פונדקאות - כל התשובות לכל שאלה שלך באתר לידה!

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

תהליך פונדקאות - רגע לפני שמתחילים...


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

השינויים הרבים שעוברים על האנושות, בעיקר בעולם המערבי, טרם המירו את הצורך הכל כך בסיסי של האדם בצאצא משלו. כולנו מכירים את התשוקה לילד שאנחנו אחראים לו מרגע היוולדו.

דווקא האפשרויות הטכניות שהולכות ומשתכללות בארצות מתקדמות, מאפשרות היום לכל אחד כמעט לשכפל את הגנים שלו ושל בת זוגו לכדי ילד פרטי ונחשק, גם אם הוא מתקשה לעשות זאת בדרך כל בשר.

אחת הבעיות המרכזיות שעומדות בפני מי שרוצה ילד, היא קושי להגיע להתעברות בבטן היולדת או היעדר אשה הנושאת רחם תקין. חלק מהקשיים נפתרים באמצעות תרופות והפריה חוץ גופית, אבל בהרבה מקרים אין זה מספיק – יש צורך למצוא "בית גידול" – כלומר רחם תקין ובריא לנשיאת ההריון בשלמותו במשך תשעה חודשים.

קיראי בהרחבה על: אבחון וטיפול בבעיות פוריות

מהלך כזה, של שימוש ברחם אחד לטובת טיפוח של עובר השייך למישהו אחר, נקרא פונדקאות, והוא אחד הפתרונות היותר מתקדמים בהתגברות על קשיים בהולדת צאצאים.

סוגי פונדקאות

היום קיימים שני סוגים של תהליך פונדקאות, המוכרים ברחבי העולם. האחד הוא פונדקאות חלקית, המכונה גם מסורתית (Traditional surrogacy) והשני פונדקאות מלאה, הלא היא פונדקאות הריונית (Gestational surrogacy).

ההבדל העקרוני בין שתי השיטות הוא במקורה של הביצית: בפונדקאות חלקית, מופרית ביצית של הפונדקאית עצמה.

במקרה השני מופרית ביצית של האם המיועדת ומושתלת להריון וללידה בלבד אל תוך רחמה של הפונדקאית. בשני המקרים הזרע יהיה ממקורות שונים – אם מהבעל והאב המיועד ואם מבנק זרע זה או אחר. תהליך ההפרייה עצמו יהיה בדרך כלל חוץ גופי. 

 

שתי האופציות פותחות בעצם הרבה מאוד אפשרויות. בעולם יש מדינות רבות המאפשרות לנשים להרות מזרעם של גברים בודדים המעוניינים להקים משפחה (הומואים, למשל) ולעבור עבורם הריון ולידה.

נשים אלה גם רשאיות לשאת הריון שהושתל בגופן מתרומת ביצית זרה עם תרומת זרע עלום, וכל זה עבור אישה חד הורית בקצה האחר של העולם – כל האפשרויות ניתנות ליישום.

מעמד הפונדקאות בארץ ותהליך הבקשה

בארץ אושרה עד כה אך ורק פונדקאות מלאה. מאז שנת 1996 כל זוג הורים זכאים להגיש בקשה להתחלת התהליך, לבחור פונדקאית מתאימה להם, לתאם איתה עמדות ולזכות באמצעותה בנצר – אומנם לא פרי בטנם, אבל בהחלט נושא את כל הגנים שלהם בלבד.

הקשר בין ההורים המתקשים להרות לבין פונדקאית מתאימה נעשה בדרכים שונות, באמצעות חברות המתמחות בכך או באמצעים הנפוצים כיום בשוק, כמו רשתות חברתיות, אתרי אינטרנט ועוד.

מרגע שהוסכמו בין הצדדים כל הזכויות והחובות של כולם, מועבר החוזה לאישורה של ועדה מטעם משרד הבריאות. שם בוחנים כשבעה נציגים את הנתונים הכספיים, הביטחון בהעברת הילוד, האם הפונדקאית המיועדת חתמה עליו בידיעה עמוקה ובהבנה, והאם אף אחד מהצדדים לא נפגע מההסכם. לאחר שכל אישורים ניתנים, יכולים ההורים והפונדקאית להתחיל בתהליך עצמו.

קיראו בהרחבה על: מהו הסכם הורות ולמי הוא מיועד?

לאחר הלידה, מועבר הצאצא לידי ההורים, שמקבלים עליו בינתיים זכות למשמורת בעוד שבמקביל מהווה עובדת סוציאלית אפוטרופוסית על התינוק. אם הכל בסדר, יקבלו ההורים מהר מאוד מבית המשפט את צו ההורות המיוחל, שמסדיר לחלוטין את הורותם ומשחרר את משרד הרווחה מהנושא.

מי יכולה להיות אם פונדקאית?

אין ספק שהליך מורכב זה מהווה צומת מרכזי למפגש בין זוגות המשוועים להרחבת המשפחה לבין נשים הזקוקות לכסף. לשם כך הן חייבות לעמוד במספר קריטריונים ובדיקות מעמיקות.

המתנדבת לשאת ברחמה הריון זר תמיד תהיה בגירה בין הגילים 22 - 38, לא נשואה, בת דתם של ההורים המיועדים ושאינה קרובת משפחתם. הצעירה צריכה להיות אם לילד אחד לפחות ושעברה הליכי פונדקאות לא יותר מפעם אחת. כמו כן צריכה לעבור שנה אחת לפחות מכל הריון שהיה לה, אם היה.

יותר מזה, האשה צריכה לעבור בחינה פסיכולוגית מעמיקה המבטיחה עד כמה שאפשר שהיא לא תיקלע למצוקה בעייתית בתום ההליך, כשהיא תצטרך לוותר על הוולד.

הבדיקה בוחנת לעומק את מסוגלותה להתגבר על הנתק העתידי, על ההבנה שאין מדובר בילד שלה וכמובן ביכולת שלה לדאוג היטב להריון המתקדם. חשוב שהיא תהיה בתקופה נוחה ולא לחוצה בחייה.

משהחל התהליך, זכאית הפונדקאית לכל התשלומים והסיוע כפי שנקבעו בהסכם עם המזמינים. הם אמורים לממן לה את כל התקופת ההריון – אם מדובר בהפסד כושר עבודה, דרך כל בדיקה רצויה ועד טיפולים רפואיים מכל מין וסוג שלהם היא זקוקה.

כמו כן, עם הלידה והפרידה מהולד, היא הופכת מבחינת המדינה ליולדת לכל דבר, כלומר זכאית למענק לידה וכמובן לדמי לידה אם עבדה עד סמוך לאירוע. מכאן ואילך היא לא תהיה כלל קשורה לילד שנולד או לתהליך שהסתיים.

מקרים בהם הורים מיועדים זכאים לפונדקאות

בארץ יכולים להיעזר בתהליך הפונדקאות זוגות אזרחים נשואים, בעיקר חשוכי ילדים או כאלה המתקשים להמשיך ולהרחיב את המשפחה בדרכים הרגילות. הם חייבים להיות הטרוסקסואליים ולא זקנים מגיל 48 לאישה ו-58 לגבר.

במקרה כזה, ואחרי שהוכחה הבעיה הפיזית שלהם מעל לכל ספק, הם יוכלו להסתייע כלכלית בקופות החולים המממנות את כל הבדיקות והצרכים במסגרת התהליך, הן של ההורים והן של האם הפונדקאית.

זוג ההורים, כל אחד לחוד ושניהם ביחד,  אף הם כמו הפונדקאית, יעברו בדיקה מקיפה הכוללת איבחון פסיכולוגי שיוכיחו שהשניים אכן כשירים לגדל תינוק שיגיע אליהם בדרך הפונדקאות. חשוב שהם יהיו מודעים לכל שלבי התהליך ומשמעויותיו, שיהיו בתקופה נוחה ולא לחוצה בחייהם ובעיקר שיהיו חדורי מוטיבציה להצליח.

לקריאה נוספת: הדרכת הורים בחינוך נכון

בתום ההריון, אם הכל יעבור כשורה, הם יזכו בצו ההורות, האם תקבל דמי לידה ומענק – ותגדל את הילד/ים בדיוק כמו כל יולדת אחרת – במסגרת חופשת הלידה, אם היא עבדה קודם לכן, ובכל מקרה בעזרת דמי הלידה שישולמו לה כחוק. מכאן והלאה יתקדמו החיים כאילו דבר לא היה שונה ממשפחות אחרות, וההחוויה האינטנסיבית הזו תהפוך לזיכרון רחוק ומחוייך לכל המשתתפים. 

קיראו באתר על: היולדת ובני המשפחה


תאריך: 23/03/2015 15:48