לדעת יותר על בדיקת שקיפות עורפית

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

בדיקת שקיפות עורפית


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

במהלך ההיריון על האישה לעבור מספר בדיקות על מנת לבחון את מצב התפתחותו של העובר, הבדיקות נערכות בשלבים שונים של ההיריון ומאפשרות מעקב על מצבו הבריאותי של העובר.

בדיקת שקיפות עורפית היא חלק ממערך בדיקות שנערכות בשלבים שונים של ההיריון שמטרתן לאתר את הסיכון לעוברים עם מומים גנטיים כתסמונת דאון. בדיקה זו כלולה בסל הבריאות ומומלץ לכל אישה לעבור אותה.

תסמונת דאון היא מצב בו קיים עודף מטען גנטי אשר גורם למגוון תופעות גופניות ושכליות, תופעות אלה משפיעות על מצבו הבריאותי ועל התפתחות הילד מרגע לידתו.

הבדיקה מציגה נתונים בשלבים שונים של ההיריון דרכם אפשר להעריך סטטיסטית, בהשוואה לנשים אחרות, את הסיכון של העובר ללקות בתסמונת דאון. 

קיראי בהרחבה על: מהו הריון בסיכון?

בדיקה זו מאפשרת לזוג לקבל החלטה מושכלת האם להמשיך את ההריון. כאשר בבדיקה אובחן סיכון גבוה יש לפנות לייעוץ גנטי ולעבור בדיקות נוספות על מנת לבדוק האם העובר לוקה בתסמונת גנטית.

בדיקת שקיפות עורפית היא הבדיקה הראשונה לאיתור מומים גנטיים, הבדיקה נערכת בשליש הראשון של ההיריון בין השבועות ה-11 ל-14. בדיקת שקיפות עורפית היא חלק מבדיקת סקר ביוכימי המשלבת בדיקת דם פשוטה יחד עם בדיקת אולטרה סאונד.

שקלול בדיקות אלה ביחס לגיל האישה מאפשר איתור מוקדם של עוברים בעלי מום גנטי. איתור מוקדם של עובר עם התפתחות לא תקינה מאפשרת להורים לקבל החלטה שקולה, מאחר ובשלב זה ניתן לעבור הליך הפסקת הריון פשוט וקצר יחסית. השלב המוקדם בו נערכת הבדיקה ואיתור מוקדם של עובר בעל מום הוא היתרון הבולט ביותר של בדיקת שקיפות עורפית.
  
בדיקת שקיפות עורפית היא בדיקת אולטרה סאונד שמתבצעת באופן בטני או וגינאלי, ברוב המקרים הבדיקה תבוצע בגישה נרתיקית, תלוי בגיל ובשלב ההריון, מטרת הבדיקה היא לאתר את עובי הנוזל הנאגר בעורף העובר, כאשר כמות הנוזלים חריגה קיים סיכון לעובר בעל מום גנטי.

לקריאה נוספת: מתי מבצעים בדיקת טוקסופלסמה?

כיצד מתבצעת הבדיקה?

במהלך הבדיקה עוברים עם סורק ידני על האיבר ובעזרת גלי קול נוצרת תמונה של העובר, על מנת לשפר את חדות התמונה נמרח ג'ל שקוף על האיבר הנסרק.

בדיקת דופלר אולטרה סאונד היא בדיקה להערכת זרימת הדם בזמן אמת, בבדיקה זו ניתן להעריך את מצב כלי הדם, בעובר, בשליה, בכלי הדם, ברחם ובחבל הטבור. מכשיר האולטרה סאונד פועל על קרינה לא מייננת ולכן בטוחה לאם ולעובר.

הבדיקה היא בדיקה קצרה ולא חודרנית, משך הבדיקה הוא כ-20 דקות ואינה מצריכה התכוננות מיוחדת לפני הבדיקה וניתן לחזור לשגרה מיד בתום הבדיקה.

בבדיקת שקיפות עורפית נמדד הנוזל שמצטבר בעורף התינוק, בשבועות ה-9 עד ה-14 מצטבר נוזל באזור העורף והקרקפת של העובר, הצטברות הנוזל היא חלק מהליך תקין של הריון.

קיים קשר ישיר בין עובי הנוזל המצטבר אצל העובר מתחת לעור בין הקרקפת לעורף לבין סיכויי העובר ללקות בתסמונת כרומוזומליות ביניהן תסמונת דאון, מומי לב, מומים בכלי הדם הגדולים ולקויים אנטומיים. בבדיקה ניתן לאבחן מומים עובריים בכלי הדם כגון הריאות, הכליות, והשלד.

שקיפות עורפית מעל 3 מ"מ היא שקיפות עורפית לא תקינה. דרגת דיוק הבדיקה הינה 60% אך עם שילוב עם בדיקת דם פשוטה של האם רמת הדיוק עולה ל-85%. במקרים בהם יש חשש כי העובר לוקה בתסמונת דאון או בבעיה כרומוזומלית אחרת מומלץ לעבור לבצע בדיקת סיסי שליה.   

מטרתה של בדיקת הדם היא לבדוק את רמתם של שתי חלבונים הנמצאים בדם האישה בזמן ההיריון בלבד, חלבונים אלה מופרשים מהשליה ומהעובר, PAPP-A ו-BHCG.

כאשר מופעים חלבונים אלה באופן חריג בדם עולה החשש לתסמונת דאון אצל העובר. יש להביא לבדיקת הסקר הביוכימי את תוצאות בדיקת השקיפות העורפית רק שקלול של שתי בדיקות אלה יניב את התוצאה.

ב-85% מהמקרים שקלול של התוצאות יצליח לזהות עובר עם תסמונת דאון. ב-15% מהמקרים תחמיץ בדיקת הסקר תינוק הלוקה בתסמונת או להפך תינוק בריא לחלוטין יאובחן כסובל מתסמונת גנטית.

יתרונות הבדיקה

היתרונות של בדיקת שקיפות עורפית הן השלב הראשוני של ההיריון בו נערכת הבדיקה, בשליש הראשון של ההיריון ניתן לעבור הפסקת הריון פשוטה יחסית בהליך גרידה לעומת הפסקת הריון בשלב מאוחר יותר שמאלצת לנקוט בהליך ארוך יותר ומלווה באי נוחות לאם.

לקריאה נוספת: מעקב הריון, בדיקות טיפולים

בדיקת שקיפות עורפית אינה בדיקה חודרנית בשונה מבדיקת מי שפיר או בדיקת סיסי שלייה לכן היא בטוחה לאם ולעובר, יתרון נוסף לבדיקה הוא שניתן לבחון מומים נוספים מלבד מומים גנטיים.
 
בדיקת שקיפות עורפית מאתרת את הסיכון לעובר הלוקה בתסמונת גנטית, או עובר עם מומים אחרים בכלי הדם, בדיקה זו מתבצעת בשליש הראשון של ההריון, הזמן בו נערכת הבדיקה הוא היתרון המשמעותי והחשוב בבדיקה זו.

בשילוב עם בדיקת דם פשוטה לאיתור חלבונים בדם האם ניתן להגיע לרמת חיזוי ודיוק של 85%. בדיקה זו נערכת ע"י מכשיר האולטרה סאונד מכשיר בטוח לאם ולעובר, שקלול תוצאות הבדיקה בהשוואה לגיל הנבדקת מאתר את הסיכון לעובר בעל מום גנטי, כאשר תוצאות הבדיקה חריגות תופנה האם לייעוץ גנטי ולעיתים אף לבדיקת סיסי שלייה.

חשוב לציין שבדיקת שקיפות עורפית כלולה בסל הבריאות והיא חלק ממערך בדיקות שנועדו לעקוב אחר מצב בריאותו של העובר בתוך הרחם. 

לקריאה נוספת: מעקב הריון בתחנות טיפת חלב


תאריך: 02/09/2014 12:52