חדר לידה - כל המידע וכל התשובות לכל שאלה שלך

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

חדר לידה - כל המידע וכל התשובות לכל שאלה שלך


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

זהו, הרגע הגדול כמעט בפתח, עוד מעט תסיימי את שלב ההריון ותתחילי שלב חדש לגמרי בחייך - שלב ההורות. אם כבר עברת את שלב זה עם ילד קודם, יתכן כי את כבר מיומנת ויודעת מה עליך לעשות כדי להתכונן להגעה לחדר הלידה.

אך אם זוהי לידתך הראשונה, את בוודאי שואלת את עצמך מה צריך לקחת לחדר הלידה, מה יהיה נוכח בחדר הלידה, וכיצד ממלאים את תהליך הקבלה לחדר היולדות בדרך הטובה ביותר. על כל השאלות אלו ועוד ננסה לענות במאמר זה, על מנת שלא תצטרכי לחשוב יותר מדי ביום עצמו - פשוט ללדת.

מה צריך לקחת לחדר הלידה?

הציוד ללידה מתחלק לשלושה דברים: הלידה עצמה, לאחר הלידה, ולתינוק הקטן. ככלל חשוב שהאישה תביא את כרטיס מעקב ההריון, ואת תעודת הזהות שלה. אביזרים רצויים נוספים הם טלפון נייד ומטען, מצלמה לתיעוד האירוע החשוב, ושבן הזוג יתהלך עם כסף מזומן, כדי שיוכל לקנות לעצמו אוכל או שתייה בעת הצורך.

הציוד אותו את בוחרת לקחת ללידה עצמה תלוי בסוג הלידה אותו את מתכננת לעבור: לידה טבעית או לידה רפואית. בין אם את מעוניינת בלידה טבעית לגמרי, או חושבת על לידה רפואית, הציוד הנ"ל יכול לסייע בשלבי הצירים, במניעת חתך חיץ, ברגיעה והרפיה שמסייעות לתהליך הלידה בלי קשר לשימוש נוסף במשככי כאבים.

רצוי למשל להביא שמן שקדים כדי שהמיילדת תוכל להשתמש בו בפתח הנרתיק וכך לסייע במניעת אפיזיוטומיה, כמו גם להביא שמן אחר לעיסוי הגב התחתון והסקרום, שיכול להקל על כאבי הצירים והלחץ שהם גורמים.

נשים רבות מוצאות כי כריות קירור או דווקא חימום יכולות להקל על התהליך, ונוטות להניח אותן על גבן התחתון. מסיבה זו כדאי להביא גם כדורי טניס קשורים בתוך גרב, שמאפשרים לבן הזוג לעסות את הגב ביתר עוצמה.

חדר לידה - Delivery Roomציוד נוסף יכול לשמש ליצירת אווירה רגועה יותר בחדר, וגם להוספת אלמנטים אישיים.

ניתן למשל להביא תמונה של ילדים גדולים יותר, ממנה האישה יכולה לשאוב כוח ברגעים חלשים, להכין דיסק או אוזניות עם הרפיה לזמן הלידה, ומוזיקה אהובה שמרגיעה אותה. אם האישה אוהבת ריח קטורת, היא מוזמנת להביא גם את זה.  

חשוב להביא אוכל ושתייה, למרות שלא בכל בתי החולים ירשו לאישה לאכול. המאכלים המומלצים ביותר הם מאכלים שנותנים אנרגיה זמינה- פירות יבשים, קרקרים מחיטה מלאה, חטיפי אנרגיה, מיצים ממותקים, וכמובן מים מינראליים.

קראי בהרחבה על: מה צריך לאכול בהריון?

רצוי שבן הזוג ללידה יביא לעצמו כריך או אוכל נוסף, שהרי הוא עשוי לבלות שם שעות ארוכות.

אם האישה עברה קורס הכנה ללידה, רצוי שתביא רשימות העוסקות בתנוחות שונות לצירים, ואת תכנית הלידה שהיא מעוניינת בה.

מבחינת ציוד לאחרי הלידה, חשוב להביא בגדים נוחים, לא בהירים (דימום הוא נורמאלי בתקופה שלאחר הלידה), ותחתונים חד פעמיים, או תחתונים שאין בעיה להשליך אותם לאחר הלידה. הבגדים האלה ישמשו גם לשנת הלילה, וגם לשעות היום.

בנוסף, חשוב מאוד להביא גרביים עבות ולא מחליקות, גם בקיץ. הבגדים איתם תוכלי לצאת לאחר מכן לביתך צריכים להיות בגדים אותם לבשת בחודש השישי, כי עדיין ישנה בטן הריון בשבועות שלאחר הלידה. יש נשים שמעדיפות להביא גם כיסוי עיניים, וספרים המסבירים על הנקה מוצלחת.

לשמירה על היגיינה לאחר הלידה צריך להביא סט שלם של כלי רחצה: שמפו, מברשות, משחת שיניים, סבון נוזלי לגוף, מגבת גוף או חלוק, קרמים אהובים וכל מה שאת זקוקה לו בחיי היומיום, משום שבחדר היולדות אין כלום.

גם התינוק זקוק לציוד. פריט חובה הוא הסל-קל או מושב הבטיחות, שבלעדיו לא ניתן לקחת את התינוק הביתה. מלבד זה התינוק זקוק לשלוש חליפות ארוכות, שלוש רגליות ושלושה בגדי גוף קטנטנים (גיל 0-3 חודשים).

כמו כן הוא זקוק לכובע, משום שהוא מאבד חום מראשו. לכן גם בקיץ הוא זקוק לכובע בד. בנוסף הוא זקוק לחיתולים, מגבונים, וחומר חיטוי לטבור. אם הוא נולד בחורף, אזי שמיכה קטנה ומחממת תעשה את העבודה, ורצוי גם שיהיו בנמצא כמה חיתולי בד, לפליטות והנקות.

את התיק ללידה רצוי להכין כשבועיים לפני תאריך הלידה המשוער, כדי שניתן יהיה פשוט לקחת אותו בדרך לבית היולדות. אמנם את כלי הרחצה תצטרכי בתקופה שבין לבין, אבל אין ספק כי לפני הלידה לא תרצי ללכת לקנות את הדברים שדורשים קניה, ולכן רצוי לדאוג להם בשלב מוקדם יותר.

אך גם אם הלידה באה בהפתעה ולא הספקת לקנות כלום- אל דאגה. ברוב בתי החולים יש סניף של בית מרחקת או של שילב, ושם ניתן לקנות את כל הציוד הדרוש.

הליך הקבלה בעת ההגעה לבית החולים ליולדות - חדר לידה

אל חדר הקבלה בבית היולדות מגיעים תמיד עם המון פחד והתרגשות, ולא תמיד ברגע האמת. אם יצא לך לרוץ אליו כבר בתואנות שווא את בטח מהוססת, וגם אם את בטוחה שהלידה אוטוטו מגיעה ייתכן כי עוד ישלחו אותך להסתובב בחצר בית החולים. כך או כך, הלידה מתקרבת.

היולדת ובן זוגה מגיעים לחדר המיון ליולדות בבית החולים בו בחרו ללדת. בשלב זה היולדת תיכנס לבדיקה פרטנית, וכל שעליה להביא עימה הוא כרטיס מעקב ההריון שלה ותעודת הזהות. רצוי גם להביא את תכנית הלידה הרצויה.

שלב זה נמשך כמה דקות, והוא כולל מענה לשאלות קצר מצד המיילדת שעובדת במשמרת, כמו גם בדיקות לחץ דם ושתן, וגם בדיקה נרתיקית שמיועדת לבדוק את מצב צוואר הרחם ומכאן את התפתחות הלידה.

אם נמצאה פתיחה של 3 ס"מ אז האישה נמצאת בלידה פעילה, והיא תישלח לחדר הלידה. הרופא או המיילדת ימששו גם את דופן הבטן כדי לבדוק את מצג העובר ואת גודלו, ויאזינו לדופק שלו על מנת לוודא שהוא לא נמצא במצוקה עוברית.

קראי בהרחבה בנושא: כיצד לפעול במקרה של רשלנות רפואית בלידה?

לעתים לא תהיה פתיחה של צוואר הרחם, ואז הרופאים ישלחו אותך לטייל בחצר או לשבת בבית הקפה עד שהלידה תגבר. כשהצירים הופכים להיות תכופים יותר וארוכים יותר (רצוי בזמן הזה לתזמן צירים), זה הזמן להגיע לבדיקה נוספת, ואז סביר להניח כי אכן ישלחו אותך לחדר הלידה.

לאחר שאכן הוחלט כי את נמצאת בלידה, ולאחר שהגעת לחדר הלידה, המיילדת תשאל אותך שאלות נוספות. חלק מהתשובות לשאלות אלו יהיו כבר כתובות בכרטיס, אך חשוב שהמיילדת תהיה לגמרי מיודעת בהן.

לאחר מכן תיכנסי לחלוק חדר היולדות, תתבקשי להסיר מעליך את תכשיטיך (רצוי אפילו להשאיר אותם בבית), ותישאלי אם את מעוניינת לעבור חוקן, שאמור לסייע בזירוז הלידה, אם ישנו מצב שהיא נגרמת מעצירות.

יש נשים שיעדיפו להשתמש בחוקן משום שהן חוששות מיציאת צואה בשלב הלחיצות, ואחרות ירגישו שהוא מיותר לחלוטין משום שגופן החל לשלשל באופן טבעי בימים שלפני הלידה. לכן חוקן זה אינו חובה, והוא תלוי לגמרי ברצונותיה של היולדת, כלומר שלך.

תשובות לשאלה: איך לבחור היכן ללדת?

חדר לידה!

אם בחרת בחדר לידה טבעי, אז רוב המקומות אוהבים לעצב אותו כמו סוויטה - בחלקם יש נוף מרהיב, מיטה זוגית, גקוזי, ואף אביזרים מיוחדים כגון כדור פיזיו, חבלים ועוד. אם בחרת בחדר לידה רגיל, אזי הוא יראה כמעט כמו כל חדר בבית החולים, ולא יהיו לו מאפיינים מיוחדים.

ההתנהלות בחדר הלידה תלויה במדיניות של בית החולים בו בחרת ללדת. ככלל, אם יש לך בקשות ורצונות מיוחדים, רצוי היה לבדוק אם בית החולים ערוך אליהם, למשל בסיור שמוצע לזוגות בבית החולים לפני הלידה.

אך ישנן בקשות כמו היכולת להתהלך חופשי בחדר (ולא להיות מחוברת למיטה עם מוניטור), היכולת ללדת בכל תנוחה שתרצי, הרצון להימנע מחיתוך חיץ ככל הניתן ועוד, שמעסיקים את היולדת וניתן לשאול את המיילדת ליכולותיה ומדיניותה.

ההליכה החופשית עלולה גם להיפגם בגלל העירוי שמחדירים לזרוע האישה. עירוי זה מיועד להחדיר לגופה נוזלים, משום שלא מרשים לה לאכול ולשתות בחדר הלידה. יש מקומות בהם כן מרשים להגניב כמה דברים לפה, לשתות מיץ ממותק או ללקק קרטיב. עם זאת, להחדרת העירוי יש יתרון נוסף, הקשור למקרה חירום בו צריך לתת מנות דם לזרוע ולא מוצאים את הווריד.

ברוב חדרי הלידה יש מיטות מתכווננות, שירותים ומקלחת. כמו כן ישנם מכשירים מסוגים שונים, וכורסת ישיבה למלווים. המיילדת שלך ממונה בדרך כלל על עוד יולדת אחת או שתיים, ולכן היא תגיע לחדר הלידה רק כדי לבדוק את ההתקדמות שלך, או לתת לך טיפולים רפואיים בעת הצורך.

מרגע שיגיעו צירי הלחץ, היא תגיד כיצד יש ללחוץ, ואם קיבלת אפידורל גם מתי ללחוץ, משום שהאפידורל מונע תחושתיות ולכן זמן הלחיצות יגיע לפי הצירים שמופיעים במוניטור.

ואכן ברוב בתי החולים בארץ מקובל לחבר את היולדות למכשיר ניטור אלקטרוני רציף, אשר במהלכו ייכרכו סביב גופך שתי רצועות - האחת מהן קולטת את דופק העובר, והשנייה את פעילות הרחם והצירים.

במקרים נדירים יותר, ורק לאחר פקיעת שק מי השפיר (באופן טבעי או באופן יזום על ידי הצוות הרפואי), תחוברי למוניטור פנימי, שיורכב בעצם בדקירה קלה לראשו של התינוק. לעתים יחולו שינויים בקריאת המוניטור בהתאם לתזוזות שתעשי.

במקרה כזה המיילדת תוכל לסדר את התנוחה בחזרה במהירות. אם דופק העובר יורד מתחת ל-100 פעימות בדקה, למשך יותר מכמה שניות, זה הזמן לקרוא למיילדת לחדר.

למידע נוסף: סיבוכים שעלולים להתרחש בלידה

מלווים בחדר הלידה

מספר המלווים בחדר לידה, כמו גם הקשר שלהם אל היולדת, משתנה ממדיניות בית חולים כזו או אחרת. למשל, יש בתי חולים בהם נותנים רק לבן הזוג החוקי להיכנס לחדר הלידה. כלומר אם אינכם נשואים ברבנות, אין סיכוי שייכנס. ואם אין לך בן זוג ואת מעוניינת בליווי של דולה או של אימא, גם אז עליך להסתדר לבד.

לא כל בני הזוג מעוניינים בכניסה אל חדר לידה. כמובן שזה משהו שיש לשוחח עליו מבעוד מועד, וכבר היו מקרים בהם בני זוג שינו את דעתם - או שפתאום לקראת הלידה הבינו כי לא יוכלו לעמוד מחוץ לדלת כשאהובתם נלחמת באומץ בפנים, ולעומת זאת אחרים שנכחו בקורס הכנה ללידה מתוך כוונה מלאה להיות נוכחים גם בלידה עצמה אך ברגע האמת נסוגו והרגישו שהם אינם מסוגלים.

למרות שמקרה כזה עלול לאכזב אותך, סמכי על כך שהוא יודע מה הוא רוצה, וכי כנראה שבאמת לא יוכל לעמוד במה שאמור להתרחש בפנים.

ישנם בתי חולים שאינם מאפשרים כניסה של דולות. לאחרונה בית היולדות "ליס" קיבל בעל כורחו את הקביעה כי אין עליו לאסור על הכנסת דולות לחדר. בבית החולים ההוא יש מדיניות המאפשרת לכל אדם להיות מלווה בלידה, אך תומכות לידה היו אסורות בחדר.

לכן נאלצו נשים לוותר על תמיכת הדולה, או להעמיד פנים שהיא חברה או בת דודה כדי שתוכל להיכנס. הסיבות לכך נבעו מחוסר רצון של הצוות לאבד את הסמכותיות בנוגע לקביעת מהלך הלידה.

כמו כן היו מיילדות שחשו אנטגוניזם כלפי הנשים שמקבלות שכר גבוה מהן והן בעלות הכשרה פחותה. כיום אין זה חוקי לבית החולים לאסור על כניסה של דולות לחדר הלידה.

עם זאת, חשוב לזכור שדולה אינה מיילדת או רופאה, ולכן רצוי לבחור בדולה שלא תעורר אנטגוניזם מצד הצוות. רצוי שהיא תוכל לנהל איתם דיאלוג, לדון בדברים ולדאוג ליידע את היולדת בכל דבר שקורה. היא לא שם כדי להחליף את הצוות, אלא לתמוך ביולדת בלידה.

מומלץ לקרוא על: הסימנים שמבשרים שהלידה קרבה

בואו לצפות בכתבה בעברית על חדרי לידה בבתי החולים בישראל:


תאריך: 22/01/2015 13:09