לדעת יותר על מצוקה עוברית – הסיבות והדרכים הנכונות להתמודדות

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

לדעת יותר על מצבים של מצוקה עוברית


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

מצוקה עוברית היא מצב שבו העובר נמצא בסיכון ואינו מקבל מספיק חמצן. מצוקה עוברית יכולה להתרחש החל מהשליש השני של ההריון ואף במהלך הלידה עצמה.

במצב של מצוקה עוברית מתמשכת, כאשר קיימת הפרעה באספקת החמצן לאורך זמן, מתקיים תשניק סב לידתי העלול לגרום לפגיעה מוחית קשה, לשיתוק מוחין להיווצרותם של מומים בלתי הפיכים ואף למותו של העובר.

הגורמים למצוקה עוברית

העובר מקבל חמצן מגוף האם, דרך השליה המחוברת לדופן הרחם ודרך חבל הטבור הנמשך מהשליה עד לגופו של העובר. בדומה לצינור השקיה, לחץ וקשרים בחבל הטבור ישפיעו על תקינות פעולת ההובלה, יאטו או יעצרו את זרימת הדם דרכו ויפגעו בדרך הגישה המובילה את החמצן לעובר.

לאורך ההריון העובר נמצא במצב של ציפה ובתנועה מתמדת בתוך מי השפיר, כך שייתכנו מקרים של היכרכות והיקשרות חבל הטבור סביב העובר או סביב עצמו. לאחר שלב ירידת המים, אין מה שיישא את משקל העובר ברחם והוא עלול ללחוץ על חבל הטבור ולמעוך אותו באופן זמני או קבוע.

מצב נוסף שעלול לגרום לירידה באספקת הדם מהאם לשליה ולפגוע באספקת החמצן לעובר, הוא כאשר במהלך ההריון או הלידה מתרחשת היפרדות מוקדמת חלקית של השליה מדופן הרחם, זהו מצב נדיר  ומסוכן הן לעובר והן לאם. בדרך כלל השליה נפרדת באופן טבעי רק עם תום הלידה, זמן מה אחרי שהעובר יצא מהרחם.

קיראי בהרחבה על: הריון בסיכון גבוה

כיצד ניתן לזהות מצוקה עוברית?

הראשונה שיכולה לשים לב למצוקה עוברית במהלך ההריון היא האם עצמה, הקשובה לתנועות העובר שבבטנה ולעוצמתן.

אם מורגשות לפחות 3 תנועות בחצי שעה או 4 תנועות בשעה בזמן שכיבה שקטה, המצב תקין.

לקריאה נוספת: שמירת הריון

אם יש ירידה בקצב התנועות או בעוצמתן, בהשוואה למה שהיה אופייני לפני כן או שיש תחושה אחרת שמשהו לא בסדר, יש להגיע לחדר המיון כדי לשלול אפשרות של מצוקה עוברית.

מים מקוניאליים
כאשר שק מי השפיר פוקע והמים יורדים, צבעם אמור להיות צלול. אם המים ירקרקים, סימן שיש בהם מקוניום שזו הצואה הראשונה של העובר. נוכחות מקוניום במי השפיר היא אינדיקציה מובהקת למצוקה עוברית.

אבחון במוניטור
מצוקה עוברית מתבטאת בהאטת דופק העובר מתחת ל- 100 פעימות בדקה. מעקב אחר דופק העובר מתבצע על ידי מוניטור, באמצעות מתמר שמונח על בטן האישה.

בדיקת מוניטור שגרתית במהלך ההריון, נמשכת כעשרים דקות. במהלך הלידה עצמה, מקפידים לערוך מדידות במרווחים קבועים ולעיתים כשיש חשש למצוקה עוברית, יערכו מדידות באופן רציף.

לא כל האטת דופק מעידה על מצוקה עוברית! ישנם סוגים שונים של האטות דופק, חלקם קלים או זמניים, כמו האטה במהלך הציר עצמו בגלל הלחץ הגדול של התכווצויות הרחם על העובר וחבל הטבור. על הרופא המטפל מוטלת האחריות לאבחן את הסיבות ולהחליט על המשך בהתאם.

אבחון באולטרסאונד
באולטרסאונד רואים תמונה ברורה של העובר עצמו ושל תנועותיו וכמו כן ניתן לראות גם את זרימת הדם, תנועות הנשימה ותנועות עדינות אחרות שאינן מורגשות על ידי האם. תנועתיות נמוכה ובייחוד קצב נשימה איטי, מעידים גם הם על מצוקה עוברית.

בדיקת דם לעובר
שיטה נוספת לאבחון במהלך הלידה עצמה, היא מדידת רמת ה- pH, שהיא רמת החומציות בדמו של העובר וזאת על ידי בדיקת דם שתלקח מקרקפתו. דם שהינו חומצי מדי, מראה על מצוקה נשימתית.

כיצד ניתן למנוע מצוקה עוברית?

תזונה נכונה בהריון היא חשובה מסיבות רבות כאשר אחת מהן היא איזון רמת הסוכר בדם. רמת סוכר גבוהה בדם בזמן ההריון גורמת לגדילת יתר של העובר, דבר המביא לסיבוכים רבים ביניהם לחץ גדול על חבל הטבור. הדבר נכון בעיקר במקרים של סוכרת הריון שאז יש צורך לאזן את רמת הסוכר גם באמצעים תרופתיים.

חשוב לעקוב אחר לחץ הדם במהלך ההריון, במיוחד במקרים בהם האם סובלת מלחץ דם גבוה עקב מחלות שונות, כמו למשל מרעלת הריון. לחץ דם גבוה של האם מהווה גורם סיכון להיפרדות שליה.

פעילות גופנית סדירה במהלך ההריון, מקטינה את הסיכון למצוקה עוברית בין השאר על ידי שיפור כושר לב ריאות של האם.

לידה בתנוחה זקופה, בעת כריעה או עמידה והליכה בזמן הצירים, מקטינות משמעותית את הסיכון למצוקה עוברית בלידה. לאחר ירידת המים, שכיבה על הגב תגרום למשקל העובר ללחוץ על כלי הדם העיקריים של היולדת, מה שמפריע לאספקת הדם מהאם לשיליה ולעובר.

קיראי בהרחבה על:
תנוחת הלידה המומלצת עבורך...

למרבה האירוניה השכיבה נחוצה למדידת דופק העובר באמצעות מוניטור ולרוב מעודדים את היולדת לשכב בזמן הלידה מכיוון שזוהי תנוחה נוחה בהרבה עבור הרופאים המטפלים ביולדת.

יש לשקול בכובד ראש את ההתערבויות המלאכותיות בתהליך הלידה, המיושמות כיום כמעט כעניין שבשגרה במחלקת היולדות של בתי החולים, שכן הן מגדילות את הסיכוי להופעתה של מצוקה עוברית, אלה כוללות בעיקר זירוז צירי הלידה באמצעות פיטוצין ואילחוש אפידורלי.

טיפול במצוקה עוברית

כאשר מתרחשת מצוקה עוברית במהלך הלידה, מומלץ לשנות את תנוחת היולדת ואת תנוחת העובר ובנוסף תתבצע הזרמת חמצן לאם. אם נסיונות אלה לא עוזרים, יש לחלץ את העובר בדחיפות מן הרחם בנסיון למנוע מצב של תשניק סב לידתי וכדי לסיים את המצוקה מהר ככל האפשר וזאת על ידי לידה מכשירנית באמצעות מלקחיים או ואקום ולעיתים אף על ידי ניתוח קיסרי.

לידה מכשירנית
לידה מכשירנית אפשרית רק כשהלידה נמצאת בשלביה האחרונים, כאשר צוואר הרחם פתוח ומחוק לגמרי, שאז ניתן לחלץ את העובר החוצה דרך תעלת הלידה באמצעות מלקחיים או שולפן ואקום. מדובר בהליך שדורש מיומנות גבוהה של הרופא המיילד והינו כרוך בסיכון העובר והיולדת.

בלידת מלקחיים מחדירים לנרתיק שתי כפות מתכת קהות בצורת מלקחיים, אשר סוגרות על ראש העובר משני הצדדים. עם הופעת הציר ותוך כדי הדחיפה של היולדת, הרופא המטפל מושך את העובר החוצה בעזרת המלקחיים.

לידת ואקום מתבצעת בעזרת משאבת ואקום אליה מחוברת צינורית עם כיפת גומי בקצה. הכיפה מוצמדת לראשו של העובר, בעזרת אפקט הואקום של המשאבה ואז ניתן למשוך את העובר החוצה.

לידת ואקום מוגבלת לשלושה נסיונות ולפרקי זמן מינימאליים, וזאת בכדי למנוע נזק לגולגולת העובר ושטפי דם, אך למרות זאת היא נחשבת בטוחה יותר, שכן המניפולציה של ראש העובר היא במיקום קטן ומוגדר יותר, היא אינה מצריכה החדרת מכשירים לנרתיק ודורשת דרגת מיומנות פחותה יותר מלידת מלקחיים.

ניתוח קיסרי
במידה ולידה מכשירנית לא צולחת או במצב שלא ניתן לבצע לידה שכזו וזאת מפני שהלידה נמצאת בשלבים מוקדמים, עוברים לניתוח קיסרי.

ניתוח קיסרי יכול להיות גם הבחירה הראשונה וזאת כאשר היולדת נמצאת תחת השפעת אילחוש אפידורלי אשר מונע ממנה לתזמן באופן יעיל את הדחיפה בזמן הצירים, מכיוון שאין לה תחושה בפלג הגוף התחתון.

בניתוח קיסרי מבצעים חתך לרוחב החלק התחתון של הבטן והרחם ושולפים את התינוק ואת השילייה. 

קיראי על: מבחן אפגר אשר נערך שניות לאחר הלידה

לסיכום

מצוקה עוברית היא מצב מסוכן אשר עלול להתרחש בזמן ההריון ובשלב הלידה ולכן מחייבת התייחסות וטיפול מידי. חשוב לזכור שניתן לאתר את גורמי הסיכון ולצמצם משמעותית את הסיכוי למצוקה עוברית, על ידי ביצוע הבדיקות הנדרשות במהלך ההריון.

המשיכי לקרוא באתר לידה על: הכנה ללידה


תאריך: 10/09/2014 13:11