שארית שליה אחרי לידה או לאחר הפלה – גורמים וטיפול אפשרי

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

שארית שליה ברחם לאחר לידה או הפלה


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

השליה הינה גוף של כלי דם, דמוי כרית המתפתח במהלך ההריון במקביל לעובר. השליה צמודה מצידה האחד לדופן הפנימית של הרחם וממנה יוצא חבל הטבור המחובר אל העובר.

דרך השליה וחבל הטבור עוברים חומרי המזון והחמצן מן האם אל העובר. ברגע שהעובר עוזב את הרחם, בין אם בלידה, בניתוח קיסרי או בהפלה, טבעית או מלאכותית, תפקידה של השליה מסתיים.

במצב תקין, לאחר לידה או הפלה, גוף האישה מפריש הורמונים אשר גורמים להתכווצויות הרחם, התנתקות השליה מדופן הרחם ופליטה שלה. שליה שאינה נפרדת בשלמותה מדופן הרחם ואינה נפלטת בשלמות מחוצה לו, עלולה לגרום לסיבוכים ובמקרים קשים אף למוות.

מהן שאריות שליה?

שליה שאינה נפלטת בשלמותה, או ששאריות ממנה נשארות ברחם, מהווה סיכון למצבה הבריאותי של האישה. מצב זה יכול להתרחש בלידה טבעית, בניתוח קיסרי, בהפלה טבעית או בהפלה מלאכותית.

קיראי בהרחבה על: הפלה באמצעות כדורים בחודש וחצי הראשונים להריון

המצב הנדיר ביותר הוא בלידה טבעית במועד והמצבים השכיחים יותר הם בלידות מוקדמות או בהפלות. גם אצל נשים עם מומי רחם, מבנה רחם אב-נורמאלי או שליה נעוצה קיימת שכיחות גבוהה יותר של התופעה. שאריות השליה נשארות צמודות לדופן הרחם או נעוצות בה ומהוות גורם המפריע לתפקוד התקין של הרחם.

תסמינים של שאריות שליה ברחם

מיד אחרי לידה או הפלה, ולאחר שהשליה נפלטת מן הרחם, בודק הרופא את שלמותה. אם השליה אינה נפלטת במלואה, זהו מצב מחשיד לשאריות שליה ברחם.

שארית שליה ברחם יכולה להיות א-סימפטומטית (ללא תסמינים) או עם תסמינים כגון דימום וגינאלי ממושך או בלתי סדיר, סימני זיהום כגון חום או כאבי בטן וכאבים בעת קיום יחסי מין.

בהמשך, ללא טיפול מתאים עלולות להתפתח הפרעות במחזור החודשי, הידבקויות ברחם הנקראות "תסמונת אשרמן" ועקב כך פגיעה בפריון. ידוע גם על סוג של סרטן – כוריוקרצינומה אשר במצבים נדירים מתפתח מרקמת שליה.

שאריות שליה יכולות להוות עילה לתביעת רשלנות רפואית לחץ כאן לקריאה מורחבת

כיצד מאבחנים ומטפלים בשאריות שליה?

בדיקת אולטרא סאונד שגרתית שנעשית 6-8 שבועות לאחר לידה או הפלה, מאפשרת לראות אם חלל הרחם נקי ואם רירית דופן הרחם שלמה. בדיקה מדויקת יותר אשר יכולה לאבחן שאריות שליה ברחם היא בדיקת היסטרוסקופיה אבחנתית.

בבדיקה זאת מוחדרת לחלל הרחם, דרך הנרתיק וצוואר הרחם, מצלמה אשר מצלמת את חלל הרחם ומאפשרת הסתכלות על דפנות הרחם ואיתור שאריות שליה המחוברות אליה או נעוצות בה. הפעולה מלווה באי נוחות אך אינה מצריכה הרדמה.

במקרה של שאריות שליה מאסיביות או כאלו שגורמות לדימום כבד סביב הלידה, שאינו נעצר באופן טבעי, ייתכן שיהיה צורך בגרידת חרום במטרה לגרום להפרדת שאריות השליה מדופן הרחם ולעצירת הדימום.

לקריאה נוספת:
סיכונים וסיבוכים אפשריים במהלך הלידה

במקרים שבהם שאריות השליה אינן גורמות לדימום מאסיבי המסכן את האישה, תהיה הבחירה בדרך כלל להמתין  לפליטה שלהן מן הרחם באופן טבעי במהלך השבועות שלאחר הלידה או ההפלה או במחזור הוסת.

אם נמשכות תופעות כמו דימום או כאבים ובבדיקת אולטא סאונד נמצא כי עדיין יש שאריות של חומר הריוני ברחם, ייתכן שיהיה צורך בהתערבות רפואית. ההתערבות הרפואית המתונה ביותר הינה מתן תרופות הגורמות להתכווצויות של הרחם, כאשר עם ההתכווצויות צפויות שאריות השליה להיפלט החוצה.

תהליך זה יכול להמשך מס' ימים ואפילו שבועות. במקרה שהתערבות זאת אינה מספקת, יהיה צורך בהתערבות כירורגית. בעבר היה מקובל לבצע גרידה, אולם טיפול זה, מאחר ונעשה ללא הסתכלות, עלול לגרום לפציעה של דופן הרחם, דימומים והידבקויות ובהמשך אף לבעיות פוריות ולהפלות.

בנוסף, בתהליך הגדירה קיים סיכון להחמיץ את שאריות השליה עצמן. כיום הטיפול המועדף הינו היסטרוסקופיה ניתוחית. ההיסטרוסקופיה הניתוחית דומה במהותה להיסטרוסקופיה האבחנתית אולם היא מחייבת הרחבת צוואר הרחם, כיוון שבנוסף למצלמה מוחדרים לחלל הרחם גם מכשירי ניתוח זעירים.

תחת עין המצלמה מבצע הרופא ניתוק עדין ומדויק של שאריות השליה מדופן הרחם, מבלי לפגוע ברירית הרחם ולגרום לפציעת הדופן.

ההיסטרוסקופיה הניתוחית הינה תהליך כירורגי המחייב הרדמה מלאה עם צום מקדים של 6 שעות, התאוששות של כשעתיים בהשגחה רפואית ומס' ימי מנוחה, במהלך תקופת ההתאוששות צפויות הפרשות מן הנרתיק, דימום קל וייתכנו כאבים או התכווצויות בהם ניתן לטפל באמצעות משככי כאבים.

בכל מצב חריג של דימום חזק או כאבים חזקים, יש לפנות לרופא ולוודא שלא מדובר בזיהום או בסיבוך אחר של ההיסטרוסקופיה הניתוחית.

לאחר שהרחם נמצא נקי משאריות שליה, בין אם כתוצאה מתהליך טבעי, התערבות שמרנית או התערבות ניתוחית, יש להמשיך במעקב רפואי על מנת לוודא שהגוף חוזר לתפקודו הרגיל.

בדרך כלל בתוך זמן קצר, אם האישה מעוניינת היא יכולה לנסות להרות שוב. הריון שלאחר מצב של שאריות שליה ברחם או היסטרוסקופיה הוא בדרך כלל הריון רגיל, אולם אם לאשה יש היסטוריה של מספר אירועים מסוג זה, ייתכן חשש להצטלקויות ברחם וההיריון עלול להיות מוגדר היריון בסיכון, אשר מחייב מעקב צמוד ובמקרה הצורך מנוחה או השגחה רפואית.

קיראו: גורמים ודרכי ההתמודדות במקרה של מצוקה עוברית


תאריך: 15/03/2015 13:05