זכויות נשים בהריון - הזכויות שלך לפני ובמהלך הריון

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

זכויות נשים בהריון - הזכויות שלך לפני ובמהלך הריון


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

הריון הוא תקופה יחודית ומיוחדת בחייה של האישה, וככזו היא מציבה בפניה שאלות ותהיות רבות שלא העסיקו אותה קודם לכן. קשה לדעת מה הזכויות, החובות וההטבות אותן אישה בהריון אמורה לקבל, משום שאין הדרכה מסודרת לכך במקום העבודה, והמידע אינו נגיש כשלעצמו.

למעשה, יתכן כי נשים רבות מוותרות על זכויותיהן בלא יודעין רק משום שלא התכוננו מראש לגבי מקום העבודה, סל הבריאות וכן הלאה. בדיוק לשם כך מאמר זה מנסה לאגד עבור הנשים את המידע הקיים בתחום, כדי שיוכלו לדעת כיצד לפעול בדרך שתיטיב עימן ביותר.

זכויות נשים העוברות טיפולי פוריות

טיפולי פוריות עלולים לדרוש זמן רב ומשאבים, גיחה למרפאות באופן לא צפוי, בדיקות ואף מנוחה לאחר הפריה. טיפולים אלה הם מאוד יקרים, אך הם נמצאים במימון חלקי בסל הבריאות.

ישנן תקנות מיוחדות במקום העבודה לנשים שצריכות לעבור הפריה חוץ גופית, ויש להן אישור להיעדרזכויות נשים בהריון לצורך ההפריה ארבע פעמים בשנה, בכל פעם לצורך סדרה אחרת. "סדרה" דורשת כמה ימי מנוחה, ולכן העובדת תקבל בין 16-20 ימים בשנה, בהתאם למספר הימים בהם היא עובדת בשבוע.

טיפולי הפריה חוץ גופית מונעים מהאישה להיות מפוטרת על פי חוק, אלא אם כן קיבל המעביד היתר מיוחד לפטרה משר העבודה והרווחה.

אסור לפטר את האישה לא בימים בהם היא נעדרת, ולא 150 ימים לאחר תום ההיעדרות האחרונה. ימים אלה יבואו במקום, ולא בנוסף, לימי המחלה.

סל הבריאות מציע לנשים מגוון תרופות הנמכרות במחירים מוזלים, והתערבויות בטיפולי פוריות (עד להולדת שני ילדים) לפי הצורך: טיפולים שאינם כוללים הפרית מבחנה יינתנו בקופות החולים, ואם תזדקק האישה להפריית מבחנה תיערך זו בבית חולים.

כל אחד מבני הזוג יקבל טיפול במסגרת הקופה שלו. אישה זכאית לקבל מימון להפריה מביציותיה אם היא מתחת לגיל 44, והפריה מתרומת ביצית אם היא עד גיל 51.

זכויות נשים בעקבות הפלה

הפלה יכולה להיות אירוע שגורם לתשישות פיזית ונפשית, תלוי בשלב ההריון ובסיבות להפלה. לכן עובדת שעברה הפלה זכאית להיעדר ממקום עבודתה בפרק זמן שבין שבוע לששה שבועות, תלוי במצבה הרפואי ובהתאם לכך באישור אותו קיבלה מהרופא המטפל. 

קיראי בנושא: הפלה באמצעות כדורים מסוג מיפג'ין

זכויות נשים בהריון

לנשים בהריון יש זכויות הן במקום העבודה, והן במסגרת סל הבריאות.

ככלל, נשים אינן מחויבות להודיע למעסיקים שלהן כי הן מתכננות הריון, ואפילו לא מחויבות להודיע למעסיקים שלהן כשהן אכן נכנסות להיריון. עם זאת חלה חובת ההודעה עד לחודש החמישי.

זאת לא משום שצריכה האישה לקבל "אישור" מהמעסיק על עצם זה שהיא בהריון, אלא משום שהחל מחודש זה אסור למעסיק להעסיק אותה בשעות נוספות, בסופי שבוע, או במשמרות לילה מתישות.

סיבה נוספת לשמה יש להודיע למעביד על ההיריון הוא נושא הפיטורין וההרעה בתנאי השכר. למעסיק אסור לפטר אישה בהריון או לפגוע בהיקף משרתה, אם עבדה לפחות חצי שנה קודם לכן.

במידה והמעביד יכול להוכיח כי סיבת הפיטורין היא לא ההריון אלא תפקודה של האישה במסגרת עבודתה (ולא דבר מה הנגרם מהצרכים המיוחדים שמציב ההיריון בפני האישה) או התאמתה לתפקיד, הוא מוזמן לפנות לשר העבודה בנושא ואז אולי יינתן לו היתר מיוחד.

קראי בהרחבה על: מהי חבילה ליולדת?

במידה והאישה לא הודיעה על הריונה ופוטרה בכל זאת, אזי המעביד מקבל היתר לפטרה. לכן עלול להיווצר מצב בו האישה מתפקדת פחות טוב מהרגיל (עייפה יותר, נוטלת ימי מחלה רבים יותר) בגלל ההריון, והמעביד שאינו מודע למצבה עלול לראות את תפקודה הירוד כעילה לפיטוריה. לכן רצוי להודיע על ההיריון בזמן כדי לשמור על מקום העבודה.

סיבה נוספת להודיע למעביד על ההיריון היא מניעת חשיפה לחומרים מסוכנים. נשים העובדות עם חומרים שמופיעים בתקנות כמסוכנים לנשים בהריון, או כאלה שעלולות להיות חשופות לקרינה או לחום גבוה שמעלה את טמפרטורת גופן לשעות ארוכות, צריכות להודיע למעביד תוך עשרה ימים מהרגע בו נודע להן שהן בהריון (בצירוף אישור מהרופא - או על סמך בדיקת דם חיובית או על סמך אולטרה סאונד). זאת על מנת למנוע חשיפה מסוכנת לעובר.

כאן חלה על המעביד אחריות למצוא לאישה תפקיד חלופי, ובמידה ואין כזה בנמצא, היא תקבל גמלה לשמירת הריון מהביטוח הלאומי.

אישה בהריון זכאית גם לקבל שעות היעדרות מעבודה בנוסף לימי המחלה ולא במקום, במידה והיא נעדרת לשם בדיקות רפואיות. כידוע מספר הבדיקות הרפואיות בזמן ההיריון הוא עצום ונערך לרוב בזמן שעות העבודה, ולכן ביקורים במכונים רפואיים ואצל הרופא יכולים להצטבר עד ל- 40 שעות המפוזרות על תקופת ההריון.

סל הבריאות מספק לנשים כיסוי לבדיקות מעקב הריון אצל הרופא המטפל, בדיקת חלבון עוברי וסקירת מערכות מאוחרת (שבוע 20-24), לא מורחבת, בדיקות לאיתור סכרת הריון, בדיקת אולטרסאונד לצורך הערכת גדילה, ובדיקות נוספות כגון יעוץ גנטי העלולות לעלות לפי צורך.

זכויות נשים בזמן שמירת הריון

לעתים ההריון מחייב הישארות בבית ומנוחה מוחלטת. מצב זה נקרא "שמירת הריון", וגם הוא מעניק להריונית זכויות מיוחדות שמבטיחות את זה שמקום העבודה שלה ישמר למרות מצבה שמונע ממנה לעבוד. במצב זה המעסיק לא ישלם לה שכר, אלא הביטוח הלאומי ישלם "גמלת הריון", אשר מטרתה היא לפצותה.

לקריאה נוספת לחצי: בדיקות במהלך ההריון

עם זאת, חשוב לדעת כי הביטוח הלאומי מפצה אמנם במחיר משרה מלאה, אך לא במחיר שכרה של האישה (אלא אם כן גובה שכרה נמוך יותר מהשכר הממוצע במשק), אלא במחיר השכר הממוצע במשק. כך שאישה יכולה לקבל גמלה הנמוכה ממה שהרוויחה קודם לכן, אך לא גבוהה יותר.

ישנם כמה תנאים לקבל הגמלה: על האישה להיות תושבת ישראל; עליה לשלם דמי ביטוח לפחות 6 חודשים מתוך השנה שקדמה להפסקת עבודתה כשכירה (או עצמאית) עקב שמירת הריון; וכמובן בהינתן אישור על כך שהאישה זקוקה לשמירת הריון מהרופא המטפל.

 קראי על זכויות נוספות: חופשת לידה, דמי לידה וזכויות אחרות


תאריך: 19/02/2015 11:59