בדיקות בהריון - בדיקות שחשוב לבצע במהלך הריון

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

בדיקות בהריון - בדיקות שחשוב לבצע במהלך הריון


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

לקראת ההיריון רצוי לעשות בדיקות גנטיות, כמו גם לבדוק חסינות למחלות שעלולות להיות מסוכנות בזמן ההיריון (אדמת, אבעבועות רוח), על מנת לשקול לקבל עבורן חיסון לפני הכניסה להריון. את ההפניה לבדיקות הגנטיות מקבלים דרך הרופא המטפל, או דרך פגישת יעוץ גנטי עם יועצת המיועדת לכך בקופת החולים.

היועצת הגנטית תיקח את פרטי ההיסטוריה הגנטית של משפחות ההורים, תבדוק אם ישנן מחלות תורשתיות אותן ניתן לגלות באמצעות בדיקות דם, ותמליץ על הבדיקות הגנטיות הרצויות בשל מוצא ההורים.

לבדיקות ישנן כיסוי חלקי - לא כל הבדיקות מסובסדות, וגם אלו שמסובסדות מסובסדות רק בחלקן. למעשה, הבדיקה היחידה שנעשית בחינם היא בדיקת נשאות לטיי זקס. לכן עלות הבדיקות תלויה במספרן.

ליחצי לקריאה על: מה כולל סל הבריאות לנשים בהריון?

שימו לב כי לאלו מבינכן המחזיקות פוליסת ביטוח בריאות פרטית, סביר כי תמצאו במסגרתה כיסוי משתלם ונרחב יותר לביצוע בדיקות הריון דרושות.

בדיקות נוספות שמומלץ לעשות לקראת הכניסה להריון היא בדיקה אצל כירורג שד, ואפילו בדיקת שיניים וטיפול אצל שיננית, משום שטיפולי השיניים אסורים בשליש הראשון להריון.

תחילת הריון - בדיקות שצריך לעבור חודשי ההריון הראשונים

ראשית ישנן בדיקות לזיהוי הריון - בדיקת שתן ביתית, ומקבילתה (האמינה יותר) בדיקת דם. שתי הבדיקות מודדות את רמת הורמון ה-HCG (ההורמון שמפריש העובר) בגוף, אך רק בדיקת הדם יכולה להצביע על רמת ההורמון, ואם רמה זו תקינה לשלב זה של ההיריון.

עם קבלת התוצאה החיובית יש לקבוע תור אצל רופא הנשים, שברוב המקרים יודיע שאין סיבה להגיע עד לשבוע השביעי לבדיקת אולטרסאונד, משום שרק בשבוע זה ניתן להבחין בדופק העובר, ולקבוע סופית את גודלו ואת גיל ההריון. כמו כן הבדיקה בודקת אם העובר נמצא מחוץ לרחם או בתוכו.בדיקות במהלך הריון

בבדיקה זו אצל רופא הנשים תתבקש האישה לעבור מספר בדיקות דם נוספות: ספירת דם, שתבדוק את פרופיל השומנים, רמות ההמוגלובין והטסיות בדם, על מנת לבדוק אם האישה סובלת מאנמיה בהריון או מבעיה בתפקודי הקרישה.

קיראי בהרחבה על: בדיקות במעקב הריון

בנוסף תיבדק נשאות למחלות מועברות מינית כגון עגבת, ייבדק סוג הדם ואם ה-RH הוא חיובי או שלילי.

חיובי מצביע על הימצאות ה-RH, שקיים אצל כ-85% מהאוכלוסייה, ושלילי מצביע על חוסר בו, שאינו מהווה בעיה לכשעצמה.

הבעיה היחידה היא כשאישה בעלת RH שלילי נכנסת להריון מגבר בעל RH חיובי, כי אז עלול להיווצר מצב בו לתינוק יהיה RH חיובי, ואז הגוף יתייחס אליו כגורם זר שפלש למערכת.

למצב זה ישנו פתרון בדמות חיסון מיוחד בשם Anti-D, שמונע מהאם לפתח נוגדנים נגד ה-RH החיובי של העובר.

בדיקות נוספות בשלב זה הן בדיקות שתן לתרבית ושתן לכללית, אשר נועדו לבדוק אם ישנם זיהומים בדרכי השתן, כמו גם גורמים אחרים כגון: סוכר, אצטון, חלבון וכדוריות דם אדומות ולבנות.

בדיקות הריון לפי קצב התקדמות ההריון

שבוע 10-13 בדיקת סיסי שלייה

זו בדיקה שאינה הכרחית לרוב המוחלט של הנשים. מטרתה לבדוק באופן מוחלט הימצאותם של פגמים גנטיים בעובר כגון תסמונת דאון ובעיות כרומוזומליות אחרות. הסכנה בבדיקה היא מספר ההפלות שלאחריה (1%), ויתרונה הוא שאם מוצאים בעיה ניתן לסיים את ההיריון בביצוע גרידה. לכן ההפניה לבדיקה היא רק לפי צורך רפואי.

קיראו על תביעה בשל רשלנות רפואית בלידה

שבוע 11-13 בדיקת שקיפות עורפית

בדיקת שקיפות עורפית משמשת לזיהוי מוקדם של תסמונת דאון. היא מתבצעת באמצעות אולטרה סאונד, ומדידת עובי פס הנוזל שמצטבר בעורפו של העובר. את הבדיקה עושים אצל מומחה לאולטרסאונד, והיא מתבצעת על הבטן, או דרך הנרתיק (גישה לידנית).

רמת הכיסוי משתנה מקופה לקופה ומביטוח אחד לשני. חלק מהקופות מכסות רק בדיקה אצל אחד מהרופאים מ"מכוני ההסכם", או דרך רופא מהקופה, חלקן מחזירות סכום מסוים על בדיקה פרטית, וחלקן לא מסבסדות את הבדיקה כלל וכלל. רצוי לברר במזכירות הרפואית של הקופה.

ניתן להשלים את הבדיקה עם בדיקת דם שנקראת "סקר השליש הראשון". בדיקה זו בודקת את חלבון ה-Papp-A, ואת הורמון ה-Free beta HCG, שערכים חריגים שלהם נמצאו קשורים לתסמונת דאון. כך או כך בדיקות אלו הן "בדיקות סקר" ולא בדיקות אבחוניות, ולכן גם תשובה חריגה בהן לא מצביעה על כך שישנה בעיה, אלא רק שצריך לערוך בדיקות נוספות.

שבוע 14-16 סקירת מערכות מוקדמת


זו איננה בדיקה שגרתית, ולכן עלותה אינה מוכסה על ידי קופות החולים. הבדיקה היא בדיקת אולטרה סאונד המתבצעת על ידי מומחה אולטרה סאונד (רמה 2), מעל לבטן או בגישה לידנית.

לא כל הרופאים מכירים ביתרונותיה, אך רבים מסכימים כי היא יכולה לגלות מספר רב של מומים מבניים, ואף לסייע להחליט אם לעשות מי שפיר או בדיקת סיסי שלייה. הבדיקה בודקת את אברי הגוף, המוח, הלב, כמות מי שפיר ועוד.   

שבוע 16-18 בדיקת מי שפיר

בדיקת מי שפיר איננה בדיקה שחובה לבצע, אלא אם כן התגלה ממצא חשוד באחת מבדיקות הסקר. עם זאת, ישנן נשים שמעדיפות לעשות אותה כדי לשלול מומים שלא יכולים להתגלות בבדיקות האחרות. ישנו מימון לבדיקה לנשים מעל גיל 35, או לפי הצורך. זו בדיקה פולשנית, שאחוז ההפלות שבה עומד על 0.5%.

שבוע 16-20 תבחין משולש

רצוי לבצע את הבדיקה בין השבוע ה-17-18. הבדיקה בודקת את החלבון העוברי (שעל שמו נקראה הבדיקה בטעות), אסטריול, ואת הורמון ה-Free beta HCG, שנמצאו כקשורים לתסמונת דאון, מחלות של עמוד השדרה ומערכת העצבים, כמו גם לטריזומיה.

שקלול של שלושת הבדיקות האלו מביא לגילוי של כ-70 אחוז מהעוברים עם תסמונת דאון. הבדיקה מסובסדת בחלקה על ידי הקופה, וניתן לעשות אותה רק במכונים מורשים לכך, ולא בכל קופות החולים.

ניתן גם לעשות תבחין מרובע ולהוסיף על שלושת בדיקות אלו גם את רמת חלבון אינהיבין A, מה שמשפר את סיכויי הבדיקה לגלות מעל ל-75% מהמקרים של תסמונת דאון, אך בדיקה זו יקרה ואינה ממומנת על ידי המדינה.

קיראי בהרחבה על: מתי מחליטים על שמירת הריון?

שבוע 22-25 סקירת מערכות מאוחרת

זו הבדיקה החשובה ביותר בכל בדיקות האולטרה-סאונד להריון. גם היא נעשית על ידי רופא מומחה. ישנה סקירת מערכות בסיסית, הכוללת את בדיקת התפתחות העובר, כמות מי השפיר וסקירה של אברים חשובים, וישנה סקירת מערכות מורחבת, הכוללת את כל האיברים בהם ניתן לצפות.

קופות החולים מכסות רק את הבדיקה הבסיסית, אלא אם כן מצב האישה קבע כי יש להתנהל אחרת. נשים רבות מעדיפות לקחת את הבדיקה באופן פרטי.

בדיקות במהלך שבועות 24-26 להריון

בדיקת העמסת סוכר, לגילוי סוכרת הריונית. בדיקה זו נערכת במסגרת קופות החולים. מעקב ההיריון נמשך לאורך כל ההיריון, וכולל בדיקות דם, בדיקות דופק, לחץ דם, משקל, והסבר על הבדיקות השונות אותן האישה צריכה לעבור. מעקב ההיריון זמין לכולן במסגרת קופות החולים.

כדאי לקרוא גם על: הכנה ללידה - תשובות לכל השאלות


תאריך: 09/02/2015 15:21