הנקה בזמן מחלה - כל התשובות לכל שאלה שלך באתר לידה!

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

האם כדאי להניק את התינוק בזמן שהאם חולה?


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

נשים רבות אינן בטוחות באשר לשאלה: האם כדאי להניק את התינוק גם בעת שהאם סובלת ממחלה כלשהי, כגון שפעת, חום גבוה, צינון, דלקות וכדומה. מערכת אתר לידה מקבלת מדי יום פניות ושאלות של אמהות צעירות שמבקשות לדעת את התשובה ולכן מצאנו לנכון להרחיב בנושא הנקה בזמן מחלה.

כיום, ידוע מעל לכל ספק כי חלב אם הוא התזונה הטובה והבריאה ביותר לתינוק שאך הולד. תינוק אשר מוזן על ידי חלב אם, סביר יותר כי ההתפתחות הפיזית והמנטלית שלו בשלבי החיים המוקדמים תהיה טובה ובריאה יותר.

כמו כן, מחקרים שנערכו לאחרונה הוכיחו כי תינוקות שינקו הם בעלי סיכוי נמוך יותר לפתח בעיות של עודף משקל, הפרעות קשב בתקופות מאוחרות יותר בחיים, או הפרעות של דימוי עצמי או הפרעות אישיות דומות.

על כן, כיום, נשים רבות יותר ויותר מעדיפות להיניק את תינוקותיהן. אולם, תהליך ההנקה מחייב את האם להקשיב לגופה ולטפל בו באופן דומה לדרך בה טיפלה בו בהריון, כי בעת ההנקה נמשך הקשר הישיר בין גופה ותזונתה לבין התינוק.

הנקת התינוק בזמן מחלה

נשים רבות חוששות להיניק את תינוקן בזמן מחלה, מתוך חשש שהחיידקים שבגופן יעברו אל התינוק ויגרמו לו לחלות. אולם, זהו חשש לא מבוסס. בעת מחלה, הגוף מייצר נוגדנים, עוד לפני שהאישה עצמה אף מתחילה להרגיש את הסימפטומיים של המחלה.

בשנים האחרונות נערך מחקר לגבי הקולוסטרום - כך נקרא החלב הראשוני שמופרש מן השד זמן קצר לאחר הלידה. נוזל זה מהווה מעין חיסון טבעי של אמא טבע.

הוא מכיל את כל הנוגדנים שפיתח גוף האם לכל אורך חייה עד הלידה, ונוגדנים אלו מועברים אל גופו של התינוק בעת היניקה.

בנוסף, כאשר האם חולה בזמן ההנקה, מפתח גופה נוגדנים שוב, למחלה הנוכחית, אשר גם הם מועברים לתינוק.

בשל העובדה שפיתוח הנוגדנים נעשה בשלב הראשוני של המחלה, מקבל אותם גם התינוק עוד לפני שהמחלה מגיעה לשלב מתקדם אצל האם והופכת למדבקת.

בשל כך, הנקה של התינוק בזמן שהאם חולה אף מומלצת לתינוק עצמו, משום שהיא יכולה להוריד את הסיכוי שלו להידבק מן האם - סיכוי שקיים לא רק בשל הנקה אלא גם בשל הימצאות עימה באותו חדר.

גם במקרה שהתינוק נדבק מהאם, קבלת הנוגדנים מבעוד מועד מחזקת את המערכת החיסונית שלו ומסייעת לו להתגבר על המחלה מהר יותר.

בנוסף, יש לזכור כי למרות שחיידקים אכן עוברים דרך החלב אל האם, הם עוברים בצורה חלשה יותר.

קיראי בהרחבה על: תזונה נכונה בזמן ההנקה

על כן, שוב, יש יותר סיכויים שהתינוק יידבק מן החיידקים שבאוויר ולא מאלו אשר בחלב, ולכן קבלת הנוגדנים בחלב חשובה כל כך, במיוחד בשל העובדה כי מערכת החיסון של תינוק רך איננה מפותחת.

ללא קבלה של נוגדני האם אך היחשפות לחיידקים שבאוויר, הוא צפוי לפתח את אותה מחלה רק באופן חמור יותר. למעשה, הנקה של התינוק בעת מחלה של האם מסייעת לבניית המערכת החיסונית שלו לא רק באופן מיידי אלא גם בטווח הארוך ולהמשך חייו.

בשל כל אלה, רופאים רבים ממליצים לנשים להיניק את תינוקיהן בזמן מחלה, ולא להימנע מכך. מעבר של נוגדני האם אל התינוק הוא הסיבה לכך שמחקרים רפואיים שנערכו מצאו כי תינוקות יונקים פיתחו פחות מחלות האופייניות לילדות כגון דלקות אוזניים, דלקות גרון, ושפעת.

כמו כן זוהה אחוז נמוך יותר של ילדים אף עם דלקות בדרכי השתן ואלרגיות. בנוסף, מחקרים נוספים הראו כי תינוקות שינקו, פיתחו פחות נטייה לחום גבוה לאחר חיסונים. על כן, מבחינת התינוק, אין כל מניעה מלהיניק בעת מחלה.

יש לך שאלות? ליחצי כאן לפניה אל יועצת הנקה

הנקה עם חום - מומלץ או לא?

בעת מחלה של האם המניקה הכרוכה גם בחום גבוה, מאבד גוף האדם כמו גדולה יותר של נוזלים. תהליך ההנקה, מצדה של האם, גם הוא גורם לאובדן מוגבר של נוזלים.

כמות הנוזלים המומלצת ליום לאישה מיניקה היא כשלושה ליטרים, אולם אישה שמיניקה עת חום, מומלץ כי תשתה כמו גדולה יותר של נוזלים. עם זאת, מצידו של התינוק, אין כל השפעה בשל החום הגבוה של האם. חום גבוה איננו סימפטום בפני עצמו, אלא רק דרכו של הגוף להתמודד עם פולש כגון חיידק, או אפילו להגן על הגוף בעת אלרגיה.

שתייה מרובה של נוזלים בעת הנקה עם חום תסייע לאישה להישמר מפני התייבשות וגם תימנע את היתדלדלות מאגרי החלב שלה, אולם התינוק עצמו איננו מושפע מכך.

עם זאת, לא מומלץ שאישה שסובלת מחום גבוה וחשה תשושה מדי בשביל להיניק תמשיך בהנקה בעת המחלה, שכן גם תשישות יתר עלולה להביא להתייבשות של החלב.

הנקה בעת נטילת תרופות - כדאי?

המודעות כיום לקשר בין נטילת תרופות בעת הריון או הנקה בין השפעה שלילית אפשרית על התינוק גדולה יותר מאי פעם. ידוע כיום כי יש תרופות רבות אשר עלולות לגרום נזק בלתי הפיך וחמור לעובר בעת נטילתם על ידי האם בזמן הריון, שכן חומרים תרופתיים מסויימים עוברים אליו ישירות דרך השלייה.

אולם, כאשר מדובר בהנקה המצב שונה. ישנן תרופות שאסורות לשימוש לנשים בהריון, אך אין כל מניעה ליטול אותן, ומאידך יש כאלו שהאיסור תקף לגביהן גם במצב של הנקה.

בנוגע לרוב התרופות, המעבר של החומרים אל התינוק על דרך החלב הוא בהיקף הרבה יותר קטן. אקמול, לדוגמא הוא תרופה שאין כל חשש לקחת אותה בעת הנקה, אולם ריטלין, מאידך, היא תרופה שידוע כי היא עוברת אל התינוק ויכולה לעורר אצלו תופעות לוואי לא רצויות.

במקרה שהאם סובלת ממחלה שמצריכה טיפול תרופתי שעלול להשפיע לרעה על התינוק, העצה המקובלת היא לבצע שאיבה של חלב המספיקה לכמה ימים לפני שהאם נוטלת את התרופות.

לקריאה נוספת: חיסונים לתינוק

כמו כן, חשוב לזכור שיש תרופות שלא מזיקות לתינוק אך פוגמות בתפוקת החלב - תחת קטגורייה זו נכנסות רוב התרופות נגד נזלת, וכן חליטות רבות נגד כאבי גרון, כגון תה מרווה ותה מנטה.

לסיכום, חווית ההנקה חשובה להתפתחות בריאה של התינוק, הן פיזית והן מנטלית. בעת ההנקה מתפתח הקשר בין האם לתינוק, דבר אשר מונע התפתחות חוסר ביטחון עצמי או חוסר תפקוד באינטראקציות חברתיות בשלבים מאוחרים יותר בחיי התינוק, על כן מומלץ להניקו גם בעת מחלה, אך תוך התייעצות עם רופא, אם הדבר כרוך בתרופות או בתחושת תשישות של האם.

נדגיש: ארגון הבריאות העולמי ממליץ להמשיך בהנקה גם כשהאם חולה, למרות שיש לה חום ולמרות נטילת תרופות. כמו כן מומלץ להמשיך ולהניק את התינוק גם שהוא עצמו חולה. למרות הכל ובכל מקרה, יש להתייעץ עם רופא ולא לקבל החלטות כלשהן לגבי הנקה בזמן מחלה מבלי לקבל את חוות דעתו של הרופא המטפל.

ליחצי לקריאה: כל מה שחשוב לדעת על משאבות חלב


תאריך: 20/07/2014 11:00