מעניין אותך איפה מומלץ ללדת? טיפים שיעזרו לך לבחור נכון...
בעבר לא הייתה לנשים שליטה על מיקום הלידה שלהן, והוא נקבע אך ורק על בסיס הקירבה של בית החולים למקום המגורים. לסידור זה היו מינוסים ופלוסים: המינוס הוא שלא הייתה בחירה, אך הפלוס הוא שתמיד היה מקום ליולדת בבית החולים הקרוב לביתה, והיא לא נדחקה הצידה על ידי יולדות אחרות שהגיעו במיוחד ללדת דווקא שם, ודווקא באותו היום.
כך נוצר לעתים מצב של עומס בבתי חולים, וישנן יולדות שנאלצות ללדת במסדרון. עם זאת, אין ספק כי הבחירה במוסד בו האישה מעוניינת ללדת היא בחירה משמעותית שיכולה להשפיע על כל מהלך הלידה שלה. לכן עם התגברות המודעות לדרכי הלידה השונים, כך גם גדלה המודעות להבדלים בין בתי החולים.
מאמר זה מנסה לגעת בסגנונות הלידה השונים, כמו גם בבתי החולים שמאפשרים אותם, או לא מאפשרים אותם, ועל האלטרנטיבות הקיימות למי שאינה מעוניינת בלידה בבית החולים.
כיצד תבחרי את בית החולים בו מומלץ ללדת?
בין אם עברת קורס הכנה ללידה ובין אם לא, רצוי שתעלי על הכתב את "תכנית הלידה" שלך, כלומר את האלמנטים שהיית רוצה שיהיו חלק מהלידה שלך. אלמנטים אלה הם לידה עם או בלי משככי כאבים (ואם כן- אז איזה), עם או בלי מכשירים או ניתוח קיסרי, עם או בלי חתך חיץ, זירוז לידה, דולה וכן הלאה.
אחת הדרכים הטובות לאסוף מידע מסוג כזה היא לקרוא סיפורי לידה, או להקשיב לסיפורי הלידה של חברותייך, ולראות איזו לידה את היית רוצה לעצמך.
אמנם יתכן כי בשלב זה קריאת הקטגוריות האלו תעלה חיוך על פניך, שכן לא הכול נמצא בשליטתך. אך מסתבר כי בתי חולים שונים במדיניות שלהם, ולכן ייתכן כי אם תפני לבית חולים אחד סיכוייך לעבור ניתוח קיסרי יעלו, בעוד שבאחר הסיכויים הם יותר נמוכים.
אכן, ישנן נטיות של צוות רפואי לקראת ניהול לידה כזה או אחר. אם הצוות מאמין כי לידה שנמשכת מעל ל-14 שעות היא ארוכה מדי יינתן לך זירוז - או בצורת עירוי פיטוצין, או בצורת ביקוע מי השפיר, ואילו בבתי חולים אחרים יתנו ללידה להתפתח באופן טבעי.
באופן דומה ישנם בתי חולים בהם הצוות ממהר להפנות לניתוח קיסרי יותר מאחרים. לכן רצוי לא להסתפק רק במה שהאחות שמעניקה את הסיור בחדר הלידה אומרת.
חשוב לשאול על הסטטיסטיקות - במהרה תגלי כמה שהן מוטות, שהרי לא הגיוני שלבית חולים אחד שליש מהנשים שמגיעות זקוקות לניתוח קיסרי בעוד שבאחר רק חמישית. זה מה שאומר שמצבי חירום בלידה הם יחסיים בלבד, ורצוי ללדת בבית חולים שלא תופס אירועים מינוריים כמסוכנים.
החלטת על לידה טבעית? איפה מומלץ ללדת בשיטה טבעית?
אם תכנית הלידה שלך כוללת לידה טבעית למהדרין, ישנם כמה בתי חולים ומרכזי לידה מהם ניתן לבחור. ישנם לא מעט בתי חולים ומרכזים רפואיים שמתהדרים במגוון חדרי לידה טבעיים.
חדרים אלה מכילים את כל מה שהיולדת זקוקה לו כביכול עבור לידה טבעית ושיכוך כאבים טבעי - כדור פיזיו, חבלי תלייה, מיטה זוגית, אורות מעומעמים ואפילו גקוזי. בחדרים אלה ישנן מיילדות האמונות על לידה טבעית בכל תנוחה רצויה, וניתן להכניס אליהם דולה שתסייע לך בזמן הלידה.
בואי לקרוא בהרחבה על: לידת מים - כל המידע למי שרוצה ללדת במים
החיסרון בחדרים אלה הוא התשלום הגבוה שחלקם דורשים, ואף עצם העובדה כי בחלק מבתי החולים ישנם אחוזים גבוהים של לידות שמתחילות בחדר הטבעי ועוברות לחדר הרגיל, בגלל רצון במשככי כאבים, עירוי, מוניטור וכן הלאה.
לכן חשוב לבדוק את האחוזים שעוברים לחדרים הרגילים, משום שייתכן ואחוזי המעבר הגבוהים נובעים מכך שהצוות לא מספיק תומך בתנאים שיאפשרו לידה טבעית, ומעדיף לפנות את החדר לבאה בתור (שגם משלמת כמה אלפים בנוסף ל-8,000 השקלים אותם משלם המוסד לביטוח לאומי). רצוי לשאול גם אם ישנן נשים שאינן יכולות ללדת בחדר הלידה הטבעי, ומאילו סיבות.
חשוב לקרוא בהרחבה על: סל הבריאות לנשים בהריון - אילו בדיקות וטיפולים מממנת המדינה?
חשוב לזכור כי לידה טבעית יכולה להתבצע גם בחדרים הרגילים, אך רצוי לשאול אם המיילדות מאפשרות תנועתיות או מכריחות כבילה אל המוניטור או העירוי, אם הן מאפשרות ללדת בכל תנוחה, ואם ניתן להכניס לשם דולה.
אופציה נוספת ללידה טבעית היא לידה בבית. משרד הבריאות נתן הכשר ללידות בית ב-2008. כמו כן המשרד פרסם חוזר שאומר כיצד יש לנהוג על מנת שלידת הבית תהיה בטוחה: ההריון חייב להיות מוגדר כהריון בסיכון נמוך, עם עובר יחיד, במצג ראש ובשבוע 37-41.
הלידה חייבת להתבצע על ידי מיילדת בעלת שלוש שנות ניסיון לפחות או רופא מיילד, עם ציוד מתאים, קירבה לבית חולים ותנאים מתאימים. אמנם רק כחצי אחוז מהנשים יולדות בבית, אך עם המודעות תופעה זו תופסת תאוצה.
מתכוננת ללידה בבית חולים פרטי או ציבורי? לידה עם משככי כאבים
יש נשים שחשות שהן יזדקקו למשככי כאבים כבר מהשלב הראשון של הצירים, יש כאלו שעבורן זהו ערך עליון ללדת באופן טבעי ככל הניתן, ואילו אחרות מעדיפות לנסות ולראות: אם יכאב - ישככו, אם יתמודדו - לא ישככו.
למרות זאת, רצוי לכל הנשים שמתכוננות ללידה לדעת בפני מה הן עומדות, ואילו אמצעים יעמדו ברשותן במידה וירצו להשתמש במשככי כאבים. לא כל בית חולים מציע את כל סוגי המשככים, ולכן אם יש אחד שמוצא חן בעיניכן במיוחד, יתכן כי זה הגורם שיכריע באיזה בית חולים מומלץ לך ללדת.
- פטידין - היא תרופה מטשטשת, ממשפחת המורפיום, אשר גורמת לתחושת ריחוף קלה. חסרונותיה הם סחרחורת, ובחילה. החומר עובר לעובר
- גז צחוק - הוא אופציה נוספת, הניתנת באמצעות שאיפה ממסכה. הכאבים לא נעלמים אך הופכים לנסבלים יותר
- זריקת אפידורל - המוזרקת דרך צינורית בגב ומעלימה את כאב הצירים, תוך העלמת תחושה בפלג הגוף התחתון
- אפיקל - מאפשרת לקבל אפידורל ללא שיתוק של פלג הגוף התחתון.
אם החלטת ללדת בבית חולים ציבורי או פרטי, חשוב וניתן לבדוק בדיוק באילו משככי כאבים נעשה שימוש בחדר הלידה. זכותך המלאה לקבל את המידע כחלק מתהליך קבלת ההחלטות.
זיכרי כי הבחירה והתשובה לשאלה: איפה מומלץ ללדת תלויה בראש ובראשונה בך! אנו ממליצים להתייעץ עם חברות טובות שיילדו כבר לפניך וכמובן שניתן ורצוי להתייעץ עם רופא הנשים שמטפל בך לאורך ההריון. הגניקולוג שלך מכיר אותך והוא זה שיכול להכוון ולסייע לך למצוא את המקום האידיאלי ללידה שלך.
חשוב שתקראי על: סיבוכיים אפשריים בחדר הלידה