בדיקת טוקסופלסמה - בדיקת דם לגילוי מחלת טוקסופלסמוסיס

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

בדיקת טוקסופלסמה - בדיקת דם לגילוי מחלת טוקסופלסמוסיס


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

בדיקת טוקסופלסמה היא בדיקת דם שבודקת אם קיימים בדם נוגדנים לטפיל הטוקסופלסמה (Toxoplama Gondii), טפיל שנמצא ברחבי העולם, ולמעשה היא אחת מבדיקות הדם הקדם הריוניות שמומלצות לכל הנשים שמתכננות הריון או שנמצאות כבר בהריון.

טוקסופלסמה (Toxoplasmosis) היא מחלה שהסימפטומים שלה קשים לזיהוי, משום שהם דומים לסימפטומים של מחלות אחרות כגון מחלת הנשיקה ואפילו שפעת. לעתים הסימפטומים יהיו כל כך קלים עד שהאדם לא ידע כלל כי הוא נדבק בדבר מה, וימשיך עם חייו כרגיל.

מהסיבה הזו נשים בדרך כלל לא יודעות אם הן נדבקו במחלה, או אם פיתחו לה נוגדנים, כלומר פיתחו לה חיסון טבעי. עבור רוב האנשים, טוקסופלסמה איננה מצב מסוכן ולרוב היא תיעלם מעצמו.

אך אם אישה נדבקת בזמן ההריון ומעבירה את הנגיף לעובר, הדבר עלול לגרום לו לעיוורון ולנזק מוחי. הדרך היחידה לבדוק אם אישה נדבקה או לא היא על ידי בדיקת דם.

כאמור, בדיקת דם לטוקסופלסמה בודקת אם קיימים נוגדנים לטפיל בדם, מתוך העובדה כי המערכת החיסונית תייצר את הנוגדנים האלה רק אם הגוף נדבק.

אך בדיקת טוקסופלסמה מאפשרת לא רק לראות אם האישה נדבקה, אלא אם הזיהום נערך לאחרונה או בעבר, זאת לפי כמות וסוג הנוגדנים שיופיעו: במידה ויופיעו נוגדנים מסוג IgG, משמעות הדבר היא שהתרחש זיהום בעבר ולכן לעובר אין סיכוי להידבק. במידה ומופיעים נוגדנים מסוג IgM, משמעות הדבר היא כי הזיהום התרחש לאחרונה ויש סיכון שהעובר נדבק.

בדיקת טוקסופלסמה - מתי כדאי לך לגשת להבדק?

במידה והאישה מתכננת הריון ועדיין איננה הרה, מומלץ לבצע בדיקות הריון מגוונות, ביניהן בדיקת דם לטוקסופלסמה.

את ההפניה לבדיקות יכול לתת רופא הנשים או רופא המשפחה, והן כוללות בדיקות נוגדנים לוירוסים וטפילים שונים שעלולים להשפיע לרעה על בריאות העובר.

בדיקה זו היא חלק ממערך הבדיקות הקבוע ואין צורך לבקשה במיוחד, אך יש משמעות ליכולת לקרוא את התוצאות על מנת שיהיה ניתן להגיב במהרה ולפנות לקבלת ייעוץ רפואי במקרה הצורך.

כבדיקת מעקב הריון זוהי אחת הבדיקות המשמעותיות ביותר, משום שחשוב לוודא כי אם האישה נדבקה, אזי שהיא לא נמצאת בשלב הפעיל של המחלה, כלומר שנדבקה לאחרונה.

במקרה כזה הרופא עשוי לייעץ לה להמתין עם הכניסה להריון עד שהגוף יפתח נוגדנים מסוג IgG. תהליך זה עשוי להתרחש עד כמה חודשים, אך חשוב ביותר שהאישה תמתין משום שהדבר עלול להשפיע קשות על בריאות עוברה.

לקריאה נוספת: הריון בסיכון

לעתים האישה עושה את בדיקת הדם לטוקסופלסמה בשלב מוקדם, אז עדיין לא מופיעים נוגדנים. לכן אישה שקיבלה תוצאה שלילית בבדיקות הטוקסופלסמה שלה תתבקש להיבדק שוב ושוב לכל אורך ההריון על מנת לוודא כי הנוגדנים לא הופיעו בשלב מאוחר יותר או שנדבקה למעשה לראשונה במהלך ההריון.

במידה ובבדיקת הקדם הריונית או בבדיקה הראשונה במהלך ההריון התגלה כי יש לה נוגדנים מסוג IgG היא לא תתבקש לחזור על הבדיקה משום שמרגע שנדבקים, מפתחים נוגדנים לכל החיים, ואין סכנה להידבקות חוזרת.

כיצד נדבקים בטוקסופלסמוסיס?

אחת הדרכים להידבק היא לאכול אוכל כגון בשר נא, או בשר לא מבושל מספיק מחיה שנושאת את הטפיל. זאת הסיבה שמומלץ לנשים בהריון לא לאכול בשר שיש בו חלקים "אדומים" אלא רק בשר מבושל עד תום, משום שהוא עלול לשאת עימו טפילים הידועים כבעלי השפעות מזיקות על העובר, ביניהם טפיל הטוקסופלסמה.

למעשה, חלבונים אחרים מהחי עלולים להכיל טוקסופלסמה, אפילו מוצרי חלב. לכן חלב לא מפוסטר לא מומלץ אף הוא לנשים בהריון.

קיראי עוד על: תזונה בהריון

אך הדרך הנפוצה ביותר להידבק היא דרך אחת מחיות הבית הפופולאריות ביותר - חתולים, או באופן ספציפי יותר - דרך ארגז חול של חתולים (ארגז הצרכים). חתולי בית הם נשאים של הטפיל הזה, שיוצא דרך הצואה שלהם ועובר לבני אדם בזמן שהם מחליפים את החול בארגז הצרכים של החתול.

לכן נשים בהריון בעלות חתולים צריכות לנקוט משנה זהירות - יש לבקש ממישהו אחר שינקה את צואת החתולים.

כמו כן, חשוב להקפיד על ניקיון בבית ובסביבת ארגז הצרכים של החתול בפרט.

הצד החיובי של העניין הוא שפעמים רבות נשים בעלות חתולים כבר נדבקו בטפיל לפני כניסתן להריון. כך או כך יש לבדוק נוגדנים ולוודא כי אכן זה המצב על מנת שיהיה מעקב בזמן ההריון.

ישנם כמה אמצעי זהירות נוספים שאפשר לנקוט בהם. אמצעים אלה כוללים שטיפה יסודית של פירות וירקות לפני המאכל, כמו גם של כלי המטבח במידה והוכן בשר ונחתך בעודנו נא וכאמור, ניקיון והיגיינה כללית.

אמצעים נוספים כוללים לבישת כפפות כשעובדים בגינה, או כיסוי ארגז החול של הילדים. זאת כדי למנוע מצבים בהם חתולים אקראיים עושים בהם את צרכיהם, וניקיון צרכים אלה עלול לסכן את האישה בכך שהוא יחשוף אותה לצואת החתולים.

עברת בדיקה והתשובה חיובית? עכשיו צריך לבדוק את העובר שלך

במידה ותוצאות הבדיקה חיוביות והן מסוג IgM והאישה כבר בהריון, יש צורך לבדוק אם העובר נדבק. כדי לבדוק אם העובר נדבק צריך לעשות בדיקת מי שפיר. מי השפיר מכילים חלקיקים מהשתן של התינוק ולכן יכולים להצביע אם התרחשה הידבקות או לא התרחשה.

את בדיקת מי השפיר ניתן לערוך לאחר השבוע ה-15, בשימוש במחט דקה שמוחדרת לרחם ודוגמת משם נוזלים. זוהי בדיקה חודרנית בה ישנו סיכון קל להפלה, או לסיבוכים קלים יחסית כגון התכווצויות ברחם, דליפה קלה וזמנית של מי שפיר או גירוי במיקום בו הוכנסה המחט.

בדיקות אולטרסאונד משתמשות בגלי קול כדי להפיק דימויים של העובר ברחם. גם האולטרסאונד המפורט ביותר אינו יכול להראות אם העובר נדבק בטוקסופלסמה, אך ישנם סימנים מזהים של השפעת המחלה על התפתחות העובר, כגון הצטברות נוזלים במוח.

אך לרוב גם תינוקות שחולים בטוקסופלסמה לא מראים סימנים לאחר הלידה, ויש צורך לעקוב אחריהם בבדיקות לאורך שנת החיים הראשונה שלהם לפחות.

יש לך עוד שאלות בנושא לידה? אל תהססי לפנות אלינו!


תאריך: 17/07/2014 17:16