לידת בית Home Birth - מה שחשוב למי שרוצה ללדת בבית

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

לידת בית Home Birth - מה שחשוב למי שרוצה ללדת בבית...


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

לידת בית (Home Birth) היא לידה הנערכת בסביבה שאינה חלק מבית היולדות, בשימוש בשיטות לידה טבעית ובדרך כלל על ידי מיילדת ולא על ידי רופא. לידת בית היא אירוע מרגש להפליא - האפשרות ללדת את התינוק או התינוקת בביתם, בחיק משפחתם החדשה, עטופים בכל החום והאהבה שהצטברו בבית לאורך השנים, היא זכות מרגשת מאין כמוה.

הסביבה הביתית היא סביבה נפלאה ליצירת הקשר הראשוני, והיא משמשת כסביבה בטוחה ומרגיעה ללידה.   

מדוע נשים בוחרת ללדת בבית ולא בחדר לידה בבית חולים?

בזמנים קדומים יותר, נשים היו יולדות במחיצתן של נשים ובסביבתן הטבעית. הן לא היו חשופות להתערבויות רפואיות, וסמכו מספיק על גופן ועל ניסיונן של נשים אחרות שינחה אותן בתהליך הלידה.

אך במרוצת המאות האחרונות הלידות הועברו לבתי החולים, והוגדרו כ"אירוע רפואי" לכל דבר. מעבר זה לבית החולים נועד כדי למנוע סיבוכים בלידה בתקופה בה תנאי הסניטריה היו עגומים, ואכן הוא מנע סיבוכים מיותרים רבים.

עם זאת כיום, כאשר יש דרך לנקות ולעקר את הסביבה הביתית וכאשר הידע הרפואי מתפרש אל מחוץ לגבולות בתי החולים, נשים רבות בוחרות לשוב וללדת בסביבתן המוכרת.

אילו נשים מעדיפות לידת בית לפי המחקרים?

נשים בוחרות ומעדיפות לידת בית על פני חדר לידה כשישנה העדפה לחוויה אינטימית יותר בקרב בני המשפחה ובסביבה מוכרת, או כשישנו רצון להימנע מחוויית לידה בעלת התערבויות רפואיות מדי.

למעשה, חמשת הסיבות הנפוצות ביותר לשאלה מדוע בחרת ללדת בבית? הן בטיחות, רצון להימנע מהתערבויות רפואיות לא נחוצות, חוויות שליליות קודמות מלידה בבית חולים, יותר שליטה על החוויה ורצון ללדת בסביבה נוחה ומוכרת.

נשים רבות מרגישות ביטחון כאשר ישנה נגישות לטיפול רפואי במידה ויזדקקו לו, כלומר שביתן נמצא במרחק של חצי שעה מקסימום מבית חולים.

קיראי בהרחבה על: לידה טראומטית

ישנן מגבלות בריאותיות על לידת בית משום שיולדות מסוימות צריכות נגישות למכשירים רפואיים.

מגבלות אלו יכולות להיות היסטוריה רפואית מורכבת של היולדת; סיבוכים בלידות קודמות; פגמים ברחם או בתעלת הלידה; או נתונים מגבילים בהריון הנוכחי. פרמטרים כגון גיל ההריון, משקל העובר והמצב התזונתי של האם (עודף או תת משקל) עשויים גם הם להשפיע על הבחירה, כמו גם לידת תאומים.

בשורה התחתונה אישה שרוצה ללדת בבית צריכה להגיע ליום הלידה כשההריון שלה מוגדר כהריון  תקין ובסיכון נמוך, ללא נתונים חריגים או נדירים יחסית.

קיראי עוד מידע שיעזור לך להחליט איפה ללדת?

מי מורשה לבצע וללוות לידת בית?

לפי הנחיות משרד הבריאות, המורשים להגדיר עצמם כעוסקים בלידות בית הם מיילדת שיש לה וותק של שלוש שנים לפחות בחדר לידה בבית חולים מוכר והיא רשומה בפנקס המיילדות בישראל, או רופא מומחה ביילוד וגניקולוגיה עם רישיון ותעודת מומחה, בנוסף לניסיון בחדר לידה מוכר.

עוד מדגיש משרד הבריאות כי יש על מבצע הלידה לעבור קורס של החייאת ילודים ועליו להיות בעל ביטוח אחריות מקצועית וביטוח צד ג'.

מיילדות הבית הן לרוב מיילדות מנוסות בלידות בתי חולים ובלידות בית, שאמונות על טיפול רפואי מוגבל אך לרוב ממצה - ידע כיצד להתמודד עם חוסר בחמצן, דיסטוסיה של הכתפיים (כשכתפי העובר רחבות מדי למעבר בתעלת הלידה), פצעים לאחר הלידה, תפירת קרעי פרינאום והחייאת תינוקות.

קיראי בהרחבה על: שיתוק ע"ש ארב ומקרי רשלנות רפואית בלידה

מיילדות הבית בישראל הקימו ארגון שנקרא אמה"י דרכו ניתן ליצור קשר ולבחור מיילדת בית רשומה.

חשוב לדעת: כללים לשמירה על הבריאות שלך ושל העובר בעת לידת בית!

בשרה התחתונה, נשים רבות מעוניינות לדעת אם לידת בית היא בטוחה כמו לידה בבית החולים. המחקרים שנערכו על הנושא התקשו לקבוע זאת בגלל מספר מגבלות מחקריות.

עם זאת מחקר שנערך בבריטניה בשנת 2007 וכלל מעל לחצי מיליון נשים בהריון בסיכון נמוך שתכננו לידת בית או לידת בית חולים קבע כי: לידת בית לא מגבירה סיכונים של מוות לתינוק (Perinatal Mortality) בתנאי שמי שמנהלת את הלידה היא אשת מקצוע שאמונה בהחייאת תינוקות וכי ישנה גישה לבית החולים במקרה הצורך.

בנוסף, המחקר קבע כי נשים שילדו לידת בית מתוכננת קיבלו פחות הפניות לטיפול רפואי נוסף מאשר נשים שילדו בלידה מתוכננת בבית החולים. מחקר קודם שנערך בארה"ב בשנת 2005 קבע כי אחוזי התמותה ליולדות ולעוברים היו זהים בלידות בית ובבתי חולים, אך שיולדות בית נזקקו פחות להתערבויות רפואיות כגון ניתוח קיסרי או לידת ואקום.

היו מחקרים שמצאו כי נשים חוות כאב בצורה אחרת, שלילית פחות, כשהן בסביבתן הביתית. הדגש על תכנון הלידה משמעותי משום שהוא מוציא מהמחקר נשים שילדו בבית משום שלא הספיקו להגיע לבית החולים למרות שתכננו ללדת שם.

כל אחת צריכה להכיר: תנאים הכרחיים ללידת בית

משרד הבריאות מגדיר תנאים הכרחיים לסביבת היולדת: לוודא כי בית היולדת מתאים ללידת בית וכי יש בו מים זורמים חמים, חשמל, חימום, טלפון, והוא שומר על תנאי סניטריה בסיסיים.

לחצי כאן לקריאה על: תנוחות לידה

ישנו פירוט של האביזרים הרפואיים הדרושים ללידת הבית, אביזרים איתם מגיעה כל מיילדת מצוידת. בנוסף, על היולדת להכין תיק רפואי שמפרט את ביקוריה אצל רופא או אחות טיפת חלב לצורך מעקב הריון.

אביזרים נוספים שעשויים להקל על חוויית הלידה גם הם מומלצים: בריכת מים מתנפחת, כדור פיזיו, שמנים ארומטיים שמסייעים לתהליך, סדין ניילון מתחת למיטה הזוגית, אוכל קליל ללידה, פדים לספיגת הדימום לאחר הלידה ועוד.

ללדת בבית - חסרונות יתרונות ובסופו של דבר: ההחלטה שלך!

לסיכום ללידת בית, ממש כמו ללידה בבית חולים, יש גם יתרונות וגם חסרונות. היתרונות הברורים הם כאמור סביבה אינטימית שידועה כמקדמת לידה, פחות התערבויות רפואיות ומכאן גם החלמה מהירה יותר לאם.

החסרונות הם מרחק מציוד רפואי מתקדם במידת הצורך, כמו גם החלטות רפואיות שנעשות רק על סמך דעתה של המיילדת ללא התייעצות עם אנשי צוות נוספים.

חיסרון נוסף ומשמעותי לחלק מהנשים הוא החיסרון הכלכלי: לא רק שעבור לידת בית צריך לשלם למיילדת וגם לדולה, אם שוכרים את שירותיה של אחת כזו, אלא בנוסף אישה שיולדת בבית אינה זכאית לקבל מענק לידה מהמוסד לביטוח הלאומי.

זאת משום שמענק הלידה תלוי באשפוזה של האישה. במידה והיא והעובר מתאשפזים לאחר לידת בית למשך יותר מ-12 שעות היא זכאית למענק, אך במידה והכל התנהל כשורה כמו שכולם מקווים היולדת אינה זכאית למענק.

חושבת ללדת בבית? צפי בסרטון הבא (באנגלית):


תאריך: 16/07/2014 16:48