ברית מילה circumcision - כל המידע וכל התשובות לכל שאלה שלך!

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

ברית מילה - כל המידע וכל התשובות לכל שאלה שלך!


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

ברית המילה החלה במסורת היהודית, אך הפכה במרוצת השנים למסורת המשותפת לעמים רבים, כשכל אחד מהם בוחר זמן ועיתוי אחר למול את בנו - הן בגלל אמונות דתיות, והן מטעמי הבריאות המיוחסים למילה עצמה.

אכן, למילה יוחסו הטבות בריאותיות כגון הגנה חלקית מפני מחלות מין, מקרים נדירים של דלקות בדרכי השתן, ואפילו מניעת סרטן הפין. יש שמאמינים כי המילה הופכת את האזור להיגייני יותר, אך אחרים טוענים כי עם התפתחות המים הזורמים והיכולת להתרחץ מדי יום הבדלים היגייניים אלה אינם משמעותיים.

למעשה, כיום יש הורים שבוחרים שלא למול את ילדיהם, בהסבירם כי לדעתם זהו מעשי ברברי. עם זאת, הרוב המוחלט עדיין הולך לפי המסורת היהודית, ובוחר בברית מילה.

ברית מילה לפי היהדות

לפי המסורת היהודית, יש למול את התינוק כשהוא מגיע לגיל שמונה ימים. במסורת היהודית, המילה מסמלת את הברית בין אברהם לה' (בראשית יז יא), שמל את עצמו בגיל הקשיש של 82 שנים, וגם את בניו ישמעאל ויצחק.

אך בכתובים יש לה פרשנויות נוספות, כגון הניקיון שהיא מסמלת בכך שאין העורלה מסתירה זוהמה והכול חשוף ונקי לעיני כל, בכך שהיא הדרך הטבעית להולדה ולפריון (כפי שרק כשאברהם מל את עצמו שרה יכולה הייתה להרות ממנו), התיקון שהיא מהווה למעשה הבריאה, ולבסוף מייחסים לה גם הצלה ממחלות שונות ומכאובים רעים.

מהלך טקס ברית המילה במסורת היהודית

הטקס הוא טקס דתי לכל דבר - האב והמוהל מתעטפים בטליתות, בעוד שושבינים מגישים להם את ברית מילההתינוק, השכוב על גבי כרית מעוטרת, בזמן שאביו מקריא פסוקים שונים בקול רם.

לקריאה נוספת: איך בוחרים שם לתינוק?

האם לא מחויבת לעמוד לצד התינוק על הבמה, אך גם אין מניעה שתעשה זאת.

לאחר מכן נאמרים דברי ברכה ופסוקים המודים על דבר האל ועל הלידה, חלקם על ידי הקהל וחלקם על ידי האב, והרבה הוא זה שמנחה את הטקס.

התינוק יושכב על ברכי הסנדק, ואז יתחיל הרב להפשיטו (מה שגורר פעמים רבות ציוצי בכי מצד התינוק, אך הוא לא חש בכאב בשלב זה).

מעשה הברית עצמו מורכב מכמה פעולות: מושכים את העורלה כלפי מעלה וחותכים את העור, אז מזיזים את העור הנותר אל מאחורי העטרה (פריעה), ושואבים את הדם ("מציצה"), או בפי המוהל או באמצעות מבחנה או צינור סטרילי.

העורלה חוזרת אל האדמה, באמצעות כלי עם חול אותו מביא המוהל. האם מברכת את ברכת הגומל בשלב זה, ברכה שמברך אדם שהיה נתון בסכנה אך יצא ממנה.

כמובן שכל מוהל מכניס את הטקסים, הזמירות והתוספות שלו, אך זהו המבנה הבסיסי של הטקס. אם הטקס מתנהל בידי אורולוג (שאינו מוהל, למרות שישנם אורולוגים מוהלים שמנהלים את הטקס הדתי כהלכתו), אזי הוא יהיה נטול מנהגים דתיים ויתמקד אך ורק בחיטוי וחיתוך.

סיבוכים אפשריים במהלך ולאחר ברית המילה

למרות שסיבוכים אלה נדירים ביותר, הם עדיין עלולים להתקיים, כמו בכל פרוצדורה רפואית. לכן רצוי להכיר אותם על מנת שניתן יהיה לטפל בהם במידה ועולה הצורך.

דימומים הם תופעה נדירה בברית המילה, שכמעט ואינה מתרחשת אם היא נעשית ביום השמיני לחייו של התינוק, יום שבו דמו יכול כבר להיקרש. בארה"ב, בה מקובל להסיר את העורלה ביומיים - שלושה הראשונים לחייו של התינוק, דימומים אלה נפוצים יותר.

חשש נוסף הוא החשש לזיהומים, ובעיקר זיהומים בדרכי השתן. גם חשש זה הוא נדיר במיוחד, אך נמצא כי אחת הדרכים למנוע זיהומים היא להסיר את התחבושות מאיבר המין של התינוק במהרה, ולא לחכות איתן. כמובן שרצוי להתייעץ עם המוהל על מנת לראות מתי החלים הפצע.

חשש של הורים רבים הוא מנזקים אנטומיים שיכולים להיגרם מברית המילה. נזקים אלה כוללים חיתוך של פתח השופכה, צלקתיות שלא מגלידה היטב ועוד. גם נזקים אלה הם כה נדירים, שאין אפילו אחוזים סטטיסטיים להופעתם.

כמובן שדרך אחת לנסות ולמונעם היא לפנות למוהלים מנוסים, הבקיאים ברזי האנטומיה ויש להם את הציוד המתאים, שגם הוא מלכתחילה מותאם אנטומית על מנת למנוע נזקים כאלה בתינוק הרך.

ואכן, כיום ברית המילה נערכת בתנאים סטריליים למדי, כיאה לפרוצדורה רפואית, למרות שאין היא נערכת בחדר ניתוח. כלי המילה מעוקרים, או שנעשה שימוש בכלים חד פעמיים שנמצאו בשקיות ניילון סטריליות, כולל רחיצת ידיים ארוכה ועם סבון נוגד חיידקים.

בקשר להקזת הדם, היא קשורה כבר לעורך הטקס - רופא אורולוג או מוהל. במידה ומדובר באורולוג, אזי ניתן להשתמש בסגר מיוחד לפני חיתוך העורלה, אשר עוצר את זרימת הדם לעורלה ובכך עוצר את הדימום. אך אם הברית מתבצעת על ידי מוהל, אזי ישנו ערך הלכתי להקזת הדם, שנחשבת לחלק חשוב מהברית.

ישנם אורולוגים שלא משתמשים בשיטה הזו ממילא, משום שהנמק עצמו עלול לגרום לכאבים. ישנן טכניקות לשיכוך כאב כגון האכלה כשעה לקראת הברית, משככי כאבים באמצעות תרופה כגון אקמול (כחצי שעה לפני הברית), ומשחה להרדמה מקומית, אותה מורח המוהל כשעה לפני המילה.

במקרים קיצוניים יותר, יעדיפו המוהל או האורולוג להזריק חומר הרדמה לעצבי הפין, אך זריקה זו עלולה להיות כואבת כשלעצמה ולכן היא דורשת גם כך נוכחות של משחה מאלחשת. 

קיראו: איך בוחרים מוהל?

כיצד לטפל בתינוק לאחר ברית המילה?

חשוב לשמור על היגיינת האזור על ידי החלפת החיתול לעתים קרובות, ניקיון מהפצע והלאה (ולא כלפי מעלה), ורצוי לשטוף את האזור ואת החיתול במים פושרים ולא במגבונים לחים. ניתן לחטא באמצעות פולידים למשך שבוע (משחה חדשה).

אין להיבהל מהפרשות צהובות, נפיחות או כתמי דם קטנים. במידה ויש דימום רציני, התינוק לא נתן שתן עד ארבע שעות לאחר הברית, ובמידה ויש חום גבוה או מראה חיוור, צריך לקחת את התינוק לחדר המיון ללא דיחוי. חשוב לציין כי גם לתופעות אלו יש טיפול פשוט.

לקריאה נוספת: תזונת תינוקות בשנה הראשונה לחייהם

צפו בסרטון המדגים ביצוע ברית מילה (באנגלית):


תאריך: 22/05/2014 12:24