הערכת משקל העובר – בדיקה שגרתית במהלך ההריון להערכת משקל העובר

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

בדיקה להערכת משקל העובר


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

בדיקת הערכת משקל עוברית היא בדיקה שגרתית המהווה חלק ממערך הבדיקות אותן יש לעבור בזמן ההיריון. בדיקה זו מתבצעת בשליש השלישי של ההיריון, בפרק הזמן שבין שבוע 30 ל- שבוע 34.

מטרת הבדיקה היא לבדוק את התפתחותו של העובר וזאת במטרה להבטיח המשך הריון ולידה תקינים. תוצאות הבדיקה מצביעות על משקלו העתידי של העובר בעת הלידה- EFW, פקטור אשר ישפיע על המשך ההתנהלות וקבלת ההחלטות, תוך התייחסות למועד הלידה ולאופן בו תתרכש הלידה.

כיצד מתבצעת הבדיקה

הערכת משקל העובר נעשית בשני אופנים: בדיקת אולטראסאונד מילדותי דופלר ובדיקה קלינית.

בדיקת אולטרה סאונד מילדותי דופלר היא בדיקה בלתי פולשנית, בה ניתן לראות באופן גרפי את אברי הנבדק ולהדגים בצבעים את זרימת הדם בעורקים ובוורידים.

בדיקה זו הינה יעילה, אמינה וללא תופעות לוואי ומכיוון שבמהלכה לא נעשה שימוש בקרינה מייננת, היא בטוחה הן לעובר והן לאישה ההריונית.

הערכת משקל קלינית נעשית על ידי מישוש העובר דרך הבטן על ידי רופא מומחה או מיילדת. יש לציין כי שתי הבדיקות אמינות ובשני האופנים קיימת סטיית תקן של כ- 10% עד- 15% בין תוצאות הבדיקה לבין משקלו האמיתי של העובר.

כחלק מהערכת משקל עוברית, מתבצעת הערכת גדילה על פי פרמטרים שונים:

  • היקף וקוטר הראש.
     
  • היקף בטן העובר.
     
  • אורך עצם הירך.
     
  • משקל העובר.


כל אלה נמדדים ביחס לגיל ההיריון, כך ניתן לגלות האם העובר נמצא בטווח תקין, גבוה או קטן מהממוצע. משקל עוברי ממוצע הינו מותאם לכל שבוע במהלך ההריון ובכדי להשוות את המשקל אשר נמדד בבדיקות, משתמשים במונח הנקרא אחוזון.

כאשר לוקחים את המשקל הנתון לשבוע הנוכחי ומציבים אותו כאחוזון בטבלה, ניתן לעמוד את התאמתו לטווח הנורמה. למשל עובר השוקל 1,500 גרם בשבוע 30, יצויין כ- 50 באחוזון, אך משקל זהה בשבוע 35, יצויין כ- 30 באחוזון וייחשב לנמוך מהנורמה. חשוב לציין שהערכת משקל עוברית נמדדת בהתאם למין העובר וכי הממוצע בטבלת הנקבות יהיה שונה מן הממוצע בטבלת הזכרים.

הערכת המשקל מתבצעת על ידי מדדי העובר ועל סמך טבלאות שונות. משקל העובר נמדד ביחס לנורמה המצויינת בעקומת הגדילה. עקומת הגדילה, מתייחסת לגובה ולמשקל המשקפים את הנתונים בארץ הילוד ולכן הטבלה משתנה ממקום למקום.

כאשר נמצא כי עובר הינו קטן או גדול ביחס לעקומת הגדילה הקיימת, בודקים נתונים נוספים של ההורים כגון: מוצא, גובה, משקל ועוד, על מנת לבדוק האם נתוני העובר תקינים גם ביחס לעקומת הגדילה האתנית שלו.

הערכת משקל עובר תקינה היא כאשר משקל העובר תואם למשקלם של עוברים אחרים באותם שבועות של ההיריון בהתאם לעקומת הגדילה. כאשר מתגלה חריגה של תינוק קטן או גדול מהממוצע יש לבדוק את הסיבות לכך ואת אופן הטיפול המומלץ.

סיבות וסיכונים לעובר קטן מהממוצע

עוברים אשר נמצאים בטווח הנמוך בבדיקה להערכת משקל העובר, מוגדרים כעוברים עם עיכוב בגדילה התוך רחמית. בין 3% ל- 10% מהעוברים יוגדרו כבעלי משקל נמוך מהממוצע וכ-20% עד 40% מהעוברים אשר אובחנו עם עיכוב בגדילה התוך רחמית, יוגדרו כבעלי התפתחות תקינה לאחר שיכללו בבדיקה פרמטרים נוספים של ההורים. 

כאשר מתגלה עובר הקטן מהממוצע, נערכות מספר בדיקות על מנת לבדוק את הסיבה לעיכוב בגדילה התוך רחמית. תחילה יבדקו גורמים נדירים כגון מומים עובריים, אשר יבדקו בסקירת מערכות ואף זיהומים עובריים.

כאשר סיבות אלה נשללות, בודקים מצב של אי ספיקה שלייתית, שבו קיימת פגיעה בתפקוד השלייה ולכן היא אינה מעבירה כמות מספקת של חמצן ואו חומרים נוספים לעובר.

כתוצאה מכך יתכן מיעוט במי שפיר, שינויים בדופק העובר וירידה בתנועות העובר. מלבד זאת גם בריאות האם תלקח בחשבון ויבדקו לחץ דם, תת תזונה, מחלות כרוניות מהם סובלת האם ושימוש בסמים, סיגריות ובאלכוהול. 

כאשר עובר מוגדר כסובל מעיכוב בגדילה התוך רחמית, קיימים סיכונים לסיבוכים אפשריים אשר עלולים להשפיע גם על האם וגם על העובר וביניהם, רעלת הריון, לידה מוקדמת, לידה בניתוח קיסרי ולידת עובר מת.

כמו כן, עובר אשר סבל מחוסר חמצן, עלול להיוולד עם מגוון בעיות תפקודיות. כאשר מתגלה עובר הסובל מעיכוב בהתפתחות התוך רחמית, האם תחל במעקב בו בודקים את מערכת כלי הדם של העובר והשלייה. מעקב זה מאפשר לזהות החמרה במדדים ובכך להחליט על אופן ההתערבות הרפואי הממולץ.

קיראו בהרחבה על: היפרדות שליה

סיבות וסיכונים להערכת משקל גבוהה מהממוצע

עוברים גדולים LGA נמצאים מעל לנקודת ה- 90% בעקומת הנורמה ומשקלם הצפוי יהיה מעל ל- 4 קילוגרמים. הסיבות השכיחות ביותר לעוברים גדולים הן סוכרת אימהית, השמנת יתר ורקע אתני.

הערכת משקל עוברית ואבחון מקדים של עוברים מקרוזומים, אשר יוולדו מעל ל- 4 קילוגרמים, מאפשרים את תכנון הלידה ובכך מונעים סיכונים מיותרים מהאם והיילוד.

קיראי בהרחבה על: הריון בסיכון

עובר גדול, מגדיל את הסיכוי ללידה ארוכה וממושכת עם מגוון סיבוכים ולכן ברוב המקרים תתבצע לידה מכשירנית כגון וואקום או מלקחיים ואף לידה בניתוח קיסרי בין אם מתוכנן או דחוף. כמו כן האם עלולה לסבול מקרעים באיזור החיץ ומדימומים.

הסיכונים לעובר במשקל גדול בעת הלידה, הם פרע או כליאת כתפיים- מצב בו הכתפיים נתקעות לאחר יציאת הראש, שבר בירך או בעצם הבריח שיתוק ונזקים נוספים בין אם קבועים או זמניים, לגפיים ולאיברים אחרים.

לקריאה נוספת:
שיתוק ע"ש ארב ומקרי רשלנות רפואית בלידה

בנוסף עלולה להתרחש פגיעה מוחית ובמקרים מסויימים אף מוות. את הסיכונים ניתן לצמצם על ידי בדיקות מעקב של הערכת משקל העובר, שמירה על תזונה נכונה ותכנון אופן הלידה. 

לסיכום הערכת משקל העובר היא חלק ממערך הבדיקות השגרתיות שעל האישה לעבור במהלך ההריון, לבדיקה זו חשיבות גדולה מכיוון שתוצאות הבדיקה משפיעות על המשך תהליך ההיריון ואופן הלידה. אבחון, מעקב ותכנון הלידה ימנעו מהאם ומהיילוד סיבוכים מיותרים.

לקריאה נוספת: לדעת יותר על מצבים של מצוקה עוברית


תאריך: 01/12/2014 17:02