סיבוכים בלידה labor complications - כל המידע וכל תשובה לכל שאלה שלך!

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

מידע על סיבוכים אפשריים במהלך הלידה


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

ברוב המוחלט של הלידות לא ייווצרו שום בעיות. בעיות רציניות, אשר טומנות בחובן סיכון לאם ולעובר הן נדירות מאוד, וברוב הבעיות הקלות יותר ניתן לטפל במהירות וביעילות. אך למרבה הצער, גם לידה שלא הגיעה בסופו של הריון שהוגדר כ"הריון בסיכון" עלולה להסתבך, ולהתדרדר באופן פתאומי ומהיר.

החדשות הטובות הן, שאת רוב הבעיות ניתן לצפות מראש באחת הביקורת אצל הרופא לצורך מעקב הריון או סקירת מערכות ובדיקת אולטרא סאונד, ובכך להעריך את הסיכויים ללידה נטולת קשיים. מאמר זה סוקר את הבעיות הנפוצות שעשויות להתרחש, לצד הנדירות יותר.

ישנם עיכובים בלידה שאינן מצוינים פה. מדובר לרוב בלידות הדורשות זירוז בגלל אי סדירות הצירים, או עיכוב בפתיחת צוואר הרחם. אלה לא נחשבים ל"סיבוכים" משום שיש להם פתרונות ברורים ושגרתיים בכל חדרי היולדות.

מצוקה עוברית בזמן לידה

סיבוך נדיר ולא נפוץ. הוא מתרחש באופן טיפוסי כאשר העובר לא קיבל מספיק חמצן במהלך הלידה. מצוקה עוברית יכולה להתרחש בגלל הזדקנות השלייה כשההריון עבר את תאריך הלידה המשוער שלו (Postmaturity) או כאשר חל סיבוך בזמן הלידה עצמה.

בדרך כלל ניתן לזהות את המצוקה העוברית במוניטור המנטר את הדופק של העובר. כמעט בכל הלידות ישנו מוניטור - או שהאישה מחוברת למוניטור רציף, או שהיא מחוברת למכשיר המנטר את דפיקות הלב כל 15 דקות בערך.

אם אכן ישנה האטה בדופק העובר ניתן לתת לאישה היולדת חמצן, להגביר את כמות הנוזלים בעירוי, או לסובב את האישה על צד שמאל, צידו של הלב שם ספיקת הדם גבוהה יותר.

במידה והדופק המואט ממשיך, מיילדים את האישה באמצעות מכשירים, או באמצעות ניתוח קיסרי חירום. דרך נוספת לבדוק את המצוקה העוברית היא לבקע את שק מי השפיר ולבדוק את צבע הנוזל: אם הנוזל הוא בצבע ירוק יתכן כי העובר במצוקה ופלט את הצואה הראשונה שלו (Meconium). מצב זה נקרא "מים מקוניאליים". הסכנה היא שהעובר ישאף את המקוניום ובכך יפתח קשיי נשימה.

קשיי נשימה

סיבוך נדיר. התינוק לא יתחיל לנשום בכוחות עצמו לאחר הלידה, ויזדקק למיומנויות הצוות הרפואי בהנשמה. כל צוות הילודה הנמצא בלידה רכש מיומנויות כאלה, ולכן זהו סיבוך עליו ניתן להתגבר בקלות.

קראי על: מבחן אפגר - מבחן הערכה לתינוק לאחר הלידה

מנח ומצג לא נורמאלי של העובר

מנח (Position) מתייחס לכיוון אליו פונות פני העובר (לעבר גב האם, או לעבר ביטנה). מצג (Presentation) מתייחס לחלק בגוף העובר שמוביל את הדרך מחוץ לתעלת הלידה.

השילוב האופטימאלי והנפוץ ביותר הוא: הראש קדימה, הפנים למטה, הגוף נמצא בזווית ימינה או שמאלה, הצוואר כפוף קדימה, הסנטר משוך פנימה והזרועות מקופלות על החזה.

לעתים, אם העובר ממוקם באופן שונה אזי לידה וגינאלית לא תהיה אפשרית. כזה הוא המקרה בלידת עכוז. מצג עכוז הוא נדיר מאוד: רק כ-5% מהתינוקות ייוולדו בו, ואם ההיריון נמשך עד סופו (ולא הייתה סיבוכים בלידהלידה מוקדמת, שאז ייתכן כי העובר עוד לא הספיק להתהפך) הסיכויים הם אף נמוכים עוד יותר - בין 2 ל-3%.

ישנם סיכונים בלידת תינוק במצג עכוז: המעבר שנוצר על ידי הישבנים בתעלת הלידה עלול לא להיות מספיק רחב בשביל הראש, והראש עלול לא להתגמש כך שיהיה אפשר להעביר אותו בתעלת הלידה.

כך הגוף עלול להיות בחוץ והראש להישאר בפנים. זה עלול למתוח את חבל הטבור, ולהוביל לנזק עצבי. לכן ממליצים על ניתוח קיסרי אם העובר לא מתהפך עד שבוע 38 להיריון.

מקרה נדיר נוסף הוא מצג רוחבי (בו הכתף קרובה ביותר לפתח הלידה). במקרה כזה האישה תופנה לניתוח קיסרי.

קראי בהרחבה על מה שקורה בתוך חדר הלידה

דיסטוציה של הכתפיים (Shoulder Dystocia)

סיבוך נדיר. דיסטוציה של הכתפיים, או בשמה המקומי פרע כתפיים או כליאת כתפיים מתרחשת כאשר כתף אחת של העובר מתמקמת כנגד עצם הפיוביס של האישה, וכך התינוק נלכד בתעלת הלידה.

כך הראש מתחיל לצאת, אך אינו יכול לעבור את תעלת הלידה ולכן התינוק לא יכול לנשום, כי חבל הטבור נמחץ כנגד תעלת הלידה.

דיסטוציה מתרחשת בעיקר בלידות של עוברים גדולים, או בלידות מכשירניות בהם נעשה שימוש בואקום או מלקחיים משום שראשו של התינוק לא נע לגמרי למטה באגן. היא נפוצה יותר גם כשהאישה בהשמנת יתר מאסיבית, חולה בסוכרת הריונית, או שילדה תינוק עם דיסטוציה של הכתפיים בעבר.

קראי גם בנושא: אבחון ומניעת רעלת הריון

במקרים כאלה ייתכן כי חתך חיץ (אפיזיוטומיה) יהיה בלתי נמנע. במקרים קשים התינוק יידחף בחזרה פנימה והאישה תופנה לניתוח קיסרי בהול.

צניחת חבל הטבור (Prolapsed Umbilical Cord)

מצב נדיר - כאחת מכל אלף לידות. משמעות צניחת חבל הטבור היא כי חבל הטבור מקדים את העובר בתעלת הלידה. הסכנה היא שגוף העובר יפעיל לחץ על חבל הטבור וכך ימנע את אספקת הדם.

מצב זה יכול להיות גלוי או סמוי. במצב הגלוי המים ירדו, וחבל הטבור נולד לפני העובר. מצב זה נפוץ יותר במקרים של לידת עכוז, אך גם במקרים של ירידת מים מוקדמת, או במקרים בהם העובר לא התברג באגן, ואז פקיעת המים מציפה את חבל הטבור למטה. במקרה כזה האישה תופנה לניתוח קיסרי.

במצב סמוי ניתן יהיה לנחש את המצב לפי קצב הלב של העובר. לעתים שינוי תנוחת האישה יעשה פלאים. במידה והקצב הירוד ממשיך, האישה תופנה לניתוח קיסרי.

חבל טבור כרוך סביב הצוואר (Nuchal Cord)

סיבוך נפוץ יותר - מתרחש ברבע מהלידות. כאשר חבל הטבור כרוך סביב צוואר העובר. זהו מצב נפוץ ולא מסוכן במיוחד. לקראת הלידה, ניתן להבחין לעתים בחבל מלופף על ידי האולטרא סאונד, אך הרופא בדרך כלל לא ימליץ על שום פעולה.

מכיוון שזה מצב נפוץ, הרופאים בודקים אותו באופן שגרתי במהלך הלידה, ואז אם ירגישו שחבל הטבור אכן כרוך סביב צוואר העובר הם פשוט יחליקו אותו מעליו. אם הוא צמוד לצוואר, הם יחתכו אותו לפני יציאת הכתפיים. 

קיראי מאמר בנושא רשלנות רפואית בלידה שנכתב ע"י עורך דין עופר סולר, מומחה לנושא רשלנות רפואית.


תאריך: 23/03/2015 16:24