לידה טראומטית Traumatic Birth - כל התשובות לכל שאלה שלך באתר לידה!

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

עברת לידה טראומטית?


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

נהוג להתייחס ללידה של תינוק כאל אחד הרגעים היפים והאינטימיים של החיים, ולבטח אחד המאושרים שבהם. אולם התפיסה הרומנטית של רגע הלידה, של תינוק המגיח אל העולם היישר אל זרועותיה של אימו הנרגשת ושל תחילתו של קשר קמאי בין אם לצאצא, מתעלמת לעיתים מן הפאן הפיזי של הלידה, שהוא, בבסיסו, תהליך קשה, לא אסתטי, ולעיתים יכול להיות גם טראומטי.

במציאות, לידה היא תהליך כואב ולא קל לשני האנשים הלוקחים בו חלק - היולדת והיילוד. הפאן הטראומטי של הלידה עבור התינוק, שנמשה באופן פתאומי וללא כל אזהרה משלוות הרחם אל עולם קר ולא מוכר, הוא תופעה מוכרת, אשר עלולה, במקרים של לידה מסובכת, להוביל להפרעות פסיכולוגיות או התנהגותיות בשלבים מוקדמים או מאוחרים יותר בחיים.

אולם, רק לאחרונה החלו אנשי מקצוע לתת את הדעת להפרעה פוסט טראומטית מצדה של היולדת. אצל האישה היולדת, עלולה חווית הלידה להיתפס כחוויה שלילית, ובמקרים קיצוניים אף טראומטית. במקרים חמורים עלולה היולדת לגלוש למצב של דיכאון קליני ואף להימנע מהריון נוסף, על כן איבחון נכון בשלבים מוקדמים הוא חיוני על מנת "להרוג את השד כשהוא קטן".

הפרעת לידה טראומטית אצל היולדת

גוף האישה עובר שינויים קיצוניים במהלך ההריון, ובמובן מסוים מופקע ממנה במשך כמה חודשים והופך לבית גידול של אדם חדש. בניגוד לשאר חייה של האישה הבוגרת, התהליכים הפיזיים העוברים עליה בזמן ההריון הם מחוץ לשליטתה.

הלידה מהווה שיא של תחושת חוסר שליטה זו. לידת תינוק, גם אם מדובר בלידה שגרתית ותקינה, היא תהליך כואב ומפחיד. נשים רבות עלולות לחוש גם תחושת השפלה, שכן מדובר בהליך גניקולוגי אינטימי בו מעורבים מספר אנשי צוות, ולעיתים רבות, מוקד תשומת הלב, באופן טבעי, מתמקד בתינוק עצמו, והיולדת עלולה לחוש זנוחה באופן שעלול להגביר את חוסר הנוחות בו היא שרויה.

לעיתים נכללות בתהליך הלידה גם תופעות כגון אובדן שליטה על הסוגרים, התקפי חרדה, ועוד, וכל אלו גורמים לנשים מסוימות, בין אם כאלו שעוברות לידה קשה במיוחד או כאלו בעלות מבנה אישיותי רגיש במיוחד, לפתח תפיסה של הלידה כתהליך מסכן חיים.

לקריאה נוספת: ניתוח קיסרי

כאחוז עד שלושה אחוזים מכלל היולדות צפויות לפתח, בעקבות זאת, תסמונת פוסט טראומטית.

כמעט שליש מכלל היולדות חוות תסמינים כלשהם המקושרים עם טראומה כחודש עד חודשיים לאחר הלידה.

הסימפטומים המובהקים הם סיוטי לילה, התקפי חרדה, דיכאון ברמות משתנות, והסתגרות של היולדת בתוך עצמה. לעיתים תתבטא ההפרעה גם בהימנעות מקשר עם התינוק החדש, או הימנעות מיחסים אינטימיים מתוך פחד להיכנס שוב להריון - אשר בסופו עוד לידה.

בשל התפיסה המקובלת של חווית הלידה, ובמיוחד בחברה הישראלית, כאחד מן השיאים בחייה של אישה, אישה החווה את הלידה כתהליך קשה המשאיר בה משקעים נפשיים שליליים עלולה גם לחוש תחושת בושה, או להרגיש כי משהו בה "לא בסדר".

תחושות אלו עלולות להחמיר את הסימפטומים ולמנוע ממנה לבקש עזרה מקצועית. לעיתים, בשל כך, מאובחנות נשים הסובלות מהפרעת לידה טראומטית כסובלות מדיכאון שאחרי לידה.

האבחון הלקוי פוגע בהמשך הטיפול שכן דיכאון לאחר לידה מקושר להפרעות הורמונאליות וחשש מפני חווית האימהות עצמה, בעוד שבהפרעת לידה טראומטית הטיפול הוא שונה לחלוטין.

נשים הסובלות מהפרעה זו סובלות ממחשבות חוזרות ונשנות על הלידה, בין אם בשעות הערות או במצבי חלימה. ההיזכרות בחוויה תהיה מלווה בסימפטומים של עקה - הפרשת הורמוני סטרס כקורטיזול, מצבי רוח לא יציבים, וכדומה.

חשוב להדגיש כי חווית הלידה עצמה איננה חשובה לתהליך האבחון של אישה לאחר לידה - רק התפיסה הסובייקטיבית שלה רלוונטית. על כן, גם אם מבחינה אובייקטיבית עברה האישה לידה תקינה ואף קלה, היא עלולה לסבול מהפרעה זו.

קיראו בהרחבה על לידה טבעית

דרכי הטיפול בהפרעת לידה טראומטית

ככל הפרעה פוסט טראומטית, שיטת הטיפול הטובה ביותר היא על ידי טיפול פסיכודינמי, בו הפסיכולוג מוביל את היולדת במסע של גילוי עצמי לזהות את שורשי הטראומה ולהתמודד עימה פנים אל פנים.

כאמור, שורש הבעיה איננו בלידה, אלא בדרך בה היא נחווית ונתפסת על ידי היולדת עצמה, ועל כן מירב תשומת הלב צריכה להינתן לא לטיפול בסימפטומים הפיזיים של ההפרעה, אלא לתחושותיה הפנימיות והרגשיות של היולדת, שכן בהן טמון שורש ההפרעה, וגם הפיתרון עבורה.

גם היפנוזה יכולה לסייע, שכן לעיתים חוויה טראומטית מודחקת היא שגורמת לחווית הלידה לשחרר מעין "שסתום נסתר" בתת המודע ולגרום לתחושות שליליות ופחדים מן העבר לצוף ולעלות אל פני ההכרה.

במקרים חמורים מעט יותר, ניתן לשלב את הטיפול עם תמיכה של תרופות אנטי דיכאוניות לשם טיפול בחרדה על מנת להקל על סבלה של המטופלת ולזרז את תהליך ההחלמה.

אולם, ככל הפרעה פוסט טראומטית, טיפול המתרכז רק במתן תרופות בדרך כלל רק יחמיר את הבעיה שכן ללא התמודדות ישירה עימה, היא עלולה להחמיר. טיפול מאוזן ומקצועי, להבדיל מכך, יכול לסייע לאישה להתמודד עם הבעיה בצורה בריאה ולקבל באהבה את השלב החדש בחייה.

קיראו בהרחבה כיצד דולה יכולה לסייע לך במהלך הלידה ואחריה?

מי צפוייה לסבול הפרעת לידה טראומטית?

המבנה הפסיכולוגי והאישיותי שלנו הוא סבוך ומורכב, ועל כן קשה מאוד לענות על שאלה מדוע אישה אחת יכולה לעבור לידה קשה ומסובכת ללא כל קושי נפשי, ומדוע אחרת יוצאת מחדר הלידה לאחר לידה קלה עם משקעים נפשיים הדורשים טיפול.

אולם, אנשי מקצוע שחקרו את הפרעת הלידה הטראומטית זיהו קשר בין פגיעה מינית בעברה של האישה לבין ההפרעה. לעיתים, חוויה מעין זו נחווית מחדש במהלך הלידה, ועלולה לגרום לפתיחה מחדש של פצעים שלא הגלידו.

מדד נוסף שעלול להשפיע הוא מידת המוכנות של האישה ללידה. כאמור, הדימוי הנפוץ של תהליך הלידה צבוע בגוונים עזים של וורוד. אומנם נכון כי לידה היא חוויה מרגשת, אולם חשוב לכל יולדת להכין את עצמה ללידה ולראות אותה באופן מציאותי.

שיחה פתוחה וכנה עם נשים שילדו בעבר ושיחה עם הרופא המטפל יכולים לסייע ליולדת להבין לקראת מה היא הולכת ולסייע לה להתמודד עם חוויה טוב יותר.

לקריאה נוספת: חיתוך החיץ בלידה


תאריך: 20/07/2014 10:33