הסכם הורות - הדרך החוקית והנכונה להביא ילדים גם ללא נישואים

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

לדעת יותר על הסכם הורות


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

הסכם הורות הינו ביטוי חוקי, הבא ליישם את מוכנותם של שני הורים, לשאת באחריות המלאה על גידול ילדם המשותף. כיום, בניגוד לימים עברו, ההחלטה על הורות אינה מחייבת הקמת בית משותף או הימצאות בקשר זוגי רומנטי.

אנשים בוגרים, שרוצים להיות הורים, אך אינם מעוניינים בקיום מערכת יחסים רומנטית, עם מי שיהיה ההורה הפוטנציאלי, יכולים לפנות לאפשרות של הורות משותפת ולחתום על הסכם הורות, המחייב אותם לסכם מבעוד מועד, על כמה שיותר פרטים הנדרשים לגידול  ילדים, בכדי להבטיח את שיתוף הפעולה התקין מצד שניהם, גם בהמשך.

מה ההסכם כולל?

  • כל מערכת הזכויות והחובות האישיות של בני הזוג.
     
  • מערך ההבנות ביניהם בכל הנוגע למשמורת על הילד המשותף, כגון אופן הגידול שלו, שיטות החינוך המועדפות, דרכים לפתרון מחלוקות עתידיות ועוד. 
     
  • פירוט של הסדרי המשמורת בין שני ההורים.
     
  • הסדרי הראייה של ההורה שאינו המשמורן בין השניים.
     
  • הסדרי ותשלומי המזונות, אשר ישולמו על ידי ההורה אשר אינו המשמורן על הילד.
     
  • תקנות וסעיפים המרחיבים על צרכיו הנפשיים, הרפואיים, החינוכיים והחברתיים של הילד.
     
  • שם הילד ושם משפחתו של הילד -  בהסכם נכללים שם הילד ושם משפחתו של הילד. על פי חוק השמות, ילד אשר הוריו אינם נשואים, יקבל את שם המשפחה של אמו, אלא אם כן הוסכם אחרת, על ידי שני ההורים.

ההסכם מפרט את ההבנות המשותפות שבין שני ההורים, בנוגע לכל פרט מהותי בחייו של הילד.

הסכם הורות חייב להיות מאושר, על ידי בית המשפט לענייני משפחה, אחרת הוא אינו תקף מבחינה משפטית ולא ניתן לאוכפו. לאחר אישור של בית המשפט מהווה ההסכם תוקף מחייב של פסק דין.

הסכם הורות, למעשה מהווה אסמכתא על הסכמות ההורים המשותפות, באשר לאורח החיים והדרך בה בחרו. מאחר ומדובר בחיי אדם, הנתונים תחת סמכותם של בני הזוג, חשיבות ההסכמה וההחלטה על התנאים השונים בחוזה, הינה קריטית, זאת לצורך הימנעות מאי הסכמות עתידיות, בעלות השפעה מהותית על חייו של הילד, שעלולות להופיע בשלבים מאוחרים יותר.

למי מיועד ההסכם?

כיום ניתן לראות מגוון רחב של משפחות, בהרכבים שונים, למשל משפחות חד הוריות, משפחות חד מיניות, משפחות מפוצלות, משפחות שבני הזוג בחרו בנישואים אזרחיים, משפחות אשר הוקמו ללא נישואים כלל ועוד.

לאור השינוי שהתא המשפחתי הסטנדרטי עובר, הצורך בהסכם חיצוני, שאינו מעוגן בהכרח, בהתניה חברתית או דתית כלשהי, הולך ומתגבר.

זוגות חד מיניים, המבקשים להפוך להורים, מנועים מלעשות זאת, באופן חוקי בישראל. על כן הסכם הורות, מאפשר להם להסדיר את כל פרטי המשמורת, הערכים וההסדרים הכלכליים, על פיהם יגדל ילדם המשותף.

קראו בהרחבה על: הליך הפונדקאות

ההסכם מיועד ומתאים גם לידועים בציבור, המצויים בקשר שאינו קשר של נישואין ואשר אין להם כוונה ממשית להינשא, אולם הם מעוניינים ביחד, להביא ילד לעולם.

כמו כן, זוגות הנמצאים לאחר מערכת נישואים ראשונה, אשר אינם מעוניינים להתחתן בשנית, או שלכל אחד מהצדדים יש ילדים מנישואים קודמים והם מעוניינים להביא לעולם ילדים משותפים, ימצאו את הסכם ההורות, כפתרון הולם.

מקרה נוסף שהסכם הורות מיועד לו, הוא מקרה בו נולד ילד באופן לא מתוכנן וההורים מעוניינים לקבל עליו משמורת משותפת.

מה צריך להופיע בהסכם ההורות?

הסכם הורות מפרט וקובע את אופן יישום ההסכמות, החל מסיפוק הצרכים הפיזיים הבסיסיים של הילד, דוגמת האכלה, שינה ומגורים, דרך התייחסות לאופן החינוך שלו, כולל התייחסות לבתי הספר והמוסדות בהם ילמד ועד לחלוקת הזמנים, בין שני ההורים, בשהייה עם הילד.

תכנון ההריון והלידה
מומלץ לערוך את ההסכם, עוד לפני תחילת ההריון, על מנת שבהסכם יהיו מוזכרים פרטים מהותיים, בנוגע לתהליך ההריון והלידה.

דוגמאות לפרטים הנקבעים בהסכם הורות, המתייחסים לנושא של הריון ולידה:
בחירה של הרופא המטפל, נוכחות בבדיקות הריון, סיוע במהלך תקופת ההריון, אופן ההתנהלות המשותפת במהלך ההריון, הוצאות וחלוקת הנטל במימון צרכי ההריון, הלידה עצמה ועוד.

לקריאה נוספת: בדיקת מי שפיר במהלך ההריון

הסדרי ראייה וחלוקת זמני שהייה
מאחר והמשמורת על הילד הינה משותפת וישנם אילוצי זמן מצד שני ההורים, ככל שהסדרי הראייה יהיו מפורטים יותר וייטיבו להגדיר את זמני המפגש, עם כל אחד מההורים, כך ימנעו אי נעימויות, ויכוחים ואי הסכמות, העלולים להכביד על ההורים ובסופו של דבר אף ולפגוע בילד.

מחקרים בנושא גילו, כי למשמורת משותפת יש השלכות הרות גורל על חיי הילד, על כן במסגרת הסכם ההורות, חשוב לשים דגש על כך שלילד יהיה מקום מגורים קבוע.

כמו כן, רצוי ששני בתי ההורים יהיו בסמיכות או לכל הפחות במיקום קרוב, על מנת להקל על הילד את המעבר בין שני הבתים, במידה והמשמורת השבועית משתנה.

מזונות לילד ומימון צרכים נלווים
מזונות בסיסיים, משולמים על ידי ההורה שאינו נמצא במשמורת קבועה. חשוב לסכם מראש על הסכומים ועל מועדי התשלום.

הוצאות על חינוך כגון גן ילדים, בתי ספר ולימודים גבוהים, חוגים והוצאות על טיפולים רפואיים גם הן החלטות המתקבלות ונחתמות במעמד הסכם ההורות בין שני ההורים.

קראו על: ברית מילה לתינוק

תוקפו של הסכם הורות
הסכם ההורות, טעון אישור בית משפט, מרגע לידתו של הילד המשותף. מבחינה חוזית, ההסכם תקף מרגע ניסוחו וחתימתם של שני הצדדים, אולם התוקף המשפטי ניתן על ידי בית המשפט, על כן רצוי להגישו לבית הדין מיד עם תום הניסוח.

איך כדאי לנסח הסכם הורות?

את ניסוח ההסכם, מומלץ לבצע בסיוע מקצועי של עורך דין לענייני משפחה, המכיר את התחום ובקיא בו, כמו גם בערכאות המשפטיות השונות, בסעיפים ובהיבטים החוקיים של כל החלטה.

על פי החוק, אין חובה בסיוע של עורך דין לצורך ניסוח הסכם הורות, אולם על מנת לוודא שניתן דגש לכל פרט ושהחוזה הוא בר-ביצוע, רצוי להיעזר במומחה.

המשיכי לקרוא באתר לידה על: הכנה ללידה


תאריך: 08/06/2014 15:33