דם טבורי או Cord blood - כל התשובות לכל שאלה שלך באתר לידה!

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

דם טבורי או Cord blood - כל מה שחשוב לך לדעת!


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

דם טבורי או בלועזית Cord blood הוא הדם שנותר בחבל הטבור של התינוק לאחר לידתו. לאחר שהתינוק יוצא לאוויר העולם, גופה של האם משחרר את השליה, אותו אבר זמני אשר העביר חמצן והזנה לתינוק בזמן ששהה ברחם אימו.

עד לאחרונה, גם חבל הטבור וגם השליה הושלכו לאחר הלידה ללא היסוס. אך במהלך שנות השבעים של המאה העשרים החוקרים גילו כי חבל הטבור יכול לספק את אותם תאי גזע שיכולה לספק תרומת מח העצם. וכך החלו למעשה לאסוף ולאחסן דם מחבל הטבור.

תאי הגזע Stemm Cell האלה הם מסוג ספציפי, וקשורים לדם. הם תאים מוקדמים ביותר שנמצאים בעיקר במח העצם ומסוגלים להתפתח לשלושה סוגים של תאי דם בוגרים הקיימים אצלנו בדם - כדוריות דם אדומות, כדוריות דם לבנות וטסיות דם. ייתכן כי בעתיד ימצאו דרך לפתח מתאי הגזע סוגים שונים של תאים בגוף.

לקריאה נוספת: חיסונים לתינוק לפני הנחיות משרד הבריאות

החשיבות של תאי הגזע לחידוש התאים בגוף האדם היא עצומה. כיום ישנם ניסיונות מוצלחים להשתיל מח עצם בגוף בו נצפו בעיות בתאי הגזע, משום שמח העצם נחשב מקור טוב לתאי גזע.

לשם מה שומרים דם טבורי Cord blood?

קשה לחשוב על כך כשהתינוק עוד לא נולד, אך למרבה הצער עלול לקרות מצב בו הוא יחלה במהלך חייו ויזדקק לחיזוק. מחלות רציניות כגון סרטן של הילדות, מחלות דם וכשלים במערכת החיסונית דורשים טיפולים בקרינה וכימותרפיה, טיפולים אשר ידועים בגרימת נזק לתאים בגוף. לרוע המזל, הטיפולים האלה הורגים גם תאים "טובים" רבים יחד עם ה"רעים", כולל את תאי הגזע הבריאים והחשובים שנמצאים במח העצם.

בהתאם לסוג המחלה והטיפול שמתאים לה, יש ילדים שזקוקים להשתלת מח עצם (מתורם שתאי מח העצם שלו דומים מאוד לשלהם). תאי גזע יוצרי דם מושתלים אז לתוך הילד החולה, ותאים אלה ממשיכים לייצר תאי דם בריאים וחדשים ומגבירים את יכולות ייצור הדם של הילד וכך גם את פעולת המערכת החיסונית שלו.

איך מוציאים את הדם הטבורי בחדר הלידה?

את הדם הטבורי קל להוציא מחבל הטבור והוא נאסף מיד לאחר הלידה, ללא פעולה חודרנית.

פשוט מוציאים את הדם שנמצא בחבל הטבור ומעבירים אותו למעבדה, שם הוא מעובד ומאוחסן בבנק טבורי, זמין לשימוש בתאים שבו במקרה של השתלת תאי גזע.

כדי לעשות את התהליך יש צורך בשימוש בערכה מיוחדת שההורים צריכים להזמין מבעוד מועד. אם נרשמים לבנק דם טבורי, אנשי הבנק דואגים לכך מראש.

לאחר לידה וגינאלית, הדם הטבורי ילקח בדרך כלל לפני שהשליה יוצאת. צד אחד של חבל הטבור עדיין מחובר אליו, וניתן לאסוף את הדם מחבל הטבור.

לאחר שהדם נאסף מהחבל, ממוקמות מחטים על פני השטח של צד השליה שהיה מחובר לתינוק כדי לאסוף יותר דם ותאים מכלי הדם הגדולים שהאכילו את התינוק.

במסגרת לידה בניתוח קיסרי איסוף דם טבורי הוא מורכב יותר משום שהמטלה העיקרית של המנתח היא לדאוג לצרכי האם והתינוק. לאחר שהתינוק נולד והרחם נתפר, אז יכול להיאסף הדם הטבורי.

עם זאת, פחות דם טבורי נאסף בדרך כלל כאשר הלידה נערכת בניתוח קיסרי. הכמות שנאספת היא קריטית משום שככל שנאסף יותר דם כך גם נאספים יותר תאי גזע, וכך גדל הסיכוי להשתלה מוצלחת.

קראי על: התמודדות עם לידה טראומטית

עד מתי ניתן לאחסן דם טבורי? בגלל שהמחקר החל רק בשנות השבעים עדיין לא ברור כמה זמן הדם יכול להחזיק מעמד. עם זאת, השתלות בדם טבורי שנשמר יותר מעשור זכו להצלחה, ורוב המדענים מסכימים שבאופן תיאורטי הדם יכול להשתמר לכל החיים.

בעד ונגד שימוש בבנק דם טבורי

אחת הסיבות המרכזיות לשימור דם טבורי היא מחלה רצינית במשפחה או תורשתיות מועדת לכך. אך הסיכויים שהתינוק הממוצע ישתמש בדם הטבורי המאוחסן שלו או שלה הם מאוד נמוכים. בנוסף, עלויות האחסון יכולות להיות גבוהות.

קראי גם על: חיתןך החיץ בלידה

אמנם ישנו שוני קל בין הבנקים השונים, אך מדובר בכמה אלפי שקלים לפחות, ועוד שכר תחזוקה. לא כל משפחה יכולה לעמוד בנטל הכלכלי הזה. אמנם תאי הגזע עשויים להשתמר לנצח, אך יכולת ההשתלה שלהם על האדם שהם שייכים לו הולכת ופוחתת עם הגיל.

זאת משום שככל שהאדם גדול יותר כך צריך יותר תאי גזע בהשתלה מוצלחת. תאי גזע של חבל הטבור לא מספיקים בכמותם כדי להשלים את מה שאדם מבוגר זקוק לו בהשתלה.

בנוסף לכך, עדיין לא ברור אם ההתאמה המוחלטת היא כל כך משמעותית, או שניתן אפילו להשתמש בהצלחה גדולה בדם טבורי של אדם זר. זאת משום שתאי הגזע האלה הם כל כך מוקדמים שהם יכולים להתאים את עצמם במהירות ולכן יש פחות סיכויים שהגוף ידחה אותם. לכן לא צריך התאמה מושלמת בין התורם לנתרם כדי שההשתלה תצליח.    

מה עוד שעדיין לא ברורה ההשפעה של השתלת תאים זהים בגוף חולה. יש מדענים שסבורים שאם ישתילו את התאים בגוף התינוק הוא עלול לחזור על המחלה. רוב ההצלחות בתרומות מח העצם משויכות לתרומות שנעשו לקרוב משפחה, לא לילד התורם עצמו.

אך ההחלטה אם לשמר דם טבורי או לא נתונה בידי ההורים. אין לכך המלצות רשמיות, בעיקר משום שעדיין לא ברור עד כמה הדם הטבורי ישמש את תורמו ביום מן הימים, אך מדענים רבים מבטיחים כי למרות היכולת המוגבלת של הדם הטבורי כיום, בעתיד ניתן יהיה להשתמש בו למגוון פתרונות בריאותיים.

לכן ההחלטה אם לשמר או לא נתונה בידי ההורים. אין יכולת להסתכל על השימור כ"תעודת ביטוח" לבריאות הילד, משום שזה פשוט לא נכון. אבל אם המחיר משתלם, המצב מתאפשר וההורים חשים בנוח עם כך, אין שום סיבה שלא לפנות לשירותי בנק טבורי כזה או אחר ולשמר את הדם הטבורי, מתוך תקווה שלעולם לא יצטרכו להשתמש בו.

בשאלות נוספות בנושא ניתן לפנות אלינו או להתייעץ עם האחות בתחנת טיפת חלב.


תאריך: 17/07/2014 17:04