הצבת גבולות לילדים - הדרכת הורים בחינוך נכון
הגננת אמרה לכם בנימה ביקורתית ש "רואים שאתם לא מציבים גבולות בבית", שמעתם שתי אמהות מדברות בגן המשחקים על איך הן מעמידות גבולות לילדים שלהם כשהם לא מסדרים את החדר, כתבות, תוכניות טלוויזיה ופינות ברדיו מוקדשים למטרה זו - ואתם נבוכים ושואלים – מה זה בעצם אומר?
אז ראשית כל חשוב לדעת כי הצבת גבולות אינו עניין מלחמתי, גם אם אתם לא הורים קשוחים במיוחד, בעזרת כמה כלים חשובים תוכלו ליישם את הדברים בבית. שנית, הצבת גבולות היא תהליך - זה לא פתרון של זבנג וגמרנו - דרושה סבלנות. ומכאן מגיע הרעיון של הדרכת הורים לגבי הצבת גבולות לתינוקות, לילדים ולבני נוער.
הדרכת הורים מקצועית - על מה ולמה?
הצבת גבולות רלוונטית בכל פעולה או עשיה של התינוק או הילד, שחשובה לכם שתעשה על פי מה שאתם חושבים או אומרים לו לעשות: סידור החדר, עשיית שיעורי בית, אכילה מסודרת, הליכה לישון בזמן, מקלחת בזמן, אלימות כלפי חבר או אח, ממתק אחד ביום ועוד.
הצבת גבולות חשובה להתפתחות התקינה של הילד מלידתו, ובעלת חשיבות זהה להענקת אוכל, אהבה, הקשבה, ושאר הצרכים החשובים לו. למעשה הצבת גבולות היא בדיוק מה שיאפשר לו אחר כך להיות עצמאי ולהרגיש בטחון במה שהוא עושה.
לקריאה נוספת בנושא: גברים ותינוקות - היתרונות שבהורות משותפת
הנקודה רלוונטית לגבי תינוקות, ילדים קטנים בני נוער ומתבגרים. זיכרו כי אם אתם לפני או לאחר לידה ראשונה, יש הרבה מה לדעת ולא חסר ממי ללמוד. חשוב לדעת להציב גבולות לתינוקות מגיל צעיר מאד וחשוב לדעת איך עושים את זה נכון - בעיקר נכון לתינוק שלכם.
הדרכת הורים על הצבת גבולות לתינוקות ולילדים - כללים חשובים:
-
כבוד לילד - אתם רוצים שירחוש כבוד לכם, רחשו גם לו כבוד.
-
התאמת הגבולות לגיל שלו ולשלב ההתפתחותי בו הוא נמצא - ישנם דברים שלא ניתן לדרוש מהילד בכל גיל וחושב להיום ערים לכך.
-
אמונה במה שהחלטתם - למה החלטתם שיעשה שיעורים אחרי בית הספר ולא בערב, כי זה נוח לכם או כי אתם מאמינים שהוא יהיה מרוכז יותר אז? עמדיה מאוחרי ההחלטה תוך אמונה בה היא שמאפשרת את העקביות בדיוק עמו שאתם עקביים בכך שלא תאפשרו לו להסתובב לבד ברחוב בלילה.
-
כנות בהחלטה – היו כנים עם עצמכם: האם אתם מתעקשים כי "לא בא לכם" או כי באמת אתם מאמנים שכך צריך להעשות?
-
היו מודעים להשלכות של הצבת גבולות - קשה להגיד לא לילד (בעיקר כשהוא צורח באמצע הקניון ורוצה עוד גלידה) וזה מעלה הרבה רגשות אשם, אם לא תתכחשו לרגש זה תוכלו לחיות עמו יותר בשלום ולהבין כי לטווח הרחוק אתם פועלים רק לטובתו.
-
ספקו הסבר להגבלה - תינוק או ילד צריך להבין שבעולם הכאוטי הזה יש סיבה ותוצאה לכל דבר וכשאתם לא מרשים משהו יש מאחורי זה טיעון הגיוני, תנו קרדיט להבנה של ילדכם.
-
אל תאיימו בעונש אם אתם לא מתכוונים לבצעו - לפעמים תציבו גבול ובכל זאת הילד יעבור אותו (כן, זה קורה), אם תחליטו לתת עונש זה בסדר, אך זכרו לקיים אותו אחרת כל התהליך הלך לאבדון. עליו להבין שאתם עומדים מאחורי ההחלטות שלכם, הן בשביל ההתנהלות שלכם בבית, אבל גם אח"כ להתנהלות שלו מול אחרים בעולם.
-
גלו הבנה והקשבה ואמרו זאת לילדכם - "אני מבין שאתה כועס / מפחד/ נעלב, אבל..." זה יעזור לו להבין איך קוראים למה שהוא מרגיש.
קראו בהרחבה על: טלטול תינוקות או תסמונת התינוק מהנוער
- חשוב מכל - היו מתואמים בגבולות שקבעתם להציב - שבו יחד כל כמה ימים וכתבו איך אתם מתמודדים בכל מצב, על מה אתם מוותרים לו ועל מה לא. יצירת בלבול אצל הילד לא תטיב עמכם ולא עם ילדכם ובעקר תבזבזו אנרגיה רבה במלחמות שיכלתם למנוע.
בואי לקרוא על: ילד ראשון - כל המידע וכל התשובות לכל שאלה שלך!