בדיקת חלבון עוברי – כל מה שחשוב לך לדעת

 אתר לידה
ייעוץ אישי בנושאים הקשורים ללידה:
שם מלא
מספר טלפון
פניה אישית ודיסקרטית >>

לדעת יותר על בדיקת חלבון עוברי


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

בדיקת חלבון עוברי מכונה גם "סקר ביוכימי" ובשמה המדויק יותר "תבחין משולש". זוהי בדיקת דם אשר מומלץ לכל אישה הרה לעבור בין שבועות 16-20 להריון, כאשר מרבית הנשים עוברות אותו בשבוע 17, שבו הכי מומלץ לעבור את הבדיקה. הבדיקה כלולה בסל הבריאות, בתשלום סמלי של כמה עשרות שקלים.

בדיקת חלבון עוברי נועדה להעריך את הסיכון לתסמונת דאון ולמומים במערכת העצבים המרכזית – המוח וחוט השדרה – של העובר. הבדיקה אינה מהווה אבחנה מדויקת, אלא יכולה רק להוות אזהרה לבעיות אלו, ומשמשת לאיתור של הריונות בסיכון.

גם תוצאה בלתי תקינה עשויה במקרים רבים להתגלות כאזעקת שווא, אבל במידה ומתקבלות תוצאות חשודות מומלץ לבצע בדיקות נוספות בגלל חומרת המומים שמדובר בהם.

המדדים בבדיקת חלבון עוברי ומשמעותן

בבדיקה נמדדים ערכיהם של שלושה חומרים בדם האם:

  • חלבון עוברי (AFP) - הנוצר באופן נורמאלי על ידי העובר ומופרש בשתן העוברי למי השפיר.
     
  • גונדוטרופין(HCG) - הורמון ההריון הנוצר בשליה.
     
  • אסטרדיול – אחד ההורמונים הנשיים העיקריים לכל אורך החיים, אשר מיוצר בעת ההריון גם על ידי השליה, מחומרים שמגיעים מן העובר.

ריכוז החלבון עוברי ומשמעותו:

רמה גבוהה של AFP, בלי קשר לשני בחומרים האחרים, מעידה על סיכון למום פתוח במערכת העצבים המרכזית: סגירה לא מלאה של צינור העצבים, ממנו מתפתחים המוח וחוט השדרה, הגורמת לדליפה מוגברת של החלבון מגוף העובר למי השפיר דרך הפתח.

בדיקת AFP יכולה לגלות 85% מהמקרים של מום פתוח במערכת העצבים, אשר עלול להוביל לנכות קשה או למוות סמוך ללידה. ככל שעובר גדול יותר, הוא מייצר יותר AFP.

לכן, כדי שההערכה תהיה אפקטיבית, חשוב מאוד לדעת את גיל ההריון הנכון ולבצע את הבדיקה במועד המתאים, שכן בכל שבוע העובר גדל ורמת החלבון העוברי גדלה בהתאם.

לחצי כאן כדי לחשב את גיל ההריון

כדי שהבדיקה תהווה סימן אזהרה למום עצבי, ריכוז החלבון העוברי הנמדד צריך להיות פי 2.5 מהממוצע לגיל ההריון בו נערכה הבדיקה.

לעיתים רמת חלבון עוברי גבוה מסמלת הריון מתקדם או לחלופין הריון מרובה עוברים שטרם אותר. בנוסף יכולה רמת החלבון להעיד גם על מצב של היפרדות שליה.

לקריאה נוספת: הריון של תאומים

במידה ורמת החלבון העוברי גבוה מהממוצע, מומלץ לבצע סקירת אולטרסאונד אשר מכוונת לחיפוש מומים במערכת העצבים המרכזית.

בדיקת אולטרסאונד יכולה גם לגלות הריון מרובה עוברים – אם זה לא התגלה עד עתה – ולסייע בהערכה של גיל ההריון, על ידי הערכה חזותית של משקל העובר והשלב ההתפתחותי שלו.

אם לא התגלו מומים בסקירת האולטרסאונד, מומלץ לבצע דיקור מי שפיר, לקביעת ריכוז החלבון העוברי במי השפיר.

חשוב לציין שייתכן גם המקרה ההפוך – רמת חלבון עוברי נמוך מהממוצע היכולה להעיד על הערכה שגויה של גיל ההריון.  בנוסף רמה נמוכה של AFP יכולה לנבוע מעיוותים כרומוזומאליים שהעיקרי שבהם הוא תסמונת דאון, ובעיות אחרות. היא עלולה גם לבשר על הפלה טבעית ומות העובר.

תבחין המשולש ותסמונת דאון

שקלול של ריכוזי שלושת החומרים הנבדקים בבדיקת חלבון עוברי, נותן את הסיכוי הסטטיסטי לקיומה של תסמונת דאון אצל העובר.

הסיכוי מחושב על פי מחקרים סטטיסטיים על כושר הניבוי של הבדיקה. אם התוצאה היא סיכוי של 1:380 או יותר להימצאות של תסמונת דאון, מומלץ לבצע אבחון מדויק על ידי בדיקת מי שפיר.

בדיקת חלבון עוברי מגלה רק כ-60 אחוזים מהמקרים של תסמונת דאון. בדיקות נוספת שיכולות לגלות את התסמונת הם בדיקת שקיפות עורפית וסקירת מערכות. עם זאת, האבחון הוודאי היחיד הוא דיקור מי שפיר, או בדיקת סיסי שליה.

תוצאות משמעותיות אחרות של תבחין משולש

שילוב של חלבון עוברי ו-hCG גבוהים, עשוי להצביע על אי-ספיקה שלייתית; אסטרדיול נמוך, בהריון עם עוברים זכרים, עשוי להצביע על תסמונות שונות, למשל מחלת עור בשם איכטיוזיס, קשקשת של העור – אשר עלולה להיות מלווה לעיתים בפיגור שכלי.

כיצד מתבצעת הבדיקה?

בדיקת חלבון עוברי מבוצעת ככל בדיקת דם רגילה של האם. זהו היתרון שלו על פני בדיקות אחרות – בדיקה קלה ופשוטה, לא פולשנית, שאינה מסכנת את העובר או את אימו, אינה דורשת הכנה מיוחדת וניתן לחזור לשגרה מייד אחריה.

קיראי: כל המידע על שמירת הריון

כפי שניתן לראות, הבדיקה יכולה לאתר בעיות שונות שאינן מתגלות אפילו בדיקור מי שפיר או בדיקת סיסי שילייה, על כן כדאי לבצע אותו בכל מקרה.

הדבר העיקרי שיש לזכור בנוגע לבדיקת חלבון עוברי הוא, שמדובר בהערכה בלבד ולא באבחון: כלומר, תוצאה "שלילית" אינה שוללת בהכרח מומים ותסמונת דאון.

מצד שני, בייחוד לגבי הבדיקה לתסמונת דאון, תוצאה שמעוררת דאגה אינה בהכרח מעידה על הימצאות התסמונת, אם כי כדאי בהחלט לפעול על פיה ולבצע אבחון נוסף.

הבדיקה הינה בדיקה פשוטה ואיננה מסכנת את העובר ועל כן מומלץ לבצעה גם אם תוצאותיה אינן מעידות באופן מוחלט על קיומה של תסמונת או מום בעובר.

לקריאה נוספת: אבחון ומניעת רעלת הריון


תאריך: 19/02/2015 11:58