מעקב הריון - בדיקות טיפולים ותשובות לכל שאלה שלך באתר לידה!

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

מעקב הריון - כל מה שאת צריכה לדעת!


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

הריון הוא תהליך נפלא ומורכב. הוא כולל בתוכו את רווחתם הגופנית של שתי ישויות הקשורות זו לזו בכל הווייתן - האישה ההריונית והעובר. שניהם משתנים ומתפתחים, ולכן יש לעקוב אחר התפתחות זו כדי לוודא שהיא תקינה. זהו הרעיון של מעקב ההריון - לבדוק שגם האם וגם העובר מתנהגים לפי המצופה. מכאן שמעקב הריון מיועד לכול אישה הריונית, ללא יוצאת מן הכלל.

מתי צריך להגיע לרופא ולהתחיל מעקב הריון?

ראשית יש להבין כיצד קובעים את גיל ההריון (Gestational Age). את גיל ההריון נהוג לספור בשבועות, והוא מתחיל ביום הראשון של הווסת האחרונה. נכון שבזמן הווסת עוד לא התרחש הביוץ ולכן האישה עוד לא התעברה, אבל מכיוון שרוב הנשים יודעות מתי היה תאריך הווסת האחרונה ולא מתי בייצו, זו השיטה לקבוע את גיל ההריון.

כך שבזמן בו ההריון מתגלה (כשהווסת העוקבת בוששה להגיע) האישה נמצאת כבר בשבוע החמישי להריונה, והחודש הראשון חלף עבר לו.

ספירת שבועות הריון אינו תהליך קל להבנה בהתחלה. ישנו הבדל בין הימצאות בשבוע החמישי (כלומר באמצעו של שבוע מספר ארבע) לבין הימצאות בשבוע 4+3 ימים למשל. הרופאים נוטים להתייחס לכך בשבועות פלוס ימים, בדיוק המרבי.

יש לכך משמעות רבה גם בזמן הלידה. במידה ואישה מגיעה אל חדר הלידה בשבוע 36+6 ימים היא עדיין נחשבת כיולדת טרם זמנה, משום שהזמן שנחשב כסיום ההריון הוא 37 שבועות. זאת למרות שלרוב נשים יולדות סביב שבוע 40 ואף מאוחר יותר מכך. 

קיראי בהרחבה על: הריון ראשון

היכן ניתן לבצע מעקב הריון?

בישראל ניתן לערוך מעקב הריון באחת או יותר משלושת הבחירות הבאות:

  • מעקב בתחנות טיפת חלב
  • מעקב רופא בקופת החולים
  • מעקב רפואי פרטי ע"י גניקולוג

אפשר לשלב בין השיטות, ללכת לרופא פרטי רק אם מרגישים צורך מיוחד לכך, או לגשת אל סניף טיפת חלב אם אין תור אצל הרופא בקופת החולים וכן הלאה.

עם זאת, נשים רבות מרגישות בטוחות יותר כאשר יש להן מטפל עיקרי שאליו הן יכולות לפנות בעת הצורך.

היתרון במעקב הריון בטיפת חלב הוא ביקורים תכופים יותר אצל אחות המעקב. בעוד שאצל הרופא מומלץ לבקר חמש פעמים (לפחות, לא לכל היותר) בזמן ההריון: פעם אחת בשליש הראשון להריון, פעם שנייה בין השבועות 20-17, שלישית בין השבועות 28-24, רביעית בין 36-32 וחמישית לקראת מועד הלידה, אצל אחות המעקב ניתן לבקר מדי חודש ולהישקל, לעשות בדיקת שתן לחלבון סוכר ולמדוד לחץ דם.

יתרון נוסף הוא שאותו צוות (גם אם לא אותה אחות) יטפל באם וגם בתינוק לאחר שייוולד. מעקב צמוד זה מתאים במיוחד לנשים שיש להן סיכון לרעלת הריון, שיכולה להתגלות בלחץ הדם. התשלום בסניפי טיפת חלב נחשב לסימלי ולא יקר.

היתרון אצל רופא מקופת חולים הוא שאין צורך בתשלום. כמו כן, יש קופות שמציעות גם את שירותיה של אחות מעקב הריון, כך שאין הבדל בין הקופה לטיפת חלב למעט זה שבטיפת חלב יתכן כי אותה אחות תטפל גם בתינוק. יתרון נוסף הוא שניתן לבחור את הרופא המועדף, ללא קשר למיקום המגורים. החיסרון הוא חוסר הזמינות של הרופאים, והביקורים העמוסים והקצרים.  

היתרון המשמעותי אצל רופא פרטי הוא הזמינות שלו והיחס האישי והסבלני יותר הניתן לאם ההריונית. בתמורה לכספך, הוא יהיה זמין עבורך בכל זמן שתרצי.

בנוסף, הוא יהיה זמין יותר במהלך הביקור, יענה על שאלותיך ויתעכב עוד עם מכשיר האולטרסאונד. החיסרון המשמעותי הוא המחיר הגבוה, שלעתים כולל גם את בדיקות המעבדה הפרטיות, משום שלא תמיד קופת החולים מוכנה לקבל את ההפניה של הרופא הפרטי.

דרך אחת לעקוף את זה היא לבחור ברופא שמוכר בקופת החולים. כך גם מגיע לרוב החזר חלקי על מחיר הביקור, וגם יש סיכוי טוב יותר שיכבדו את ההפניות שלו.

קיראי בהרחבה על: סל הבריאות לנשים בהריון

חשוב שתדעי: כרטיס מעקב הריון

אחד הכלים החשובים ביותר לאישה הוא כרטיס מעקב ההריון שלה, שמתעד את כל הבדיקות והתוצאות המשמעותיות שנעשו. כרטיס מעקב ההריון ישמש אותך גם ממש בתוך חדר לידה, אך גם במעבר מרופא לרופא. חשוב לנהל תיקייה בה ישנם העתקים של כל הבדיקות ולא להשאיר בידי הרופא שום דבר.

ברגע האמת יתכן כי הוא לא יהיה שם, ואז ישנו צורך בעדכון מדויק של הרופא המטפל החדש.

כיצד מתרחש מעקב הריון הלכה למעשה?

במהלך מפגשי מעקב ההריון ישנו נוהל שחוזר על עצמו, אך לכל שלב בהריון יש בדיקה משלו. הנוהל שחוזר על עצמו הוא שאלות על מצבה הכללי של האישה, בדיקת בדיקות שתן, ומעקב משקל (גם אם האישה לא תישקל בפועל אצל הרופא). כשמדובר באחות היא גם תמדוד לחץ דם ומשקל בזמן הביקור.

הבדיקה הראשונה אמורה לאשר כי יש שק הריון שנמצא בתוך הרחם וכי יש דופק לעובר. הרופא ינחה את המטופלת בקשר להמשך המעקב ויענה על שאלות שקשורות לנושאים כמו פעילות גופנית, תזונה ועוד.

הוא ייתן הפניה לבדיקות דם שיבדקו את סוג הדם של האישה, נוגדנים לאדמת ול-CMV, רמות המוגלובין בדם ועוד.

בביקור הראשון הרופא ישאל גם שאלות שקשורות להיסטוריה הרפואית של המטופלת ומשפחתה, על מנת לקבוע אם ישנו דבר מה אליו צריך לשים תשומת לב מיוחדת. לעתים הוא גם יערוך בדיקה גניקולוגית פנימית ויעשה משטח צוואר רחם.

מהשבוע ה-12 יתווספו לנוהל הרגיל גם האזנה לדופק העובר (או מבט עליו במכשיר האולטרסאונד) ומדידת גובה הרחם. מדידת גובה הרחם תשתנה להערכת משקל העובר בשלבים המתקדמים יותר.

הרופא ישים לב לסימנים כגון בצקות, עלייה חריגה במשקל הגוף, ורידים בולטים, ריבוי מי שפיר ועוד, משום שאלה סימנים שעלולים להצביע על רעלת הריונית או סוכרת הריונית.

קיראי בהרחבה על: שמירת הריון

אין להתבלבל בין מעקב הריון לבדיקות הנוספות שצריך לעשות. בדיקות כמו שקיפות עורפית, סקירת מערכות, העמסת סוכר וכן הלאה הן בדיקות שנעשות במעבדה או בידי רופאים חיצוניים, שהתמחו בהדמיית עוברים.

רופא המעקב יכול לייעץ במקרים מסוימים, אך לעתים נדירות הוא מומחה לכל התחומים, ולכן לייעוץ גנטי, קרדיולוגי או כל תחום מומחיות אחר צריך לגשת לרופא מומחה. עם זאת רופא המעקב הוא זה שמאגד יחד את כל תוצאות הבדיקות, ולעתים הוא יכול להסביר משמעות או השלכות של תוצאות בדיקה כזו או אחרת.

קיראו בהרחבה על: בדיקת מי שפיר


תאריך: 16/07/2014 15:52