפיו כל דבר שנקרה בדרכו. השלב הזה הוא שלב משמעותי בהתפתחות, ואין צורך (ואפילו רצוי שלא) לגונן על התינוק יותר מדי וליצור עבורו סביבה סטרילית.
האם באמת ניתן ליצור עבור התינוק סביבה נקייה מחיידקים?
לא, וגם אין צורך בכך. המערכת החיסונית מתפתחת מתוך מאבק עם החיידקים הקיימים. עם זאת, אין צורך להעמיס עליה: העולם מלא בחיידקים ווירוסים מסוגים שונים, לכן אם אפשר "לחסוך" מהתינוק עוד דברים להתמודד איתם, אז למה לא בעצם?
זיכרו תמיד כי ניקיון והיגיינה בסביבת מגוריו של תינוק צעיר מהווה ערובה לאורח חיים בריא יותר. מאידך, חשוב לשמור על פרופורציות ולא להתפס לבהלה מיוחדת, שגם זאת אינה בריאה להתפתחותו התקינה של תינוקכם.
צריך להתחיל "לחשוב נקי" כבר בתקופה שלפני יום הלידה, אז רצוי לעשות ניקיון מקצועי ויסודי בבית, לפני שהתינוק מגיע לראשונה מבית החולים ובהמשך, לאורך השנה הראשונה בחייו חשוב לנקות את הבית בתדירות גבוהה ולהקפיד על כללי היגיינה.
קירוא בהרחבה על: חיסונים לתינוק לפי הנחיות
ניקיון והיגיינה בחודשים הראשונים – עיקור אופטימאלי
עיקור אופטימאלי הוא אינו עיקור מינימאלי, כלומר פחות מהדרוש, וגם לא עיקור מקסימאלי, כלומר מעבר לדרוש. עיקור מינימאלי חושף את התינוק לחיידקים בעוד שעיקור מקסימאלי אינו יוצר חשיפה מבוקרת לחיידקים שיכולה לאפשר למערכת החיסונית להתפתח. כמובן שעיקור מקסימאלי אינו אפשרי בסביבה הביתית, אבל מחקרים הראו שכשהסביבה נקייה מדי יש דווקא סיכוי רב יותר לפיתוח אלרגיות בעתיד.
ככלל, בחודשים הראשונים רצוי לעקר, על ידי שימוש בסטריליזטור חשמלי או במיקרוגל / לשים במדיח הכלים / לשים במים רותחים למשך חמש דקות, כל מה שבא במגע עם פיו של התינוק: בקבוקים, מוצצים, צעצועי פלסטיק לנשיכה (לא את כולם מותר, צריך לקרוא על האריזה) וכן הלאה. במקרה של תינוק יונק רצוי לשטוף את הפטמה פעמיים ביום.
אין להשתמש בסבון כי הוא מייבש את בלוטות השומן שעל הפטמה. למשנה זהירות ניתן להשתמש ברפידות הנקה, משום שגם אם אין נזילות של חלב היא יכולה לשמש כרפידה היגיינית. ניתן לקנות רב פעמיות ולשטוף אותן בחומץ, כדי לחסוך בכסף ולשמור על הסביבה.
קיראו כל מה שצריך לדעת על: תזונה נכונה בתקופת ההנקה
נושא משמעותי נוסף בשמירה על סביבת התינוק בחודשים הראשונים ואף לאחר מכן, הוא שטיפת הידיים. חשוב מאוד שכל מי שבא במגע עם התינוק ישטוף את ידיו כשהוא מגיע מבחוץ. זאת משום שמגע במשטחים בהם נגעו אנשים רבים לפני כן כגון עמודים באוטובוס, כפתורי המעלית וידיות הדלת עלול להפוך את האדם לנשא של מיליוני סוגי חיידקים, שרק ממתינים למגע בעיניים, בפה או באף. מכאן ששטיפת ידיים היא חשובה לכולם, אך בעיקר כשמגיע תינוק חדש.
כיום ישנו ג'ל לניקוי הידיים. בעוד שג'לים אלה מהווים פיתרון מוצלח לזמנים בהם אין מים וסבון בנמצא, הם לא מהווים פיתרון לטווח ארוך – החומר הורג גם את החיידקים הטובים, וכך הידיים חשופות לטפילים אחרים כגון פטריות מתחת לציפורניים וכן הלאה. כנאמר, מים וסבון הם פיתרון טוב בהחלט.
חשוב להימנע מהימצאות בקרבת אנשים חולים. אולי צינון תמים נראה לא מזיק, אך לתינוק הקטן שעדיין לא יודע כיצד נושמים דרך הפה נזלת יכולה להיות גורם סבל רציני.
וכמובן שיכולים להיות סיבוכים בגלל שהמערכת החיסונית לא נלחמת בחיידקים או בוירוסים כמערכת בשלה. אם התינוק יונק והאם בעצמה חולה חשוב שתמשיך להניק כדי שהמערכת החיסונית שלה תעביר לתינוק את הנוגדנים שהיא מייצרת.
סביבה נקייה כוללת גם כביסה של כל הבגדים, המצעים והבובות שהתינוקות באים במגע איתם. בעוד שבגד שמגיע ישר מאריזה אולי נראה נקי, הוא למעשה מכיל עדיין כימיקלים מהמפעל. לכן חשוב לכבס את הכול פעם אחת לפחות לפני המגע בעור התינוק.
היגיינה של התינוק גם היא חשובה כמובן. יש לערוך לו אמבטיה חמימה (37 מעלות), ולהקפיד על ניקיונם וייבושם של הקפלים: קפלים בצוואר, במפשעה, בברכיים ובמרפקים.
בקפלים נוטה להצטבר לכלוך, וכשלא מייבשים אותם כיאות עלולה להיוותר שם לחות וליצור פטריות. יש להקפיד על גזירת ציפורניים קבועה, כדי למנוע שריטות שעלולות להזדהם, ולכלכוך מתחת לציפורניים.
במהלך כל החתלה חשוב לנקות את הישבן כהלכה. רצוי לשטוף בסבון ובמים במקרה של צואה ובמים בלבד במקרה של שתן, אך ניתן להשתמש גם במגבונים.
יש לקנח את ההחתלה עם משחה מיוחדת שתמנע גירויים בעור. את החיתולים המלוכלכים רצוי להניח בפח סגור, או בשקית ממנה נפטרים מדי יום, ואת משטח ההחתלה יש לנקות משאריות של שתן או צואה ולהחליף בד מגן לפי הצורך.
קיראו כל מה שצריך לדעת על: חיתולים
גיל חצי שנה עד שנה – מבט על ניקיון
זהו גיל בו מתחילים התינוקות לזחול ולהכיר את עולמם. ההורה פוגש לפתע במגוון שלם של קשיים – כיצד ישמור על תנאי סניטריה כאשר התינוק מגיע לכל מקום ומכניס כל דבר לפיו? החדשות הטובות הן שאפשר להירגע, המערכת החיסונית של התינוק מתפתחת ויכולה לעמוד ברוב החיידקים שנמצאים בבית.
עם זאת, בכל זאת רצוי לנקות רצפות שעליהן זוחל תינוק לעתים קרובות יותר, ולבדוק שאין בהישג ידו חפצים שהצטבר עליהם לכלוך רב מדי מבחוץ.
כדאי להיזהר במשחקיות ציבוריות, בהן זוחלים תינוקות רבים, על מנת לנסות ולמנוע הידבקות במחלות. זה נכון בעיקר לגבי עונת החורף, וכשהמשחקייה נמצאת במקום סגור ללא אוורור. בחודשים אלה התינוק מתחיל לאכול.
בשלב זה כבר אין צורך לעקר כל דבר, אבל עדיין חשוב לשמור שכלי האוכל שלו נקיים, ונשטפו בכרית רחצה שלא עמדה לחה לאורך זמן רב. אין צורך לעקר את הבקבוקים מדי שימוש, אך רצוי לנקות אותם ביסודיות במים וסבון ולעקר אותם לפחות פעם אחת ביום.
את המים לשתייה יש להגיש אך ורק מורתחים, ולוודא כי אחסון המזון נעשה בתנאים המחמירים ביותר – לא יותר משלושה ימים במקרר בכלי אטום, וללא חימום וקירור מחדש.
קיראו בהרחבה על: תזונת תינוקות
ניקיון והיגיינה לאחר גיל שנה
כשהתינוק מגיע לגיל שנה הוא יכול להתחיל לשתות נוזלים שלא הורתחו ובין השאר גם מיצים וחלב מפוסטר שהורתחו בשלב שלפני יציאתם לחנויות. הוא יכול להתחיל לאכול מזון במסעדות, וליהנות ממגוון רחב יותר של מאכלים.
בשלבים אלה יש לעתים מעבר למשפחתון או לגן ילדים. בבחירת המשפחתון חשוב לבדוק את ניקיון סביבת הגן: שאלות כגון תדירות ניקיון המטבח, הבקבוקים, טריות האוכל ותחזוקת הצעצועים הן חשובות בבחירת הגן.
נושא חשוב נוסף הוא נושא ההחתלה – יש לברר אם המטפלת או הגננת שוטפות ידיים בין החתלת תינוק אחד לאחריו, היכן הן שמות את החיתולים המלוכלכים ואיך הן מנקות את משטח ההחתלה.
נושא הסטריליזציה אצל תינוקות עשוי להיראות גדול ומורכב, אך למעשה הוא מאוד אינטואיטיבי, ובמהרה הוא הופך לטבע שני ממש. למעשה הוא לא גוזל הרבה זמן, אך במהרה הוא הופך להיות חלק מהעיסוק היומי והטיפול השוטף והאוהב בילדכם.
המלצות וטיפים לסביבה נקייה:
-
רצוי לבצע ניקוי שטיחים מקצועי לפני שמכניסים תינוק הביתה
-
חשוב להקפיד על שטיפת רצפות ושאיבת אבק לפחות אחת לשבוע
-
יש לשמור על חדר השינה של התינוק נקי ומאוורר
-
צריך לזכור לנקות את הפילטרים של המזגן בתדירות חודשית
- מומלץ לשכור חברת ניקיון מקצועית ולבצע ניקוי יסודי בבית אחת לחצי שנה
קיראו עוד מידע רלוונטי: היולדת ובני המשפחה