צירי לידה - כל המידע וכל התשובות לכל שאלה בנושא צירים

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

צירי לידה - כל המידע וכל התשובות לכל שאלה בנושא צירים


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

צירים מוגדרים ככיווץ וקיצור שרירי הרחם במהלך הלידה, על מנת לגרום לריכוך ופתיחה של צוואר הרחם, ולתרום לירידתו של התינוק במורד תעלת הלידה. בעיקרון צירי לידה מרגישים כמו התכווצויות, או תחושת כיווץ שנעה כגל לאורך הבטן.

לעתים הם מתחילים בגב וזזים לפנים, שם הם מתמקמים בסביבת הטבור, ולעתים הם מתחילים לפנים. הצירים גורמים לחלק העליון של הרחם להתכווץ ולהתעבות, ובכך ליצור קונטרה לחלק התחתון של הרחם שכעת עסוק בהרפיה וריכוך. כך הם בעצם דוחפים את התינוק במורד הרחם.

לא ידוע מהו בדיוק המנגנון שמתחיל את הלידה, אך צירים מתחילים כאשר דבר מה מעורר את בלוטת יותרת המוח (אבר בגודל אפונה שנמצא בבסיס המוח) וגורם לה להפריש הורמון שנקרא אוקסיטוצין. אוקסיטוצין מעורר את ההתכווצויות ברחם. הצירים יחלו באופן לא סדיר, אך תוך כמה שעות הם יהפכו לסדירים. ככל שיעבור הזמן כך הם יתארכו ויתחזקו והמרווחים ביניהם יקטנו.

לעתים קשה להבחין מתי האישה חווה צירים "אמיתיים", כלומר צירים המבשרים לידה, בניגוד לצירי ברקסטון היקס, צירי "אימונים" שמתרחשים באופן לא סדיר החל מהשבוע השישי להריון. יש שקוראים לצירים אלה "צירים מדומים", ובכך מטעים לחשוב שצירים אלה אינם אמיתיים לכל דבר.

למעשה, צירים אלה הם צירי אימונים, אשר מכינים את הרחם ללידה עצמה. צירים אלה בדרך כלל לא כואבים, לא הופכים לסדירים, ומשתנים כאשר האישה משנה תנוחה, או שותה כוס מים. צירים המצביעים על תחילת הלידה הפוכים בתכונותיהם, ולא ניתן לשנות אותם עם אף שינוי תנוחה.

התפתחות צירים בשלבי הלידה השונים

כל לידה היא ייחודית, למרות שכולן מתקדמות באותם השלבים. אף אישה לא יכולה לדעת כמה זמן הלידה שלה תיקח - לא על סמך הניסיון של אימה ושל אחיותיה, ואפילו לא תמיד על סמך הניסיון הקודם שלה. לכן ישנו איזשהו חשש כשהלידה מתקרבת, משום שישנם כל כך הרבה גורמים שלא ניתן לצפות אותם.

עם זאת, חוסר היכולת לצפות הוא גם מרגש, והאישה עומדת להכיר את עצמה ואת גופה בדרכים שלא חוותה לפני כן. רצוי לזכור כי ככה או ככה פרק הזמן הזה בדרך כלל לא עולה על 48 שעות, ובסופו חובקים תינוק קטן. עם שני הנתונים האלה, כמה נורא זה כבר יכול להיות?

הצירים הם ברוב הפעמים הסימן הראשון לכך שהלידה מתקרבת. ירידת המים אותה אנו רגילים לראות בסרטים מתרחשת רק אצל 15 אחוז מהנשים לפני הלידה, ואצל הרוב היא תתרחש יחד עם יציאתו של התינוק. לכן האישה עשויה להתחיל לחוות צירים והתכווצויות ללא סימנים נוספים ללידה.

קיראי בהרחבה על: הכנה ללידה

הצירים בדרך...באיזה שלב יש להגיע לחדר הלידה?

אם האישה נמצאת לפני שבוע 37 והיא חשה צירים בתדירות של יותר מארבע פעמים בשעה, רצוי שתלך להיבדק משום שייתכן ומדובר בלידה מוקדמת, ואולי ניתן יהיה לעצור את התקדמותה בבית החולים.

קראי בהרחבה על : לידה מוקדמת


אך אם האישה נמצאת מעבר לשבוע 37, ניתן להמתין בבית עד שהצירים יהיו סדירים יותר ויתריעו במפורש על תחילת הלידה. אין מה למהר - לעתים הצירים באים והולכים במשך ימים לפני הלידה. יש להמתין ולצפות בקצב ההתקדמות.  

השלב הראשון לפני הלידה: השלב הלטנטי

בשלב הראשון התחושות עשויות לבלבל - האם מדובר בצירים אמיתיים? האם מדובר בצירי אימונים? באם אכן מדובר בלידה, הצירים הם האינדיקציה הטובה ביותר להתקדמותה. לכן רצוי להכיר את השלבים השונים על מנת לדעת מה לצפות. השלבים זהים בין אישה לאישה, אך משכם, והדרך בה היא מתמודדת איתם, עשויים להשתנות.

בשלב הלטנטי הצירים מתחילים באופן לא סדיר, ואינם כואבים מאוד. הכאב יכול להתחיל בגב, כלחץ עמום שאינו מרפה, או ממש לאורך הבטן. כך או כך, מרגע שברור כי מדובר בצירים, יש להתחיל לתזמן אותם.

ניתן ליצור טבלה מבעוד מועד, המציגה את דקת התחלת הציר, דקת סיום הציר, המרחק בינו לבין הציר הקודם וסיכום של משכו. ניתן להוסיף עודה הערות, כגון "כואב", "גבי" ועוד תיאורים אפשריים של הציר. כדי לתזמן צריך שהאישה תהיה עם בן הזוג או מישהו שילווה אותה, כדי שתוכל לסמל מתי ציר מתחיל ומתי הוא נגמר. 

השלב הלטנטי הא השלב הארוך ביותר, והוא יכול להימשך עד עשרים שעות. ישנן נשים שלא מרגישות את הצירים עד שהם ממש חזקים, וישנן נשים שמתעוררות מהצירים החלשים ביותר.

כך או כך, כשהצירים מגיעים למרווחים של חמש דקות אחד מהשני, ונמשכים בין 45 שניות לדקה, זה הזמן להגיע אל חדר הלידה. כמובן שיש נשים שמעדיפות להגיע לחדר הלידה בשלב מוקדם יותר, אך סביר להניח שלא תהיה פתיחה מספקת של צוואר הרחם, ולכן ישלחו אותן להסתובב בחצר או לשבת בבית קפה עד להתקדמות גדולה יותר. השלב הלטנטי מסתיים בפתיחה של 3 אצבעות.

שלב ראשון: השלב האקטיבי

אם המים עוד לא פקעו באופן מלאכותי, רוב הסיכויים הם שהם יפקעו כעת. השלב האקטיבי מסתיים בפתיחה של 10 אצבעות. כשהרחם מגיע לפתיחה של 7-8 אצבעות מגיע שלב המעבר, המוביל את הרחם לפתיחה של 10 אצבעות.

נשים רבות מתארות את השלב הזה כשלב הקשה ביותר בלידה, בו הן מרגישות שהן עלולות לאבד את כוחן. זה טבעי. זה שלב קצר יחסית (עד שעתיים), ולאחריו תרגיש האישה הקלה ומנוחה קלה.

שלב שני: צירי לחץ

צירי הלחץ מסמלים לראשונה את הצורך בלחיצות אקטיביות מצד האישה כדי להוציא את התינוק החוצה. לצירי הלחץ קשה מאוד להתנגד, והאישה תחוש את הצורך ללחוץ בפתח הנרתיק ובפי הטבעת. כשאין אלחוש האישה עצמה תרגיש מתי ללחוץ, ורצוי לשמור את האנרגיה בין הלחיצות.

לחצי כאן למידע אודות לידה טבעית

כשיש אלחוש אפידוראלי המיילדת תגיד מתי ללחוץ, משום שהאישה לא תרגיש את הצירים. כך או כך- אם אין דחף ללחוץ אז אין צורך בכך. הלחיצות "על ריק" לא יקדמו את הלידה, אלא רק יותירו את האישה מותשת ויעלו את הסיכון לקרעים.

קיראי בהרחבה: איפה מומלץ ללדת?


תאריך: 22/05/2014 13:30