לדעת יותר על בדיקת סיסי שליה

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

לפני בדיקת סיסי שליה


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

בדיקת סיסי שליה היא חלק ממערך בדיקות שמטרתן לאתר מחלות גנטיות או מומים בעובר. השליה היא איבר שמתפתח במהלך ההריון יחד עם העובר, תפקידה העיקרי היא לאפשר מעבר חומרים בין האם לעובר, בנוסף לכך היא מהווה שכבת הגנה נוספת לעובר מפני פגיעה.

השליה נושאת את החומר התורשתי של העובר ומורכבת מסיסים. במהלך הבדיקה נלקחת דגימה קטנה של השליה העוברית לבדיקה גנטית.

בדיקת סיסי שליה מתבצעת בין השבועות ה-10 לשבוע ה-13 בהריון, בבדיקה זו נבדקים המטען הגנטי של העובר דרך הכרומוזומים של העובר (קריוטיפ).

הבדיקה מאפשרת אבחון של עובר עם תסמונת דאון ובנוסף מאפשרת בדיקה של עודף או חוסר בכרומוזומים אחרים על מנת לאתר בעיות גנטיות אחרות. בבדיקת סיסי שליה בודקת את אותם הסיכונים הנבדקים בבדיקת מי שפיר.

כיצד מתבצעת הבדיקה?

בתחילת הבדיקה צופה הרופא דרך מכשיר האולטרה סאונד בשליה ובעובר ומחליט כיצד לערוך את הבדיקה. את הבדיקה ניתן לבצע בשני אופנים: הדרך הראשונה והשכיחה יותר, היא החדרת צינור דק דרך הנרתיק עד לשליה, פעולה זו מתבצעת תוך הסתכלות במכשיר האולטרה סאונד המאפשר לכוון את הצינור למיקום המדויק.

כאשר האישה בשבוע מתקדם של ההריון או במצב בו קיימת שליה קדמית הבדיקה נעשית על ידי דקירת השליה דרך דופן הבטן.  בשני הדרכים מוצאים דגימה מהשליה עם תאים גנטיים של העובר, בהריון מרובה עוברים יש לקחת דגימה מכל עובר בנפרד.

קיראי בהרחבה על: הריון עם תאומים
 
הבדיקה מיועדת לנשים עם תורשה במשפחה ללקות במחלה גנטית, או במקרה בו אחד ההורים נשא של מחלה גנטית בנוסף הבדיקה מומלצת לנשים מעל גיל 35.

הבדיקה אורכת כ-20 דקות, בעקבות עלולה לחוש האישה התכווצויות ואף לסבול מדימום קל, יש לגשת לטיפול רפואי דחוף כאשר ישנו דימום כבד, חום מעל 38 צלזיוס או במקרה של הפרשה נרתיקית כבדה או חריפה.
 
במהלך השלבים הראשונים של ההריון חלה חלוקה של התאים, חלק מהתאים יהפכו לעובר וחלק לשליה, השליה נוצרת בחלוקת התאים של הביצה המופרית לכן המטען הגנטי שלהן זהה לזה של העובר, בדיקה של השליה משקפת את מצבו הגנטי של העובר.

במהלך הבדיקה האישה תחוש כאב של דקירה בדומה לדקירת מחט של בדיקת דם, לאחר הבדיקה יש לנוח במקום בין חצי שעה לשעתיים.

לעתים לאחר הבדיקה תחוש האישה כאב במקום הדקירה, כאב זה צריך לעבור במהלך המנוחה, מומלץ לנוח כיומיים לאחר הבדיקה. חשוב מאוד לא להרים חפצים ולא להתכופף כשלושה ימים לאחר הבדיקה.

בבדיקת סיסי שליה נלקחים תאים מהשליה, תאיים אלו נבדקים פעמיים, בפעם הראשונה בוחנים בבדיקה ישירה את התאים שהוצאו מהעובר, בפעם השנייה בודקים את התרבית ואת הכרומוזומים על מנת לאמת את האבחנה הראשונית. בבדיקה זו מתקבלות התוצאות הראשונות אחרי יומיים, תוצאות בדיקת התרבית יתקבלו כ-10-14 יום לאחר הבדיקה.

יתרונות הבדיקה

היתרונות בבדיקת סיסי שליה זה שהיא מתבצעת בשליש הראשון להריון, גילוי מוקדם של מום או בעיה גנטית אצל העובר מאפשר לסיים את ההריון בהפלה מלאכותית.

בדיקת מי שפיר מתבצעת בין השבוע ה-16 לשבוע ה-22, סיום הריון בשלבים אלה הוא מסובך וארוך יותר. בבדיקת סקר ביוכימי שעוברת האם בשליש הראשון של ההריון, המשלבת בדיקת דם פשוטה יחד עם סקירה עורפית, נבדקים הסיכויים לתינוק הלוקה בתסמונת גנטית, עבור עוברים שנמצאים באחוזי סיכון בין 25% ל-50% מומלץ לעבור בדיקת סיסי שליה. יש נשים שמעדיפות לעבור את הבדיקה גם כאשר שיעור הסיכון נמוך יותר על מנת למנוע הפסקה של ההריון בשלב מאוחר יותר.

בשליש הראשון של ההריון על האם לעבור בדיקת סקר ביוכימי, בדיקה זו כוללת בדיקת דם פשוטה הבודקת את רמת החלבונים שנמצאים בדם האם בזמן הריון ובדיקת אולטרה סאונד הבודקת את הצטברות הנוזל בעורף התינוק.

נשים שבבדיקות אלה יאותרו כבעלי סיכון גבוה לעובר עם מום גנטי יופנו ליועץ גנטי ולעיתים קרובות לבדיקת סיסי שליה המאפשרת הבחנה מדויקת יותר של מצב העובר.

לחצי למידע בנושא: שמירת הריון

מהם החסרונות בבדיקה?

הסיכונים בבדיקת סיסי שליה הם הסיכון להפלה, סיכון גבוה יותר בין אחוז אחד לשתיים מבדיקת מי שפיר. ישנם דיווחים על פגיעה בעובר שנגרמה במהלך הבדיקה.

חסרון נוסף לבדיקה זו היא שלעיתים התוצאות לא ברורות ולא קובעות באופן חד משמעי האם התינוק לוקה במום או בתסמונת גנטית ולכן יש לעבור בדיקות נוספות כמו מי שפיר או בדיקת דם עוברית. סיכון נוסף הוא זיהום ודליפה של מי שפיר.

בדיקת סיסי שליה לא כלולה בסל הבריאות, והאישה יכולה לבחור אם לעבור את הבדיקה במימון עצמי, לנשים מעל גיל 35 יש מימון של משרד הבריאות, גם לנשים מתחת לגיל 35 עם רמת סיכון מסוימת והמלצה של יועץ גנטי תמומן הבדיקה על ידי משרד הבריאות.

קיראי: הזכויות שלך לפני ובמהלך הריון

בדיקת מי שפיר בדומה לבדיקת סיסי שליה היא הליך רפואי שמטרתו לאבחן מומים עובריים, מטרת הבדיקה היא לשלול או לאשר האם קיים בעובר מום גנטי, בדיקה זו מתבצעת בין השבועות ה-16-22. בבדיקה זו נשאבת כמות קטנה של מי שפיר המכילים את המטען הגנטי של התינוק.

הסיכון להפלות בבדיקת סיסי שליה הוא 1:100 עד 1:200 בעוד שבבדיקת מי שפיר הסיכון עומד על 1:800 עד 1:1000. הסיכון הגבוה להפלה בבדיקת סיסי שליה נגרם בגלל זמן ההריון והדרך בה נעשית הבדיקה, החדרת מחט או צנתר גדול יותר.

בדיקת סיסי שליה היא בדיקה שמטרתה לאבחן האם העובר לוקה במום גנטי, הבדיקה מיועדת לנשים מעל גיל 35, נשים שעברו את בדיקת הסקר הביוכימי בשליש הראשון של ההריון ואותרו עם רמת סיכון גבוהה ולנשים בעלות מחלות גנטיות תורשתיות.

לקריאה נוספת: אבחון ומניעת רעלת הריון


תאריך: 27/08/2014 11:02