טלטול תינוקות או תסמונת התינוק המנוער Shaken Baby Syndrome

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

טלטול תינוקות או תסמונת התינוק מהנוער - דברים שצריך לדעת!


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

650 תינוקות עד גיל שנה מתים בישראל ובמקרים רבים סיבת המוות לא ברורה, או שהיא מסווגת כ"מוות בעריסה" – תסמונת שהסיבה לה איננה ידועה. פעמים רבות, סיבת המוות היא "תסמונת התינוק המנוער", שנגרמת על ידי טלטול התינוק באופן בו ראשו נע בחוסר שליטה קדימה ואחורה.

תסמונת התינוק המנוער או Shaken Baby Syndrome היא השם שניתן לקשת של פגיעות שעלולות להיגרם לתינוק, ובמקרים רבים, לא תהיה להורה כל יכולת לזהות קשר לוגי או נסיבתי בינם לבין ניעורו של התינוק.

בארץ, המודעות לתסמונת איננה גבוהה. מחקרים שנערכו בבתי החולים בישראל מלמדים ש- 80% מן הפגיעות המדווחות בהקשר של ילדים עד גיל שנתיים הן פגיעות מוחיות, אך למרות זאת, רק חמישה עשר עד עשרים מקרים של תסמונת התינוק המנוער מאובחנים.

רק במקרים בהם יסבול התינוק מסימפטומים מסכני חיים או שייאבד את חייו, יבצע הרופא הערכה של קיומה של התסמונת. לשם השוואה, בארצות הברית כ-1200 עד 1800 תינוקות בשנה מאובחנים כסובלים מן התסמונת.

שוב, בשל הקושי לאבחן אותה וחוסר המודעות אליה, סביר להניח כי גם שם המספר האמיתי גבוה יותר. התופעה של תלתול תינוקות מתרחשת בילדים מגיל לידה ממש ועד לגיל שנה ויותר.

קיראו על: התפתחות תינוקות מיום הלידה...

מאיפה זה מגיע לנו? המקורות של תסמונת התינוק המנוער Shaken Baby Syndrome

בכי ממושך של התינוק, שאין כל יכולת להפסיק אותו, הוא הסיבה הנפוצה ביותר למקרי טלטול תינוקות. הסיבה העומדת בבסיס טלטולו של התינוק היא תסכול של ההורה, שכן ברור כי ניעור שלו לא יגרום לו להירגע, אלא רק יביא להתגברות בכיו.

התגובה הראשונית של הורה נורמטיבי ששומע על התופעה היא זעזוע, ומחשבה ש"לי זה לא יקרה.

אינני אלים כלפי התינוק שלי". אולם חשוב מאוד לזכור כי לא מדובר, בהכרח, בטלטול אלים, וכי כל הורה עלול, בשלב זה או אחר, לחוש חוסר סבלנות וקוצר רוח, גם אם רגעי, כלפי התינוק.

בחודשים הראשונים של חייו, תינוק בריא עלול לבכות במשך פרקי זמן ארוכים וכל אדם, במיוחד כזה שמטפל בתינוק, חש לעיתים עייף וקרוב אל קצה גבול היכולת.

מחקרים שנעשו בנוגע לתופעה מלמדים כי היא חוצה גבולות סוציו אקונומיים ובניגוד לתפיסה, כל הורה, לאו דווקא מי שיסווג כאדם אלים, עלול, ברגע של שכחה עצמית, לטלטל את התינוק שלו, גם אם לרגע.

נוסף על כך, חשוב להזכיר כי טלטול איננו תמיד פועל יוצא של תסכול. גם משחק דינאמי מדי עם התינוק, שמטרתו לשעשע אותו, עלול להיות מסוכן.

קיראי בהרחבה על: דיכאון לאחר לידה

הנזקים שנגרמים עקב טלטול תינוקות

אצל כל אדם, בין אם תינוק רך או אדם בוגר, חבטה חזקה של המוח היא הרת סיכון ועלולה לגרום לנזק מוחי.

מוחו של תינוק איננו מפותח ועודנו רך וקטן. בנוסף לכך, ראשו גדול וכבד יחסית לשאר גופו, ומהווה רבע מכלל משקל הגוף. שרירי צווארו אינם מפותחים על מנת לשאת את הראש באופן ראוי, ועל כן גם ניעור שנראה כעדין עלול לגרום לטלטול מסיבי של הראש. על כן די בתנועה זו, במסגרתה נע ראשו של התינוק קדימה ואחורה בחוזקה, על מנת לגרום למוח התינוק להחבט בחוזקה של דפנות הגולגולת.

נוסף על כך, כלי הדם שבמוחו של התינוק עדינים ואינם מפותחים, ועל כן, מעבר לחבטה המוחית, הם גם רגישים במיוחד לקריעה, עובדה שתביא לדימום מוחי או שטפי דם פנימיים.

קשת התוצאות שיכולות להיגרם עקב הטלטול היא רחבה מאוד. הטלטול עלול לגרום לדימומים, או לנזק מוחי. הנזק המוחי יכול להתבטא בחרשות, עיוורון, שיתוק, פיגור שכלי, או בנזקים מוחיים שלא יתגלו באופן מיידי אלא רק לאחר התפתחויות קוגניטיביות שיעבור הילד.

נזקים מעין אלו הם עיכובים התפתחותיים פיזיים או מנטאליים, לקויי למידה, הפרעות קשב וכיוצא מאלה, או ליקויים מוטוריים. גם הפרעות רגשיות, אסתמה, או מחלות כגון מחלת הנפילה מקושרות עם "תסמונת תינוק המנוער" ויכולות להיגרם בעקבותיה.

במקרים בהם התינוק המטולטל הוא צעיר במיוחד או שהטלטול אגרסיבי מאוד, יכולה הפעולה גם להביא למותו של התינוק. חשוב לציין כי כל תינוק בחודשים הראשונים לחייו, גם זה שנראה בריא ומפותח במיוחד, רגיש לטלטול וכל התופעות שצויינו יכולות להיגרם לו, גם על ידי תנועת טלטול שנראית, לכאורה, לא מסוכנת.

המבנה הגולגולתי והמוחי של התינוק הופך כל פעולת ניעור ממשי לכזו שמסכנת אותו . כמו כן, גם תינוקות בוגרים יותר, מעל גיל שנה, עלולים להיפגע מתנועת טלטול.

שישים עד שבעים אחוזים מן התינוקות שנוערו וראשם טולטל יפתחו סימפטומים חמורים, ואחוז התמותה בשל טלטול עומד על כ-25%, אף על פי שכאמור, במקרים רבים הקשר בין התסמונת לבין תמותת התינוק לא מזוהה.

למידע נוסף על הדריכם להתמודד מול התופעה ליחצו: הדרכת הורים

איך אפשר למנוע את התופעה של טלטול תינוקות?

אם זה עדיין לא ממש ברור, אז תפנימו: טלטול תינוקות היא תופעה שיש להימנע ממנה לחלוטין. חשוב להבין את "מנגנון הבכי" של התינוק, שכן זו פעולת התינוק המקושרת לטלטול. כאמור, לא תמיד התינוק בוכה בשל גורם חיצוני שלהורה יש יכולת לשנות אותו.

לעיתים, במקרה שכל גורם מצוקה ממשי חיצוני נשלל, כמו רעב, חיתול מלא, או כל דבר אחר, הדרך הטובה ביותר להתמודד עם הבכי היא להניח את התינוק במיטה ולעזוב את החדר ולשוב תוך כמה דקות. כך יאסוף ההורה כוחות, ולעיתים, השארה של התינוק לנפשו היא דווקא מה שיאפשר לו להירגע.

כאמור, השלכות בריאותיות שליליות המיוחסות לתסמונת התינוק המנוער עלולות להיגרם גם על ידי משחק אגרסיבי. על כן, על כל מי שמשחק עם התינוק לזכור כי ראשו צריך להיות נתמך, ואין להניף אותו. גם אם התינוק נראה מאושר ונראה כי המשחק גורם לו לעונג, עלולה להיווצר פגיעה שלא ניתן לחוש בה באותו רגע, ולעיתים תבוא לידי ביטוי רק בהמשך התפתחותו.

על מנת להגביר את המודעות לתופעה, בבתי חולים מסוימים עורכים להורים טריים הדרכה בנוגע להשלכות הבריאותיות השליליות של טלטול תינוקות, והדרך להימנע מהן.

לקריאה נוספת: תסמונת מוות בעריסה

צפו בסרטן וידאו המסביר על הסכנות שבטלטול תינוקות ותסמונת התינוק המנוער:


תאריך: 20/07/2014 10:12