פחדים וחרדות בהריון ולקראת הלידה או טוקופוביה - ד"ר אילן טל

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

פחדים וחרדות בהריון ולקראת הלידה


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

הריון ולידה הם תקופות המלוות בבליל רחב של תחושות, חלקן מגיכות עקב שינויים הורמונאליים וחלקן גם עקב השינוי הפיזי הברור שאת עוברת לאורך חודשי ההריון.

נשים רבות, ולא רק בהריון הראשון, מספרות על תחושות חדשות ומוזרות, שלעיתיםן מתבטאות גם בפחד ו/או חרדה מפני הבאות. לצורך הסבר התופעה, פנינו לשיחה עם ד"ר אילן טל, מנהל מרכז ד"ר טל ואחד הפסיכיאטרים המובילים בישראל.

במהלך השיחה המרתקת עם ד"ר טל, שמענו רבות אודות ניסונו רב השנים בטיפול בנשים במהלך הריון שהגיעו לטיפול לצורך אבחון הפחדים והתמודדות מולם. הסקירה שלפניך מביאה תיאור מדוייק של הדברים שסיפר ד"ר אילן טל למערכת אתר לידה.

נהוג לייחס לתקופה זו תחושות שהן חיוביות בעיקרן - התרגשות, שמחה, סיפוק, אושר וציפייה. אלא שישנן נשים אשר חוות תחושות מעורבות ולעיתים גם בעיקרן שליליות כלפי ההריון ו/ או כלפי הלידה הצפויה.

מעבר לבלבול והקושי לשאת תחושות אלו, ישנן נשים אשר חשות אשמה או בושה לאור תחושותיהן. גם החברה הסובבת את האישה ההרה עשויות להוסיף לקושי של האישה ההרה כאשר היא מפגינה חוסר קבלה של תחושותיה של האישה ההרה, תגובות של הפתעה, חוסר הבנה או חוסר אמפתיה.

טוקופוביה, חרדה מהריון, יכולה להופיע בכמה מצבים. ישנן נשים אשר חוות את החרדה עוד לפני היכנסן להריון ולמעשה היא מונעת מהן את הרצון או היכולת להרות.

אחרות חוות חרדה במהלך ההריון, אם בתחילתו ואם ככל שמתקרב מועד הלידה.חרדה מהריון או לידה יכולה להופיע במהלך הריון ראשון (או לפני) או גם לאחריו, בהריון שני או שלישי לאור לידה קודמת אשר הסתבכה או נחוותה כלידה טראומטית או כסימפטומים נוסף המלווה דיכאון בהריון.

מאפיינים של טוקופוביה

סימנים אופיינים לחרדה מהריון ולידה הינם: שינויים במצב הרוח, התקפי פאניקה, סיוטי לילה, קשיים בהירדמות, מחשבות חוזרות בנושאים של לידה והריון, בעיקר מחשבות על מה עלול לקרות בהריון או בלידה, קשיי ריכוז, תלונות על כאבים גופניים שונים

ממה בדיוק את מפחדת?

בשפה היומיומית, טוקופוביה היא שם כולל למספר תופעות המאפיינות נשים במהלך ההריון ולקראת הלידה.

פחד מפני הלידה - ישנן נשים אשר חוששות מחווית הלידה עצמה. אם לאור לידה קודמת ואם לאור חוויה של יולדות אחרות. לא פעם, נשים "גדלות" כאשר ברקע ספגו סיפורי לידה קשים של אימותיהם ולאורם מתפתח גם הם פחד מהלידה. חרדה מהלידה יכולה להיות בעקבות פחד מכאבים, מהליכים רפואיים או מסיבוכים אפשריים בלידה כמו גם ממוות של האישה או התינוק במהלך הלידה.

פחד מההריון – השינויים הרבים שחלים על גופה ונפשה של האישה בהריון מביא לא פעם לתחושות של חרדה – חרדה מפני השינוי הגופני שחל, העליה במשקל והחשש מחזרה למשקל אחרי הלידה, חשש לפגיעה בקצב התפתחות תקינה של התינוק בעקבות התנהגות לא בריאה של האם (תזונה לא נכונה בהריון, עישון ועוד) כמו גם תחושה מציפה של פחד מחוסר השליטה המביא עמו ההריון והיעדר היכולת להימלט מהלידה הקרבה.

פחד מאימהות – לעיתים החרדה מפני הלידה או מפני כניסה להריון מבטאת פחד מפני האימהות הקרבה, הפחד יכול להתייחס לאופן בו האישה חווה את השינוי שעומד להתרחש בחייה ואת האובדן של חייה הקודמים לאור הלידה הקרובה, לעיתים גם הפחד מתייחס לחשש מהאופן בו תתפקד כאמא. גם נשים שילדו בעבר עשויות לחשוש מהיכולת שלהן לטפל בכמה ילדים במקביל או מהיכולת שלהם להתייחס ולאהוב יותר מילד אחד.

חרדה מהריון ולידה מבטאת לא פעם את הפחד העמוק מפני מוות, פחד מפני אובדן שליטה וחוסר יכולת להתמודד עם הכאב הצפוי בלידה.

חוסר הודאות לגבי "איך אני אתמודד עם המצב" הוא גורם משמעותי נוסף המעורר ומגביר את הפחד. כמו כן, ההבנה כי הריון הוא לא משהו שאפשר לחזור ממנו ולידה היא אירוע שהולך ומתקרב וגם אותו לא ניתן למנוע זורעת בהלה בקרב נשים רבות.  

נשים החוות חרדה מהריון או לידה עשויות לחוש בושה או אשמה, להסתיר את תחושותיהם ולהתמודד לבדן עם הקשיים. במקרים רבים, נשים בוחרות לבצע ניתוח קיסרי, גם ללא צורך רפואי, על מנת להימנע מהתמודדות עם הלידה המאיימת עליהן.

במקרים קיצוניים יותר הפחד הוא כה עוצמתי שישנן נשים הבוחרות להפסיק את ההריון גם אם היה רצוי, באמצעות הפלה מלאכותית.

כאמור, נשים רבות חשות בושה נוכח תחושותיהן המעורבות כלפי ההריון. הן פעמים רבות לא יחלקו את תחושותיהן עם אנשים אחרים מחשש שילעגו, יזלזלו או יתקשו להבין כיצד אינן מאושרות ומתרגשות נוכח הלידה הקרבה.

הנטיה להסתיר את התחושות יוצרת מעגל סגור בו התופעה של חרדה מהריון ולידה אינן מדוברות ומוכרות בחברה, לא פעם נשים חושבות שהן היחידות שמרגישות ככה, מה שמגביר את הבושה ומקשה על טיפול נכון והקלה על המצוקה.

טיפול בחרדה מהריון וחרדה מלידה

אין שום סיבה שחודשי ההריון שלך ילוו בתחושות קשות ולא נעימות. בטח שמעת הרבה פעמים שהכי חשוב הוא השקט הנפשי שלך. להשאר רגועה ולא לחוצה.

טיפול בחרדה מהריון ולידה יכול להיעשות במספר מישורים, בהתאם למאפיינים של החרדה אצל כל אישה, לתפקודה ומידת החומרה.

בכל מקרה, רצוי בהחלט ומומלץ לפנות לשיחה אישית עם פסיכולוג או פסיכולוגית על מנת לאבחן את התופעות שמפריעות לך ולהמליץ על הטיפול המתאים עבורך.

טיפול בשיטת CBT – טיפול קונטיבי התנהגותי הינו טיפול ממוקד ונחשב לטיפול יעיל בהתמודדות עם חרדה וחרדה ספציפית. הוא מסייע בהתמודדות עם מחשבות טורדניות ועם התנהגויות הגורמות להימנעות והחמרת סימני החרדה. הטיפול מתבסס על שינוי של תפיסות שגויות ודפוסי חשיבה מעוררי חרדה ובכך להביא להקלה על הסימפטומים של החרדה.

טיפול באמצעות ביופידבק – הינו טיפול קצר מועד וממוקד גם הוא המתבסס על היכרות עם התגובות של המערכת הסימפתטית של הגוף (כל התגובות הגופניות המופיעות בזמן החרדה) ולמידת טכניקות של הרגעה, נשימות ודימיון מודרך המסייעות להפחתת המתחים וסימני החרדה.

טיפול רגשי – הינו טיפול מעמיק שנועד לעזור להתמודד עם שורשי הפחד. כאמור, פעמים רבות חרדה מהריון מבטאת קשיים מול החוויה הקרבה של ההורות, לעיתים היא מבטאת פחד מפני מוות או התמודדות עם תכנים מהעבר או מול דמויות משמעותיות מהילדות. טיפול דינמי מסייע באיתור אותם קשיים שהביאו לחרדה בהווה, עיבודם והתגברות עליהם כדי להקל על המצוקה וכדי להתחיל את חווית ההורות ללא פחדים.

חשוב לציין כי כיום, מטפלים רבים נוהגים לשלב בין שיטות טיפול שונות – כך למשל מטפלים רגשיים עושים פעמים רבות שימוש בטכניקות של טיפול קוגניטיבי התנהגותי על מנת לעזור למטופליהם להתמודד עם חרדות ספציפיות או עם התנהגויות ומחשבות המעוררות מצוקה.

במקרי הצורך ובהתייעצות עם פסיכיאטר מומחה ניתן לשקול טיפול תרופתי המותאם להריון, או טיפול משולב - הכל לפי המצב הנפשי וההעדפות של המטופלת ומשפחתה.

ניתן לשוחח עם ד"ר אילן טל באופן אישי על תופעות אישיות של חרדה ופחדים בהריון, בטלפון: 1800-100-172


תאריך: 27/08/2015 12:17