צהבת אחרי לידה - הכל על צהבת אצל תינוקות

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

התינוק שלך חלה בצהבת לאחר הלידה?


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

צהבת שלאחר הלידה או Neonatal jaundice היא מחלה נפוצה המופיעה אצל תינוקות, כיומיים לאחר לידתם.

אצל פגים הסיכון לחלות בצהבת גבוה יותר והמחלה עלולה להופיע כעבור 7 ימים לאחר הלידה. כ–40% מכלל התינוקות נולדים עם צהבת ומכאן שהמחלה נפוצה ביותר.

למחלה דרגות שונות. ברוב המקרים אין להורים סיבה לדאגה. המחלה נעלמת תוך ימים. אצל פגים משך הריפוי יכול להיות ארוך יותר. חשוב לזכור כל העת כי המחלה נפוצה מאד בקרב תינוקות וניתן לאבחנה מיד, כבר בתוך חדר הלידה.

הסימנים להופעת הצהבת או Neonatal jaundice

אם צבע עורו של התינוק מקבל גוון צהוב בפנים, בחזה ובבטן, סביר להניח שמדובר בסימנים מעידים להופעת מחלת הצהבת.

אצל תינוקות עם עור כהה ושחור, הצבע הצהוב בעקבות המחלה יופיע בלבן של העיניים ובכפות הידיים והרגליים, שצבעם בהיר.

בנוסף לגוון העור כסימפטום, אם התינוק מתקשה במציצה, הנקה, אכילה, הוא ישנוני, השתן שלו כהה והצואה בהירה, קיימת סבירות גבוהה שהוא מפתח צהבת שלאחר לידה.

למה זה קורה לתינוק?

לפי ההסבר של ד"ר רבקה רגב מנהלת יחידת ילודים בבית החולים "מאיר", תינוקות נולדים עם כמות כדוריות דם גדולה יחסית לילדים ומבוגרים.

בפירוק נורמאלי של הכדוריות הללו נוצר חומר צהוב שנקרא בילירובין. הגוף יודע לסלק אותו מזרם הדם לכבד ומשם הוא מופרש מחוץ לגוף באמצעות הכליות.

ככל שהכבד מפותח ומתפקד טוב יותר, כך רמת הבילירובין בגוף נמוכה יותר. אצל תינוקות שזה עתה נולדו, הכבד רק התחיל לעבוד ובתור שכזה כושר פירוקו נמוך בהשוואה לילדים ומבוגרים, שרמת הבילירובין בגופם נמוכה בהתאם. להורים אין מה לדאוג. אצל תינוק בריא הכבד מתפתח במהירות ויודע לשפר את ביצועי הפירוק שלו מה שגורם לסילוק הצהבת תוך זמן קצר יחסית.

לפי העולה מהפרסומים של קופת חולים "מכבי", תינוקות יונקים עלולים לחלות בצהבת. חלב האם מכיל חומר שגורם לצהבת אך אינו מזיק ואין צורך להפסיק את ההנקה אם מתגלה הצהבת. במקרים נדירים כנטען על ידי רופאי "מכבי" הצהבת יכולה להיגרם גם מסיבות נוספות כגון: מחלת כבד, זיהום, פעילות ירודה של בלוטת התריס, מחסור מולד באנזימים, חסימה של המעי הגס.

לחצי לקריאה מורחבת בנושא: הנקה בזמן מחלה

לפי ד"ר רגב רבקה, תינוקות אשר סוג דם אמם הוא O וסוג דמם הוא A או B יכולים להיות נוגדנים בדם האם, נגד קבוצת דם A או B, שיכולים לעבור דרך השליה ולגרום לפירוק מהיר יותר של כדוריות הדם והעלאת רמת הבילירובין.

עוד טוענת ד"ר רגב שתינוקות שנולדו לפני שבוע 37 או כאלה שנולדו בלידה מכשירנית שגרמו לשטפי דם בעור, הם בקבוצת סיכון לחלות בצהבת. לתורשה יש מקום גם במקרה זה. אם הילד הקודם חלה בצהבת, אל תופתעו אם התינוק החדש יחטוף גם הוא את המחלה לאחר לידתו.

איך מאבחנים רופאים בודקים את התינוקות עם לידתם. בגלל שהצהבת מופיעה כמה ימים לאחר הלידה נהוג להשאיר את התינוק בבית החולים להשגחה ובדיקות דם נוספות במידת הצורך.

אם התינוק שוחרר לביתו על ההורים לבדוק את גוון עורו בחדר מואר, את צבע הלובן בעיניים. אפשר ללחוץ בעדינות על האף או על המצח. אם צבע העור לאחר הלחיצה הוא צהוב, חובה לפנות בדחיפות לרופא.

הרופא יבצע בדיקת דם לצורך קביעת רמת הבילירובין בדם. אם הסימנים של הצהבת נמשכים יותר משבועיים מבצעים בדיקת דם המיועדת לקבוע אם התינוק סובל ממחלת כבד.

קיראי על: חיסונים לתינוק לפי הנחיות משרד הבריאות

הטיפול בצהבת לאחר לידה

אם ההורים מתרשמים שהתינוק חש בטוב ותפקודו הכללי תקין, אין צורך בטיפול מיוחד. הצהבת חולפת לאחר מספר שבועות. אם זה לא קורה יש לפנות בדחיפות לרופא.  אם הצהבת התפשטה לרגליים ולזרועות ואם הצואה בהירה והשתן כהה, זו נורת אזהרה להורים להתפרצות המחלה המצריכה טיפול דחוף. מה הטיפול?

נהוג לטפל באור, באמצעות מנורת אולטרא סגול. התינוק שוכב עירום ועיניו מכוסות. המנורה משייטת על גופו. הטיפול נמשך כיומיים ויש לו גם תופעות לוואי כמו, פריחה בעור ושלשולים.

אם המחלה מחמירה ורמת הבילירובין עולה לגבהים מסוכנים יתכן שיידרש עירוי גם לתינוק. צהבת שנגרמת מזיהום תטופל באמצעות תרופות מתאימות.

סיבוכים אפשריים של צהבת אחרי הלידה

אם החומר הצהוב, הבילירובין הצטבר בגוף ברמות גבוהות ולא נעשה טיפול לסילוקו, הוא עלול להצטבר במוח של התינוק, לגרום לצהבת במוח שמתדרדרת לנזק מוחי ואף למוות במקרים קיצוניים.

רמת בילירובין שעולה באופן קיצוני כשבוע ימים לאחר הלידה עלולה להיגרם מהנקה. לפי רופאי "מכבי", צהבת מהנקה מופיעה אצל כ 2% מהתינוקות ונעלמת לאחר כשבועיים. אם יש צורך מפסיקים את ההנקה כדי לבדוק את השפעתה הישירה על רמות הבילירובין.

גם ד"ר רבקה רגב מסכימה שהנקה עלולה לגרום לצהבת במיוחד כאשר ההנקה אינה מבוססת היטב, כהגדרתה. תינוקות שניזונים מתחליפי חלב הסיכון שלהם לחלות בצהבת נמוך יותר.

ד"ר רגב ממליצה לאמהות להקפיד על שמונה עד 12 הנקות ביממה, במהלך הימים הראשונים שלאחר הלידה. על ידי כך כמות  החלב תהיה גבוהה יותר, התינוק יאכל  טוב יותר והצהבת תרד. בכל מקרה, סבורה ד"ר רגב שחלב אם הוא המזון האידיאלי לתינוק, חרף היותו מחולל אפשרי לצהבת.

למידע נוסף: יועצת הנקה

ברית מילה וצהבת

לפי פרופ' שאול דולברג, מומחה ברפואת ילדים, צהבת שכיחה שמגיעה לשיאה כעבור יומיים מהלידה וחולפת תוך מספר ימים, אינה מגבילה את ביצוע המילה. מצד שני, קיים מצב נדיר, בו הצהבת המתפתחת, היא משנית למחלה בכבד ובמחלות כבד, עלולים להיפגע גורמי הקרישה של הדם.

בעת ביצוע ברית המילה עלול להיגרם דימום מסכן חיים. בצהבת שמקורה במחלת כבד, גוון העור הוא ירקרק. כיוון שלא כל מוהל הוא גם רופא שיוכל להבדיל בין גווני העור, מקובל היום, לטענת פרופ' דולברג,  לא למול כאשר יש צהבת.

רמת הצהבת בה המוהלים מתירים למול שונה בין המוהלים השונים. בבדיקות הדם המודרניות לצהבת, ניתן בקלות להבחין איזו משתי הצורות של צהבת יש לתינוק ועל סמך זה אפשר להחליט אם ניתן למול מבחינה רפואית.

צהבת מבוגרים

אם אצל התינוקות הצהבת נגרמת מיכולת מוגבלת של הכבד "התינוקי" , אצל מבוגרים הגורם למחלה הוא בדרך כלל זיהום מאחד או יותר וירוסים הפוגעים בכבד. המגע האנושי לצורותיו השונות תורם להדבקה הנגיפית. לפי העולה מהמאמר של  ד"ר דליה נבות-מינצר משירותי בריאות כללית לקבוצת נגיפי הצהבת משתייכים הנגיפים, A,B,C.

צהבת מסוג A נגרמת ממעבר הנגיף מאדם לאדם שנמצאים במגע קרוב וחשיפה להפרשות גוף. הנגיף דוגר בגוף במשך מספר שבועות עד להופעתו החיצונית על העור. הסימנים לקיומה הם בעיקר: כאבי ראש, בחילות, חום וחוסר תיאבון. היא נעלמת לאחר כשבועיים. דרגות חומרתה משתנות עם הגיל.

נגיף הצהבת מסוג B מועבר מאדם לאדם במגע עם דם, ביחסי מין, בשימוש באותם מחטים כמו אצל נרקומנים שמזריקים את הסם וגם מאם היילוד. הסימפטומים דומים לאלו של צהבת מסוג A.
לפי ד"ר נבות מינצר, כ – 5% מאלו שחלו בצהבת זו יהפכו לנשאים של הנגיף. חלקם עלולים לפתח מחלת כבד כרונית.

לשני הנגיפים הללו יש חיסון. הוא ניתן במנות לאחר הלידה בהפרשים של חודשים עד שנתיים. צהבת מסוג C נגרמת מהדבקה מעירוי דם, שימוש במחטים משותפות, מגע מיני. חריפותה פחותה מהאחרות אך אין לה חיסון ולכן כדאי להימנע מכל אופציה להדבקה.

אצל ילדים ומבוגרים הטיפול דומה בעיקרו. הוא בעיקר תומך וללא מתן תרופות. מומלץ לנוח, לאכול ככל שניתן, להימנע ממגע עם אחרים, להתייעץ עם הרופא אם להפסיק לקיחת תרופות כרוניות, שעלולות להתנגש עם המחלה ולייצר תופעות לוואי חמורות. אם הכבד נפגע מהזיהום הסיפור הוא אחר ודורש טיפול ממוקד כנגד זיהומים.

לקריאה נוספת: דיכאון לאחר לידה


תאריך: 10/09/2014 13:14