תופעות לוואי בהריון - התופעות שמוכרות יותר ואלה שפחות

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

סובלת מתופעות לוואי בזמן ההריון?


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

הריון ועימו הצפייה הדרוכה לרך הנולד הנמשכת כתשעה חודשים, הוא אחת התקופות המרגשות ביותר בחייה של האישה ובחיי בן זוגה.

לצד ההתרגשות הרבה, החל מהרגע בו מופיע הפס הורוד המיוחל על מקלון בדיקת ההריון הביתית ועד לרגע הלידה עובר גופה של האישה שינויים משמעותיים ביותר. שינויים אלה משפיעים מטבע הדברים על מצבה הפיזיולוגי והנפשי של האישה ומלווים בתופעות לוואי רבות, האופייניות לתקופה מיוחדת זו.

בחילות, צרבות, עצירות, תשישות, התכווצויות שרירים, תיאבון מוגבר ונדודי שינה הם חלק מרשימת תופעות הלוואי המופיעות בשכיחות זו או אחרת אצל נשים הרות רבות.

מעבר לכך, מלווה תקופת ההריון גם בשינויים רגשיים רבים, כאשר יש הטוענים כי תקופה זו מאופיינת גם במה שנהוג לכנות "טפשת הריון". נשים שזה להן הריון ראשון, נוטות לסבול מויתר תופעות לוואי בדרך כלל.

במאמר זה תוכלי לקרוא ולהבין על תופעות הלוואי האופייניות לתקופה מיוחדת זו, בין אם אלה תופעות לוואי נפוצות ובין אם המדובר בתופעות פחות שכיחות. 

תופעות לוואי בהריון – שינויים במערכת העיכול

בחילות – רבות מהנשים ההרות סובלות בעיקר במהלך הטרימסטר הראשון מבחילות המלוות במקרים רבים גם בהקאות. הבחילות לרוב מתרחשות בשעות הבוקר ונהוג ליחסן לשינויים ההורמונאליים המשמעותיים המתרחשים בגוף האישה בשלבי ההיריון הראשונים. ניתן להקל על תופעת הבחילות בכמה דרכים: צריכת כמויות קטנות של אוכל בערך כל שלוש שעות, הימנעות ממוצרי מזון מעוררי בחילות כדוגמת תבשילים מתובלים ושתיית מים מרובה.

צרבות – גם הצרבות הן תופעה שכיחה למדי בתקופת ההיריון והן מתרחשות בעיקר בשעות הערב. תופעה זו נגרמת גם היא כתוצאה מהשינויים ההורמונאליים וגם כתוצאה מהלחץ אותו מפעיל הרחם על מערכת העיכול. כדי לצמצם את תופעת הצרבות, מומלץ לאכול ארוחות קטנות, להימנע ממזון מעורר צרבות כדוגמת מזון חריף או מטוגן ולשתות תה מנטה או קמומיל המקל על תופעה זו.

קיראו גם על:
בצקת הריון

עצירות – ההפרשה המוגברת של הורמון הפרוגסטרון במהלך ההיריון היא הסיבה העיקרית לתופעת העצירות השכיחה בקרב נשים הרות. כמו כן, נגרמת העצירות כתוצאה מסיבות נלוות נוספות, כדוגמת: איטיות בחילוף החומרים בשל הלחץ של הרחם על מערכת העיכול ונטילה של כדורי ברזל כתוסף. שתייה מרובה של מים, צריכת מזון עתיר בסיבים ואכילת פירות וירקות רבים עשויים להקל על התופעה. כמו כן, שתיית מיץ שזיפים או אכילתם עשויות גם הן להקל מאוד על תופעת העצירות.

גזים – תופעת הגזים מופיעה לרוב בטרימסטר האחרון של ההיריון ונגרמת כתוצאה מגדילת הרחם, הלחץ שהוא מפעיל על מערכת העיכול וההאטה בפעילות חילוף החומרים. כדי לצמצם את התופעה מומלץ להימנע מצריכת מזונות גורמי גזים כדוגמת תירס או כרוב, להקפיד על הליכה ופעילות גופנית מתאימה ולשתות תה. 

טחורים – העלייה בהורמון הפרוגסטרון, הלחץ על פלג הגוף התחתון ועצירות מתמשכת גורמים פעמים רבות גם להתפתחות טחורים בעיקר בשליש האחרון של ההיריון או לאחר הלידה. כדי למנוע התפתחות של טחורים, חשוב ביותר למנוע עצירות, ולהרבות בשתייה ובאכילה של מזון עתיר בסיבים תזונתיים.

קיראי על: הריון עם תאומים

תופעות לוואי שכיחות נוספות בזמן ההיריון

חולשה ותשישות – כדי לברוא ולטפח חיים חדשים, משקיע גוף האישה לאורך כל שלבי ההיריון לא מעט אנרגיות. המעמסה המוטלת על מערכות הגוף השונות, התדלדלות מאגרי הויטמינים והמינראלים, העלייה בנפח הדם וסיבות רבות נוספות גורמות לנשים הרות לחוש חולשה ועייפות בתקופת ההיריון.

תחושת תשישות זו אופיינית בעיקר לשליש ההיריון הראשון ולשליש האחרון. כדי להקל מעט על החולשה חשוב להקפיד על מנוחה מרובה יותר מהרגיל במהלך כל שלבי ההיריון השונים.

כאבים - בין השאר כאבי גב, התכווצויות שרירים, בצקות וכאבים בגפיים. העלייה המשמעותית במשקל במהלך ההיריון יוצרת עומס רב על מערכת השרירים והשלד של האישה ההרה. כתוצאה מכך, מתפתחת שורה של תופעות לוואי נלוות, החל מכאבי גב, דרך התכווצויות שרירים וכלה בבצקות. בערך כשני שליש מהנשים סובלות במהלך ההיריון מכאבי גב, אותם ניתן להפחית באמצעות הקפדה על פעילות גופנית מתונה, מנוחה והימנעות מנשיאת משקל כבד.

לקריאה נוספת: שמירת הריון

התכווצות שרירי הגפיים התחתונים בייחוד מהלך שנת הלילה היא תופעה שכיחה נוספת בתקופת ההיריון המלווה בכאב חד. צריכת מגנזיום, הנחת כף הרגל על הרצפה ותנועת פלקס עשויות להקל על התופעה. הבצקות באזור הרגליים גם הן תופעה שכיחה במהלך חודשי ההיריון האחרונים, והיא נגרמת כתוצאה מהצטברות נוזלים והאטה במחזור הדם. ניתן לצמצם תופעה זו על ידי הימנעות מעמידה או ישיבה ממושכת, הקפדה על הליכה ובעת הצורך הגבהת הרגליים.

שינויים בפעילות דרכי השתן – בתחילת ההיריון ולקראת סופו גורם הלחץ של הרחם על פלג הגוף התחתון ועל שלפוחית השתן להגברת הצורך בהטלת שתן. לרוע המזל, לא ניתן למנוע תופעה זו.

תיאבון מוגבר – השינויים ההורמונאליים במהלך ההיריון והגוף הטופח מלווים לרוב גם בתחושת תיאבון מוגבר. עם זאת, המיתוס לפיו בהיריון יש לאכול בשביל שניים הוכח ממזמן כבלתי נכון. בהתאם לכך, חשוב להימנע מאכילה מופרזת במהלך ההיריון למרות התיאבון המוגבר ולהקפיד על עלייה מתונה במשקל, של כ-12 קילוגרמים בממוצע. 

קיראי בהרחבה על: צמחונות בהריון

נדודי שינה – נדודי שינה הם תופעה שכיחה למדי במהלך ההריון בעיקר במהלך הטרימסטר השלישי. מימדי הבטן הטופחת, הצורך המרובה בהטלת שתן, תנועות העובר, חששות מהלידה המתקרבת ושינויים רגשיים הם הסיבות העיקריות לנדודי שינה אלה. שימוש בכריות להקלת העומס, אמבטיה חמימה ושתיית תה פסיפלורה או בבונג עשויים להקל מעט על תופעה זו.

טמטמת הריון – פגיעה בריכוז, נטייה לשכחה ותחושה של בלבול גם הן תופעות שכיחות המופיעות אצל נשים רבות במהלך ההיריון. נהוג לכנות תופעות אלה בכינוי "טפשת הריון" או "טמטמת הריון". על אף שאין כל הוכחה מדעית לשינויים קוגניטיביים המתרחשים במוחה של האישה במהלך ההיריון, שינויים הורמונאליים קיצוניים, נדודי שינה, עומס רגשי וחשש מהבאות עלולים להשפיע על מצבה גם מבחינת הפעילות המנטאלית. הקפדה על פעילות גופנית מתונה, דמיון מודרך והבנה של השינויים השונים המתרחשים במהלך ההיריון עשויים להקל מאוד על תופעה זו.

למידע נוסף מומלץ לפנות לסניף טיפת חלב באזור מגורייך


תאריך: 24/12/2014 11:18