דולה Doula או תומכת לידה - המדריך המלא באתר לידה!

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

דולה Doula או תומכת לידה - המדריך המלא!


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

לידה היא חוויה מדהימה, מטלטלת בעוצמתה הרגשית. היא מעגנת בתוכה את כל הכוח והעוצמה של הגוף הנשי, ואת כל יכולת התמיכה וההכלה של הגבר שלצד האישה היולדת. מי שהכי יכול לעזור לבני הזוג להתחבר אל המקומות האלה שבתוכם ברגע החשוב כל כך של הלידה הוא דולה.

הדולה מנחה, תומכת, מעסה ומנחמת. היא ממקדת את תשומת הלב של בני הזוג במה שחשוב באותו רגע - התינוק שאוטוטו יוצא! היא מסייעת להם להתחבר אל הרגע, מתווכת בינם לבין הצוות הרפואי בתוך חדר לידה, ונוקטת בדרכים שיעזרו להם לחוות את הלידה באופן החיובי ביותר - כי כך ראוי לתינוק להגיע לעולם. והכי חשוב - היא רק שלכם, רק אתכם, לאורך כל הדרך ואפילו אחריה.

דולה הוא אמנם מקצוע ששומעים עליו יותר ויותר בשנים האחרונות, אך לא מדובר במגמה חולפת - בתרבויות פרימיטיביות נהוג שאישה מנוסה יותר תומכת בלידה של אישה צעירה.

אישה זו אינה המיילדת, והיא מסייעת לה ללא נתינת עזרה רפואית. מכיוון שמנהג זה הוא אוניברסאלי, ניתן לשער שהוא משרת מטרה מסוימת. המושג  היווני "דולה", אשר מתייחס ל"אישה מטפלת", הוכר מחדש לעולם בספרה של דנה רפאל (Dana Raphael, 1973), ומשמעותו אישה אשר עוזרת לאחר הלידה. ספר אחר בו נכתב המושג "דולה" התייחס אל תומכת לידה.

היום הוא מתייחס גם לתומכות לידה וגם לדולות לאחר לידה (Post Partum Doula).

האם האישה באמת זקוקה לתומכת לידה מקצועית?

מחקרים מצאו שיש ללידה עם דולה יתרונות פסיכולוגיים עצומים לאחר הלידה, משום שלידות עם דולה נוטות להיחוות כטובות יותר. הרגשות שאישה חווה בלידתה מלווים אותה לאורך כל חייה, והם בעלי השפעה גדולה. היא תזכור תמיד אם הלידה הייתה חוויה חיובית או שלילית, וזה עשוי להשאיר חותם על תחושתה לאחר הלידה, וכתוצאה מכך על יחסיה עם התינוק.

דולה יכולה למנוע התערבות רפואית מיותרת, ולדאוג קודם כל לאישה ולצרכיה. בכך היא מפחיתה חרדה, והפחתת חרדה מפחיתה כאב. היא מכירה שיטות טבעיות להאצת לידה והפחתת כאב.

אין שום סיכון או מניעה לקחת דולה, אלא רק להיפך: הדולה תומכת בכל תהליך הלידה, היא מעסה ושמה ממחטות לחות, היא מסבירה מה קורה וכיצד ללחוץ, מה הרופא אמר ומה כדאי לעשות. למעשה הדולה היא זו שנמצאת עם הזוג לאורך כל הלידה, מפני המיילדת עסוקה גם עם יולדות אחרות.

קיראו בהרחבה על: מהי לידה טבעית ומתי היא מתאפשרת?

ומה לגבי תפקידו של האב?

זוגות רבים מפנטזים על שיתוף פעולה מוחלט בחדר הלידה, תמיכה ואהבה לאין שיעור, אך נמצא כי רוב הגברים לא יודעים באופן אינטואיטיבי כיצד להיות המאמנים בלידות של הנשים שלהן. הם זקוקים להכוונה ומרגישים חסרי אונים.

לכן רובם נמצאים שם, אך לא יודעים מה עליהם לעשות. במקרים קיצוניים חוסר האונים הזה עלול לעשות ההפך מאשר להוות השפעה מרגיעה על האישה.

לעומת זאת, לדולה הייתה השפעה מרגיעה גם עליהם, ורוב האבות אמרו שהם היו מרוצים מהימצאות הדולה. לא רק שהדולה עזרה להם לדעת איך לעזור לנשים שלהם בלידה, אלא היא גם תמכה בהם בעצמה.    

האם תמיד צריך דולה או תומכת לידה?

אם יש מיילדת פרטית בלידה, לא צריך גם דולה. באופן מסורתי, מיילדות נשארות במהלך הלידה ומעניקות יחס טיפולי ודאגה. עם זאת, עדיין כדאי לקבל תמיכה והסבר לפני הלידה.

הדרכה אצל דולה תסייע לאישה לדעת מה מצפה לה. דולה היא מדריכת הריון כחלק מההכשרה שלה, על מנת לספק את כל המרכיבים עבור המטופלות.

ישנן דולות שתפקידן מתחיל לאחר הלידה. בחלק מארצות אירופה, הממשלה שולחת הביתה אישה שתסייע במטלות הבית- בישול, כביסה, ניקיון וכו', מכיוון שלא תמיד יש בנמצא חברה או בת משפחה שיכולה לסייע.

דולה לאחר לידה אמנם לא עוסקת בדברים אלה (חשובים ככל שיהיו), אך היא יכולה ללוות את היולדת בנושאים כמו הנקה, החתלה, וכו'. זה משמעותי במיוחד לנשים שאינן מכירות אימהות אחרות בסביבתן.

לקריאה נוספת: כיצד יועצת הנקה יכולה לסייע לך?

חושבת להעזר בדולה? יתרונות וחסרונות...

היתרונות הם כל מה שצוין למעלה. החסרונות יכולים להסתכם בשכירת האדם הלא נכון, והתמודדות עם עוינות צוות בית החולים. אלמנט נוסף שעשוי להוות חיסרון לחלק מהנשים הוא היותה של הדולה אדם זר. יש נשים שמעדיפות להיעזר בחברה קרובה.

אך כדאי לקחת בחשבון שדולה עדיפה לעיתים על חברה קרובה משום שהאישה לא צריכה להעמיד פנים עבורה, אלא פשוט להשתמש בה כדי להקל על עצמה. הדולה יותר אובייקטיבית, היא יודעת בדיוק מה צריך להיעשות ובאילו טכניקות אפשר להשתמש, היא אמנם עולה כסף, אך תפקידה הוא לרצות את האישה ולהיענות לצרכיה.

כיצד לבחור דולה?

ראיונות ואינטואציה נשית. תשאלי שאלות כגון: מה הרקע המקצועי שלה, היכן היא למדה, מהו הניסיון שלה, מה הדברים בהם היא חזקה, כיצד היא רואה את תפקידה בלידה, איך היא מרגישה לגבי דברים מסוימים, אילו שירותים היא מספקת, כמה היא דורשת לתשלום, כמה לקוחות יש לה בחודש, האם יש לה רשימה של דברים שהיא לא מוכנה לעשות וכו'.

דולות עוברות מסלול הכשרה לכל דבר, אשר במהלכו הן לומדות על הריון, אנטומיה ופיזיולוגיה של האישה, שיטות טבעיות ורפואיות לשיכוך כאבים בלידה, הכנה של הגוף ללידה, תנועתיות בלידה ולידה פעילה (Active Birth), עזרה בלידה וגינאלית לאחר ניתוח קיסרי (VBAC - Vaginal Birth After Cesarean), ועוד מידע רפואי מערבי ואלטרנטיבי שקשור להריון, לידה ואחר לידה.

קיראי בהרחבה על: בחירת תנוחת לידה

דולות רבות משלבות שיטות טיפול אלטרנטיביות כחלק מהטיפול שלהן, ביניהן הומיאופתיה, דיקור סיני, עיסוי נשים הרות, רפלקסולוגיה ועוד, שיש להם חשיבות רבה בזמן לידה - טבעית או אפידוראלית כאחד.

אך הדבר החשוב ביותר בעת בחירת דולה הוא היכולת לתקשר איתה ולהרגיש נוח במחיצתה. גם הדולה בעלת ההמלצות החמות ביותר עלולה להקשות על אישה מסוימת להתמסר לה.

יש נשים שמרגישות שהן מעדיפות אישה צעירה, אחרות מבוגרת ומנוסה בלידות משל עצמה, ויש נשים שמעדיפות אפילו גבר, ואכן ישנם כמה "דולים" שעובדים בתחום.

לבסוף, צריך לזכור כי ישנן מחלקות יולדות שלא מרוצות מכניסתה של דולה לחדר, לעומת אחרות שמקבלות דולה בשמחה. למרות שזה לא חוקי לאסור על כניסה של מלווה שהיולדת בוחרת בה, עדיין ישנם בתי יולדות שמקשים על כך במיוחד, ויהיה מאוד לא נעים אם הדולה תגורש באמצע הלידה. לכן חשוב לעשות מחקר לפני כן, וללדת בבית יולדות שמכבד את הבחירות האישיות של היולדת.

לקריאה נוספת: סיבוכים במהלך הלידה


תאריך: 05/02/2015 16:00