חשוב לדעת על: היפרדות שלייה – איך ולמה זה קורה?

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

חשוב שתדעי על היפרדות שלייה


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

היפרדות השלייה הינה מצב רפואי העלול להתרחש בגוף האישה במהלך תקופת הריון. למעשה מדובר בסיבוך התהליך הטבעי אשר בו נפרדת מעטפת השלייה מן הרחם.

היפרדות השלייה היא האחראית לדימום בשליש האחרון של ההיריון, כאשר ההיפרדות עצמה גורמת לדימום באזור של מיטת השלייה, שהוא האזור בו היא מעוגנת אל הרחם.

נכון לשנים האחרונות, שכיחות התופעה מגיעה לכדי 1/1200 הריונות, או כ-1% מסך ההריונות. היפרדות השלייה מן הרחם היא הרסנית הן עבור העובר עצמו והן עבור אמו.

ככל שההיפרדות הינה אקוטית יותר, כך רמת הסיכון עולה. שיעור התינוקות שאינם שורדים את היפרדות השלייה תלוי ברמת ההיפרדות ומגיע עד ל 40%. ככל שהשטח הנפרד גדול יותר כך הסיכוי לתמותה עולה

מהם התסמינים להיפרדות שלייה

התסמינים המאפשרים את זיהוי התופעה כוללים כאבים ברחם, רגישות בכל אזורי הבטן השונים, דימום וגינאלי, חיוורון יחסי בעור הגוף, רחם מוגדל באופן לא פרופורציונאלי והתכווצויות חוזרות ונשנות בתדירויות הולכות וגדלות, עד שלעיתים נדמה כי מדובר בהתכווצות אחת ארוכה.

את התסמינים נהוג לחלק לארבע דרגות קושי שונות: 

  • דרגה 0: מצב של היפרדות השלייה ללא תסמינים. הדיאגנוזה מבוססת על מציאת קריש דם או שלייה שעברה תהליך היפרדות וברוב המקרים היא מאובחנת תוך בחינת השלייה, רק לאחר הלידה.
     
  • דרגה 1: דרגה זו היא הנפוצה ביותר ומתקיימת בקרב כ- 50% מהנשים. התסמינים לדרגה 1 קלים באופן יחסי, ייתכנו דימומים וגינאליים קלים ורגישות כלשהי ברחם, אולם קצב הלב לא יראה כל סימן ולא יהיו סימני מצוקה עובריים.
     
  • דרגה 2: דרגה המתייחסת לכמעט שליש ממקרי היפרדות השלייה. בדרגה זו יופיעו התכווצויות רחמיות ורגישות יחסית, כמו כן עלול להופיע דימום וגינאלי בינוני, שינויים בלחץ הדם, וסימני מצוקה אצל העובר.
     
  • דרגה 3: הדרגה החמורה ביותר, המופיעה בקרב רבע ממקרי היפרדות השלייה. בשלב זה תחוש ההריונית כאבי בטן חזקים, דימומים חזקים, כשל בקרישת הדם ומצב של הלם בקרב האם. תופעות אלו עלולות לגרום למותו של העובר.

    קיראו בהרחבה על: מעקב הריון טיפולים ובדיקות

גורמי סיכון להיפרדות שלייה

בין גורמי הסיכון המעלים את הסיכוי למצב של היפרדות השלייה ויש לשים אליהם לב- אירועים טראומתיים שונים במהלך ההיריון או בסמוך לו, נטייה ליתר לחץ דם בין אם כרוני או נקודתי בשל רעלת הריון ובעיות בתהליך קרישת הדם, מצב של ירידת מים מוקדמת, עישון, היסטוריה של היפרדות שלייה אשר התרחשה בהריונות קודמים. 

מומלץ לקרוא גם על: כל מה שחשוב לדעת על סוכרת הריון

בנוסף גם טרומבופיליה- נטייה לקרישויות יתר של הדם, לקיחת סמים, חבל טבור קצר וחבלה כלשהי שנגרמה לבטן עלולים לגרום למצב של היפרדות שלייה

דרכי הטיפול

טיפול רפואי בהיפרדות שלייה מתייחס למצב העובר ולרמת ההיפרדות של השלייה, הטיפול הננקט הוא אינו אחיד והוא מותאם לכל מקרה לגופו.

במקרים בהם העובר צעיר מ 36 שבועות ואינו מראה מצוקה עוברית, יש להמתין עד להגעתו לבשלות, במקרה שכזה, לידה וגינאלית עדיפה על לידה בניתוח קיסרי.

קיראו בהרחבה על: סיבוכים בלידה

במידה והאם או העובר נמצאים במצוקה, יש ליילד בדחיפות. במקרים בהם נוצר מצב של אובדן דם, יש לתת מנות דם לפי הצורך.

לאחר שאישה ילדה בנסיבות של הפרדות שלייה, היא תישאר במשך שבוע תחת השגחה הכוללת ניטור וזאת על מנת לווסת את הדימום ולוודא שלא מדובר בדימומים נוספים.

קיראי באתר לידה על: בדיקות שחשוב לבצע במהלך הריון


תאריך: 02/06/2014 16:05