בעיות פוריות fertility problems - סיבות אבחון וטיפול בבעיות פוריות

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

כל המידע וכל התשובות לכל שאלה שלך בנושא בעיות פוריות


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

ההחלטה להביא ילד לעולם מלווה בדרך כלל בהרבה פחדים, תקוות, ציפיות וחששות. כשכבר הגענו לשלב הזה בחיינו אנו נרגשים לקראת ההרפתקה הנכונה לנו ומצפים בקוצר רוח לחבוק תינוק או תינוקת שישנו את חיינו לעד.

ואולם רבים מופתעים לגלות שלעתים ההתלבטויות והספקות אינם המשוכה האחרונה שיש לעבור בדרך להורות; מספר לא מבוטל של גברים ונשים חווים קשיים בכניסה להריון ונאלצים לעבור מסלול ממושך של טיפולים והמתנה עד ליום הלידה המיוחלת – הכל עקב בעיות פוריות או בשפה המקצועית fertility problems הנובעות מסיבות שונות ומגוונות.

לפי מחקרים עדכניים ביותר במדינות מערביות כ-15% עד 20% מהאוכלוסייה סובלים מבעיות פוריות ברמה משתנה ומסיבות מגוונות. רובם, עם ולמרות זאת, יזכו להרות וללדת.

בשנים האחרונות ניכרת עלייה במספר הנשים והגברים הנזקקים להתערבויות רפואיות על מנת להתמודד עם אי פריון, בעיקר בשל העלייה בגיל שבו מתחילים רבים בנסיונות להביא ילד לעולם. כמו כן ישנן הערכות לפיהן חשיפה נרחבת לקרינה, כימיקלים, סיגריות, זיהום אוויר ומזון תעשייתי מעובד פוגעת בפוריות.

הגיל ממלא תפקיד מכריע בסוגיית הפריון. ככל שעולה גיל האשה, מספר הביציות בגופה מידלדל, כאשר הצניחה החדה בפוריות מתרחשת מגיל 40 ואילך. בשלב זה כניסה להריון עשויה לקחת זמן רב, ואולי לא להתרחש כלל ללא עזרה רפואית. גם גברים חווים ירידה בפוריות עם השנים, אך הטבע סלחן יותר כלפיהם בתחום זה. 

קראו בהרחבה על: תרומת זרע

אי פריון יכול לנבוע מבעיה בגוף האשה:הורמונלית או מכנית, כ-40% מכלל המקרים. או בגוף הגבר: מכנית או כזו הקשורה בייצור הזרע, כ-40% מהמקרים. בנוסף, בכ-10% מהמקרים לא מסוגלת הרפואה המערבית לאתר כל בעיה ספציפית לקושי להרות, והם מוגדרים כמקרים של אי פריון אידיופטי כלומר, בלתי מוסבר.

גברים ונשים רבים נכנסים למסלול ארוך ולא פשוט של טיפולים כדי להגשים את חלומם ולחבוק ילד. זוהי דרך לא קלה מבחינה פיסית ונפשית שעשויה להציף הרבה תסכול, כעס ועצב. רבים (גברים יותר מנשים בימינו) חשים גם בושה כשהבעיה היא בגופם והדבר יכול להביא להופעת דיכאון ולבידוד רגשי.

משום כך חשוב להעניק תשומת לב רבה לנפש, במקביל לתהליך הרפואי, כדי להתמודד עם ההמתנה והטיפולים מבלי לשקוע למרה שחורה.

שוחחנו בנושא עם ד"ר אילן טל, פסיכיאטר מומחה ובעליו של מרכז ד"ר טל לתמיכה נפשית ורגשית.

לדבריו, מדי חודש ישנם יותר ויותר גברים נשים ובני זוג הפונים למרכז, לצורך קבלת טיפול וסיוע בהתמודדות מול הקשיים הכרוכים בכניסה להריון, לאור בעיות רפואיות וחסמים פסיכולוגיים.

ד"ר טל ממליץ לבני זוג העוברים טיפולי פוריות לפנות לשיחה אישית עם מטפל או מטפלת, על מנת להקל ולהרגיע את הלחצים הנפשיים הכרוכים בטיפולים ובעצם הציפייה המתמשכת של בני הזוג להבאת ילד/ה לעולם.

ניתן לשוחח בנושא בעיות פוריות עם מטפל/ת בשיחת חינם: 1800-100-172

סיבות ואבחנות לבעיות הפוריות בחברה המערבית

ראשית, צריך להביא בחשבון שגם בגיל צעיר כניסה להריון עשויה לדרוש המתנה של כמה חודשים. 55% מהנשים יכנסו להריון בתוך שלושה חודשים אך לרבות ידרשו שישה חודשים עד שנה.

חשוב לזכור כי לאחר נטילה ממושכת של גלולות למניעת הריון (שאינן פוגעות כלל בפוריות) עשויים לחלוף חודשיים-שלושה עד שהמערכת ההורמונלית תתאזן מחדש ויתחיל ביוץ סדיר. רק לאחר שנה של נסיונות להרות ללא הצלחה יש סיבה לחשוב כי קיימת בעיה רפואית ולפנות לרופא לבירורים ובדיקות.

בקרב נשים, אי פריון עשוי לנבוע מבעיות הורמונליות הגורמות לביוץ לא סדיר או לא שלם. בעיות בביוץ אחראיות לכ-25% מהקשיים להרות ויכולות להיות תוצאה של שחלות פוליציסטיות (5%-10% מכלל הנשים) של אי סדירות הורמונלית או של בעיה בשחלה.

כמו כן, מחלות כרוניות בכבד, בכליות או בבלוטת התריס, נטילת תרופות מסוימות והשמנת יתר עשויות לגרום גם כן להפרעות בביוץ. בגיל מבוגר עשוי להתגלות כי השחלה אינה מייצרת עוד את הביצית, בשל הופעה מוקדמת של גיל המעבר. בעיות אלה ניתנות לאבחון באמצעות בדיקות דם, בדיקות הורמונליות ואף אולטרסאונד.

קיראי על: בדיקת דם לגילוי מחלת טוקסופלסמוסיס

בנוסף, עלולות להתגלות בעיות מכניות שפוגעות בתפקוד האברים הנוטלים חלק בהפריה. בין השאר מדובר בדלקות בחצוצרות העלולות ליצור הידבקויות ואף חסימות שלהן; באי-ייצור ביצית בשל שיבוש לא מוסבר בפעולת השחלה, או בעקבות טיפולים כימותרפיים או הקרנות; ובפגם גנטי מולד שגורם לאי-תפקוד של האברים המעורבים בתהליך. במקרה של אשה שגופה לא מייצר ביציות, יהיה צורך בתרומת ביצית כדי להרות.

איתור בעיות מסוג זה נעשה באמצעות צילום רנטגן של הרחם והחצוצרות. לעתים ידרשו הליכים פולשניים כגון לפרוסקופיה – החדרת מכשיר אופטי לחלל הבטן כדי לבחון את האברים הפנימיים – והיסטרוסקופיה המאתרת פגמים ברחם באמצעות מכשיר אופטי המוחדר אליו.

ואולם לעתים הסיבה לאי יכולת להרות נעוצה בגבר ולא באשה. בעיות פוריות אצל גברים קשורות בדרך כלל לייצור הזרע ולאיכותו. מדובר בחוסר מוחלט של תאי זרע, בייצור לא מספיק של תאים, בפגמים במבנה הזרע או בחוסר יכולת של הזרע לחדור אל הביצית.

ב-90% מהמקרים של בעיות פוריות אצל גברים הדבר נובע מווריקוצלה - ליקוי בשסתומי הוורידים המנקזים את הפסולת של האשכים, אשר פוגע בייצור הזרע. לעתים מתגלית סתימה בצינור הזרע.

בעיות בנוזל הזרע יכולות לנבוע חשיפה ממושכת לחום גבוה, לרעלים ולקרינה. סיבות נוספות הן הפרעות הורמונליות, פגם מולד, דלקות, השמנת יתר או תת משקל ואף מתח נפשי. גם צריכה מוגברת של סיגריות, סמים, קפאין ואלכוהול עשויה להפריע לייצור הזרע, לאיכותו ולפעילותו. זיהוי בעיות כאלה יעשה באמצעות ניתוח של נוזל הזרע.

טיפולים נפוצים לבעיות פוריות

בעיות בנוזל הזרע ניתנות לטיפול בקלות יחסית ובדרך כלל נפתרות בהצלחה בתוך שלושה חודשים. ישראל ידועה בעולם כמובילה בתחום טיפולי הפוריות לגברים. וריקוצלה נפתרת בדרך כלל באמצעות הליך של צנתור ללא ניתוח, הרדמה או אשפוז.

במקרים של ספירת זרע נמוכה יידרש לעתים טיפול אנטיביוטי, תוספת הורמונלית, שינוי הרגלים הפוגעים בספירת הזרע או השבחת זרע במקרה הצורך. אם הטיפולים הללו לא יעזור, יהיה צורך בביצוע הפריה בגוף האשה.

קיראו גם בנושא:
תזונה ופוריות

כאשר הבעיה היא בגוף האשה, הטיפול עשוי להיות תרופתי או הורמונלי ומטרתו העיקרית הנה להסדיר את הביוץ ולסייע לזרע לחדור אל הביצית. הטיפול נעשה בדרך כלל בכדורי איקקלומין. אם הטיפול התרופתי לא מניב תוצאות, לאחר כמה חודשים אפשר לעבור לזריקות שמייצרות זקיקים והבשלת הביציות.

בשלב הבא, אם הטיפול התרופתי לא עזר, ניתן לבצע הזרעה תוך רחמית של זרע מושבח כדי לקצר את זמן ההפריה ולהקל על הזרע את התהליך. הטיפול האחרון ברשימה הוא הפריה חוץ גופית המתבצעת לאחר טיפול הורמונלי.

בהליך זה נשאבות ביציות, מופרות במעבדה ומושבות לרחם. במקרים של אי פוריות בלתי מוסברת, הליך זה יכול לגלות את הסיבה לבעיה – תפקוד הזרע והביציות מחוץ לרחם מאפשר לאתר בעיות ולהבין יותר טוב את הסיבה לבעיית הפוריות.

ליחצו כאן לקריאה נוספת (אנגלית) בנושא בעיות פוריות

קיראו בהרחבה על: שימור דם טבורי


תאריך: 01/10/2014 12:53