חיתוך החיץ בלידה – מדוע ולמה?

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

לדעת על חיתוך החיץ בלידה


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

חיתוך החיץ בלידה הוא חיתוך יזום שנעשה בפתח הנרתיק לכיוון פי הטבעת. החיתוך נועד למנוע קרעים בלתי מבוקרים בנרתיק וכמו כן נועד להרחיב את פתח הנרתיק, כדי לאפשר לעובר לצאת החוצה בצורה יותר קלה.

בלידות רבות קורה שהנרתיק לא מתרחב מספיק וכשראש העובר מגיח החוצה עלולים להיגרם קרעים בנרתיק ובפרט באזור הפריניאום- הקרום שבין הנרתיק לבין פי הטבעת, אשר נחשב לרגיש במיוחד. חיתוך יזום באזור הפריניאום אמור לאפשר מעבר קל יותר החוצה.

פעולת חיתוך החיץ היא פעולה כירורגית הנקראת אפיזיוטומיה. פעולת חיתוך זו מתאפיינת בשני סוגים של חתכים- הראשון והשכיח שבהם הוא חיתוך אלכסוני, אשר נועד למנוע את התרחבות החתך לפי הטבעת והוא נעשה בצדו הימני של הנרתיק.

החיתוך השני נקרא חיתוך מרכזי והוא מחבר בקו ישר בין הנרתיק לבין כיוון פי הטבעת. החתך האמצעי מתרפא מהר יותר, אך הוא מצריך מיומנות גבוהה מאוד. ביצוע החיתוך עשוי לכאוב ולכן יולדת שלא קבלה אפידורל תקבל אלחוש מקומי ויולדת אשר קבלה זריקת אפידורל לא תחוש את הכאב בעת החיתוך.

הסוגיה האם לבצע או לא לבצע את חיתוך החיץ שנויה במחלוקת ויש טענות תומכות לכאן ולכאן. בעבר היה נהוג לבצע את החיתוך באופן גורף ברוב הלידות ובפרט כאשר זו לידה ראשונה.

הקו המנחה לפעולה זו היה שתודות לחיתוך תהיה הלידה קלה יותר אך בשנים האחרונות לא נעשית פעולת החיתוך באופן גורף בלידה ראשונה, אלא רק במקרים מסוימים מאוד. 

מתי מומלץ לבצע חיתוך חיץ?

כיום, הדעה הרווחת היא שכאשר בתעלת הלידה כבר מתחילים להיות קרעים לא מבוקרים, יעדיף הצוות הרפואי לבצע חיתוך נקי ומבוקר.

החיתוך היזום מסייע ליולדת בכך שהוא מונע היווצרות קרעים באזור הדגדגן ופי השופכה ובנוסף הוא מונע קרעים באזור פי הטבעת.

קרע בפי הטבעת  עלול לגרום בהמשך לסיבוך קשה של חוסר שליטה על היציאות. תודות לחיתוך נמנעים גם נזקים לשרירי ריצפת האגן. לכן במקרים בהם קיים חשש לקיומן של תופעות אלו יש הממליצים על החיתוך.

כמו כן, יעשה חיתוך החיץ במקרי חירום הנוגעים לשלומו ובריאותו של העובר. בכל המקרים בהם העובר מגלה סימני מצוקה בשלב הלחיצות האחרונות, יעשה חיתוך חיץ כדי שתתבצע לידה מהירה יותר ושהעובר לא יסבול מנזקים.

קראי בהרחבה על: לידה טבעית

גם במידה והעובר גדול באופן יוצא דופן, על פי רוב מעל ארבעה קילוגרמים, החיתוך החיץ היזום, נחוץ על מנת לאפשר לו לצאת החוצה. בנוסף ייעשה חיתוך חיץ במקרה של לידה מכשירנית במלקחיים או בואקום.

סיכונים וסיבוכים

בדומה לכל התערבות כירורגית גם בחיתוך חיץ עלולים להיות סיבוכים, סיכונים וסכנות. חיתוך חיץ גורם ליולדת לדימומים רבים וגבוהים יותר לאחר הלידה. מעבר לזאת, מחקרים שנעשו לאחרונה תמכו בגרסה כי חתך אמצעי-צדדי השכיח יותר בחדרי לידה בישראל, עלול דווקא להגדיל את הסיכון לקרעים בפי הטבעת. 

קיראו על: רשלנות רפואית בלידה

בנוסף יש להישמר מהתפתחות של זיהום מקומי באזור החיתוך דבר שעלול לפגוע בתהליך ההחלמה. כדי למנוע זאת חשוב להסביר ליולדת שעליה להקפיד על שטיפות מקומיות מדי כמה שעות ולמשך כמה ימים. התדירות ושימוש בתכשירים בנוסף למים ינתנו בהתאם להמלצת הרופא המטפל.

כשעה לאחר הלידה נעשית תפירה מקומית באזור החיתוך תוך שימוש בחוטים נמסים, בעלי יכולת ספיגה. אולם בהמשך עלולה היולדת לסבול מכאבים באזור התפרים. לפעמים התפרים לא נספגים מהר, מה שעלול להגביר את עוצמת הכאב. במקרים כאלו ניתן לפנות אל הרופא שיוציא אותם.

ההחלמה מהחיתוך תמשך עד כחודש ימים לאחר הלידה. בשלושת השבועות הראשונים צפויה היולדת להמשיך לסבול מכאבים באזור, במיוחד כשהיא הולכת או יושבת. הטלת שתן עלולה להיות מלווה בתופעות צריבה וכאב ויש נשים שיסבלו מכאבים חזקים גם כשהן מטילות צואה.

כיום ישנה מודעות גבוהה מאוד בקרב הצוות הרפואי ובקרב היולדות לסיכונים שעלולים להתלוות לחיתוך החיץ. היולדת המותשת גם כך מסיום ההריון ומהלידה צריכה לגייס כעת את מלוא כוחותיה להחלמתה וכמובן להעניק טיפול מסור וצמוד לרך הנולד.

על כן במידה והדבר אפשרי, מומלץ מראש לעשות כל מה שניתן על מנת להימנע מהפעולה הכירורגית של חיתוך החיץ. אחת העצות המעשיות והיעילות היא לעסות את הפריניאום, החל משבוע 34 להריון.

עיסוי קבוע ויום יומי יגמיש את הרקמות, יאפשר מתיחה של האזור, יצור מעבר קל יותר לראש התינוק ובזמן הלידה יתרום להפחתת תחושת הכאב. מלבד זאת העיסוי עשוי להפחית משמעותית את הסיכויים לחיתוך חיץ בלידה.

רוב הנשים מעדיפות לעשות את עיסוי הפריניאום האינטימי בעצמן, אך ניתן להיעזר גם בבן הזוג. לפני העיסוי יש לשטוף את הידיים, לגזוז ציפורניים, לרוקן את שלפוחית השתן ולבצע שטיפה מקומית. נהוג לעשות את העיסוי עם שמן שקדים. 

אפשר להשתמש גם במכשיר מכני אפי-נו, בלון מאמן לידה, החל משבוע- 37 ואילך. המכשיר מיועד לאימון הנרתיק ושרירי רצפת האגן, הוא מותח בהדרגה את אזור הפריניאום ומכין את הגוף ללידה.

המכשיר מורכב מבלון מתנפח העשוי סיליקון, צינורית ומתקן ניפוח ידני עם מד לחץ. הבלון מוחדר בצורה איטית לפתח הנרתיק, ומתנפח בהדרגה עד לגודל ראש תינוק.

קיראו גם על: סיבוכים בלידה

דרך אחרת להכנת הפיריניאום ללידה היא אמבט מאדי רוזמרין, שמומלץ לעשות פעמיים בשבוע כששה שבועות לפני הלידה. לשם כך, מרתיחים ליטר מים, יוצקים לקערה, מוסיפים כף שמן שקדים וכמה עלי רוזמרין.

לאחר שהמים מתקררים, מניחים את הקערה באסלה, ויושבים על קרש האסלה כמה דקות. המרחק מהנוזלים בקערה לגוף צריך להיות מעל ל- 20 סנטימטרים.

חשוב להדגיש כי השיטות הללו אינן מתאימות לכל אחת אך בהחלט מומלץ לנסות.

המשיכי לקרוא באתר על: ניתוח קיסרי


תאריך: 10/09/2014 13:12