מדריך בדיקות אולטראסאונד במהלך הריון - כל התשובות לכל שאלה שלך!

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

בדיקות אולטראסאונד במהלך הריון


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

ישראל היא המדינה בה נהוג לבצע את מספר בדיקות ההריון הגבוה ביותר בעולם. ההנחה, עד השנים האחרונות, הייתה כי מספר גבוה של בדיקות הוא לטובתו של התינוק, ויבטיח הימנעות מלידת תינוקות עם מומים מולדים או מחלות גנטיות. אולם בשנים האחרונות גוברת המודעות לעובדה כי גם חלקן של הבדיקות עצמן הן בעלת פוטנציאל של נזק לתינוק.

על כן, חשוב להכיר את הבדיקות המוצעות בעת הריון ולשקול את התועלת אל מול הסיכון. בדיקות האולטראסאונד נחשבות לבדיקות הבסיסיות ביותר ובעלות סיכון אפסי, אשר יש לבצען למען הבטחת הריון תקין.

הבדיקה, בה נעשה דימות של העובר שברחם על ידי גלי קול, נחשבת ללא פולשנית ולבעלת פוטנציאל סיכון נמוך. ניתן לבצע את הבדיקה בסניפי טיפת חלב ו/או באמצעות גניקולוג פרטי או בקופת חולים כחלק שגרתי של מעקב הריון.

בשליש הראשון להריון נערכת בדיקת אולטראסאונד להערכת גילו המדויק של ההריון. זוהי הבדיקה הראשונית והחשובה ביותר, משום שהיא מאפשרת לרופא לתכנן את ההיערכות בהמשך.

לאישה עצמה, כמו גם לרופא, אין כל דרך לדעת את גילו המדויק של העובר ללא בדיקה זו, ועל כן החשיבות שלה, וכמעט כל היולדות נוהגות לבצע אותה.

במהלך התקופה שבין השבוע ה-11 לשבוע ה-14, נהוג לבצע בדיקת שקיפות עורפית. זוהי בדיקה חשובה משום שהיא בעלת יכולת ניבוי של 75 אחוז לתסמונת דאון, ועל כן נשים רבות בישראל נוהגות לבצע אותה. ישנם רופאים המשלבים בדיקה זו עם בדיקת דם. בהריון מרובה עוברים (תאומים לדוגמא) לא ניתן לבצע בדיקות דם, ועל כן חשיבותה של הבדיקה עולה.

ראוי לציין כי אם מתגלים ערכים חריגים בבדיקת אזור העורף, הדבר לא מלמד, אוטומטית, על קיומה של התסמונת, אולם מכתיב המשך מעקב מתאים אחר התפתחות העובר והמשך בדיקות על פי הצורך. ללא בדיקה זו, המדד היחיד שעומד בפני הרופא להערכת הסיכון לתסמונת דאון הוא גילה של היולדת, והישנות מקרים קודמים במשפחה.

בין השבוע ה-14 ל- 16 נערכת על ידי אולטראסאונד, סקירת מערכות מוקדמת של העובר, על מנת לגלות בשלב מוקדם מומים מולדים.

בדיקה זו יכולה למנוע הפסקת הריון בשלב מאוחר יותר באם מתגלים מומים, שכן בשלב זה של ההריון, בשל השלב ההתפתחותי של העובר, הפסקת ההריון עדיין נחשבת להפלה.

בתחילת החודש השביעי להריון נעשית בדיקת אולטראסאונד המעריכה את מידת התקינות של קצב ההתפתחות של העובר.

בדיקה זו יכולה לספק מידע בנוגע להתפתחות העובר ברחם בחודשיים הקרובים ומספקת לרופא וליולדת אפשרות להיערך לשינויים הפיזיים הקרובים.

לקריאה מורחבת: בדיקת דם לגילוי מחלת טוקסופלסמוסיס

בחודש האחרון להריון נערכות בדיקות אולטראסאונד שמטרתן היא תכנון הלידה. בבדיקות אלו נבדק משקלו של העובר, מיקומו ברחם, מנח הראש, ניטור הדופק, ומצב פיזי כללי.

כל אלו נותנים לרופא המיילד תמונה פיזית כללית טובה יותר המאפשרת לו להעריך אם יש צורך בלידה מוקדמת, אם עדיף ניתוח קיסרי או לידה טבעית, ואם צפויה לידה חלקה ומהירה או לידה מסובכת, ואם יש צורך להכניס את היולדת לתקופה של שמירת הריון לפני הלידה לצורך מניעת סיבוכים.

אלו הן בדיקות האולטראסאונד הבסיסיות, המומלצות לכל יולדת במהלך הריון תקין וסטנדרטי. לעיתים נערכות בדיקות נוספות. לדוגמא, במהלך דיקור מי שפיר, נהוג לערוך אולטראסאונד מקדים, על מנת לזהות את המיקום האידיאלי להחדרת המחט.

לאחר הדיקור נהוג לערוך אולטראסאונד נוסף לשלילת כל נזק . נוסף על כך, כאשר עולה חשד למצוקה של העובר במהלך ההריון או קיומם של מומים נוספים, נהוג לבצע אולטראסאונד, שכן זהו האמצעי הנוח ביותר של הרופא לניטור העובר.

בדיקת דופלר לדוגמא, היא בדיקה שנעשית על מנת לעקוב אחר זרימת הדם אל התינוק. היא נעשית במקרים של הריון בסיכון, או כאשר העובר הוא קטן במיוחד.

קיראו עוד על הריון בסיכון: אנמיה בהריוןבצקת בהריון, היפרדות שלייה

חשוב לזכור כי ישנן שתי פרקטיקות לביצוע בדיקות אולטראסאונד - נרתיקי ובטני, ונעשה בהן שימוש בהתאם לשבוע בהריון בו נמצאת היולדת. בהתחלת ההריון, לפני שהרחם טפח, נהוג לבצע אולטרסאונד בטני, המספק גישה נוחה יותר אל העובר. עם צמיחתה של הבטן, האולטרסאונד הבטני הופך לאפקטיבי יותר.

האם בדיקת אולטראסאונד עשויה להשפיע על העובר?

העולה מכך הוא כי במהלך הריון סטנדרטי, יולדת צפויה לעבור לפחות כחמש בדיקות אולטראסאונד, ולעתים אפילו יותר. השאלה המטרידה נשים רבות היא אם בדיקות אלו כרוכות בסיכון?

גלי הקול בהן נעשה שימוש במהלך הבדיקה לא מהווים סיכון לעובר, וגם לא לאם. הבדיקה איננה כרוכה בקרינה, ועל פי כל המחקרים שנעשו, היא איננה מהווה כל סיכון לעובר. זוהי הדרך הטובה ביותר בידי הרופא "לתקשר" עם התינוק, שעד למאה ה-20 היה ישות נסתרת במהלך ההריון.

קיראי על: בדיקת סיסי שליה

בדיקות האולטרא סאונד יכולות להציל את חייו של העובר הן ממצוקה מיידית שכן הבדיקה מעבירה תמונה כללית לגבי ליקויים בשלייה או בחבל הטבור, והן בטווח הארוך, משום שהיא יכולה למנוע המשכת היריון של עובר שייוולד עם מומים קשים שייפגעו משמעותית באיכות חייו.

עם זאת, חשוב לזכור כי מידת הדיוק של בדיקות אלו איננה מאה אחוז. בדיקת השקיפות העורפית, לדוגמא, עלולה להעלות חשד לתסמונת דאון גם כאשר מדובר בתינוק בריא, וגם כאשר היא נעשית בשילוב עם בדיקות דם, עדיין אין להתייחס אליה כמהימנה לחלוטין. אין הריון בו הכל ברור כשמש - ודווקא משום כך חשוב לבצע בדיקות אלו, על מנת להימנע מהפתעות מיותרות.

תופעות לוואי של בדיקת אולטראסאונד

בדיקת האולטראסאונד היא בדיקה פשוטה ללא כל תופעות לוואי. במהלך הבדיקה מפזר הבודק חומר על בטן האישה, המקל על העברת גלי הקול, ולאחר מכן מבצע את הבדיקה על ידי מכשיר מיוחד הקולט גלי קול, הנקרא מתמר. חוסר הנוחות היחיד עלול להיות תחושת קור לא נעימה, והדבר נכון גם לגבי האולטראסאונד הנרתיקי.

לאחר הבדיקה ניתן לחזור מיד לפעילות מלאה ואין צורך בפרק זמן להתאוששות.

קיראו עוד על: בדיקות הריון


תאריך: 02/09/2014 12:55