לידה טבעית natural birth - כל המידע וכל התשובות לכל שאלה שלך!
שמה של לידה טבעית כן הוא - לידה ללא שימוש בתרופות אלחוש, התערבות רפואית או ניתוח. המשפט אותו תשמעו את תומכי הלידה הטבעית אומרים הכי הרבה הוא: "לידה היא תהליך טבעי, לא תהליך רפואי". ולמרות שזה נכון, זה עדיין רעיון חדשני עבור רבים וטובים מאיתנו.
לפני הכול חשוב לציין כי אישה יכולה לחוות לידה טבעית לחלוטין (natural birth) גם בלידה בבית החולים. עם זאת, אם ההיריון הוא בסיכון, או אם ישנו חשש שעולה במהלך הלידה, יש להקשיב לצוות הרפואי, גם אם זה אומר לשים בצד את תוכנית הלידה הטבעית. בבסיס הרצון ללידה טבעית נמצא הצורך בשליטה על מהלך הלידה.
ישנן נשים שמרגישות שתחושת השליטה הזו מתאפשרת דווקא באמצעות לידה רפואית, משום שהן יכולות לדעת מה עומד להתרחש.
העמדה הקיצונית של הרצון בשליטה באמצעות לידה רפואית היא הבחירה בניתוח קיסרי קבוע מראש וללא צורך: האישה יודעת בדיוק מתי יתרחש הניתוח, וכמה זמן הוא יארך.
לידה טבעית, לעומת זאת, מלאה בסימני שאלה: מתי היא תתחיל? כמה זמן היא תימשך? כמה כואבת היא תהיה? שאלות אלו יוותרו ללא מענה עד ליום הלידה עצמו.
אך נשים רבות יותר ויותר מרגישות כי הדרך שלהן להשיג תחושת שליטה ומסוגלות בלידה היא דרך היכולת לדעת, ולבחור מה יקרה עם גופן. נשים אלו מעדיפות ללמוד שיטות טבעיות להתמודדות עם כאב הלידה, שיטות המערבות תנועה, עיסוי וחיבור לצורך אותו מאותת הגוף.
נשים אלו נמצאו כמשכילות יותר, מחפשות אחר פתרונות טבעיים, מתוך אמונה בכך שגופן יוכל לעמוד בתלאות הלידה, כפי שאינסוף נשים עמדו בהן לפניהן.
עם זאת, חשוב לדעת כי אין דרך "מושלמת" ללדת. לכל דרך לידה, בין אם היא טבעית, אפידורלית, או בניתוח קיסרי, יש את המינוסים והפלוסים שלה. ה"חיסרון" הגדול של הלידה הטבעית הוא הכאב, וממנו נשים רבות רוצות לברוח. היתרון העצום שלה הוא כל השאר - כי זמן ההחלמה מלידה טבעית הוא הקצר ביותר מכל אופציה אחרת, הן עבור האם והן עבור התינוק.
מכאן שהאישה צריכה לבחור - האם היא מוכנה לחוות כאב בלידה עצמה אבל מרגע שהיא מסתיימת לחזור לתפקוד במהרה, או שמא היא רוצה להקל על הכאב בזמן הלידה, אך לסכן את עצמה בדרכים אחרות, ולעכב את זמן ההחלמה מהלידה?
עבור נשים רבות הבחירה אינה פשוטה. אך הדרך הטובה ביותר היא לעשות את הבחירה ביום הלידה עצמו, ולא לפניו - כלומר לפני שהאישה יודעת איך היא יולדת.
יתרונותיה של לידה טבעית
-
מחקרים מראים כי ההורמונים הפעילים בלידה יוצרים תחושה של רימום רוח וריחוף לאחריה, בעוד שתרופות מאלחשות מפריעות לפעולות הטבעיות של ההורמונים ומונעות מהנשים לחוש "כפי שהטבע התכוון"
-
נשים שלא ילדו בלידה טבעית מרגישות פחות שליטה על גופן, ועל בריאות תינוקן
-
התרופות משפיעות גם על העובר עצמו - למעט אפידורל - ועלולות להשפיע על ההנקה ועל היכולת שלו להכיר את אימו בערנות מלאה לאחר לידתו.
כשהתינוק מקבל תרופות הרגעה לדם שלו, הוא נהיה עייף וכמעט ולא יכול לזוז. לכן קשה לו ליצור קשר עין עם האם ולינוק ממנה.
- זמן ההתאוששות מלידה טבעית הוא הקצר ביותר, הן עבור האם והן עבור התינוק
חסרונותיה של לידה טבעית
אין שיכוך מוחלט של הכאב (כמו בהרדמה אפידוראלית), אלא רק הקלה באמצעות תנועה, עיסוי, ושיטות טבעיות אחרות. כמו כן, במקרים של סיבוכים בלידה ובמידה שהלידה הטבעית אינה מתבצעת בבית חולים, עלול לחלוף זמן יקר עד שהיולדת תזכה לקבל טיפול רפואי מקצועי.
לחצי כאן לקריאה על: לידת ואקום
כיצד יש להתכונן ללידה טבעית?
למרות המילה "טבעי" כל היחס לו זוכים בבית החולים מכוון ללידה רפואית לחלוטין (בכל זאת- בית חולים), ולכן אם בלידה טבעית חשקה נפשך, צריך לנקוט בצעדים אקטיביים כדי שזה אכן יקרה.
קראי בהרחבה על: לידת מים
ראשית יש למצוא קורס הכנה ללידה שמלמד באוריינטציה של לידה טבעית. יתרונו של קורס זה הוא לאין שיעור: הוא מסביר על שלבי הלידה השונים ולמה לצפות בכל אחד מהם, נותן תרגילים שניתן לתרגלם בבית כדי להתכונן לשלב הפעיל של הלידה, ואף דרכים להתמודד עם הצוות הרפואי. אם אין כזה בסביבה, ניתן לעבור הדרכה פרטית אצל דולה.
אחד התחומים שמכינים את גוף האישה ללידה הטבעית בצורה הטובה ביותר הוא פעילות גופנית מיוחדת שמתאימה לזמן ההיריון, בעיקר יוגה וריקודי בטן אך גם פילאטיס.
בשיעורים אלה ישנה עבודה על קרקעית האגן ועל הבטן התחתונה, לומדים כיצד לנוע בזמן הצירים, וכך מתרגלים את הגוף ומרגילים אותו לתנועות שייעשו בחדר הלידה עצמו, כדי להקל על הצירים ולסייע לראשו של התינוק להתברג טוב יותר באגן.
הכנה נוספת אותה ניתן לעשות בבית היא הכנת פתח הנרתיק ללידה. עיסוי פרינאום הוא עיסוי שנערך יום יום כחודש לפני התאריך המשוער, וכולל הרחבת פתח הנרתיק בתנועות עיסוי המושכות אותו כלפי מטה, לעבר פי הטבעת.
אל חדר לידה ניתן להגיע עם בקבוק שמן שקדים ולהראות למיילדת כי התבצע עיסוי פרינאום, מה שעשוי למנוע את חתך החיץ (אפיזיוטומיה). מכשיר נוסף שקיים בשוק להכנת פתח הנרתיק הוא ה"אפינו", שהוא מעין בלון אותו מנפחים בהדרגה עד שהוא מגיע לקוטר של 10 ס"מ, כמו ראשו של התינוק.
צוות חדר לידה טבעית ומהלך הלידה הטבעית
חשוב גם לבחור את חדר היולדות לפי התמיכה שלו בלידה טבעית. כיום יותר ויותר בתי יולדות מאפשרים דרכים ללידה טבעית - כדור פיזיו, חבלים, בחירת תנוחת הלידה בידי היולדת, ועוד. ישנם חדרי לידה מיוחדים ללידה טבעית - חלקם בתשלום נוסף. אלו שאלות שצריך לשאול אותן בזמן הסיור בבית החולים.
דולה (סייעת לידה) ולידה טבעית
אין ספק כי נוכחותה של דולה יכולה לסייע ליולדת לאין שיעור, גם אם במהלך הלידה היא מחליטה לעבור ללידה אפידוראלית. דולה היא תומכת לידה מומחית, אשר מכירה את שלבי הלידה השונים, וידעת כיצד לסייע לאישה במהלכם.
היא מכירה את הפרוצדורות הרפואיות ויודעת כיצד ומתי ניתן לעקוף אותן, נמצאת עם האישה במהלך כל הלידה (בניגוד למיילדת, שממונה על כמה יולדות אחרות בדיוק באותו הזמן), ובכלל תורמת מכל הבחינות.
יש אומרים ש"אם דולה הייתה תרופה, היה זה לא חוקי לא להשתמש בה", וזה בגלל ההטבות העצומות שהיא מספקת לקיצור משך הלידה, והתמודדות עם כאבים.
לקריאה נוספת: רשלנות רפואית בלידה