מוהל רב או מוהל רופא? על ההבדלים והחשיבות שבבחירת מוהל

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

נולד לכם בן? צריך למצוא מוהל - אז מה עושים?


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

מזל טוב, נולד לכם בן! יחד עם ההתרגשות גדולה מהלידה צריך גם לארגן טקס ברית מילה - להחליט אם עושים ואיפה - בבית או בגן אירועים; להחליט על רשימת המוזמנים ולשלוח הזמנות; לבחור בגדים חמודים לתינוק ומחמיאים להורים; וכמובן לא פחות חשוב - לבחור מוהל או באנגלית Mohel, circumciser.

ככלל, ישנן שתי דרגות של מוהלים. הדרגה הראשונה היא "מוהל מוסמך", דרגה שמשמעותה שהמוהל עבר הכשרה הן בתחום הכירורגי והן בתחום ההלכתי ועבר את הבחינות בתחום.

הגורם המסמיך והמפקח על הכשרת הרבנים הוא הועדה הבין משרדית לפיקוח על מוהלים. ועדה זו היא תוצאה של שיתוף פעולה בין משרד הבריאות לרבנות הראשית.

הדרגה השנייה היא "מוהל מומחה". דרגה זו מוענקת למוהל שיש לו שנים רבות של ניסיון בתחום, כמו גם הצלחה בבחינות נוספות מאחוריו.

ברית מילה עם מוהל רב או מוהל רופא - אורלוג?

על בחירת מוהל או רופא לפי הסמכה רפואית והלכתית

השאלה המרכזית שאנשים רבים עומדים בפניה היא האם לבחור במוהל רב או מוהל שהוא רופא אורולוג. התשובה הנכונה היחידה לשאלה זו היא בבחירת מה שמתאים לצרכי הבית ולמשפחה, כמו גם לאמונה שעומדת או לא עומדת מאחורי טקס ברית המילה.

בין אם תבחרו במוהל רב או במוהל רופא, ישנה חשיבות מכרעת לניסיון: גם אם מדובר ברופא כירורג שיש מאחוריו עשרות ניתוחים בבית חולים, עדיין רצוי לוודא שהוא מנוסה בהליך ה"קטנטן" הזה שייערך בביתכם או באולם האירועים. המלצות של חברים או קרובי משפחה גם הן יזקפו לזכותו של אותו מוהל.

רופא מוהל הוא בדרך כלל מומחה בכירורגיה אורולוגית (Urologic Surgery). עבורו תהליך המילה הוא תהליך פשוט יחסית. ידו מדויקת, והוא אמון על דרכי טיפול וחיטוי כך שניתן יהיה להתקשר אליו בשאלות ולעזרה לאחר ההליך. רופא יבצע את ברית המילה בדרך שבה מתנהל הליך רפואי תקין על כל המשתמע מכך.

רופא מוהל צריך לעמוד בדרישות הועדה המסמיכה על מנת שיוכל להעביר את הטקס. ידע רפואי אינו מספק. עליו לעבור הכשרה בהלכות הטקס, כדי שיוכל להעביר אותו כתקנו. לצורך זה הוא צריך להיות יהודי שומר מצוות.

קיראו גם על: רשלנות רפואית בלידה

 מוהל רב בקיא בעניינים שמעבר לתהליך ברית המילה. הוא יכול להסביר עוד ועוד על המימדים השונים של הטקס הזה בפרט ועל טקסים ביהדות בכלל, לסלסל בקולו ולהפוך את האירוע החשוב הזה לחוויה אמיתית. עם זאת הידע הרפואי שלו מוגבל למה שלמד כחלק מדרישות ההסמכה, ואין לו ידע שמקיף תחומים או תופעות שעלולות לצוץ לאחר ברית המילה.

אופציה שלישית היא לבחור בהליך שאינו דתי, לוותר על הטקס ולהגיע לעיקר - חיתוך העורלה (Foreskin) עצמה. אבל זאת עושים רק במסגרת בית חולים, ולכך יש חסרונות משל עצמו - בבתי חולים ישנם אנשים חולים, והמערכת החיסונית של תינוקות בני יומם אינה מפותחת מספיק כדי להתמודד עם כמות החיידקים בהצלחה. לכן ישנו סיכון להידבקות ומחלה, גם בסביבה הסטרילית הזו. במילים פשוטות, אין סיבה הגיונית להכניס פעוט שזה עתה נולד לבית החולים.

בואו ללמוד עוד התקופה שלאחר הלידה

הרדמה וסטריליזציה לפני ביצוע ברית מילה

הורים רבים בסך הכול רוצים שילדם יחווה כמה שפחות כאב, וכי יהיו כמה שפחות סיבוכים מיותרים לאחר ההליך. ובכן כאב יהיה, אם לא בטקס אז כשתפוג השפעת ההרדמה, ואין דרך למנוע אותו. אך עם זאת, ישנם הבדלים גדולים בדרך בה נערך הטקס כשמוהל רב מנהל אותו, לעומת רופא.

שוני גדול טמון בדרך ההרדמה, והוא מהווה חלק נכבד מהויכוח לגבי הברית. יש הטוענים כי חומרי הרדמה מזיקים לתינוקות בני יומם, גם במינון הנדרש להרדמה מקומית, ולכן שאסור להשתמש בהרדמה כזו. מי שטוען את זה הם בעיקר הרבנים, שנוהגים להשתמש במוצץ עם יין מקודש כדי להרגיע את התינוק.

חשוב לציין כי מוהל מנוסה, שיודע כיצד לעטוף את התינוק נכון ולהעניק לו את היין בזמן, ישיג תינוק רגוע ממש כמו רופא שמשתמש בחומרי הרדמה.

גם לא כל רופא יודע כיצד לעשות הרדמה מקומית נכונה. יהיו רופאים שיגידו כי הזריקה כואבת אפילו יותר מהברית. רצוי לשקול לוותר על רופאים אלה, משום שכשהיא נעשית נכון היא לא אמורה לכאוב.

הרדמה נכונה תכלול מחט מספר 30, דקה ביותר ובלתי מורגשת, חומר ללא אדרנלין שאסור לתינוקות קטנים, והזרקה מפוזרת באבר המין - לא במקום אחד, על מנת למנוע את התנפחות הרקמה. לשם כך צריך רופא מיומן לאין שיעור. גם כאן ישנו מוצץ טבול בתירוש, אשר נועד בשביל המתיקות והמציצה המרגיעה.

נושא נוסף שמטריד הורים רבים הוא נושא הסטריליזציה, בעיקר בשני השלבים האחרונים של הברית- הפריעה והמציצה. בשלב הפריעה, שהוא למעשה גילוי העטרה, המוהל משתמש בשני שפיצים קטנים שנמצאים בשני צידי האגודל שלו, אותם הוא מגדל ומטפח במיוחד לשם כך.

במקרה הזה ישנה סכנה שהאגודל לא יהיה נקי מספיק וייווצר זיהום. המציצה היא מציצת העורלה מהאבר. יש מוהלים שעושים זאת עם פיהם, ויש שמשתמשים בשפופרת שמפרידה בין הפה לאבר.

גם פעולה זו אינה יכולה להיערך בסביבה סטרילית לחלוטין, למרות שהשפופרת סטרילית יותר מהמציצה בפה. אך למרות תנאי הסטריליזציה השונים חשוב לזכור כי בסופו של דבר רוב רובן של הבריתות מתנהלות כשורה וללא סיבוכים נלווים.

בחירת מוהל - סוגיות דתיות ואתיות

לאדם הדתי השאלה אם לערוך ברית מילה או לא אינה קיימת. עבורו זו מצווה שאין עליה עוררין, סמל לברית בין האדם לאלוהיו. אך בזמנים מודרניים אלה, אנשים רבים יוצאים נגד רעיון ברית המילה. אחת הסיבות שהם מעלים היא שהוא בבסיסו הליך אשר מטיל מום ופוגע באיבר בריא, מבלי שהאדם שעובר הליך זה נתן את הסכמתו לכך.

רוצים לקנות מתנה ליולדת? קיראו איזה חבילה ליולדת כדאי לרכוש?

לסוגיה אתית זו אין תשובה אחת ברורה. הורים חילונים רבים מתלבטים בשאלת ברית המילה: מצד אחד הם רוצים להמתין עד שבנם יבחר בעצמו אם לבצע את הליך ברית המילה או לא, אך מצד שני צריך לקחת בחשבון כי הבחירה בברית מילה בגיל מאוחר יותר עלולה להיות כואבת וטראומתית אף יותר.

אחד המקומות בהם נושא אתי זה עולה ביתר שאת הוא אצל הרופאים שמבצעים את ברית המילה. רופאים / מוהלים אלה עוברים על אחד מעקרונות היסוד של המקצוע אותו הם למדו - הביואתיקה (Bioethics) של מקצוע הרפואה: חיתוך ברקמות רכות מבלי צידוק רפואי לכך.

שוב, אין לכך תשובת נכון/לא נכון. אלו שאלות שנשאלות, וכל הורה עושה את הבחירה שלו עבור ילדו מתוך אמונה כי הוא בוחר עבורו בטוב ביותר. מה שחשוב בעת בחירת מוהל וללכת לפי צו המצפון והאמונה שלכם. וודאו כי אתם משוחחים עם כמה מוהלים, שואלים שאלות ומקבלים תשובות לעניין וכך תקבלו החלטה טובה. שיהיה במזל טוב!

קיראו: מענק לידה וזכויות אחרות


תאריך: 17/07/2014 15:53