ניתוח קיסרי - כל המידע וכל התשובות לכל שאלה שלך!
נשים רבות עשויות להיות מוקסמות מעצם המחשבה על לידה מהירה, ללא צורך לחוות את כאב הצירים ואת התרחבות הנרתיק וצוואר הרחם. למעשה, זאת אחת הסיבות שישנן נשים שבוחרות כיום לערוך ניתוח קיסרי, סוג לידה שבעבר היה שמור אך ורק למקרי חירום.
אך ניתוח קיסרי הוא בכל זאת ניתוח, וכבכל ניתוח יכולים להיות סיבוכים. כיצד מתנהל ניתוח קיסרי? מתי יבחרו לבצע אותו? ומה הסיבוכים האפשריים בעקבותיו? כל אלה במאמר הנוכחי.
מהו ניתוח קיסרי
ניתוח קיסרי Caesarean Section הוא ילוד התינוק באמצעות חתך בדופן הבטן (זהו מקור המושג "יוצא דופן"- יוצא מדופן הבטן). כיום, הוא הניתוח הנפוץ ביותר. לכל בית חולים ישנם אחוזים שונים לכמות הניתוחים הקיסריים שנערכים בו, אך בממוצע קרוב לחמישית מהנשים היולדות יעברו אותו.
רק לשם ההשוואה, בשנות ה-70 המספר היה קטן פי ארבע. הסיבות לעליית האחוזים נובעות פעמים רבות מבחירות סובייקטיביות של רופאים ובעלי מקצוע, שמעדיפים לפנות לאופציה המהירה של הניתוח הקיסרי מאשר להתמודד עם מצבים בהם יש סימני שאלה בלידה וגינאלית.
בניגוד לסברה הרווחת שניתוח קיסרי זכה לשמו משום שכך היו מיילדים את הקיסריות הרומיות (לרבות את אימו של יוליוס קיסר), ניתוח קיסרי קשור כנראה למילה הלטינית Caesura, שפירושה חתך.
עד המאה ה-19 ניתוח קיסרי היה נערך רק על אימהות שמתו כמה שבועות לפני הלידה המשוערת, ולקח זמן עד שהבינו כי באמצעות חיטוי נכון ותפירה של הרחם ניתן לערוך אותו גם על אימהות חיות.
כיצד מתנהל ניתוח קיסרי?
רוב הניתוחים הקיסריים מבוצעים באמצעות הרדמה אפידוראלית (הרדמה חלקית, המשתקת את פלג הגוף התחתון) ורק לעתים נדירות הם יתבצעו תחת הרדמה כללית.
לאחר חיבור העירוי, מגלחים את הבטן העליונה של האישה (גילוח סמוך לזמן הניתוח הוא סטרילי יותר) ומורחים עליה חומר חיטוי. מול האישה תולים יריעת בד גדולה, כך שהיא לא יכולה לראות מה מתרחש מאחוריה.
שלב יילוד התינוק מתרחש כחמש דקות, מבצעים חתך רוחבי תחתון (ממש מעל עצם הפיוביס, בקו התחתונים) דרכו מבצעים חתך בבטן, ומוציאים את העובר.
לאחר מכן מתחיל שלב התפירה ופתיחת צוואר הרחם, על מנת לאפשר מעבר של נוזלי הרחם החוצה, כפי שמתרחש בלידה רגילה. חלק זה מתרחש כארבעים דקות.
מתי יומלץ לעבור ניתוח קיסרי?
ככלל, ישנן שתי סיבות מרכזיות: מצוקה של האם או מצוקה של העובר. מצוקה של האם יכולה להיגרם מאגן צר, רעלת הריון (Preeclampsia) קשה, מחלות מין כגון הרפס גניטאלי וקונדילומה, ניתוח קודם ברחם (לרבות ניתוח קיסרי).
מצוקה של העובר יכולה להיגרם משליית פתח שאינה מאפשרת ילוד משום שהיא חוסמת את צוואר הרחם, היפרדות שלייה, מצג עכוז או מנח רוחבי (העובר שוכב לאורך הבטן) לידה מתמשכת, צניחת חבל הטבור (חשש שחבל הטבור ייכרך סביב ראש העובר ויחסום מעבר חמצן) כישלון לידה מכשירנית (לידה מכשירנית היא לידת ואקום או מלקחיים) הריון מרובה עוברים, או מקרים בהם צריך ליילד ואין יכולת לזרז את הלידה באופן אחר.
קיראי בהרחבה מה קורה בתוך: חדר לידה
כיום ישנן נשים שבוחרות לעבור ניתוח קיסרי (Elective Caesarean Section) על מנת לא להתמודד עם הלידה, ללא סיבה רפואית. נשים אלו חוות פעמים רבות מצוקה פסיכולוגית הנגרמת מסוג של חרדה שנקרא "טוקופוביה" (Tokophobia), פחד שהוא כל כך חזק מלידה, עד שלעתים הוא אף גורם להימנעות מהריון למרות הרצון העז בתינוק.
לנשים אלו מומלץ לעבור טיפול פסיכולוגי במרפאות שמתמחות בפסיכיאטריה של הפריון (כגון מרפאות לבריאות הנפש של האישה), ולבחון את האפשרות שלא לעבור ניתוח קיסרי, פשוט בגלל הסיבוכים האפשריים.
ילדת בניתוח קיסרי? זמן ההחלמה אינו רב...
אין ספק כי למרות שזמן הלידה בניתוח קיסרי הוא הקצר ונטול הכאבים ביותר, ואילו זמן ההחלמה הוא הממושך והכואב ביותר. בתחילה הגוף עוד כואב, האישה מחוברת לצנתר (קתטר) וזקוקה לעזרה לרדת מהמיטה, פעולה חשובה כדי למנוע היווצרות קרישי דם.
הכאבים בימים הראשונים הם חזקים, ודורשים משככי כאבים (אם האישה מניקה, חשוב לבחור בכדור מתאים).
לוקחים כמה ימים עד שחוזרים לתזונה רגילה, משום שהמעיים לא מתפקדים כשורה לאחר ניתוח, והגזים עלולים להכאיב מאוד.
קראי בנושא: תזונה נכונה בתקופת ההנקה
תופעה נוספת עליה כמעט ולא מדברים היא הגזים שנכנסו דרך חלל הבטן בזמן שהייתה פתוחה. גזים אלה יכולים לנדוד למקומות שונים בגוף, ולגרום לכאבים קשים בכתף וברגליים.
לאחר ארבעה ימים ישנה נפילה נוספת בתחושות ובכאבים, ולאחריה מתחיל השיפור האמיתי. האישה תשוחרר בדרך כלל לביתה בין 4-7 ימים לאחר הניתוח, אם לא יהיו סיבוכים.
סיבוכים אפשריים בניתוח קיסרי
ניתוח קיסרי מסייע כאמור במקרים בהם האם אינה יכולה ללדת וגינאלית, או שלידה וגינאלית תעמיד אותה או את עוברה בסכנה. הדיון היחידי הוא על המקרים בהם ניתן לנקוט בפעולות אחרות מאשר ניתוח קיסרי.
לקריאה נוספת: יתרונותיה וחסרונותיה של לידה טבעית
ניתוח קיסרי הוא ניתוח לכל דבר, ומכיוון שלידה היא דבר טבעי, ובאופן טבעי לא הכול הולך חלק, רצוי לעתים לתת עוד סיכוי מאשר למהר ולרשום ניתוח קיסרי כאשר זה אינו רצוי.
ישנם סיבוכים הצמודים ביותר ללידה עצמה כגון חום גבוה, דלקות בדרכי השתן וברחם, תסחיפים ריאתיים, ואפילו מקרי מוות נדירים ביותר. ישנם סיבוכים שנערכים לאחר הלידה וכוללים הידבקויות בבטן, פתיחת הצלקת בהריון העוקב, סיבוכים אלה הם די נדירים.
ניתוח קיסרי אחד מעלה את הסיכויים לניתוח קיסרי עוקב (30% מהנשים יילדו בניתוח קיסרי פעמיים). ישנם רופאים שימליצו על ניתוח קיסרי מחשש שהצלקת לא תעמוד בלחצי הלידה, אך כיום המגמה היא כן לאפשר לידה וגינאלית לאחר קיסרי (VBAC- Vaginal Birth After Caesarean).
הקושי המרכזי בניתוח קיסרי הוא ההחלמה בזמן שישנו צורך לטפל בתינוק. האישה תשושה וזקוקה לזמן מנוחה וטיפול, ואילו התינוק הטרי זקוק לאותו הדבר. לכן ניתוח קיסרי מעמיד את ההנקה בסיכון, את ההתקשרות בין האישה לתינוקה, כמו גם עלול לגרום לדיכאון אצל האישה, וזאת בנוסף לדכדוך הקל שכל הנשים חשות כמה ימים לאחר הלידה.
קיראי בהרחבה על: אילו סיבוכים עלולים להתרחש בלידה?
צפי בסרטון והסברים באנגלית על ניתוח קיסרי: