הנקה - כל המידע וכל התשובות לכל שאלה בנושא הנקה

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

הנקה - כל המידע וכל התשובות לכל שאלה בנושא הנקה


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

הנקה breastfeeding היא האופציה הטובה ביותר עבור בריאותו של התינוק, ובריאותה של האם. אך רכישת ההנקה לא תמיד באה בקלות, ולכן ישנן נשים שמתייאשות אחרי זמן מה ומעדיפות לעבור לבקבוק, למרות שזו לא הייתה משאת נפשן.

בעוד שהנקה לא מתאימה לכל אם, עדיין ישנו סיכוי טוב יותר להניק כשהאישה עוברת הכשרה כלשהי בתחום ההנקה. הנקה היא אולי הדבר הכי טבעי בעולם, אך הכניסה אליה היא לא תמיד אינטואיטיבית כפי שהיינו רוצים לקוות. לכן המאמר הנוכחי אוסף עבור הנשים שמתכננות להניק, או שכבר החלו בכך, כמה כללים בסיסיים אותם רצוי לדעת לפני.

נפלה בחלקנו הזכות להשתייך למחלקת בעלי-חיים מיוחדת במינה – מחלקת היונקים. ייחודה של מחלקה זו היא בקשר ההדוק שבין האם לתינוק – רק היא יכולה להזין אותו. תוך כדי ההזנה היא מעניקה את המזון הטוב ביותר עבורו.

יחד עם המזון הוא נהנה מחום גופה של אמא ומקרבתה. הוא שומע את קולה, הקול שמוכר לו עוד מתקופת ההיריון, והקול והקרבה מקנים לו תחושת ביטחון. העולם החם והמזין, החובק והמעניק, הוא העולם שיוצרת האם המיניקה.

היום כולם יודעים שחלב אם הוא המזון הטוב ביותר לתינוק. המשפט הזה מופיע באופן אבסורדי גם בפרסומות למזון סינתטי לתינוקות (כך גם, להבדיל, על כל חפיסת סיגריות מופיע גם המשפט "משרד הבריאות קובע כי העישון מזיק לבריאות…"). ובכל זאת, אנו לא רואים בהנקה דבר מובן מאליו, והיא מלווה על-פי-רוב בהרבה חששות וקשיים.

אכן, זוהי אחריות כבדה להיניק. בעבר, אם שלא היניקה את תינוקה דנה אותו למוות, ממש כמו כל נקבת יונקים אחרת בטבע.

כיום ההנקה היא לא התשובה הבלעדית להישרדות התינוק, ולכן בעולם של מזון סינתטי ועקומות גדילה, אחריות האם המיניקה גדלה ומתעצמת.

הניתוק שלנו מיכולותיו של הגוף שלנו, והסגידה לכל מה שהוא סטרילי וטכנולוגי גורם לרבים לחשוב שהאם המיניקה כאילו לוקחת על עצמה סיכון גדול יותר מאם המזינה את תינוקה במזון סינתטי. ההפך הוא הנכון.

ההנקה עומדת במרכזו של ויכוח – להיניק או לא? אם להיניק – אז כמה זמן? עם תוספות מזון סינתטי או בלי? לתת מוצץ או לא? ומתי לתת גם מרק גזר? ואיך נדע כמה בדיוק הוא אכל? ואיך נדע שהוא שבע? ומה אם הוא לא עולה במשקל כמו הבת של החברה שלי?

ובגלל שכולם רוצים לעזור לנו, גם אם אין להם מושג על מה הם מדברים, הרי שעל כל שאלה מקבלים בערך 10 תשובות – כולן מלומדות ונחרצות. והאם הטרייה – נבוכה ומבולבלת, צריכה לשבור את הראש בנוגע לדבר הכי טבעי, שהוא המשכו הישיר של ההיריון – ההנקה.

כיצד להתחיל להניק?

הזמן הכי טוב להתחיל הוא ממש בתוך חדר לידה - דקות ספורות לאחר לידתו של התינוק. בהתחלה גוף האישה יניב כמויות קטנות יותר של חלב מיוחד שנקרא "קולוסטרום" (Colostrum) שיסייע להגן על התינוק מפני זיהומים.

חלב זה נראה שונה מהחלב שיגיע בהמשך, והוא סמיך ודבשי יותר, ולכן מגיע במשורה. אך אין דאגה - כמויות קטנות זה כל מה שהתינוק זקוק לו בשלב זה. כמות החלב תגדל יחד עם קיבתו של התינוק.

יש לסובב את כל גופו של התינוק לכיוון האם, חזה לחזה. יש לגרות את השפה העליונה של התינוק עם הפטמה, ולהמתין עד שהתינוק פותח פה גדול. אז יש למשוך את התינוק אל השד, ולהחזיק אותו לתמיכה. עד כמה הפה צריך להיות פתוח? צריך לקחת בחשבון כי פה התינוק אמור לכסות את עטרת הפטמה כולה, ולא רק את הפטמה (החלק הבולט).

אין מה לחשוש אם בשלב זה התינוק מתקשה להישאר על הפטמה - דרוש אימון (וגם אמון בתהליך) והרבה סבלנות. עם זאת, רצוי מאוד ומומלץ לפנות אל יועצת הנקה.

יועצות אלו זמינות בבית היולדות, אך גם לאחר מכן בטיפות החלב או במרכזי הנשים. אחד הסימנים החשובים ביותר שהגיע הזמן לפנות אל יועצת הנקה הוא כאב - אם וכאשר תחושי אותו.

הנקה לא אמורה להכאיב, למרות שבגלל רגישות השדיים היא מתחילה בחוסר נוחות מסוים. יש לשים לב לדרך בה התינוק נאחז על השד. אם יניקה ושאיבה זו כואבת, רצוי לשבור את הוואקום שנוצר (על ידי החדרה אצבע בין השד לפה התינוק) ולנסות שוב.

אם התינוק נולד טרם זמנו (פג) רוב הסיכויים הם שלא יתנו לאם להניק מייד. במקרה הזה יאכילו את התינוק מבקבוק עד שהוא יתחזק מספיק בשביל לינוק לבדו. ניתן לשאוב חלב ולבקש מהאחיות שיתנו לו את חלב האם, כך הוא יקבל את הקולוסטרום, שכל כך משמעותי לגדילתו.

הנקה - כמה, מתי ועל מה חשוב להקפיד?

בגדול: לעתים קרובות. ככל שההנקה (breastfeeding) תהיה לעתים יותר קרובות, כך השד יניב יותר הנקה - כל המידע וכל התשובות לכל שאלה בנושא הנקהחלב.

לרוב יהיה זה בין 8-12 פעמים ביממה. כיום ההמלצה היא לא להניק בזמנים קבועים, אלא לחכות עד שהתינוק מראה סימנים שהוא רעב.

סימנים אלה יכולים להיות ערנות מוגברת, צקצוקי שפתיים, או חיפוש אחר הפטמה. בכי הוא סימן מאוחר לרעב, ובאופן אידיאלי רצוי להימנע ממנו, למרות שלא תמיד ניתן.

במהלך הימים הראשונים, יתכן כי יהיה צורך להעיר את התינוק לקראת ההנקה, בעיקר אם עברו יותר משלוש שעות מאז ההנקה האחרונה. אם הוא נרדם בזמן ההנקה ניתן לנסות להוריד את השמיכה ממנו, או שכבה אחת של ביגוד. החלב יחמם אותו, ולאחר מכן ניתן לעטוף אותו מחדש.

מכיוון שבהתחלה ההנקה היא תהליך ממושך, שעשוי להימשך כ-40 דקות ואפילו יותר, חשוב למצוא תנוחה נוחה להנקה, משום שהידיים עלולות להתעייף במהרה. כיום ישנן כריות הנקה מיוחדות, שמסייעות לאישה למקם את עצמה ואת גוף התינוק בצורה נוחה. רצוי להתמקם באופן נוח לפני תחילת ההנקה.

לחצי כאן ותדעי איזה ציוד לרכוש לאחר הלידה

תזונה נכונה ובריאה במהלך תקופת ההנקה

ממש כמו בזמן הריון, התינוק מקבל חומרים מזינים מהמזון שלך. לכן חשוב לאכול את מה שהיית רוצה להאכיל אותו, כי זה מה שקורה בסופו של דבר.

אמנם התינוק יקבל את המענה לצרכיו כך או כך, אך הוא עלול לקחת ממאגרי הויטמינים והמינרלים של האם. לכן "אכילה בשביל שניים" (מבחינת האיכות, לא מבחינת הכמות) היא עדיין האופציה הטובה ביותר.

נשים רבות מרגישות רעב מוגבר בזמן ההנקה, מה שמתיישב עם כמות האנרגיה שהגוף משקיע בייצור החלב. רצוי להמשיך באכילת ארוחות קטנות ובריאות אך תכופות, עם ארוחות ביניים מזינות. ככלל, רוב הנשים המניקות יזדקקו לתוספת של בין 200-500 קלוריות יותר מאשר נשים שאינן מניקות.

קיראי בהרחבה על: תזונה בהריון

כמובן שקפאין ואלכוהול עוברים לתינוק, ולכן יש להימנע מאלכוהול ולהגביל את צריכת הקפאין לכוס אחת ביום.

בעיות נפוצות בעת הנקה

יש נשים שההנקה מגיעה אליהן באופן טבעי, והן לא נתקלות בבעיות גופניות או רגשיות סביב הנושא. אך נשים רבות מתקשות מאוד בהתחלה, וזה נחשב לדבר טבעי.

התקופה הראשונה היא קשה, משום שחוסר השינה והצורך העז של התינוק עלולים להעלות תהיות וחששות כגון "האם הוא אוכל מספיק", "האם הפטמות שלי אמורות לכאוב" ועוד.

בקשר לאכילה מספקת - ניתן לראות אם השד מרגיש רך יותר לאחר ההאכלה, אם התינוק רגוע, ואם הוא מעלה במשקל. במידה וכל אלה מתקיימים אין צורך לחשוש.

סמן נוסף הוא כמות הצואה - הכמות אמורה להיות כשני חיתולים ליום בזמן הקולוסטרום (בימים הראשונים), ובין 6-8 חיתולים ליום כשהחלב הרגיל מגיע, או שלושה חיתולים לפחות עם צואת תינוקות, למרות שמספר זה עשוי להיות מופחת לאחר החודש הראשון.

בששת השבועות הראשונים האישה עלולה לחוות תופעות כגון גודש בשד, פטמות כואבות, ואפילו זיהום בשד (Mastitis). אין צורך לסבול בשקט משום שזה רק יצור עוד כאב, ועלול להוביל להפסקה מוקדמת של ההנקה. רצוי לפנות למומחה ולראות כיצד ניתן לפתור את הקשיים האלה בצורה פרודוקטיבית, וברוב המקרים יש לכך פיתרון.

קראי עכשיו על: תזונת התינוק בשנה הראשונה של חייו

צפי בסרטון המספק טיפים חשובים להנקה בריאה ונכונה לאם ולתינוק/ת (באנגלית):


תאריך: 27/08/2015 12:58