מענק לידה וזכויות היולדת במסגרת המוסד לביטוח הלאומי

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

מענק לידה וזכויות אחרות במוסד ביטוח הלאומי


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

לידה גוררת הוצאות רבות עבור בית החולים: מכשור רפואי, משכורות צוות רפואי, מיטות אשפוז ועוד. על מנת שלא תהפוך הלידה לנטל כלכלי על אלה שלא יכולים להרשות לעצמם, המוסד שמממן את הלידה הוא המוסד לביטוח לאומי, אליו תושבי ישראל מפרישים כספים מדי חודש.

המוסד לא רק מספק את הכסף לבית החולים, אלא גם נותן מענקים למשפחה לאחר הלידה, מממן נסיעה באמבולנס לבית החולים, מממן שמירת הריון, ואף מסייע לילודים שאימותיהם נפטרו במהלך הלידה עקב סיבוכים לא צפויים ואף להורים מאמצים.

נשים תושבות הארץ זכאיות לזכויות אלו. במידה ובית החולים רשום ומוכר על ידי המוסד לביטוח לאומי, בית החולים הוא זה שידאג לקבל בחזרה את הוצאות האשפוז, ובמידה ואין הוא מוכר ואין למוסד לביטוח לאומי הסכם עימו, על האישה עצמה חלה חובת הדיווח והתביעה לצורך קבלת מענק לידה ומענק אשפוז.

מענק אשפוז

המוסד לביטוח לאומי הוא זה שמשלם עבור הלידה ישירות לבית החולים. המוסד משלם סכום אחיד שנקבע מראש- 9,813 ₪ לכל לידה רגילה, ואם התינוק נולד פג סכום האשפוז יכול להגיע עד 148,332 ₪, וזאת במידה והוא שוקל עד 1,750 גרם ואושפז במחלקה לטיפול נמרץ בילודים למשך מינימום של ארבעה ימים.

מחיר זה שמקבלים בתי החולים פר לידה הוא מחיר גבוה, ולכן הוא שם בידיה של היולדת כוח רב בבחירת המוסד בו היא מעוניינת ללדת.

רצוי לזכור זאת בזמן הסיור בחדר הלידה, ולהבין כי בעד סכומי הכסף שמקבלים עבור כל לידה, רצוי שהצוות והאמצעים יהיו נוחים ותואמים לאישה, גם אם היא לא זו שמשלמת מכיסה הפרטי.

מענק לידה

הוצאות התינוק יכולות להצטבר לסכומים גבוהים. על מנת להקל על המשפחה הטריה, המוסד לביטוח לאומי מעניק ליולדת סכום ראשוני שאמור לסייע לה בהוצאות הראשונות שלאחר הלידה.

מי שזכאית לקבלת המענק היא אישה שילדה בבית החולים, או שאושפזה מיד לאחר הלידה, והיא תושבת ישראל (או שבן זוגה תושב ישראל).

מענק זה תקף גם אם הלידה אירעה בחו"ל, או שמדובר בלידה שהתרחשה בישראל על ידי בני זוג שאינם תושבים, אך שאחד מהם מועסק באופן חוקי במשך ששה חודשים רצופים לפחות לפני הלידה.

קראי על: טיפים לבחירת חבילה ליולדת

את התביעה למענק מגישים באמצעות בית החולים בו התרחשה הלידה. לכן חשוב להביא את תעודות הזהות של בני הזוג ואת פרטי חשבון הבנק לחדר הלידה. המענק יועבר במרוצת החודש הראשון שלאחר הלידה.

שיעורי הקצבה משתנים לפי מספר הילד במשפחה, ומספר התינוקות שנולדו באותה הלידה. כך ילד ראשון במשפחה יקבל קצבה של 1,615 ₪; הילד השני 727 ₪; השלישי והלאה 484 ₪. אם מדובר בלידת תאומים הסכום שיינתן הוא 8,047 ₪, ועבור לידת שלישייה תקבל האישה 12,111 ₪. 

מענק ילוד שאימו נפטרה בלידה

במקרה כואב כזה, יקבל בן הזוג או האפוטרופוס של הילד קצבה חודשית שתסייע לו לטפל בילד. קצבה זו עומדת על 30% מהשכר הממוצע במשק, כלומר בסביבות 2,400 ₪.

במידה ובן הזוג נאלץ להפסיק את עבודתו בעקבות פטירת האם והטיפול בתינוק, הוא יקבל תגמול מיוחד מהמוסד לביטוח הלאומי, שאמור לפצות על כל יום בו הוא אינו יכול להגיע לעבודתו, או לעסוק במשלח ידו (כפרילאנסר).

כל זאת לתקופה של לכל היותר שלושה חודשים מרגע שנפטרה היולדת. שיעור התגמול ליום הוא 75% מההכנסה הממוצעת של בן הזוג בשלושת החודשים שקדמו לתאריך בו הפסיק לעבוד. כדי לקבל את התגמול והקצבה צריך בן הזוג לפנות אל המוסד לביטוח לאומי, ולהגיש בקשה לכך.

התביעה צריכה להכיל את כל הפרטים המרכזיים שנוגעים להפסקת העבודה, היעדרות מהעבודה, וכל ההוכחות על השכר בשלושת החודשים שקדמו להיעדרות מהעבודה, כולל תלושי משכורת, אישור מהמעסיק על הימים בהם נעדר מהעבודה או הצהרה במידה ובן הזוג הוא עצמאי.

זכויותיו של הורה מאמץ

אימוץ דורש גם הוא היערכות, אובדן ימי עבודה והוצאות רבות, ולכן הביטוח הלאומי נותן מענק גם להורים שאימצו ילד עד גיל 10. מענק האימוץ זהה למענק הלידה, וכמוהו גם הוא תלוי במספר הילד במשפחה ובמספר הילדים המאומצים.

כדי לקבל את המענק צריך למלא טופס שנקרא "טופס תביעה למענק לידה ולמענק אשפוז" ולהגיע לסניף של ביטוח לאומי הקרוב למקום מגוריו, יחד עם חותמת מפקיד הרווחה על כך שאכן התרחש אימוץ, או במידה והאימוץ התרחש בחו"ל, תרגום של מסמכי האימוץ עם חותמת של נוטריון.

שני בני הזוג זכאים לקבל את חופשת הלידה, אך לא תהיה ביניהם חפיפה. הם יכולים להחליט כי אחד מהם ייקח את החופשה, או להתחלף ביניהם. כך או כך עליהם לעשות זאת לפרק זמן שאינו יורד מ-21 יום, כלומר שלושה שבועות, או אחרת לא יהיו זכאים לקבל את תשלום חופשת הלידה.

קראי בהרחבה על: חזרה לעבודה לאחר חופשת לידה

במידה ואומצו שני ילדים באותו היום, זכאים ההורים להארכת חופשת הלידה. בנוסף לכך אחד ההורים יוכל לפצל את חופשתו אם הילד שאומץ ימצא כזקוק לאשפוז. רצוי לדעת כי ההורים זכאים למענקים אלה מרגע בו קיבלו את הילד בפועל, ולאו דווקא מרגע שניתן צו האימוץ בבתי המשפט (מה שמתרחש פעמים רבות מאוחר יותר).

לכן כבר מרגע קבלת הילד ניתן להגיש תביעות לקצבאות מהמוסד לביטוח לאומי.

יולדת תושבת ישראל שילדה בחו"ל

בין אם האישה תושבת ישראל, ובין אם בן-זוגה הוא תושב ישראל, היא זכאית למענק לידה ולכיסוי הוצאות אשפוז גם אם ילדה בחו"ל. במקרה זה חובת היולדת לשלוח לביטוח הלאומי תביעה לקבלת המענק והקצבאות, בטרם חלפו 18 חודשים מתאריך הלידה. כדי לקבל את המענק צריכה היולדת שיהיה לה או לבן זוגה חשבון בנק ישראלי.

עם זאת, חשוב לדעת כי הסכום מכסה את היולדת כאילו ילדה בארץ, כלומר לא לפי מחירי בית החולים בו ילדה, אלא לפי המחירים הנקובים בבתי החולים בארץ באותו תאריך.

לקריאה נוספת: תסמונת מוות בעריסה


תאריך: 28/05/2014 16:47