היולדת ובני המשפחה

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

היולדת ובני המשפחה - דברים שחשוב לדעת ולמה צריך להתכונן?


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

משפחה היא כמו אורגניזם, אשר לכל אחד יש בו תפקיד ויחד הם תורמים לרווחת כולם. אין ספק כי כמו בכל אורגניזם, הפרה של האיזון שהיה עד לאותו רגע וצירוף חבר חדש למשפחה, יוצרת מעין תקופת הסתגלות שלאחריה ישנו צורך בחזרה מחודשת לאיזון.

ואכן, הולדת תינוק מפרה את האיזון בבית. בין אם מדובר באם חד הורית, זוג, או בית שכבר יש בו ילדים, כל מה שהיה עד לאותו הרגע משתנה ויש צורך ליצור כללים חדשים. במילים אחרות - צריך להסתגל למצב החדש.

לא כל אחד מאיתנו מסוגל להסתגל לתנאים חדשים במהירות, ולרבים מאיתנו זה לוקח זמן. לעתים ישנה תחושה כאילו דבר מה נלקח מאיתנו, שהרי לפני כן הכל היה בסדר - ידענו מה צריך לעשות מדי יום, ידענו פחות או יותר כיצד להתמודד עם האתגרים שהחיים הציבו בפנינו, ואף ידענו מה בני הזוג או בני המשפחה צריכים לעשות וכיצד הם מתמודדים. ופתאום נטרפו הקלפים.

הרי ההסתגלות למצב החדש איננה עניין של מה בכך. בסך הכול, אנו משקיעים זמן רב ואנרגיה בגיבוש טקסים ותפקידים. אנו מרוצים מהשגרה, למרות שאנחנו אוהבים לשבור אותה לתקופות קצרות, רק על מנת לחזור אליה לאחר מכן.

כשמגיע תינוק חדש שגרה זו משתנה, ואנו יודעים שלא מדובר בעניין זמני. עם זאת, שגרה חדשה תיווצר, טובה לא פחות. השאלה היא רק מתי, ובאיזה מחיר.

כיצד משפיעה הולדת תינוק על בני הבית?

לאחר תקופת ההריון והלידה, ופעמים רבות היא המטפלת העיקרית בתינוק, בעיקר בגלל צורכי ההנקה.

מומלץ לקרוא על: תזונה בתקופת ההנקה

האב מושפע אף הוא - כעת הוא צריך לשנס מותניים ולדאוג לפרנסה, אולי באופן אחר ממה שהיה רגיל לפני כן.

בנוסף, הוא חוזר הביתה לאישה עייפה ולתינוק צווח. אם ישנם ילדים גדולים יותר, הוא צריך לדאוג גם להם כדי להקל על היולדת.

כך או כך - החיים נהיו באופן מיידי מאתגרים יותר, גם אם ישנם הרבה רגעים של אושר. ובל נשכח את האחים הבוגרים - הם צריכים להתמודד עם שינוי הסטאטוס שלהם במשפחה, לחלוק את צעצועיהם ולעתים להקריב את שעות השינה שלהם על מזבח הבכי של התינוק. ככלל, מדובר במשימה לא פשוטה.

על שני ההורים ללמוד לוותר - הבית לא יכול תמיד להיראות מושלם, וזה בסדר. הורות דורשת זמן רב, ואנרגיה רבה. העייפות עלולה להיות משמעותית ביותר בשבועות הראשונים ואפילו בחודשים הראשונים. זה הזמן לבקש עזרה מכל מי שמוכן לתת אותה - הורים, אחים, חברים, שכנים, ואם ידם משגת - גם עזרה בתשלום.

ניקיון והיגיינת הבית, בישולים, קניות, כל אלה נחוצים ביותר. באים חברים לברך אחרי הלידה? בקשו מהם להביא אוכל. אין לטרוח סביב אף אחד (חוץ מסביב התינוק) ורצוי לתת למי שמגיע לפנק את ההורים בתה ועוגיות, לא להפך.

כיצד משפיעה הלידה על האם?

האם נמצאת בתקופת משכב הלידה. גופה חוזר לתפקודו הרגיל לאט לאט. זוהי תקופה של ששה שבועות במהלכה מתכווצת הרחם לגודלה התקין. נשים רבות מתאקלמות לאיטן, וסובלות מתחלואים פיזיים כגון טחורים, בצקות, כאבים בשדיים ובתפרים, סחרחורות, קושי במתן שתן ועוד.

גם מבחינה נפשית, דכדוך או דיכאון לאחר לידה הוא נפוץ בשלב הזה. האישה מרגישה את מלוא כובד האחריות לטיפול בתינוק הרך. היא מוצאת את עצמה אוהבת אותו בלי סייג מצד אחד, ומצד שני ובגלל זה חוששת לבריאותו בצורה כמעט לא הגיונית. תנודות אלו, בין אהבה לחרדה, יכולות להיות מתישות הן עבורה והן סביבתה.

כיצד משפיעה הלידה על האב?

נהוג להכיר בתחושות ובשינויי החיים שחוות היולדות, אך גם לאבות טריים ישנם רגשות ודאגות. רבים מהם מרגישים המומים, חרדים, חוששים או לבד לגמרי. אם ההריון לא היה מתוכנן רגשות אלה עלולים אפילו להתעצם.

הזמן שלאחר הלידה הוא אם כן זמן רגיש, זמן בו צריך מצד אחד לשים בצד את כל התחושות השליליות, ומצד שני הן צפות לפני השטח בעוצמה רבה, שעלולה ליצור חיכוכים.

כדאי לזכור כי האמביוולנטיות המלווה להורות היא טבעית, וקיימת אצל אימהות ואבות בו זמנית. היא נמשכת לאורך כל ההריון, ולעתים גם לאחריו. אך נמצא כי נתינת מענה לכל הרגשות החדשים האלה היא אחת הדרכים הטובות ביותר לעקוף את המכשולים הראשוניים, ולשים את ההורה על דרך הישר.

אם האב השתתף בקורס הכנה ללידה, סביר להניח כי למד מיומנויות בסיסיות הנוגעות להחלפת חיתולים, החזקת התינוק, האכלת התינוק, הרדמתו, התקנת מושב לרכב, וכיצד לבטח את הבית.

קראי בהרחבה על: גברים ותינוקות - התמודדות גברים עם אבהות

אך ברגע האמת התינוק הקטנטן והשברירי, בת הזוג העייפה וההורמונאלית, וחוסר הביטחון מרימים את ראשם, והאב עלול לשאול את עצמו אם הוא בכלל מסוגל לטפל בתינוק. במקרים כאלה רצוי לזכור כי מיומנויות שנלמדו תיאורטית תמיד שונות ממה שקורה בפועל, אך אין זה אומר שלא ניתן ללמוד אותן.

אף אחד לא מגיע עם מדריך הסברה טבעי ואינטואיטיבי לתינוק, כי הרי כולנו התרחקנו מהטבע שלנו, ובזמן איש המערות לא היו אמבטיות וורודות מפלסטיק שעומדות על כן, או חיתולים עם מדבקות. לדברים האלה לוקח זמן, והחדשות הטובות הן שיש את כל הזמן שבעולם - עד שהתינוק יגיע לגיל 18.

בבסיס התהיות האלו נמצא החשש מלא להיות אבא טוב. כולנו מגיעים להורות עם ציפיות מסוימות מעצמנו, עם רצון או חשש להיות כמו הורינו, ועם שאיפה בלתי פוסקת לתת את הטוב ביותר שניתן לתינוק שלנו.

איזו מחשבה עצובה זו, לחשוב כי אנחנו לא מספיק טובים עבורו! החדשות הטובות הן שעצם הרצון והמודעות הם שהופכים אותנו להורים טובים. כך או כך, "להיות אבא טוב" זה לא משהו שלומדים בן רגע, אלא מדובר במצבור חוויות קטנות ופרטניות שמלוות את הילד לאורך כל חייו.

כיצד ניתן להכין את האחים להולדת התינוק?

הילד הבכור נולד לתוך מציאות משפחתית שונה לגמרי ממה שייוולד אליה הילד השני. עם כל לידה, המשפחה ממציאה את עצמה בשנית, וזאת משום שהלידה מוסיפה למשוואה המשפחתית דבר מה שלא ניתן להתעלם ממנו. היולדת ובני המשפחה - להכין את בני הבית לתינוק

מומלץ לקרוא על: התמודדות עם ילד ראשון

אם מנסים לחשוב מה הילד הבכור מרגיש לקראת הולדת האח או האחות, ניתן יהיה להבין למה חלק מהאחים הבכורים חווים משבר גדול כשנולד להם אח.

הורים רבים לא מבינים מהיכן מגיעה העוינות הגדולה הזאת, ולא תמיד שמים לב בזמן אם תפקודו של הילד בגן או בבית הספר מושפע לרעה מהולדתו של האח.

קשה להתרגל לכך שזמנם ותשומת ליבם של ההורים נחלקים עכשיו בין שניים או אפילו יותר, ולכן ישנם ילדים שמגיבים לכך בעוצמה רגשית רבה.

אך אין זה אומר כי צריך להימנע מלעשות ילדים, אלא להפך - וזאת למרות הקושי שבגרימת צער לילד הבכור והאהוב. בסה"כ הוא ירוויח מכך עשרות מונים כשרק יגדל קצת יותר.

הורים רגישים ונענים לצרכי ילדיהם יכולים להקל על המעבר ועל הדרך לקשרים חזקים בין האחים. לא ניתן להסיר את כל המכשולים, אך בל נשכח שזהו לקח חשוב לחיים, וכזה שניתן ללמוד אותו באהבה.

ראשית חשוב לשתף אותם בכך שעומד להיוולד אח חדש או אחות חדשה. כדאי לעשות זאת בשליש השני, לאחר שההיריון מתבסס, ולפני שמספרים לאנשים אחרים על מנת שלא ייוודע לילד בטעות.

בסה"כ התחושה כי "משאירים אותי בחוץ" היא אחת התחושות החזקות ביותר שחווה הילד בתהליך הזה, ולכן רצוי לשתפו כמה שיותר.

רצוי לזכור כי גורם הזמן שונה אצל ילדים, ולכן רצוי לדבר על יום ההולדת במושגים של חגים משמעותיים, אירועים משמעותיים או עונות. לדוגמה - במקום להגיד שהתינוק עומד להגיע בתחילת דצמבר, כדאי לומר שהוא יגיע לקראת חנוכה, ושנוכל לחגוג איתו בסופגניות וסביבונים. כך הילד יבין טוב יותר את מושג הזמן.

רצוי להיות זמינים לשאלות ששואל הילד. הרבה ילדים יתחילו לשאול איך מגיעים ילדים לעולם, ולכן רצוי להגביל את הדיבור לתשובות קצרות שהילד יוכל להבין. באותה נימה כדאי לעודד אותו לשאול שאלות ולדבר על הציפיות שלו מהתינוק החדש - להסביר כי תינוקות לא כשירים למשחק מרגע הלידה, וכי בהתחלה יהיו להם צרכים אחרים.

עם הזמן הם יוכלו לשחק עם האח הבכור ויהיה להם כיף יחד. כדאי לצרף את הילד לבדיקות אצל הרופא כדי שלא ייבהל מבתי חולים ומרפאות. כך ייבהל פחות כשיראה את אימו בית החולים. צירופו גם יגרום לו להרגיש שייך וחלק מההריון.

ילדים בשלב זה זקוקים להמון אהבה וביטחון. רצוי להתכרבל איתם כמה שיותר, לחזור על כמה שאוהבים אותם, להתבונן בתמונות ינקות שלהם ולהראות להם כיצד אהבו אותם, טיפלו בהם וחיתלו אותם. כך הם ירגישו פחות קנאה באח החדש.

רצוי להסביר מה ההבדל בין תינוקות ל"ילדים גדולים", שילד גדול הוא עדיין אהוב למרות שהוא כבר לא תינוק (וכשהוא היה תינוק הוא היה הכי אהוב בעולם). אימא ואבא לא אוהבים רק תינוקות, אלא גם ילדים גדולים, מאוד.

אימרו להם שיש לאח החדש מזל שיש לו אח גדול וחזק שישמור עליו. כדאי גם לשתף את האחים בהתרגשות הגדולה לקראת התינוק - ללכת איתם יחד לקנות שמיכות ובגדים לתינוק, ואם הילד מספיק גדול לאפשר לו לקרוא להם בשם.

בנוסף, רצוי לערב את האחים באריזת תיק הלידה, ולהסביר מה עומד לקרות בזמן הלידה (כולל מי ידאג לאח בזמן הזה), ולאחריה - ביקור בבית החולים, השיבה הביתה וכן הלאה. ככל שהילד יהיה מוכן יותר וידע למה לצפות, כך הוא ירגיש יותר בשליטה על מהלך העניינים ויעלו אצלו פחות סימפטומים של חרדה.

השפעת התינוק החדש על הזוגיות שלכם

במידה וזהו תינוקכם הראשון אתם עומדים לעשות את המעבר הפסיכולוגי לא רק מאנשים "רגילים" ל"הורים", אלא גם מזוג לשלישייה. לא תמיד קל להכניס מישהו למערכת היחסים, גם אם זה מישהו ששניכם מאוד חפצים בקרבתו. בני זוג רבים מופתעים לגלות כי הם מקנאים בצאצא החדש, אך מצב זה קורה לעתים קרובות.

למידע נוסף: כיצד ניתן להתמודד רגשית עם תינוק חדש?

ברוב המקרים, הקנאה הזו פוחתת כששני ההורים לומדים כיצד לשתף פעולה ביניהם, ומתייחסים לגידול התינוק כשותפים מלאים. כשהם שותפים לתהליך הם יכולים לחלוק לא רק את הנטל, אלא גם את השמחות, ולחדד את התקשורת ביניהם. כך כל ההורים מרוויחים, וגם התינוק מרוויח את שני הוריו.

התקציב הכלכלי

אחד הנושאים שמעסיקים הורים צעירים הוא הנושא הכלכלי, וזה עלול לגרום למריבות רבות. חשבונות לרופא, לבתי המרקחת, לבתי החולים, חיתולים ועוד יכולים לגרום להוצאות בלתי צפויות ועצומות, ולכן תקציב זעום עלול לגרום לקושי גדול.

לכן רצוי לחפש כבר משלבי ההריון חברים וקרובים שיכולים להעביר חלק מחפציהם, ולו רק לתקופה קצרה. חפצים אלה עשויים לכלול בגדים, עגלות, סל-קל, אמבטיות ועוד, כל מה שיכול לחסוך להורים כסף - הרי זה מבורך. דרך נוספת לחסוך כסף היא לפנות לאתרי יד שנייה ולחנויות יד שנייה לצורכי תינוקות. אלה זמינים ברחבי האינטרנט.

קראו גם על: רשימה מלאה של כל הציוד שתינוקות צריכים בבית!

ההוצאות הנוספות עלולות להשפיע על כל בני המשפחה. לזוג שנהג לבלות במסעדות, או לאישה שנהגה לקנות בגד יפה שראתה, חיסכון משמעותי זה עשוי להיות מתסכל.

שלא לדבר על אח בכור שהיה רגיל לקבל מתנות וכעת כבר אינו יכול. רצוי לנסות לחסוך בכל זאת מעט כסף כדי שישמש את ההורים אם הם רוצים לצאת ערב אחד, שהרי זה חשוב לרווחתם האישית, ולזוגיות שלהם.

קיראי עוד על: הצבת גבולות לילדים - הדרכת הורים בחינוך נכון

בואו לראות לשמוע וללמוד על הורות והכנה ראויה לתינוק חדש בבית:


תאריך: 24/12/2014 11:20