רעלת הריון – אבחון, דרכי מניעה ואופן הטיפול

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

אבחון ומניעת רעלת הריון


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

רעלת הריון, הידועה גם בשם פרה-אקלמפסיה, הינה סיבוך בהריון, המלווה בעלייה בלחץ הדם, ליקויים בתפקוד אברים שונים, ביניהם הכבד והכליות וכן בהופעת חלבון בשתן. מצב של רעלת הריון מתרחש אך ורק בתקופת ההריון וחולף לאחריו.

אף על פי שמה, המחלה אינה מעידה על רעל המצוי בגוף והשם נגזר בשל סברה שרווחה בעבר, לפיה מחלה זו נגרמת בשל רעלן הפעיל בגוף האשה. יש מן האמת בסברה זו, שכן גם כיום הסברה הרווחת היא כי המחלה אינה אלא תוצאה של חומר מזיק המופרש לגוף מהשליה.

סימפטומים להתפתחות רעלת הריונית

רעלת הריון עלולה לפרוץ לאחר השבוע ה-20 להריון וסימפטומים אפשריים שלה הם הפרשות חלבון, כאבי ראש ובטן וכן ירידה בטסיות הדם.

הסימפטום החמור ביותר הינו ירידה בטסיות הדם העלול להביא לפגיעה בכבד ובכדוריות הדם האדומות ומכאן לסיבוכים בהריון. רעלת הריון עלולה להתפתח גם באופן משני ליתר לחץ דם כרוני.

קיראי גם על: הריון בסיכון גבוה

לרוב ניתן להבחין בעלייה בלחץ הדם ללא תופעות נוספות או כמכלול של תופעות הכולל עלייה בלחץ הדם, בצקות והפרשות חלבון בשתן.

המצב הקשה ביותר של רעלת הריון נקרא TOXEMIA ECLAMPSIA-PRE ומתבטא בפרכוס.

מדובר במצב נדיר אך חמור, אותו ניתן למנוע באמצעות בדיקות מעבדה מבעוד מועד.

גורמי הסיכון

רעלת הריון נפוצה יותר במקרים של הריון ראשון ובקרב נשים בעלות יתר לחץ דם כרוני.

אוכלוסיות בעלות רגישות לחלות ברעלת הריון הן נשים בעלות מחלות העלולות לפגוע בכלי דם דוגמת סכרת טרום הריונית, מחלות כליה שונות או זאבת.

מומלץ לקרוא גם על: כל מה שחשוב לדעת על סוכרת הריון

כמו כן, רעלת הריון נפוצה יותר בקרב נשים הנושאות ברחמן יותר מעובר אחד. כמו כן, ישנם גורמים נוספים המהווים גורמי סיכון כגון גיל צעיר מאוד של האם, מחלת רעלת אצל האשה או אצל נשים אחרות במשפחה, ונטייה לקרישת יתר בדם.

כיצד ניתן לאבחן רעלת הריון?

אבחון ראשוני של אפשרות לרעלת הריון הינו כאבי ראש עזים או הקאות מרובות לאחר השבוע ה-20 להריון, או שני הסימנים יחד. הופעת חלבונים בשתן ועלייה בלחץ הדם הינם סימפטומים אפשריים של רעלת הריון.

הופעה של יתר לחץ דם כאשר זה מוגדר כשווה או עובר את הערך הסיסטולי של 140 (הערך הגבוה) וכן או לחילופין ערך דיאסטולי גבוה מ-90 (הערך הנמוך) מעידה על הצורך במעקב ואילו לחץ דם מעל יחס של 160/110 כבר מצביע על רעלת הריון חמורה.

סיכונים אפשריים ודרכי טיפול..

סיבוך אפשרי של רעלת הריון הינו פגיעה בגדילת העובר, הנגרמת בשל כיווץ כלי הדם הגורם לירידה בזרימת הדם לאיברים השונים מחד ולעלייה בלחץ הדם מאידך.

סיבוך נוסף הינו אקלמפסיה – פרכוסים הדומים לאלו המופיעים בהתקף אפילפטי. ניתן למנוע את הפרכוסים הללו על ידי מתן מגנזיום.

ה"טיפול" היעיל ביותר לרעלת הריון הינו הלידה עצמה, שכן המחלה נעלמת עם תום ההריון. במקרים בהם מדובר בתקופה מוקדמת יותר, לעיתים כל שניתן לעשות הוא לעקוב אחר האשה ההרה עד לשבוע 37.

קיראי בהרחבה על: שמירת הריון - כל המידע וכל התשובות לכל שאלה שלך באתר לידה!

מקרים קשים מצריכים מתן זריקה להבשלת הריאות על מנת ליילד את העובר, במקרים בהם לא מדובר בתאריך מוקדם מדי.

קיראי באתר לידה על: בדיקות שחשוב לבצע במהלך הריון


תאריך: 10/02/2014 14:36