אפידורל epidural analgesia או הרדמה אפידורלית בלידה

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

אפידורל epidural analgesia או הרדמה אפידורלית בלידה ובכלל


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

אין אישה בהריון שלא מכירה את שמה של זריקת הטשטוש "אפידורל" Epidural הקרויה על שם המקום בו היא מוזרקת - החלל האפידורלי (Epidural Space), אשר מקיף את תעלת העצבים של חוט השדרה. נשים רבות מתייחסות אליה כאל "תרופת קסם" - דרך ללדת מבלי לחוש כאב. האומנם?

בעוד שאפידורל אכן מאלחש את הכאב, הוא אינו פתרון קסמים. כמו התערבויות רפואיות אחרות, גם הוא טומן בחובו אזהרות ומניעים שרצוי להכיר אותם לפני שמכריזים בקול רם כי "אני רוצה אפידורל מרגע שאני נכנסת לחדר היולדות". המאמר הנוכחי עוסק בצדדים החיובי והשלילי של זריקת האפידורל המפורסמת.

כיצד בדיוק פועלת הרדמה אפידורלית?

בעמוד השדרה עוברים עצבים משלושה סוגים: סימפתטיים, האחראים על לחץ הדם; תחושתיים, אשר אפידורלתפקידם להעביר תחושת כאב למוח; ומוטוריים, האחראיים על הזזת האיברים.

באופן אידיאלי, זריקת האפידורל אמורה לטשטש את העצבים התחושתיים, ולא את המוטוריים, על מנת שעדיין ניתן יהיה להזיז את הרגליים, אך פעמים רבות האישה תאבד באופן זמני את היכולת להשתמש ולחוש ברגליה.

העצבים הסימפתטיים מושפעים מהחומר ראשונים ולכן מתרחשת צניחת לחץ דם מהירה. על מנת למנוע אותה מחדירים לווריד האישה עירוי נוזלים של ליטר לפחות, מה שלוקח כעשרים דקות.

עיכוב נוסף במתן האפידורל, הוא בדיקת דם למדידת כמות הטסיות (גורמי קרישת דם), שנערכת על ידי הצוות הרפואי (אלא אם כן היולדת עברה בדיקת דם בחודש שלפני מועד הלידה).

הזריקה מוזרקת לתוך החלל האפידורלי, בזמן שהאישה שוכבת מכורבלת על צידה, או יושבת כפופה. תחילה ישנה זריקת אלחוש מקומי, ולאחריה יחדיר המרדים את המחט המרכזית, אשר בסופה צינורית שתודבק לגב (למקרה שיהיה צורך בחומר נוסף, משום שהחומר המוזרק טוב רק לשעה אחת. או שיחובר עירוי שיזרים את כמויות האפידורל באופן קבוע לאורך כל הלידה).

תוך כמה דקות ספורות תיעלם התחושה מהרגליים לחלוטין, והכאב לא יורגש, או יורגש רק באופן מעומעם רצוי לציין כי זריקה זו היא זריקה סטנדרטית בניתוחים המתבצעים מהאגן למטה, ולא מתבצעת רק בהקשר לתהליך הלידה. לכן הרופא המרדים מיומן בה לחלוטין.

קיראי המלצות: איפה כדאי ללדת?

עם זאת, לא בכל בית חולים ישנו רופא מרדים שנמצא בכוננות רק לחדר היולדות, ומכיוון שייתכן והוא עסוק בהרדמה ניתוחית, ישנם בתי חולים בהם זמן ההמתנה לזריקת האפידורל יהיה ארוך יותר.

חושבת על אפידורל? יתרונותיו של אפידרול

היתרון המשמעותי והברור מאליו של זריקת האפידורל הוא העלמת הכאב. ישנן נשים שלא מסוגלות לסבול כאב, תהיה סיבתו אשר תהיה, ועבורן האפידורל הוא ממש סם מציל חיים.

מכיוון שהאפידורל לא עובר לעובר, ואינו מטשטש את האם (בניגוד לסמי טשטוש אחרים שנותנים בלידה) הוא יחסית לא משפיע על ההנקה והקשר הראשוני עם התינוק לאחר הלידה.

מכיוון שאפידורל מונע תחושה מהאגן למטה, אם מתבצע חתך חיץ (אפיזיוטומיה) אין צורך בזריקות נוספות לאלחוש. כמו כן, אם מתעורר צורך לעבור ניתוח קיסרי דחוף, אזי אין צורך להשתמש בהרדמה כללית (אשר פועלת מהר יותר, ולכן לעתים היא האופציה המועדפת במצבי חירום) וניתן פשוט להוסיף על החומר שכבר הוחדר.

ולמי שמחפשת סיבות לוותר - חסרונות האפידורל

מכיוון שמדובר בהתערבות רפואית, אפידורל יכול להפריע לקצב הטבעי של הלידה. אין ספק כי הוא מאט את התקדמות הלידה, ובכך יכול לגרור שימוש בחומרי זירוז כגון פיטוצין, שיש לו השלכות בעייתיות משל עצמו. כמו כן הוא מעלה את הסבירות שבשימוש בהתערבויות רפואיות נוספות כגון לידות מכשירניות (וואקום ומלקחיים), וניתוח קיסרי בגלל לידה שלא מתקדמת.

זאת משום שהוא מקשה על שלב הלחיצות, משום שהאישה אינה מרגישה את צירי הלחץ ולא יודעת כיצד ומתי ללחוץ. מאותה סיבה בדיוק אפידורל מעלה את הסבירות לקרעים נרתיקיים, משום שהאישה לוחצת ללא תחושה ועלולה לפצוע את עצמה.

קיראו בהרחבה על: הכנה ללידה

זריקת אפידורל אינה מקלה על התהליך. במקום שהאישה תוכל לנוע בחופשיות היא משותקת ברגליה, מחוברת לקתטר ולמוניטור, ואינה מחוברת לתהליך הלידה עצמו. למרות שהזריקה אינה עוברת לעובר (כלומר התינוק לא נולד "מסומם"), נמצא כי קצב הלב של התינוק עלול לרדת משמעותית עם מתן האפידורל, ובכך ליצור מצב של מצוקה עוברית שתוביל לניתוח קיסרי.

קיראו על: שיתוק ע"ש ארב ועל מקרי רשלנות רפואית בלידה

במקרים נדירים יותר האישה עצמה סובלת מזרם שתן עצור, פגיעות עצביות, שטפי דם וכאבי ראש חזקים במיוחד. לחסרונות שיוחסו בעבר לאפידורל - כגון שיתוק, אין שום קשר למציאות.

כיצד ניתן להימנע מהשימוש באפידורל?

כמובן שכל אישה תבחר לעצמה ברגע האמת אם היא מעוניינת בזריקת אפידורל או לא, אך אם היא מחליטה שלא להגיע לבית החולים עם דרישה לאפידורל, ישנן כמה דרכים למנוע מהצוות הרפואי להציע את הזריקה בכל רגע נתון (למרות שלעולם לא ניתן למנוע זאת לחלוטין).

דרך אחת היא באמצעות הצגת תכנית הלידה. תכנית הלידה נכתבת בדרך כלל במסגרת קורס הכנה ללידה ואותה נותנים לאחיות בחדר היולדות. שם ניתן לבקש לא להשתמש באפידורל.

דרך נוספת היא השימוש בדולה, כלומר תומכת לידה אשר יודעת להשתמש בשיטות של רפואה משלימה, שיטות אשר מסייעות להקלה על הכאב. הדולה גם תוכל לעודד את האישה בהתקדמותה בלידה, כי פעמים רבות מה שגורם לרצון באפידורל זה חוסר היכולת לדעת כמה זמן הלידה עומדת להימשך.

קיראי את כל המידע על: חדר לידה

רצוי לבקש בדיקה וגינאלית לפני האפידורל, משום שייתכן כי הרצון באלחוש נובע דווקא מהתקדמות הלידה. ואכן, נשים רבות "נכנעות" דווקא בסוף השלב הראשון של הלידה, ממש לקראת הלחיצות. שלב זה נקרא שלב המעבר (Transition) והוא שלב מאוד אינטנסיבי אך גם קצר מאוד, שלאחריו ישנה הקלה משמעותית.

נשים רבות נרגעות כשמזכירים להן שהן בשלב המעבר, אך זה יכול להיות שלב מפחיד מאוד כי ישנה תחושה של חוסר שליטה, ורמת ההורמונים הגבוהה יכולה ליצור סימפטומים כגון רעידות, גלי חום וקור, ואפילו הקאה ושלשול.

צפי בסרטון המסביר אודות הרדמה אפידורלית - באנגלית:

בואי לקרוא על אפשרויות הלידה השונות: במדריך חדר לידה של אתר לידה


תאריך: 10/09/2014 13:15