פעילות גופנית בהריון - איך לשמור על כושר גופני בזמן הריון
הריון הוא לא הזמן להתחיל להתכונן לריצת מרתון, ורוב הנשים גם לא ירגישו כשירות לכך. עם זאת, פעילות גופנית בהריון היא בעלת יתרונות עצומים, הן לבריאות האישה, הן לבריאות העובר, הן ללידה עצמה, והן לחזרה לגזרה לאחר הלידה. עם כל היתרונות האלה, למה לא להתחיל להתאמן כמה שיותר מוקדם?
חשוב לציין כי למרות שאין עוררין על היתרונות שבפעילות גופנית, נשים שונות עשויות לקבל הוראות רפואיות להימנע מהתעמלות כלשהי. לכן רצוי להתייעץ עם רופא לפני תחילת האימונים. ככה או ככה, רמת האימון תלויה בחלקה ברמת הכושר שהייתה לפני ההריון.
פעילות גופנית בזמן הריון - לטובתך ולטובת העובר!
תחושה טובה - השינויים אותם עובר הגוף בהריון הם מהירים, ויוצרים לעתים תחושת ניכור של האישה כלפי גופה.
נמצא כי פעילות גופנית מסייעת לאישה לחוש בשליטה ולהעלות את רמת האנרגיה שלה.
זאת לא רק באמצעות האנדורפינים שהיא משחררת למערכת הדם, אלא גם באמצעות: הקלה על כאבי גב ושיפור היציבה; חיזוק השרירים בגב, בישבן ובירכיים; הפחתת עצירות על ידי הזרמת דם למעיים; מניעת שחיקה של הפרקים; עזרה בשינה טובה יותר.
מראה טוב יותר - פעילות גופנית מסייעת לשמור על עלייה תקינה במשקל, ומעודדת זרימה של דם לפנים, מה שמעניק זוהר של בריאות.
הכנת הגוף ללידה - חיזוק השרירים וסיבולת הלב והריאה יכולים להקל על הלידה באופן משמעותי.
רכישת שליטה על הנשימה יכולה לסייע לאישה להתמודד עם כאב בחדר הלידה. במקרה של לידה ארוכה, סיבולת טובה יכולה לסייע באופן משמעותי להתנהלות הלידה ולהתאוששות לאחריה.
קראי בהרחבה על: סיבוכים אפשריים במהלך הלידה
חזרה לגזרה לפני ההריון - למרות שבמהלך הריון שריפת השומן קשה יותר (ואף אינה מומלצת), פעילות גופנית סדירה מסייעת לאישה לחזור לגזרתה המקורית לאחר ההיריון, משום שהיא לא מפסיקה את הכושר שנרכש לפניו.
פשוט יותר בריאות - למרות שאין לכך הוכחות חד משמעיות, רבים טוענים כי התעמלות סדירה מסייעת במניעת רעלת היריון, סוכרת הריונית ובעיות בריאות אחרות.
מכל האמור לעיל, אין ספק כי היתרונות שבפעילות גופנית בזמן ההריון הם רבים ובעלי משמעות רבה עבורך.
לקריאה נוספת: תזונה תקינה במהלך חודשי ההריון
3 טרימסטרים - התאמת פעילות גופנית לחודשי ההריון
לכל שליש יש את התכונות שלו, ואלו עשויות להשפיע על רמת הפעילות בהן האישה נוקטת. נשים רבות חוות עייפות גדולה בשליש הראשון. עייפות זו היא טבעית, ויש להקשיב לה.
התשישות נובעת מהשינויים ההורמונאליים הגדולים שעובר הגוף. עם זאת, רצוי בכל זאת לנסות ולהתעמל ככל הניתן, על מנת שיהיה קל יותר לחזור לכך בשליש השני, שמאופיין באנרגטיות גדולה יותר.
ואכן השליש השני הוא תקופה קלה יותר לפעילות גופנית: העייפות שככה, והבטן עוד לא מספיק גדולה בשביל ליצור תחושת כבדות ועייפות. נשים רבות מוצאות שהן מתמלאות לפתע בפרץ אנרגיה, ושגופן מושך אותן לפעילות. אלו שזה אכן קורה להן - הרוויחו. אחרות יכולות להמשיך ולהתעקש על פעילות גופנית, וככל שיעשו אותה כך ימשיכו להרגיש טוב יותר וליהנות מיתרונותיה.
קראי בהרחבה על: תופעות לוואי נפוצות בזמן ההריון
בשלישי השלישי הקושי הוא הכבדות, הקושי בנשימה, והעייפות הנובעת מחוסר שינה סדירה בלילה. נשים אלו יכולות להתעמל במים וכך להימנע מכוח הכבידה, ולעשות הליכות בערבים, כשקל יותר לנשום.
כך או כך אם האישה מתעמלת לאורך כל ההריון, היא תמצא כי בשליש השלישי קל יותר להתעמל - הן בגלל ההרגל, והן בגלל שההתעמלות מנעה עלייה משמעותית במשקל וכך הגוף פחות כבד.
בניית תוכנית אימונים בריאה ובטוחה לנשים בהריון
התעמלות בטוחה תלויה ברמת הכושר ההתחלתית ובהגדרת מידת הסיכון שבהריון. ככלל, אין מניעה להתחיל להתעמל גם אצל נשים שלא התעמלו לקראת הלידה.
אך במקרה כזה צריך להתעמל במתינות גדולה יותר, בעצימות אירובית נמוכה עד בינונית (הליכה לעומת ריצה, הימנעות משיעורי אירובי המגבירים באופן משמעותי את קצב הלב) במשך שעתיים וחצי בשבוע לפחות.
נשים שהתעמלו לפני ההריון יכולות ככלל להמשיך באותה פעילות. יש הטוענים כי אופני ספינינג, אירובי בעצימות גבוהה או ריצה עלולים להיות מסוכנים בשליש הראשון, אך לא נמצאו לכך הוכחות חד משמעיות. בכל מקרה, ניתן וחשוב שתפני לייעוץ עם הרופא המטפל שלך.
מיותר לציין כי פעילויות שנחשבות למסוכנות כגון צניחה חופשית או צלילה צריכות להיפסק. בכל מקרה, אם הופיעו אצל האישה לחץ דם גבוה, צירים מוקדמים, דימום נרתיקי, היפרדות מוקדמת של השלייה או דליפת מי שפיר, יש להפסיק כל סוג של פעילות גופנית מכל סוג ולפנות לר0ופא.
לקריאה נוספת: כל מה שאת צריכה לדעת על מעקב הריון
ישנם גם סימנים שהגוף מאותת לכך שהספיק לו: עייפות גדולה, סחרחורות, דפיקות לב מואצות, קוצר נשימה, וכאבים בגב או באגן. אחד הפרמטרים הברורים ביותר הוא היכולת לדבר תוך כדי פעילות - אם היא נפגמת כנראה שהעצימות רבה מדי. חשוב לא להתאמן בחוץ כשחם מדי, וכך או כך לא להעלות את טמפרטורת הגוף גבוה מדי, כי זה עלול להשפיע על התפתחות העובר.
מאילו תרגילים יש להימנע?
רוב הרופאים ממליצים להימנע מתרגילים שדורשים שכיבה ממושכת על הגב לאחר הטרימסטר הראשון. רצוי להימנע מקפיצות רבות מדי, זינוקים, שינויי כיוון פתאומיים (עלולים לגרום להיפרדות שלייה), ומפעילויות המערבות חשש לפגיעה בבטן, כגון משחקי כדור בעוצמה רבה.
זכרי כי שיווי המשקל משתנה בהריון, ובכך בעצם ישנה סכנה לנפילה, ולכן התעמלות על מדרגה ורכיבה על אופניים עלולים לגרום לאובדן שיווי משקל.
איזו פעילות גופנית כדאי ומומלץ לעשות בזמן ההריון?
תרגילי רצפת האגן - חיזוק שרירי רצפת האגן (קרקעית האגן) מסייעים לאישה לשמור על טונוס שרירי הנרתיק שלה, ובאותה הזדמנות מחזקים גם את השרירי הרחב בטני, שמחזיק את הבטן ואת האיברים הפנימיים.
כיום ישנם קורסים רבים לנשים בהריון כמו: יוגה, פילאטיס, תנועה, התעמלות ועוד. שיעורים אלה לא רק מסייעים לאישה לחזק ולחטב את גופה, אלא גם שמים דגש מיוחד על הכנה גופנית ללידה.
והחשוב מכל- מעבירים אותם מורים שהתמחו בעבודה עם נשים בהיריון, ולכן ניתן להתייעץ איתם בכל נושא, ולדעת כי התרגילים הם בטוחים.
קראי על: חופשת לידה, דמי לידה וזכויות אחרות לפי חוקי העבודה
בואי לראות וללמוד כמה טיפים על פעילות גופנית מומלצת לנשים בהריון: