לדעת יותר על הפלה מלאכותית לפי חוק בישראל והדרכים לביצוע ההפלה

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

לדעת יותר על הפלה מלאכותית


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

משמעותה המעשית של הפלה היא הפסקה של הריון. היא יכולה להיות טבעית או מלאכותית. הפלה מלאכותית היא הפסקה של ההריון באופן יזום. הפלה מלאכותית היא סוגיה מורכבת המערבת שאלות מתחומי עניין שונים של רפואה, משפט, פילוסופיה, מוסר, דת ומגדר.

הצורך בביצוע הפלה מלאכותית קיים כאשר ההריון נוצר כתוצאה מגילוי עריות או יחסים אסורים אחרים, אובחן אצל העובר מום פיזי או מנטלי חמור או כאשר המשך ההריון מהווה סיכון נפשי או גופני לאם. הפלה מלאכותית ניתן לעשות בישראל עד לסוף השבוע ה-24 של ההריון ובמקרים יוצאי דופן עד השבוע ה-25.

הפלה מלאכותית – הפן ההלכתי

ההלכה היהודית אינה אוסרת על ביצוע הפלה מלאכותית בכל הנסיבות והיחס שלה לנושא מורכב. אחת הסוגיות הנידונות בהלכה היא נקודת הזמן בה נוצרים חיים חדשים.

ההפלה המלאכותית כפי שהיא נדונה בהלכה אינה מוגבלת לגודל העובר או לגיל ההריון. רוב המקורות היהודיים דנים במצבים ספציפיים שאינם מהווים את הכלל, אךהיחס הכללי של הפרשנים והפוסקים לסוגיה הוא שלילי.

המחלוקת העיקרית בין הפרשנים היא האם מדובר באיסור מהתורה או מדברי חכמים. הנימוקים לכך שמדובר באיסור מהתורה מתייחסים לעבירה של הוצאת זרע לבטלה, חבלה השחתה של אברי גוף ומניעת מצוות פרו ורבו ואילו מהצד השני יש הטוענים שלא מדובר באיסור מהתורה ומנמקים זאת בכך שהעובר לא נחשב לנפש לפני שהוא נולד ולכן ההפלה אינה בגדר הריגה.

שאלת מקור האיסור הייתה חשובה בתקופות עבר משום שהעונש על איסור מהתורה היה מיתה. סקירה של מקורות שונים בתלמוד, במדרש ובמשנה עדיין לא מלמדת על איסור כללי על ביצוע הפלות מלאכותיות אלא בחינת כל מקרה לגופו.

הפלה מלאכותית בחוק

החוק בישראל מתיר ביצוע הפלות מלאכותיות, אך רק בהתאם לכללים הקבועים בסעיפים 312 עד 321  לחוק העונשין תשל"ז-1977.

סעיף 313 לחוק קובע שמי שהפסיק הריון של אישה כשהוא  מודע לכך בין אם באמצעות טיפול תרופתי או שיטה אחרת דינו מאסר חמש שנים.

לפי החוק, הפסקה חוקית של ההריון היא אך ורק כזו שנעשתה באישור הועדה להפסקת הריון.

ועדה זו מורכבת משלושה חברים שהם עובד סוציאלי, רופא פנימי מומחה ורופא מומחה בתחום רפואת הנשים והמיילדות, כאשר בכל ועדה חייבת להיות אישה אחת לפחות בין החברים.
 
החוק הישראלי אינו מקנה לבן הזוג כל מעמד בעניין הפסקת ההריון וביצוע ההפלה המלאכותית ולא נדרשת הסכמתו לתהליך.

קריטריונים להגשת בקשה לביצוע הפלה והפרוצדורה

לפי סעיף 316 הועדה להפסקת הריון רשאית להורות על הפלה מלאכותית כאשר האישה מתחת לגיל 17, מעל גיל 40, כאשר העובר אמור להוולד עם מומים נפשיים או גופניים, כשהמשך ההריון עלול להוות סכנה משמעותית לחיי האישה, או שהוא נוצר כתוצאה מיחסי עריות, יחסים אחרים האסורים לפי חוק העונשין או שהוא נוצר שלא במסגרת נישואין.

קראי בהרחבה על תופעות לוואי בזמן ההריון

הפלה מלאכותית מחייבת את ההסכמה מדעת של האישה. הסכמה זו תהיה הסכמת האישה בכתב לביצוע הפרוצדורה לאחר שהוסברו לה כל הסיכונים הנפשיים והפיזיים האפשריים בביצוע הפעולה.

הועדה להפסקת הריון רשאית לדון באפשרות לאשר הפלה מלאכותית רק כאשר ישנו אולטרה סאונד שמאשר שגיל העובר אינו עולה על 24 שבועות.

למחשבון הריון לחצי כאן

כל אישה שרוצה להפסיק את ההריון יכולה לפנות לכל ועדה להפסקת הריון באחד מבתי החולים בארץ ללא קשר למקום מגוריה. לצורך הפנייה יש להצטייד בתעודת זהות ומסמכים רפואיים בהתאם להנחיות של אותו בית חולים.

כאשר מבקשים לבצע הפלה מלאכותית לאחר שבוע 24 מלא של ההריון נדרש אישור של ועדה מיוחדת להפסקת הריון בשלב החיות. ועדה זו מורכבת מחמישה חברים.

הפנייה אליה יכולה להיות של הועדה הרגילה להפסקת הריון או של רופא הנשים שעוקב אחרי האישה. אסור לועדה לסרב לבקשה לפני שניתנה לאישה ההזדמנות להופיע ולמסור את הסיבות שלה לבקשה.

הפלה מלאכותית מחויבת בתשלום באופן עצמאי או התחייבות מקופת החולים. התחייבות שמשמעותה מימון מקופת החולים ניתנת כאשר האישה מתחת לגיל 19, כשההריון נובע מיחסי עריות או יחסים אחרים האסורים בדין הפלילי, כשהמשך הההריון יכול לגרום לנזק נפשי או גופני לאישה או שהעובר עלול להיוולד עם מום נפשי או פיזי משמעותי.

מהם הסיכונים בהפלה מלאכותית?

הפלה מלאכותית אינה נטולת סיכונים או סיבוכים. הפלה מלאכותית יכולה להיעשות באמצעות טיפול תרופתי או גרידה.

בכל אחד משני הסוגים קיים הסיכון שהאישה לא תוכל בעתיד להיכנס להריון. בדומה, בשתי הדרכים קיים הסיכון לפיתוח דיכאון מאז'ורי כתוצאה מההחלטה על סיום ההריון.

הפלה תרופתית יכולה להעשות כל עוד אין התוויות האוסרות על קיומה משלושה ועד שבעה שבועות בלבד להריון. בהפלה באמצעות טיפול תרופתי האישה נוטלת שני סוגי תרופות.

בהתחלה שלושה כדורים מסוג מיפג'ין שתפקידם לחסום את פעילות ההורמון שתורם לקיום ההריון ו-48 שעות לאחר מכן שני כדורים מסוג אחר שנועדים להרחבת צוואר הרחם, כיווץ השריר ופליטה של התוכן הנמצא בו.

הפלה באמצעות תרופות אסורה כאשר מדובר בהריון שמחוץ לרחם, פורפיריה, תת פעילות של בלוטת יותרת הכליה, אנמיה, קרישיות יתר, טיפול בקורטיקו-סטרואידים, אי ספיקת מחלת לב או שקיימים גורמי סיכון משמעותיים למחלה מסוג זה. הפלה תרופתית אסורה גם על מעשנות מעל גיל 35.

הסכנה העיקרית בהפלה תרופתית היא דימום קשה שעלול להוביל לצורך בגרידה. סיבוך אפשרי אחר של הפלה מסוג זה הוא כישלון של התרופות המתרחש ב-95 אחוז מהמקרים ומשמעותו היא המשך ההריון.

קראו על: בדיקת מי שפיר לאיתור מומים בהריון

הגרידה היא ניתוח שנועד לשם הפלה מלאכותית. הגרידה יכולה להתבצע מרגע הכניסה להריון ועד סוף השבוע ה-24. בניתוח זה מבוצעת הרחבה הדרגתית של צוואר הרחם ולאחר מכן שאיבה של תוכן ההריון דרך צינורית המחוברת למשאבה ולבסוף גרידה של הדפנות על מנת לוודא שלא נשאר תוכן ברחם.

הסיבוכים והסיכונים בגרידה מתייחסים לעובדה שמדובר בהליך חודרני, וכמו כן לסיכוני ההרדמה המלאה. הגרידה עלולה לגרום לחורים בדפנות הרחם, זיהום, דימום, אי ספיקה של צוואר הרחם וכתוצאה ממנה לידות מוקדמות בעתיד, פגיעה בסיכויי הפוריות בעתיד ועוד.

כמו כן יכולים להגרם גם תגובה אלרגית של הלם עם ירידת לחץ דם קיצונית מסכנת חיים כתוצאה ממתן חומר ההרדמה, הפרעות קצב, פגיעה בשיניים, קשיים בבליעה ופגיעה בקנה הנשימה כתוצאה מהחדרת צינור ההנשמה.             

קראי באתר לידה על: תסמונת מוות בעריסה


תאריך: 13/01/2015 13:24