אנמיה בהריון - כל המידע וכל התשובות לכל שאלה שלך באתר לידה!

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

אנמיה בהריון - לאבחן לטפל ולמנוע תופעות לוואי!


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

כולם כבר יודעים כיום לשנן את האימרה כי הריון אינו מחלה. וזה נכון, אך גם לתהליך הטבעי הזה עלולות להתלוות תופעות לוואי שאי טיפול בהן יכול להפוך את ההריון לקשה ומכביד יותר.

אחת התופעות השכיחות והקלות לטיפול היא אנמיה. בעיה זו אינה ייחודית להריון, אך נשים הרות נמצאות בקבוצת סיכון לסבול ממנה ולכן כדאי להעניק לה תשומת לב מיוחדת במהלך חודשי ההריון וגם לאחר הלידה.

אז מהי אנמיה ולמה היא בעייתית במיוחד בהריון?

אנמיה נוצרת בדרך כלל כתוצאה מירידה ברמת ההמוגלובין בדם או בתאי דם אדומים. המוגלובין הוא חלבון המוביל מולקולות חמצן מהריאות לשאר אברי הגוף ומהווה את המרכיב העיקרי בכדוריות הדם האדומות. ירידה ברמת ההמוגלובין יוצרת מצב שבו לא נישא מספיק חמצן בדם ליתר האיברים, מה שיכול לגרור כמה תופעות לוואי ותסמינים.

אחת הסיבות הנפוצות לאנמיה היא מחסור בברזל, הממלא תפקיד מרכזי בהיווצרות ההמוגלובין ובנשיאת החמצן. ירידה בכמות הברזל מקשה על תהליך יצירת ההמוגלובין, ומשום כך גוררת ירידה באספקת החמצן לרקמות. מחסור בברזל יכול להיווצר מכמה סיבות, בהן תזונה לקויה, דימומים פנימיים או בעיה בספיגת הברזל בגוף, אך סיבה שכיחה היא הריון, וזאת בשל העלייה בצריכת הברזל של הגוף.

קיראי עוד בנושא: תזונה בהריון

הסימנים להופעת אנמיה בהריון

מכיוון שאנמיה יוצרת מחסור בחמצן היא גורמת לקשיים בנשימה, בעיקר בעת מאמץ גופני, ולדופק מהיר. תופעות שכיחות נוספות הן חום גוף נמוך, עייפות, חולשה, סחרחורות וכאבי ראש. יש שיסבלו גם מכאבי בטן ומבחילות ואפילו מהתעלפויות. סימנים חיצוניים לאנמיה הם חיוורון וציפורניים חלשות אשר נשברות בקלות.

ישנם סוגים שונים של אנמיה, אך אנמיה בהריון נגרמת כמעט תמיד ממחסור בברזל, בחומצה פולית או בוויטמין B12. אבחון אנמיה נעשה באמצעות בדיקת דם הבוחנת את רמת ההמוגלובין בדם, את רמת הכדוריות האדומות ויכולה לאתר גם מחסור ב-B12 ובחומצה פולית (גם היא ויטמין B).

הסיבה לעלייה בשכיחות האנמיה בזמן הריון היא העלייה בנפח הדם המתחילה להתרחש כבר בראשית ההריון. הסיבה לכך היא הצורך באספקת דם מוגברת לשיליה המספקת לעובר חמצן והזנה.

העלייה בנפח הדם הנה חדה אפילו עד 50% - כדי להבטיח את בריאות העובר, אך גורמת לירידה יחסית של רמת הברזל (שכן צריכת הברזל נותרה זהה) ומחסור בהמוגלובין.

אנמיה שכיחה במיוחד בהריונות מרובי עוברים, משום שככל שמספר העוברים עולה, ניצול מאגרי הברזל בגוף האם עולה גם כן. משום נשים שנושאות ברחמן תאומים או יותר צריכות לגלות עירנות מיוחדת לנושא.

מכאן שאנמיה בהריון היא תופעה טבעית מחד ואין צורך להיבהל אם היא מתגלה, אך מאידך עליה להיות מבוקרת ומטופלת לפי הצורך. כמעט כל אשה תסבול בהריון מרמה קלה של אנמיה ולא תמיד ידרש טיפול מיוחד.

קיראי בהרחבה על: הריון בסיכון גבוה

ואולם אנמיה חמורה, מעבר לפגיעה ב
בריאות האשה, עלולה לגרום ללידת עובר במשקל נמוך, לידה מוקדמת ואף לכך שהילד יסבול מאנמיה גם כן. קיימת סברה כי אנמיה קשורה גם להופעתה של רעלת הריון.

דרכי מניעה וטיפול באנמיית הריון

בכל מקרה, הדרך הטובה ביותר למנוע ולהגביל אנמיה בהריון היא טיפול מונע, וזאת באמצעות נטילה של תוספת ברזל החל בשליש השני של ההריון (ובמקרים מסוימים אף לפני כן). נטילה של חומצה פולית שלושה חודשים לפני הכניסה להריון ובמהלך ההריון חשובה מסיבות רבות, גם לנשים שלא סובלות מאנמיה, ויכולה גם לסייע למניעתה.

במקרה של מחסור בוויטמין B12 יש ליטול תוסף שלו. תוספים אלה מגיעים בדרך כלל בכדורים ולעתים בקומפלקס ויטמינים המכיל שורה ארוכה של תוספים הנדרשים לאשה ההרה.

ואולם השינוי הבריא והמומלץ ביותר הוא תזונתי: יש לצרוך מזונות עשירים בברזל וכאלה המסייעים לספיגתו בגוף. ברזל נמצא במזון מן החי ומן הצומח. אוכלות בשר יכולות לקבל ברזל מדגים, ביצים, הודו, עוף ובקר, ובפרט מכבד.

נשים צמחוניות או טבעוניות צריכות להרבות במיוחד באכילת קטניות (כגון שעועית, אפונה, פול, עדשים, חומוס), מוצרי סויה (טופו, חלב סויה, אדממה, דגנים מלאים, שיבולת שועל, קינואה, אגוזים, טחינה, ברוקולי, אבוקדו ופירות יבשים.

חשוב לדעת כי תה וקפה מקשים על ספיגת הברזל בגוף וכך גם מוצרי חלב וקקאו; לפיכך מומלץ להקפיד על פער של שעתיים לפחות ביניהם. לעומת זאת, ויטמין C מסייע לספיגת הברזל בגוף ולכן צריכתו בסמוך לאכילת מזונות עשירים בברזל יכולה לעזור מאוד. ויטמין C נמצא בריכוז גבוה בירקות כפלפל, ברוקולי, עגבניות, פטרוזיליה וכרוב ניצנים, ובפירות כתפוזים, תותים, פפאיה, קיווי ודובדבנים.

לסיכום, חשוב לזכור שאנמיה היא אחד התסמינים הנפוצים להריון ולא כל גילוי של ירידה ברמת ההמוגלובין מצביע על צורך בטיפול. ואולם אם רמת ההמוגלובין יורדת מתחת ל-12 יש צורך בסיוע באמצעות תוספים. במקביל חשוב לנקוט שינוי תזונתי שיסייע לגוף להתמודד עם הדרישות הרבות של ההריון.

בכל מקרה, אין להזניח את הנושא וחשוב לבצע בדיקות דם לאורך ההריון כדי לאתר חריגות מהטווח הרצוי בהקדם האפשרי. כמובן שבכל שאלה נוספת ניתן לפנות אלינו, להתייעץ עם אחות בסניף טיפת חלב או עם גניקולוג פרטי או בקופת החולים שלך.

לקריאה נוספת באתר: בדיקת דם לגילוי מחלת טוקסופלסמוסיס


תאריך: 20/07/2014 14:09