לדעת על תנוחת הלידה המומלצת עבורך
חווית הלידה היא ללא ספק חוויה מרגשת, מטלטלת ומסעירה, גם בשביל הגוף וגם בשביל הנפש. כבר עם התחלת הצירים, האישה ההריונית לא מוצאת מנוח וחווה הרגשה של חוסר אונים.
מחקרים רפואיים מוכיחים, כי תנוחות מסוימות, יכולות להקל באופן משמעותי, על תהליך הלידה עצמו וכן על הכאבים, אותה חווה היולדת, בשעות שלפני הלידה.
אצל רוב היולדות מתחיל תהליך הלידה כבר בבית. על מנת להקל על הכאבים, באופן טבעי ולא מודע מחפשות היולדות מזור לכאביהן באמצעות נדנוד האגן או הישענות על קיר. תנוחה שתקל עליה את התופעה המופלאה שעומדת להתרחש הלידה.
מהי התנוחה המקובלת כיום?
מבין התנוחות המקובלות כיום, הפופולארית ביותר היא תנוחת השכיבה על הגב, אולם אין הדבר מבטיח הקלה יוצאת דופן. כמובן שעל כל יולדת להחליט בעצמה, מה עושה לה טוב ומה מתאים לה ובוודאי שתנוחה זו היא אינה מחייבת.
מאחר והאישה סובלת מאי נוחות, היא נוטה לזוז ולשנות תנוחה, לעיתים קרובות, כגון מעבר משכיבה לעמידה, לישיבה ולהליכה וחוזר חלילה. גם התינוק, המתקדם בשלבי הלידה זז ומחפש את דרכו החוצה.
שיטת הלידה הפעילה
תנוחות מאונכות לקרקע, כמו תנוחה ניצבת, הם חלק משיטת הלידה הפעילה, המעודדת זרימת דם טובה יותר, אל השיליה וממנה אל התינוק ואף מגדילה את נפח חלל האגן בשליש, ביחס לנפחו בעת לידה פסיבית, תנוחות שכאלה, עוזרות ומקלות על כאבי הצירים.
לקריאה נוספת: לידת בית
כאשר היולדת יושבת או עומדת בזמן הלידה, עצם הזנב שלה חופשית, זה מצב המגדיל את המרחב בין עצם הזנב לעצמות האגן ומקל פלאים על התחושה בזמן הלידה.
מהן תנוחות המקלות על שלב הצירים?
כריעה היולדת מניחה את כפות הרגליים על הרצפה ומכופפת הברכיים עד למקסימום האפשרי, כאשר העיקר הוא לפתוח את האגן.
עמידה על שש, מתאימה גם היא ומקלה על הצירים, באמצעות טלטול האגן, קימור הגב והנעת הגוף לכיוונים השונים. תנוחה זו נותנת מרחב תנועה גדול.
הישענות קדימה, על חפץ יציב כלשהו, מורידה את העומס מהגב התחתון. שימוש בכדור פיזיו, בתנוחת ישיבה או תוך הישענות עליו, מקלה ומשחררת את השרירים.
תנוחות אפשריות לשלב הלידה
בחדרי לידה טבעיים, ישנם חבלים או מוטות, המאפשרים להתלות ולהישען עליהם, לכרוע וללדת. תנוחת הכריעה מתאפשרת באמצעות כיסא מיוחד.
עמידה על שש, גם היא תנוחה מקובלת, המקלה לאין שיעור על הלידה, אך היא מתאפשרת, רק אם היולדת אינה מחוברת למוניטור.
קראי בהרחבה על: מהי לידה טבעית?
שכיבה על הצד היא תנוחה נוחה ואינה מאמצת, המאפשרת להתמקד בפלג הגוף התחתון ולתרגל נשימות בזמן הלידה עצמה.
כיצד תחליטי מהי התנוחה הנכונה עבורך?
כמו שנשים הן שונות כך גם הלידות משתנות מאשה לאשה ולכן לא ניתן לקבוע מהי התנוחה האידאלית. בדיוק מסיבה זו, גם לא ניתן יהיה לצפות או לדעת מראש, מה תהיה התנוחה המקלה והמתאימה ביותר לכל אשה, עד לשעת הלידה עצמה.
התנוחה המתאימה ביותר מושפעת ממספר רב של גורמים כגון שעת הלידה, גופה של האשה, גודל העובר, תנוחתו ועוד. בחירה נכונה של תנוחת לידה מתאימה, מחייבת קודם כל הקשבה לגוף ומתן מקום לכאב.
קיראי גם על: מהם הגורמים ללידת עכוז ומהן הסיכונים בלידה זו?
גם ברגעים בהם הנטייה הראשונית היא להחזיק את הכאב ולעצור אותו, שחרור השרירים והרפיה ממושכת של הגוף, תאפשר לזהות את תנוחת הלידה המתאימה ביותר. חשוב להכיר מראש, מהן התנוחות המקלות המקובלות, על מנת שברגע האמת תוכלי לבחור את האופציות שמתאימה לך.
מומלץ לקרוא באתר על: הרדמה אפידורלית בלידה